Ρετρό διπλώματα ξένων γλωσσών

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.264
Αντιδράσεις
6.030
Τη δεκαετία του 90, στην Ε' τάξη συμμετείχα για πρώτη φορά σε εξετάσεις Αγγλικών της PALSO για το δίπλωμα Εlementary που περιλάμβανε γραπτή εξέταση σε διάφορες ασκήσεις, έκθεση και ακουστικό μέρος που ήταν η κασέτα (το αδύναμο σημείο μου!), προφορικά δεν υπήρχαν. Στο επόμενο επίπεδο ήταν το δίπλωμα BASIC της PALSO, δεν ξέρω ποια άλλα επίπεδα υπήρχαν. Αντίστοιχα διπλώματα ήταν για τα γαλλικά το Elementaire και για τα γερμανικά το Elementarstufe.


Το LOWER είναι γνωστό με την ονομασια First Certificate in English (FCE) με γραπτή και προφορική εξέταση.


 


Πότε εμφανίστηκαν αυτά τα διπλώματα; Ποια άλλα ''ρετρό'' διπλώματα γνωρίζετε;
 
Εγω θυμαμαι με τη σειρα που τα δωσαμε στα Αγγλικα

Elementary

Basic

Standard

Lower

O Level

Proficiency
 
Από αυτά που είπε ο Wally δεν ήξερα το O Level. Στα Γερμανικά θυμάμαι το Grundstuffe και το Mittelstuffe.
 
Της PALSO

elementary

basic

standard

higher

και το lower που είναι αντίστοιχο με το higher της palso

διεθνώς τώρα αυτά είναι με levels το level 5 είναι το χαμηλότερο και το level 1 το υψηλότερο (αντίστοιχο proficiency)

στα γερμανικά είναι το kleines και το grosses το ένα είναι αντίστοιχο proficiency και το άλλο πιο μεγάλο σαν γερμανική φιλολογία ένα πράγμα

το σύστημα με τα levels υπάρχει και σε άλλες γλώσσες πχ γιαπωνέζικα το level 1 είναι το ανώτερο αλλά πρέπει να ξέρεις 3000 kanji κλπ.
 
το o level να υποθεσω οτι ειναι το αντιστοιχο του σημερινου advance??
 
Στο σχολείο μου, δίναμε εξετάσεις στο CLC (Central London College) και τα πτυχία ήταν τα εξής:

-Preliminary

-Elementary

-Intermediate

Μετά πηγαίναμε σε Lower & Proficiency...

Btw, να θυμηθώ να σας βάλω φωτόζ από αυτά.... Δεν "θάφτηκαν" από την πάροδο των ετών...
 
Ρετρό διπλώματα: Το First Certificate & το Proficiency υπάρχουν και τώρα. Αυτό που έχει καταργηθεί είναι ένα δίπλωμα πιο πάνω από το Proficiency, το οποίο το έδιναν ορισμένοι πολύ κολλημένοι με τα αγγλικά, το Diploma of English Studies, που το έδινες μόνο στο Βρετανικό. Στα γερμανικά υπάρχει τώρα μόνο το Grosses (το Kleines καταργήθηκε γιατί ήταν ισότιμο), άρα το Kleines είναι ρετρό. Ρετρό διπλώματα γαλλικών: Certificat (ισότιμο των σημερινών Sorbonne B2 & DELF 1), Superieur του Γαλλικού Ινστιτούτου (το οποίο τώρα θεωρείται C1, και είναι ισότιμο με το Sorbonne 1, ενώ παλιά έπαιρνες με αυτό επάρκεια). Αυτά από μένα.
 
οι κασέτες για το listening ELEMENTARY και BASIC από τα βιβλία Get ready for Palso

GET READY FOR PALSO.jpg
 
μιας και αναφερθηκαν οι εξετασεις της PALSO βρηκα διαφημισεις

1995

 
Το Palso είναι τίτλος μη αποδεκτός πλέον από το ΑΣΕΠ και όπως φαίνεται το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα κάνει και άλλο ξεκαθάρισμα το προσεχές διάστημα με τα διάφορα καινούργια που κυκλοφορούν οπότε να προσέχουμε που δίνουμε τα λεφτά μας για εξετάσεις και δίδακτρα.

Έχω στα χέρια μου μάλλον στον τοίχο ενός δωματίου πιστοποιητικό γλωσσομάθειας από το 1978 The Regency Diploma in English Lower level, Ήταν κάτι σαν το Palso. Το έβγαζαν τα φροντιστήρια με αυτό το regency που δεν υπάρχει πουθενά.

Επίσης έχω και ένα του Michigan Press, (όχι το γνωστό Michigan) το οποίο γράφει επάνω The progressive language group of London "Proficiency του 1980.

Πρέπει να τα φωτογραφήσω και να τα ανεβάσω.

Και τα δυό αυτά μη αποδεκτά και μάλλον δεν υπάρχει πουθενά αρχείο τους.

