Ρετρό ( φανταστικοί ; ) κακοποιοί

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Joined
17 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.460
Αντιδράσεις
1.031
Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι ότι η γιαγιά μου, μου είχε πει «να προσέχω τους αυτιάδες».

Όταν τη ρώτησα « τι είναι οι αυτιάδες ; » μου απάντησε ότι ήταν «μια συμμορία που έστηνε αυτί

στις πόρτες των διαμερισμάτων, με σκοπό να αντιληφθούν τι γίνεται στο εσωτερικό τους.

Αν οι ιδιοκτήτες κοιμόντουσαν ή έλειπαν, έμπαιναν στο διαμέρισμα και το κλέβανε».

Μόλις το άκουσα, καταρόμαξα ! Μου φαινόταν άκρως ανησυχητικό, ότι την ώρα που εγώ

έβλεπα ανέμελος τηλεόραση στο σαλόνι, λίγα μέτρα παραδίπλα –στην πόρτα- κάποιος έστηνε αυτί

και σχεδίαζε πώς θα βλάψει την οικογένειά μου» !

Μάλιστα, υπέθετα ότι οι κακοποιοί αυτοί, προφανώς θα είχαν τεράστια «υπερφυσικά» αυτιά,

προκειμένου να διευκολύνεται το σατανικό έργο τους !

Για αρκετά χρόνια, ήμουν άκρως τρομοκρατημένος με την ιδέα ότι πίσω από τη φαινομενική σιγή του απογεύματος,

οι «αυτιάδες» ίσως παρακολουθούσαν το διαμέρισμά μας !

Είχατε ακούσει και εσείς για τους «αυτιάδες» ή άλλους (φανταστικούς ή πραγματικούς) κακοποιούς,

που σουλατσάριζαν στις γειτονιές των 80ʼs ;
 
Όχι, αλλά μικρά μας είχαν τρομοκρατήσει με το "γύφτο" που πέρναγε και έπαιρνε τα παιδιά που απομακρύνονταν από το σπίτι χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Βέβαια, αυτό δεν με πτόησε να χάνομαι. Μάλιστα πολλές φορές είχα στήσει καραούλι να δω αυτό το "γύφτο" και πάντοτε τσέκαρα τους παλιατζήδες που πέρναγαν με τα φορτηγάκια μήπως και έχουν τίποτε παιδιά σε τσουβάλια μέσα!!!!!!!!!!!!!!!
 
...πράγματι ο συνάδελφος pooky περιέγραψε μια κατάσταση που οι ρετρο γονείς χρησιμοποιούσαν κατά κόρον εκείνα τα χρόνια για να μας τιθασεύσουν!

Βέβαια κάποιοι γονείς έκαναν το ίδιο με τους αστυνομικούς...είναι ειρωνεία να θεωρούνται στα παιδικά μυαλά ως κακοποιοί εκείνοι που στην ουσία ήταν εκεί για να προστατεύσουν από τέτοια στοιχεία!!!

Τώρα για τους αυτιάδες δεν ξέρω αν ήταν πολλοί αλλά θυμάμαι ότι είχαν συλλάβει έναν με το παρατσούκλι "αυτιάς" που έκανε αυτό το πράγμα την δεκαετία του 80!

Θυμάμαι φυσικά και την φοβία που ανεπτυσσόταν σε κάποια περιοχή που κάποιος τσαντάκιας δρούσε και μάλιστα το έγραφαν και οι εφημερίδες!

Σχεδόν 20+ χρόνια μετά, η περιστασιακή αρπαγή τσάντας έγινε κανόνας και εξαφανίστηκε ως είδηση από τον γραπτό τύπο!
 
Εγώ είχα τη φοβέρα των "Γκουρού". Στα 80s υπήρχε αληθινή ομάδα στην περιοχή μου, αδύνατοι με ξυρισμένα κεφάλια και τους πορτοκαλί μανδύες και οι γιαγιάδες - θείες με φοβέριζαν ότι αν απομακρυνθώ πολύ και πέσω πάνω τους θα με αρπάξουν και θα με πάνε στο καταφύγιό τους και θα με κάνουν ίδιο με αυτούς!
 
Όταν πήγαινα έκτη δημοτικού, στην περιοχή μου συνέβησαν κάποια κρούσματα με επειδιξία. Από στόμα σε στόμα όμως, ο περίεργος τύπος μεταμορφώθηκε σε... παρανοικό με μάσκα και τσεκούρι!!! :eek: Αποτέλεσμα να δίνουν και να παίρνουν οι ιστορίες ( "τον είδα και γω εκεί", "εμένα κυνήγησε μια θεία μου" κλπ). Ακόμα θυμάμαι, τα παιδιά να φεύγουν σε παρέες από το σχολείο. Η μίνι παράκρουση τέλειωσε με την σύλληψη του τύπου, που μπορεί να ήταν για φυλακή, αλλά πάντως δεν θύμιζε τον Jason από το Παρασκευή και 13...
 
