Ρετρό απαγορευμένα τρόφιμα στην Ελλάδα

Clemence

RetroAdept
Joined
1 Αύγ 2009
Μηνύματα
1.017
Αντιδράσεις
176
Όταν ήμουν μικρή, στη Ρόδο, τέλη δεκαετία του '70 με αρχές του '80, δεν επιτρεπόταν η εισαγωγή μπανάνας. Δεν ξέρω αν η απαγόρευση έπιανε όλη τη χώρα ή μόνο την περιοχή μας, πάντως οι μπανάνες ήταν άγνωστες και μας έφερναν γνωστοί μερικές από ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Επίσης στη Ρόδο, δεν είχαμε πουθενά κεμπάπ. Είχε συμβεί κάτι, μάλλον κάποιο διατροφικό σκάνδαλο και προσωπικά δεν γνώριζα ούτε καν τη λέξη ''κεμπάπ'', το οποίο και δοκίμασα πρώτη φορά στην Αθήνα μετά το 2000.

Εσείς θυμάστε τρόφιμα που απαγορεύονταν σε προηγούμενες δεκαετίες;
 
Τις μπανάνες θυμάμαι και εγώ . Νομίζω ότι ο λόγος ήταν ότι ήθελαν να δώσουν ώθηση στις κρητικές μπανάνες, για αυτό και είχαν απαγορέψει τις εισαγωγές.
 
Νομίζω ότι απαγορευόταν η εισαγωγή παστουρμά (κρέας καμήλας) από Αίγυπτο...
 
Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι θέλανε να προστατέψουν την εγχώρια (Κρητική) παραγωγή μπανάνας, αλλά η παραγωγή ήταν πολύ μικρή οπότε δεν είχε νόημα να την προστατεύσουν... δεν ξέρω πόσο καλές / φαγώσιμες ήταν οι κρητικές μπανάνες και αν συγκρίνονταν με τις εισαγόμενες. Εκείνο που ήθελαν να προστατέψουν στην πραγματικότητα ήταν άλλα φρούτα προς τα οποία οι μπανάνες ήταν (ή τις θεωρούσαν) ανταγωνιστικές (μήλα κυρίως), αλλά δεν ξέρω γιατί δεν λεγόταν επίσημα αν και ήταν κοινό μυστικό. Ίσως υπήρχαν διεθνείς κανόνες εμπορίου που να επέτρεπαν περιορισμούς για την προστασία του ίδιου προϊόντος αλλά όχι άλλου.

Η εισαγωγή επιτρεπόταν αλλά σε πολύ περιορισμένες ποσότητες και με τεράστιους δασμούς οπότε ακόμη κι όταν έβρισκες ήταν πανάκριβες. Φυσικά κυρίως σε μεγάλες πόλεις. Ενώ μου άρεσαν πάρα πολύ θυμάμαι είχα φάει ελάχιστες φορές. Μια φορά όταν ήμουν παιδί είχαμε έρθει στην Αθήνα και είδα έναν πλανόδιο πωλητή φρούτων με τσαμπιά ολόκληρα μπανάνες στο καρότσι του και δεν πίστευα ότι έβλεπα τέτοιο θησαυρό :)

Το 1980 που ήρθα στην Αμερική οι περιορισμοί στην εισαγωγή μπανάνας στην Ελλάδα υπήρχαν ακόμη. Ίσως να είχαν αρχίσει ήδη να χαλαρώνουν αλλά οι μπανάνες εξακολουθούσαν να είναι ακριβές και όχι πολύ συνηθισμένες. Οπότε όταν πρωτοπήγα σε Αμερικανικό σούπερμάρκετ και είδα άπειρες μπανάνες σε εξευτελιστική τιμή τους έδωσα και κατάλαβαν. Έβγαλα το άχτι μου :)

Η Δωδεκάνησος πάντως είχε διαφορετικό δασμολογικό καθεστώς τότε, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί, αφού είχαν ήδη περάσει 30τόσα χρόνια από την ένωση με την Ελλάδα.

Άλλο φαγώσιμο δεν θυμάμαι να ήταν απαγορευμένο. Εκτός, φυσικά, από την de facto απαγόρευση που επέβαλλαν οι αστρονομικές τιμές πολλών λόγω δασμών.
 
Ελέφαντα εννοείς προφανώς τις μπανάνες Άρβης. Υπάρχει ένα μαγαζάκι εδώ στο Ηράκλειο κάτω από μία στοά που πουλάει μόνο μπανάνες Άρβης, είναι πολύ μικρούλες αλλά πολύ νόστιμες. Όντως η παραγωγή είναι μικρή. Άρβη λέγεται το χωριό που τις παράγει. Επίσης στην ανατολική Γερμανία ήταν τελείως άγνωστες οι μπανάνες αλλά εκεί ήταν λόγω πολιτεύματος.
 
Επισης μπανανες Μαλιων υπηρχαν απο τοτε.
 
elephadas είπε:
Η Δωδεκάνησος πάντως είχε διαφορετικό δασμολογικό καθεστώς τότε, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί, αφού είχαν ήδη περάσει 30τόσα χρόνια από την ένωση με την Ελλάδα.
Πάνω σ΄ αυτό το ιδιαίτερο δασμολογικό καθεστώς των Δωδεκανήσων καθιερώθηκαν οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές και άλλων νησιών (όχι όλων) του Αιγαίου.

Ακόμα και στην παρουσία στρατού υπάρχουν δεσμεύσεις από τις διεθνείς συνθήκες με τις οποίες τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Μήπως υπήρχαν και άλλοι ειδικοί όροι; Δεν το γνωρίζω αλλά ίσως να υπάρχει κάτι τέτοιο.
 
Κάποια στιγμμή μεταξύ 1980 και 2000, απαγορεύτηκε το "ντονέρ". τουλάχιστον όπως ήταν γνωστό τότε. Το ντονέρ είναι μια μορφή γύρου, και σήμερα θεωρείται ο μοσχαρίσιος γύρος, με τις "κουκκίδες", που κόβεται σε λεπτές λουρίδες. Παλιότερα ήταν ένα άλλου είδους κατασκεύασμα, που η Αγορανομία (άλλη ρετρό λέξη, τώρα υποτίθεται ΕΦΕΤ...) το κατάργησε, για να επανέλθει με αυτή, την άλλη μορφή.

Επειδή πρόλαβα να φάω το παλιό ντονέρ, μιλάμε για ΤΗΝ αηδία, ένα συνονθύλευμα από κάθε λογής ετερόκλητα κρέατα (διαφορετικών ζώων) και λίπος καμιάς σχέσης με το σημερινό : διαφανές σα ζελέ...Μπλιαχχχχ !
 
Πίσω
Μπλουζα