Ρε τι κάναμε παλιά για να παίξουμε ένα παιχνίδι !!!

disman

Retro Member
Joined
1 Μάρ 2008
Μηνύματα
174
Αντιδράσεις
0
Βασικά προχθές συζητούσα με τον κολλητό μου, τον οποίο είχα αρκετό καιρό να δω και πως το έφερε η συζήτηση, μας έπιασε η νοσταλγία για τις παλιές καλές μέρες του DOS Gaming !!! Και να φανταστείτε πως το παιδί ουδεμία σχέση έχει επαγγελματικά με υπολογιστές, γιατρός είναι. Αυτός τότε είχε έναν 386 DX-40, 4mb ram, 3,5'' + 5,25'' floppies και σκληρό 40mb ( ακόμα τον σιχτιρίζω που τον πέταξε στα σκουπίδια χωρίς να μου το πεί ). Καλοκαίρι 94 ή 95 πρέπει να ήταν που είχε βγει τοτε το Χ-COM Terror from the Deep. Και πόσο είχαμε πωρωθεί με αυτό το παιχνίδι. Παίζαμε ένα όλόκληρο καλοκαίρι, 3 μήνες λιώναμε πάνω από το pc, για να το τερματίσουμε...και ήταν τρελό αγγουράκι για να προχωρήσεις πίστα. Το πρόβλημα μας βέβαια ήταν ένα. Ο σκληρός που ήταν 40mb. Έπιανε καμιά 10άρα το DOS 6,22 + μια ακόμα 10άρα το Norton Commander με όλα τα extensions + δεν θυμάμαι πόσα mb mod's, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν έμεναν και πολλά mb για να τρέξουμε ένα παιχνίδι το οποίο νομίζω ήταν 5 3,5άρες δισκέτες zipped. Σβήναμε ότι άλλο ήταν περασμένο λοιπόν στον υπολογιστή...πηγαίναμε στο διπλανό video club, νοικιάζαμε μία ταινιούλα γύρω στο 2ωρο, επιστρέφαμε σπίτι και αρχίζαμε.

c:\>pkunzip xvzf a:*.* c:\x-com ( :) σας φέρνει τίποτα στη μνήμη ??? )

πατάγαμε enter, καθόμασταν αναπαυτικά στον καναπέ και ξεκινάγαμε τη ταινία. Μετά από κάνα τεταρτάκι-20λεπτο..ακουγόταν ένα μπιιιιιιππ απο τον υπολογιστή. Βγάλε-βάλε δισκέτα ξάνα enter και συνέχεια της ταινίας... :)

Μέχρι να τελιώσει η ταινία είχε ξεζιπαριστεί και το παιχνιδάκι. Παίζαμε κανα 6ωρο - 7ωρο non-stop, και μετά μας ερχόταν η επιθυμία για ένα καλό mortal kombat...σώναμε τα saves se 2 δισκέτες ( είπαμε, ναι μεν 386 αλλά το redunduncy στα saves δεν το θυσιάζαμε..γιατι είχαμε τόνους 3,5άρες δισκέτες οι οποίες όλες δυστυχώς ήταν mitsubishi ''η καλύτερη λύση'' ο-λ-ε-ς εντελώς αναξιόπιστες ) και άντε πάλι από την αρχή.

Sorry για την φλυαρία, και δεν θα μπώ σε σχόλια του τύπου ότι οι νέοι σήμερα τα έχουν όλα κλπ κλπ....απλά νιώθω απίστευτα τυχερός και ευγνώμων που έζησα σε αυτές τις εποχές και γνώρισα τους υπολογιστές έτσι όπως πολύ λίγοι σήμερα έχουν την ευκαιρία να τους γνωρίσουν.Για να μην πω πως δεν ασχολούνται καν, ούτε τους ενδιαφέρει.
 
Εξαιρετικά γλαφυρή η περιγραφή σου!

Πραγματικά απίστευτες εποχές. Για να κάνεις κάτι να δουλέψει, έπρεπε να κάτσεις να μάθεις κάποια πράγματα. Οι πηγές πληροφόρησης ήταν τα πραγματικά άπαιχτα περιοδικά, ειδικά τα ξένα και οι κάθε λογής φίλοι και γνωστοί που είχαν ψάξει πριν από σένα κάποια πράγματα.

