Ρετρό φίλτρο τηλεόρασης

krios

RetroNuts!
Joined
21 Ιουν 2008
Μηνύματα
1.801
Αντιδράσεις
409
Να μια μόδα ακόμα. Παιδιά θυμάστε που είχαμε μπροστά στην ασπρόμαυρη τηλεόραση ένα φίλτρο για να μην πονάνε τα μάτια; Ήταν καμπυλωτό, είχε τέσσερα ελατήρια και στηριζόταν στο πίσω μέρος της τηλεόρασης με αγκιστράκια. Η επιφάνειά του ήταν ελαφρώς ανάγλυφη (οριζόντιες γραμμές) και μεγένθυνε κάπως την εικόνα. Μετά κυκλοφόρησε και με χρώματα ανά κάποια εκατοστά δηλαδή υπήρχε και διαφορετικό χρώμα στην επιφάνεια (μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο) για να γίνει δήθεν η ασπρόμαυρη έγχρωμη. Ηηηη αποτυχία!!! :tongue:
 
krios είπε:
Μετά κυκλοφόρησε και με χρώματα ανά κάποια εκατοστά δηλαδή υπήρχε και διαφορετικό χρώμα στην επιφάνεια (μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο) για να γίνει δήθεν η ασπρόμαυρη έγχρωμη. Ηηηη αποτυχία!!! :tongue:
INVADERS.....
 
:clap: Nα δω τι άλλο θα θυμηθείς!
 
και κοστιζε απο 1000 εως 2000 δραχμες , οταν μια εγχρωμη τηλεοραση το 1982 εκανε 80000 περιπου (Η απάτη)
 
θυμάμαι έναν γείτονα που είχε κάνει την ασπρόμαυρη τηλεόρασή του να δείχνει σε αποχρώσεις του κίτρινου και πράσινου. Δεν ξέρω αν ήταν το φίλτρο αυτό. Με είχε εντυπωσιάσει μιας και οι έγχρωμες ήταν κάτι πολύ μακρινό για μας τότε.
 
Υπήρχε τέτοιο πράγμα; :D

Υπάρχει καμιά φωτόγραφία;
 
Υπήρχε και μάλιστα μια φορά είχαν βγάλει ένα στα σκουπίδια κι έτσι όπως έπεφτε ο ήλιος πάνω στο φίλτρο είχε πιάσει φωτιά μια στοίβα χαρτιά λίγο πίσω του. Έγινε δηλαδή αυτό που κάναμε με τον μεγενθυτικό μας φακό στο σχολείο, που καίγαμε χαρτάκια στο προαύλιο. Για φωτογραφία δύσκολο. Αλλά δε ξέρεις καμιά φορά...
 
Εμας ηταν απο ενα παραξενο, μη-λειο γκρι πλαστικο στην ασπρομαυρη ξυλινη SABA μας.
 
Ειχαμε και εμεις τετοιο φιλτρο.Φωτο (εστω κατα τυχη)υπαρχει!Μαλιστα υπαρχει στο φορουμ ανεβασμενη απο το Νοεμβρη του 2007.Το φιλτρο διακρινεται καθαρα νομιζω.

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?p=67888#post67888
 
Να σαι καλά dim. Φαίνεται καθαρά. Πιθανόν να μην είχε φτάσει η "μόδα" στην επαρχία και δεν είχα δει σε κανένα σπίτι.
 
Με παραπέμπει σε τουρκικο gadget!!!
 
γιατι που διαφημιζαν τις τv οτι εχουν 20 και 30 καναλια οταν επι 15 τουλαχιστον χρονια τα καναλια ηταν 2? δηλ τι να τα κανεις περισσοτερα?
 
Μηπως ηταν για δορυφορικα;
 
nikostoum είπε:
γιατι που διαφημιζαν τις τv οτι εχουν 20 και 30 καναλια οταν επι 15 τουλαχιστον χρονια τα καναλια ηταν 2? δηλ τι να τα κανεις περισσοτερα?
Στην Θεσσαλονίκη πάντως έπιαναν ολοκάθαρα γιουγκοσλαβική τηλεόραση (το συγκεκριμένο κανάλι κάποιες ώρες είχε τοπικό πρόγραμμα από τα Σκόπια, κάτι που συνέβαινε σε όλες τις ομόσπονδες δημοκρατίες της χώρας, και κάποιες ώρες υπήρχε ενιαίο πρόγραμμα σε όλη την χώρα). Προσωπικά έχω δει απ' αυτό το κανάλι αρκετό ποδόσφαιρο (ανάμεσά τους ματς του Μουντιάλ '82 και '86 που η ΕΡΤ δεν έδειχνε), Ολυμπιάδες, πάλι όταν η ΕΡΤ δεν είχε σύνδεση, κυρίως πρωινές ώρες (στην χειμερινή Ολυμπιάδα του '84 που είχε γίνει στο Σαράγεβο οι μεταδόσεις ήταν ατελείωτες), επίσης για πρώτη φορά MTV (είχαν συνεργασία, και έδειχναν επιλεγμένα βίντεο κλιπ κρατώντας μάλιστα το σήμα του MTV πάνω αριστερά στην οθόνη), ακόμα θυμάμαι κάτι παρασκήνια από Eurovision, και βέβαια την κηδεία του Τίτο!

Για το θέμα μας: Τις θυμάμαι κι εγώ αυτές τις οθόνες, που πάντως λίγα σπίτια διέθεταν, κυρίως τις έγχρωμες, επειδή ακριβώς ήταν εξώφθαλμη απάτη.
 
Μετά από τόσο καιρό να επιβαιβεώσω και εγώ για το φιλτρό, καθώς οτί και στη Χαλκιδική έφτανε τις περισσότερες φορές το γιουγκοσλάβικο σήμα. Επίσης η χρήση του όρου μακεδονία μιά χαρά υπήρχε. Μετά το "ανακαλύψαμε" εδώ. Επίσης όπως αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά υπήρχε φίλτρο με έγχρωμες ρήγες και νόμιζες πως έπαιζες φοίνικα και άλλα σε έγχρωμη οθόνη...
 
Είχαμε και μεις φίλτρο, αλλά οχι έγχρωμο. Απλώς μεγάλωνε την εικόνα λίγο (αλλά χάλαγε σε ποιότητα, διότι δεν ήταν κανένας φακός από γυαλί υψηλής ποιότητας, ένα φτηνιάρικο πλαστικό ήταν, μάλλον φακός Fresnel πρέπει να ήταν απ' ότι θυμάμαι από την υφή του).
 
elephadas είπε:
Είχαμε και μεις φίλτρο, αλλά οχι έγχρωμο. Απλώς μεγάλωνε την εικόνα λίγο (αλλά χάλαγε σε ποιότητα, διότι δεν ήταν κανένας φακός από γυαλί υψηλής ποιότητας, ένα φτηνιάρικο πλαστικό ήταν, μάλλον φακός Fresnel πρέπει να ήταν απ' ότι θυμάμαι από την υφή του).
Nαι φακος Fresnel ηταν απο οσο θυμαμαι..οσο για το "εγχρωμο" ηταν ενα τζαμι βαμμενο μπλε-κοκκινο-πρασινο
 
Ποτε περιπου κυκλοφορησε το φιλτρο;

Δεκαετια 70 και 80?
 
Πίσω
Μπλουζα