Ρετρό υπόγεια καταστήματα

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
338
Στη δεκαετία του '70 και του '80 (ίσως και παλαιότερα) στο κέντρο της Αθήνας, από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια, πολλοί μαγαζάτορες επέλεγαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους σε υπόγειες στοές.


Δε γνωρίζω το λόγο... ίσως να ήταν πιό φθηνά τα ενοίκια εκεί απ΄ό,τι σε ένα μαγαζί με λιγότερα τετραγωνικά και πάνω στο δρόμο ή μέσα σε (υπέργειες) στοές.



Το σίγουρο ήταν πως εκείνα τα χρόνια, κυριαρχούσε η -μάλλον ψευδή- αίσθηση πως και μιά τρύπα να έχεις στο κέντρο, βγάζεις λεφτά με τη σέσουλα. Βέβαια, τότε δεν υπήρχαν εμπορικά κέντρα ανά τετράγωνο ώστε οι καταναλωτές να μένουν στην περιοχή τους για τα ψώνια τους οπότε και τα υπόγεια καταστήματα έβαζαν το δικό τους λιθαράκι στην καθιέρωση του Κέντρου ως μοναδικού σημείου καταναλωτικής αναφοράς.


 


Στο σταθμό του τρένου στην Ομόνοια μιά ολόκληρη πολιτεία από λογής λογής μαγαζιά, περίμενε τους τακτικούς της πελάτες που μπορεί να μετακινούνταν με το τρένο ίσα για να ψωνίσουν στα γρήγορα και να γυρίσουν άμεσα σπίτι τους. Αλλά και στην Κάνιγγος και στην Κοραή, οι κυλιόμενες σκάλες μετέφεραν καθημερινά πλήθος κόσμου στα υπόγεια καταστήματα


 


Η οικονομική ανάπτυξη των Δήμων οδήγησε σταδιακά στην παρακμή τους. Σήμερα οι σκάλες (εκτός από εκείνες στους σταθμούς) δεν οδηγούν πουθενά... Η πλειοψηφία των καταστημάτων έχει κλείσει οριστικά... μόνο στη στοά Φέξη -αν δεν κάνω λάθος- υπάρχουν ακόμη κάποια μαγαζιά
:xm: σε πείσμα των καιρών...
 
Είναι ενδιαφέρον το θέμα σου ! Η τελευταία τέτοια στοά που "έχω χρησιμοποιήσει", είναι μεταξύ Αιόλου και Εμμ. Μπενάκη. Κάτω από εκεί που πουλάνε χοντρική τις κασέτες, τα CD και τα DVD, υπήρχε κάποιος που νοίκιαζε οικοδομικά μηχανήματα, και είχα νοικιάσει μια μηχανή για τρίψιμο μωσαϊκών (Χριστοφορίδης νομίζω λεγόταν). Αυτό βέβαια θα ήταν κατά το 1997-98. Το μηχάνημα άντε να το ανεβάσεις από κει κάτω. Το κάτω μέρος της στοάς πλέον είναι μονίμως κλειστό με καγκελόπορτα, σε αντίθεση με τη στοά Φέξη, που έχει ακόμα "κάτω κόσμο".

Από "υπόγεια καταστήματα" εκτός στοών, κάτι γίνεται ακόμα. Έτσι πρόχειρα τώρα, το λουκουματζήδικο "Αιγαίον" στην Πανεπιστημίου, ημι-υπόγειο μεν, το πρώτο βιβλιοπωλείο της "Πολιτείας" (Α), όπου μάλιστα εκεί υπάρχουν οι τελευταίες ελληνικές κυκλοφορίες, και είναι τελείως υπόγειο, ο Καλυβιώτης, με τα είδη μοδιστρικής στην Ερμού, όπου το μεγαλύτερο μέρος του καταστηματος είναι υπόγειο, και φυσικά αρκετοί υπόγειοι χώροι εστίασης.

('Ενας αγαπημένος μου, το κουτούκι "Παλιά ιστορία" στη 17ης Νοέμβρη, στο Χολαργό).

Πολλά καταστήματα της Ηφαίστου στο Μοναστηράκι, εξακολουθούν να είναι υπόγεια, ενώ υπόγεια είναι και η έκθεση χαλιών γνωστού τηλε-εμπόρου με ξενικό όνομα, στην Κηφισιά. Τεράστιος χώρος, έπαθα πλάκα όταν πήγα, αλλά εντελώς υπόγειος !
 
Οχι μονο στο Κεντρο, αλλα και στις γυρω περιοχες -κυριως στα Δυτικα της Αθηνας,

υπηρχαν παρα πολλα υπογεια και ημι-υπογεια καταστηματα...

Θυμαμαι αρκετα με 'Λευκα Ειδη',κουρτινες, υφασματα, καταστηματα υποδηματων

και διαφορα 'Εργαστηρια' ή μικρες βιοτεχνιες... Και οπως αναφερθηκε , πολλες ταβερνουλες!...