Την εποχή του παλιού καλού DOS τίποτε δεν ήταν δεδομένο. Θυμάμαι την πρώτη Soundblaster AWE 32 που είχα αγοράσει. Για να μπορέσεις να την κάνεις να λειτουργήσει κανονικά έπρεπε να ελευθερώσεις ένα σκασμό μνήμη από τα βασικά 640Κ. Ατελείωτες ώρες editing στο autoexec.bat, πειράγματα στο config.sys, για να παίξεις με πάμπολους συνδυασμούς. Αντε και λίγο ακόμα, άντε και τα κατάφερνες να ξεκινήσεις το lands of lore ή το τελευταίο Sierroπαίχνιδο!!!!!!

Και το αποτέλεσμα όχι μόνο μας δικαίωνε, αλλά παίζαμε και με τη ψυχή μας!!!!!!!!

c:

cd games

cd sierra

cd hq1

sierra
 
Έχω ρίξει LOADHIGH στη ζωή μου...άντε τώρα να πείς σε κάνα στραβάδι ( εμείς εννοείται πως είμαστε παλιές καραβάνες :) ) ότι είχαμε 640Κ βασική μνήμη...και θα σου πεί .."τί είναι η βασική..ααα εγώ έχω 4 GB...και μια χαρά μου φορτώνουν όλα..!!

Άσε που μου θύμισες και το άλλο...την έκφραση που λέγαμε τότε για τα παιχνίδια "σπικεράκι έχει" ενοώντας αν υποστηρίζει το εσωτερικό speaker του pc...για όσους δεν είχαν κάρτα ήχου ( και αυτοί ήταν πολλοί ) τη θυμάστε ??
 
a:

pkunzip sierra.zip c:/games/sierra/hq1

c:

cd games/sierra/hq1

attrib -r *.*

install

sierra

Σπικεράκι!!!!! ΝΑΙ!!!! Και χωρίς volume control αδύνατο να παίξεις τα βράδυα με την οικογένεια να κοιμάται μέσα στο σπίτι!!!!!!
 
Σπικεράκι!!!!! ΝΑΙ!!!! Και χωρίς volume control αδύνατο να παίξεις τα βράδυα με την οικογένεια να κοιμάται μέσα στο σπίτι!!!!!!
Γι΄αυτό έπαιρνες μια Amiga τότε, και ξένοιαζες. :D
 
Kαι όχι μόνο pkunzip αλλά και arj για όσους θυμούνται...!

Πώς θυμάμαι που πήρα το Mortal Kombat 2 σε μια πρώιμη έκδοση και μετά το arj έπρεπε στο root /mk2 να δημιουργήσω sub directories ίδια με αυτά από τα οποία έβγαιναν τα αρχεία (ήταν θυμάμαι c:\mk2\graphs,c:\mk2\sound,c:\mk2\music ή κάπως έτσι...) και να τα κάνω move εκεί μέσα για να παίξει εντέλει...!

Kαι όταν τελικά ξεκίναγε,αμέσως τηλέφωνο:" 'Ελα τάδε,παίζει ρε,έλα να το δεις !!! "

Και φουσκωωωώναμε από περηφάνια,βλέπεις ήμασταν "hackers" ..!!!

Α ρε εποχές !!

Και δώστου φόρτωμα του himem.sys και μπλεξίματα με emm386.exe,με EMS και XMS,και εντολές set blaster=A220 I5 D1 κτλ κτλ κτλ στο autoexec.bat και Device=c:\dos\himem.sys,Device=c:\dos\emm386.exe,dos=high,umb

στο config.sys...!!

Και πανηγύρια όταν βλέπαμε 605 ή 610 k ελεύθερα από τα 640 !

Θυμάμαι φίλο που κάπως είχε ελευθερώσει 615k και τον ζήλευα τρελά !!!

Ρε παιδιά,τι θυμηθήκεμε ρεεεε..!!!

Αχ,EYTYXΩΣ έχω ακόμη τα PC MASTER εκείνης της εποχής για να τα ξαναδιαβάσω κάποια στιγμή και να θυμηθώ τι κάναμε ακριβώς τότε,καθότι οι εντολές σιγά σιγά ξεθωριάζουν στο μυαλό μου...
 