Πήγα έδωσα αργότερα για αυτά του Cambridge και ησύχασα.
 
εγώ έχω edexcel και michigan. όσο για τον ΑΣΕΠ δεν με νοιάζει γιατί είμαι ηλεκτρολόγος και αυτό είναι full time job. άσε που για να δώσεις στον ΑΣΕΠ θέλεις παράβολα να μεταφράσεις τα χαρτιά σου κλπ. αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα. εγώ είμαι υποχρεωμένος να ξέρω αγγλικά (proficiency) αλλά αυτοί θέλουν μετάφραση;; από τα αγγλικά;;αν ήταν κάτι στα γιαπωνέζικα τέλος πάντων. για να μην βγαίνω οφ τοπικ έχω όλα τα πτυχία PALSO από τα '80ς.
 
να το πρωτο μου διπλωμα στα αγγλικα στο Δημοτικο, ειναι το elementary της Palso

Δεκεμβριος 1994...

με μεγαλη μου χαρα πηρα το πρωτο διπλωμα στα αγγλικα, με PASS. Οταν το ανακοινωσα στο σπιτι, εκπληκτη ακουσα ''μπορουσες να παρεις υψηλοτερη βαθμολογια (δηλαδη good, ή very good ή excellent)''

:mad: elementary.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευτυχώς που μπήκε το ξεκαθάρισμα με τα έξι επίπεδα των γλωσσών στην Ευρώπη (Α1 μέχρι Γ2) γιατί καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Ένιγουέι.

Uskoke: Θίγεις μεγάλο θέμα: πράγματι, αν ο υπάλληλος του υπουργείου ή της υπηρεσίας δεν ξέρει την γλώσσα του πτυχίου που καλείται να αξιολογήσει, πώς μπιπ θα το κάνει; Και καλά, πες ότι οι πιο πολλοί ένα αγγλικό το ξέρουν και μπορούν να καταλάβουν αν όντως ο υποψήφιος ξέρει τη γλώσσα (αν και πάντα μπορεί να γίνει βρωμιά). Αν όμως το πτυχίο αφορά καμμιά κουλή γλώσσα; Φινλανδικά; Αραβικά; Κορεάτικά;

Στο θέμα μας: θυμάμαι το DELF και το Certificat στα γαλλικά. Και μάλιστα η σειρά των πτυχίων στο DELF περίεργη: Α1-Α3 μαζί και πρώτα, Α2, Α4, Α6 και τέλος το Α5. Το Σερτιφικά ήταν στο ίδιο λέβελ με το Α2 νομίζω ή το Α4.
 
ναι όντως πχ εγώ στην Σκωτία έπρεπε να μεταφράσω το πτυχίο μου στα Αγγλικά, λογικό οι Βρετανοί να μην ξέρουν ελληνικά, εγώ ξέρω το διαχωρισμό με level 1-5, level 1 είναι proficiency, level 5 το κατώτερο.ισχύει και στα γιαπωνέζικα. το περίεργο είναι με τα γερμανικά που το kleines είναι proficiency ενώ το grosses είναι σχεδόν πανεπιστημίου. εγώ έχω το mittelstufe (που το πήρα και στην Κοζάνη).για εβραϊκά που επίσης μελετάω δεν ξέρω. για γαλλικά πάλι όχι γιατί για να πάρω οποιοδήποτε χαρτί πρέπει να πάω φροντιστήριο.και οι ηλεκτρολόγοι δεν χρειάζονται πτυχίο γαλλικών.για την πλάκα μου το κάνω.
 
Θα πρεπει καποια στιγμη να ξεθαξω και να δω τι ηταν αυτο το O Level που εδωσα μετα το Lower...
 
Ο level (ordinary) Γουάλη είναι οι εξετάσεις που δίνουν οι Βρετανοί μόλις τελειώσουν το Λύκειο, κι είναι σε κάποια μαθήματα, κι είναι οι ευκολότερες απ τις Α (Advanced) και είναι σημαντικές για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και ακαδημαϊκή πορεία μετέπειτα. Αυτά ξέρω εγώ τώρα αν εσένα ήταν κάτι άλλο δεν ξέρω.
 
Δε νομίζω οτι ήταν κάτι τέτοιο 1@Uskoke[/USER]. Μάλλον κάποιο "φρούτο" μου μοιάζει. Ειδικότερα αν ο 1@Wally[/USER]- και ο οποιοσδήποτε το είχε δώσει- δεν είχε βλέψεις για σπουδές στη Βρετανία. 

 
Δεν είναι απαραίτητο φουτίξ. Εδώ στη γειτονιά μου έχουν το ευρωπαϊκό σχολείο και δίνουν κανονικά για baccalaureate  άσχετα με το τι θα κάνουν μετά. Ίσως μας διαφωτίσει ο Γουάλης.
 
Πίσω
Μπλουζα