@Exetlaios

Τα ρετρο χρονια που η αρπαγη τσαντας επαιζε πρωτο θεμα στις Ειδησεις της φιλησυχης χωρας μας, ενα περιστατικο με τον περιφημο διαρηκτη "Αυτια" ειχε ταραξει την επικαιροτητα.

Ενας συγκεκριμενος διαρρηκτης οπου μπουκαριζε αφηνε το αποτυπωμα του αυτιου στην πορτα. Τωρα φανταζει ψιλικατζης αλλα τοτε ολοι τον θεωρουσαν σουπερ κακοποιο!!

Εξου και οι Αυτιαδες στην διηγηση/απειλη της γιαγια σου ;)
 
Οι δικοί μου για να με "φοβερίσουν" αντί για γύφτο μου λέγαν για έναν "Μουμο" !!
 
Την εποχή μάλλον των διάσημων "δράκων" (Σείχ-Σού κ.λ.π.),ακούστηκε στην τηλεόραση

οτι ένας δράκος φορούσε άσπρα γάντια.Οπότε απο τη μια παίζαμε κάπως φοβισμένοι μην τυχόν και δούμε

κάποιον στη γειτονιά με τα γάντια αυτά και απο την άλλη υπήρχε μια διαφήμιση τούλιπ

που κάποιος άνοιγε με άσπρα γάντια μία κονσέρβα.Όταν την έδειχνε ,απορούσα γιατί οι γονείς μου δεν ανησυχούσαν

που ένας δράκος παίζει σε διαφήμιση....)
 
Αυτο που ακουγα εγω συχνα και ειχα και προσωπικη εμπειρια εδω στο νομο και συγκεκριμενα στα χωρια ηταν για τους τυπους με την μαυρη κλουβα που εκλεβαν παιδια και πουλουσαν τα οργανα τους.Στα χωρια πιτσιρικαδες μεναμε πιο αργα εξω απο τα αντοιστηχα παιδια των πολεων και ενα βραδυ κατα της 12 που γυρνουσα σπιτι μεσα απο κατι στενοσοκακα και τρελη ερημια ουτε γατα δεν ειχε εξω ξαφνικα αναψαν κατι φωτα και με κυνηγησε ενα αμαξι.Οταν καταφερ να ξεφυγω ειδα οτι ηταν μια μαυρη κλουβα.Δεν λεω οτι ηταν αυτοι που ακουγοταν τοτε αλλ σαν πιτσιρικας αυτο πιστεψα.Μην πω οτι και τωρα Αυτο πιστευω.
 
Στη δική μου γειτονιά η γιαγιά με φοβέριζε να μη βγαίνω έξω τα μεσημέρια μετά το φαί γιατί κυκλοφοράει ο..."μεσημεράς" και αρπάζει παιδιά...ο "γέρος"πάλι που τα κλείδωνε στο σπίτι του..αλλά πουουου να μασήσω.... :cool:
 
Η μητερα μου όταν επισκεπτόμασταν το χωριο της,στην Αρκαδια,για να μην πλησιάζουμε στα γηπαδια που υπηρχαν τοτε στα χωράφια (και ως παιδια είχαμε την περιεργια να σκυβουμε να δουμε τι εχουν μεσα),μας φοβεριζε με την ιστορια του...''ΑΡΑΠΗ''.


Ότι καποιος Αραπς ζει στα πηγαδια και ότι αρπαζει οποιον σκυβει να δει τον πατο του πηγαδιου.



Για να το κανει πιο πειστικο,η μητερα μου ελεγε σε εμενα και τον αδερφο μου,οτι όταν ηταν μικρη,την ειχε πιασει από το ποδι ο Αραπης και πηγε να την τραβηξει μεσα,αλλα ...καποιος συγχωριανος'' την εσωσε την τελευταια στιγμη !!!



Που να πλησιάσουμε μετα εμεις στο πηγαδι !!!



 
Εμείς πάλι είχαμε τον Θοδωρή ο οποίος όμως μόνο φανταστικό πρόσωπο που δε ήταν. Ήταν ένας γείτονας που όταν κάναμε φασαρία, έβγαινε στο μπαλκόνι και μας μάλωνε. Φανταστικό πρόσωπο όμως είχαμε τον Μπαμπούλα που τον είχαμε στο μυαλό μας βέβαια σαν το γέρο που ανάφερθηκε παραπάνω.
 
...κάποτε τη δεκαετία του 90 (1994-1995???) είχα ακούσει για ένα κακοποιό που επειδή κυκλοφορούσε με τσεκούρι τον έλεγαν ''ο τσεκουράς''...δεν ξέρω αν ήταν αλήθεια ή ψέμα...πάντως τον φανταζόμουν με μαύρα ρούχα ντυμένο, μπότες (!) και να κρατά τσεκούρι...!!!
 
Πίσω
Μπλουζα