Captain Kal είπε:
Γι΄αυτό έπαιρνες μια Amiga τότε, και ξένοιαζες. :D
Χε χε, το PC αντικατέστησε την Amiga. Σπικεράκι χρησιμοποίησα μόνο σε παιχνίδια που δεν υποστήριζαν Soundblaster. Ποτέ άλλοτε. Χλίδα ο 40άρης (σε ΜΒ φυσικά) σκληρός που πήρα εκείνη την εποχή. Φύσαγε ο 386 SX στα 25 στα παιχνίδια. Ο επεξεργαστής δεν άλλαζε ήταν κολλημένος στη μητρική!!!!!

Και το 1 mega ram απίστευτη ποσότητα!!!!! Χλίδα! Και όμως, με τέτοια μηχανήματα όχι μόνο παίζαμε, αλλά ήμασταν και άρχοντες. Σήμερα, όλο θέλω και δώστου αλλαγές και βγήκε το Crysis και πάθε κρίση γιατί δεν τρέχει καλά......

Ναι, σήμερα επικρατεί η διαστροφή. Αγοράζουν 4 κάρτες γραφικών μπας και τρέξει το Crysis που είναι από μόνο του χάλια γραμμένο και προκαλεί κρίση πανικού σε χρήστες και μηχανήματα. Επίτηδες ανάγκες για να τα σκάμε στις ...... άντε μην αρχίσω τώρα.

/me puts old Pooky to sleep again.
 
Bρεϊ !!! Που πάτε και τα σκαλίζετε αυτά ??? Θα με πάρουν τα κλάματα..... :cry:

Πςςςςςςςςςςςςςς !!!! Αλλά χρόνια, έτσι????

Εγώ ήμουν από τους κα(η)μένους με HERCULES monitor και έπρεπε να τρέχω το SIMCGA4 στον 8088-10MHz για να δω το "φως" των γραφικών..... :cry:
 
Ρε παιδιά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα τώρα. Τότε τα προβλήματα ήταν δύο: κάρτα ήχου και μνήμη που θέλανε ρυθμίσεις. Τώρα άστα να πάνε: κατέβασε drivers και patches. Κάνε overclocking, καθάρισε το registry και λοιπό καθάρισμα του PC για ταχύτητα. Κάνε tweak στα services (και διάφορα άλλα tweaks για μεγαλύτερη ταχύτητα), φτιάξε το .ini του παιχνιδιού για μέγιστη ποιότητα-ταχύτητα, κλπ, κλπ.
 
Ο Λεον εχει δικιο... με τα πισι δεν υπαρχει χρυση τομη. Κατι η θα παιζει η δε θα παιζει. Μονο αν εχεις κονσολα (η αν ειχες Αμιγκα :Ρ) την ειχες καθαρη

παρακατω: εγω δεν καταλαβα ποτε τι διαφορα ειχε πχ το \sierra\hq1\sierra.com απο το \sierra\hq1\hq1.bat

Συνηθως το bat καλουσε το ιδιο το com με μια παραμετρο, η οποια δεν ξερω τι εκανε
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ τώρα θυμήθηκα την απίστευτη χαρά μου όταν κατάφερα να κάνω κάτι που μου φαινόταν απίστευτο ότι το κατάφερα: είχα λοιπόν έναν olivetti PC1 με μια ταπεινή CGA και η sierra (της οποίας είχα παίξει όλα τα μέχρι τότε adventures) αποφάσισε το "καινούριο" adventure να υποστηρίζει μόνο EGA/VGA! Δεν θυμάμαι καλά ποιο ήταν αυτό αλλά νομίζω ήταν το Quest For Glory 2. Κάθησα λοιπόν και αφού μελέτησα καλά τα αρχεία που ήταν στη δισκέτα Νο1 (τί είναι σκληρός δίσκος; ) και κατάλαβα πάνω-κάτω τι κάνει το καθένα αντικατέστησα κάποια από αυτά με τα αντίστοιχα που ήταν σε κάποιο προηγούμενο adventure που υποστήριζε CGA! Κάπου εκεί μπορεί να χρησιμοποίησα και ένα hex editor νομίζω αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι χαρά είχα κάνει όταν είδα ότι τα είχα καταφέρει και μπορούσα να παίξω το καινούριο adventure στην άθλια CGA μου! :cheers:
 
Παντως εγω εκανα την βουτια στον κοσμο των PC εμεσως στον STFM μου, με πηγη τον φιλο μου που ειχε εναν Schneider EuroPC ΙΙ..