Υπαρχουν και σημερα υπογεια καταστηματα , λιγοτερα βεβαια... Που, αυτοματα -λογω υπογειου,

εχουν κατι το 'ρετρο'...
 
Stratulator είπε:
Και οπως αναφερθηκε , πολλες ταβερνουλες!...
...όπως, ας πούμε, μια αίθουσα της ταβέρνας "Καλοζύμη" στο Χαλάνδρι (μιλάμε για καταγώγειο) και το ρεμπετο-φαγάδικο "Κοτταρού" στο Σταθμό Πελοποννήσου (αν υπάρχει ακόμα, μιλάμε για το ΑΠΟΛΥΤΟ καταγώγειο)
 
panp είπε:
...όπως, ας πούμε, μια αίθουσα της ταβέρνας "Καλοζύμη" στο Χαλάνδρι (μιλάμε για καταγώγειο) και το ρεμπετο-φαγάδικο "Κοτταρού" στο Σταθμό Πελοποννήσου (αν υπάρχει ακόμα, μιλάμε για το ΑΠΟΛΥΤΟ καταγώγειο)


Τελος του '80 , ηταν τις 'μοδας' (ξανα) στις ταβερνες να σερβιρουν τηγανητο μπακαλιαρο...

Παμε στα 'Μπακαλιαρακια'! - οπως ελεγαν οι μεγαλυτεροι. Μια απο αυτες, ηταν του "Ρόκκα",

στο Αιγαλεω... Μια τεραστια (ή ετσι μου φαινοταν) υπογεια παραδοσιακη ταβερνα!...
 
Και αυτά που υπάρχουν στις υπόγειες διαβάσεις της Συγγρού; Μια συγκεκριμένη που περνάω για να πάω στο σπίτι της θείας μου, στην Νέα Σμύρνη, την τελευταία ρετροσυνάντηση, είχε ακόμη κάτι καταστήματα, κυρίως επίπλων.
 
Stratulator είπε:
Τελος του '80 , ηταν τις 'μοδας' (ξανα) στις ταβερνες να σερβιρουν τηγανητο μπακαλιαρο...Παμε στα 'Μπακαλιαρακια'! - οπως ελεγαν οι μεγαλυτεροι. Μια απο αυτες, ηταν του "Ρόκκα",

στο Αιγαλεω... Μια τεραστια (ή ετσι μου φαινοταν) υπογεια παραδοσιακη ταβερνα!...
Τα "γνήσια" Μπακαλιαράκια ήταν (και πρέπει να είναι ακόμα) στην Κυδαθηναίων, στην Πλάκα, μετά την Πλατεία Φιλομούσου. Και 50 μέτρα πιο πέρα, στη γωνία, ήταν και τα "Γιουβετσάκια", επίσης υπόγεια ταβέρνα, με πόρτα ακριβώς στη γωνία.

Ας θυμηθούμε όμως και κανένα ακόμα κατάστημα, γιατί φαγάδικα σίγουρα υπάρχουν αμέτρητα. Τα καταστήματα των διαβάσεων της λεωφόρου Συγγρού είναι παρακμιακά από δεκαετίες, δε νομίζω να λειτουργεί κανένα, πιο πολύ χώροι έκθεσης ή αποθήκευσης θα'ναι. Το πολύ καινούριο "Mark&Spencer" στο Γέρακα, δίπλα στο Media Markt, είναι κατά 80% υπόγειο (δηλ. ισόγειο Α τετραγωνικών και υπόγειο 5Α), έχοντας το ισόγειο ως πρόσβαση στην ουσία (όπως είπα πιο πριν και για τον "Καλυβιώτη").

Από τα πολύ ρετρό "υπόγεια" το περίφημο "Φοιτητικόν διάλειμμα", σαν να λέμε το Ουφάδικο του Τσιμογιάννη, Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους. Είναι όμως κλειστό κι αυτό από δεκαετίες.

Πολλά καταστήματα υφασμάτων της περιοχής Αγίου Μάρκου εξακολουθούν να είναι υπόγεια, με μια πολύ μικρή δίοδο προς την επιφάνεια, σχεδόν μόνο την πόρτα. Το ίδιο ισχύει και με καταστήματα της οδού Αθηνάς, αλλά και με το Μοναστηράκι που προανέφερα.

Τέλος, και off-topic, υπάρχει μια πληθώρα χώρων διασκέδασης (π.χ. το κλαμπάκι στην αρχή της οδού Αμερικής, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο Άλφα (κατεστραμμένο και από πλημμύρα το 79), το ένα από τα δύο θέατρα στην Αμερικής (δε θυμάμαι ποιό ακριβώς), και από σινεμά το "Νιρβάνα" στην Αλεξάνδρας, το "Αλεξάνδρα", ο "Γαλαξίας" κλπ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ας μην ξεχναμε το υπογειο ταβερνακι, μετα ζωντανης μουσικης παρακαλω, οπου πηγαινουν η Βαγενα και ο υποψηφιος γαμπρος, στο Προξενιο της Αννας. Καλοκαιρι του 1972.
 
panp είπε:
το ένα από τα δύο θέατρα στην Αμερικής (δε θυμάμαι ποιό ακριβώς)
Θέατρο Αμιράλ (στην αρχή της οδού Αμερικής);
 
Νομιζω πως υπαρχουν ακομα αρκετες στοες στο κεντρο της Αθηνας- ειδικα αν ασχολειται καποιος επαγγελματικα ή ερασιτεχνικα με ραπτικη, κεντηματα ή κατασκευες υπάρχουν ακομα πολλα μαγαζια με υλικα για μπομπονιερες, με υφασματα, με χαντρες κτλ. εχω να παω καιρο αλλα νομιζω πως μεχρι προσφατα υπηρχαν αρκετα και μαλιστα τωρα με την κριση πολλα πανε καλα. Ειχα βρει ενα σε υπογειο καπου στο κεντρο πριν απο μερικους μηνες (δεν θυμαμαι ακριβως που) που πουλαγε γκομπλεν και ειδη για πλεξιμο και ηταν γεματο, μια ευχαριστη εκπληξη!. Επισης πολλα μαγαζια που ειδικευονται σε κατι ειναι σε στοες ή σε υπογεια. Στην γειτονια μου υπηρχε ενα που εκανε φυλλο σπιτικο, σφολιατα, καταιφι και κρουστας δυστηχως εκλεισε προσφατα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστώ ! Και το "αποπάνω", το "Δημήτρης Χορν" εγώ το πρόλαβα και σαν "Διονύσια" (ρετρό ονόματα θεάτρων και σινεμά).
 
lass είπε:
Θέατρο Αμιράλ (στην αρχή της οδού Αμερικής);
Ευχαριστώ ! Και το αποπάνω, το "Δημήτρης Χορν", εγώ το πρόλαβα σαν "Διονύσια" (ρετρό ονόματα θεάτρων και σινεμά). Τα θέατρα αυτά, λόγω γειτνίασης και ανεπαρκούς, εκείνη την εποχή, ηχομόνωσης, λεγόταν ότι συντόνιζαν τα διαλείμματά τους, για να μην επηρρεάζεται η παράσταση του ενός από τη βαβούρα του διαλείμματος του άλλου !
 
Ανακαλυψα προσφατα αν και εμαθα πως ειναι πολυ παλιο υπογειο καταστημα στην οδο Ευριππιδου 9 που διορθωνει παντως τυπου φερμουαρ.
 
panp είπε:
Ας θυμηθούμε όμως και κανένα ακόμα κατάστημα, γιατί φαγάδικα σίγουρα υπάρχουν αμέτρητα. Τα καταστήματα των διαβάσεων της λεωφόρου Συγγρού είναι παρακμιακά από δεκαετίες, δε νομίζω να λειτουργεί κανένα, πιο πολύ χώροι έκθεσης ή αποθήκευσης θα'ναι.
Στην υπόγεια διάβαση της Συγγρού στο ύψος του Κυανού Σταυρού υπάρχει ακόμα ανοιχτό ένα κατάστημα με διάφορα έπιπλα. Βέβαια πελάτη δεν έχω δει ποτέ μέσα, οπότε δεν ξέρω για πόσο θα υπάρχει ακόμα. :xm:
 
Maddog είπε:
Στην υπόγεια διάβαση της Συγγρού στο ύψος του Κυανού Σταυρού υπάρχει ακόμα ανοιχτό ένα κατάστημα με διάφορα έπιπλα. Βέβαια πελάτη δεν έχω δει ποτέ μέσα, οπότε δεν ξέρω για πόσο θα υπάρχει ακόμα. :xm:
Εγώ πέρασα χτες από τη διάβαση του (παλιού) Ιωσηφόγλειου (μεταξύ στροφής Ν. Σμύρνης και Χρυσάκη). Καταστήματα όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά είναι βαμμένα με γκράφιτι και τα τζάμια τους... Απ' όσο κατάλαβα, η διάβαση χρησιμεύει σε κάποιον άστεγο για το βραδινό του ύπνο...
 
Υπάρχει άραγε κάπου κάποια φωτογραφία με τα υπόγεια μαγαζάκια στο σταθμό Ομονοίας; Έχω κάποιες μνήμες που δε μπορώ να ξέρω αν αντιστοιχούν σε πραγματικές εικόνες ή είναι καθαρά δημιούργημα της φαντασίας μου.
 
Πίσω
Μπλουζα