Με το PC-Ditto επαιζα ολα τα CGA παιχνιδια της Sierra, Lucasfilms, Infocom, Level 9, Accolade, Bitmap Bros, και οτι αλλο εβγαινε τοτε για τα απλα PC. Εννοειται οτι τα adventures ειχαν την τιμητικη τους και ο φιλος μου ηθελε να τον κοπανησει κατω τον Schneider καθως δεν μπορουσε να διανοηθει οτι ο δικος μου επαιζε οχι μονο τα δικα του παιχνιδια (και με υποστηριξη joystick/mouse), αλλα και τις Atariσιες παιχνιδαρες! Βεβαια μου την ελεγε παντα για την ταχυτητα (Tα ετρεχα καπου στα 4.77 λογω εξομοιωσης), αλλα απο την αλλη οταν του χαλασε η δισκετα με το Simcga ηταν να κρεμαστει το παλικαρι καθως ο Schneider ειχε native Hercules (μιας και το PC-Ditto μου εδινε κατευθειαν native CGA και σε οτι χρωμα ηθελα!). H απελπισια του ηταν τοσο μεγαλη και στο τελος κατεληξε να ανταλαξει τον Schneider και να αποκτησει εναν 1040 STFM! Η δισκετοθηκη του PC παρεμεινε φυσικα και ετσι συνεχισαμε να παιζουμε τα αγαπημενα μας adventures στα ST μας πλεον.

Και με τα zipαρισματα απο ενα συμπιεσμενο αρχειο για να παει λιγο μεγαλυτερο σε αλλη δισκετα και ολα αυτα με ενα drive.. τι κακο και τοτε.. lha, lzx, arc, pkzip, pkunzip, pkante-re-mastora-kai-thelo-na-paikso-to-paixnidi.. :)

Απιστευτες εποχες, και σιγουρα θελω να καθησω καποια στιγμη να ξαναβαλω στον ST μου καποιο PC adventure οταν ακομα αυτα τα παιχνιδια ειχαν ψυχη και χαρακτηρα. Θα μου κακοφανει αραγε η αποτομη προσγειωση απο τα Ghz στα ισα ισα να το πουμε Mhz? Who cares.. its all good memories.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Phil πολυ το φχαριστηθηκα το παραπανω ποστ,...ζηλεια το φιλαρακι σου με το pc.

Ακου το πουλησε και πηρε 1040 για να βρει την υγεια του. :D

Tα Χομια τοτε και ιδιαιτερα τα Αταρι rules big time.
 
Aardvark είπε:
Phil πολυ το φχαριστηθηκα το παραπανω ποστ,...ζηλεια το φιλαρακι σου με το pc.Ακου το πουλησε και πηρε 1040 για να βρει την υγεια του. :D

Tα Χομια τοτε και ιδιαιτερα τα Αταρι rules big time.
Aσε Aardvark.. μιλαμε καυχιοταν που το πηρε ετοιμοπαραδωτο για καπου 150.000 μαζι με το κιτρινομαυρο μονιτορ και με κατι κοπιαρισμενα παιχνιδακια (Test Drive, Formula 1) και για μια εβδομαδα ηταν ο βασιλιας και καλα (περισσοτερο με την αληθοφανεια του Formula 1 σε σχεση με τα υπολοιπα 6128 και Spectrumια που ειχαμε στην γειτονια).

Αντιπροσωπεια της Commodore δεν ειχαμε στην περιοχη ετσι η Amiga ηταν off limits για εμας. Atari/Apple ομως υπηρχε! Μεχρι που κατεφθασε ο πρωτος 520 STFM στην γειτονια, με μολις 89.000 και με το κουτι της πανδωρας που ονομαζοταν Power Pack.. το τι εγινε, μαλλον το καταλαβα οταν ενα αλλο φιλαρακι πηρε μεσα στην ιδια εβδομαδα εναν αλλον 520αρη και το ειχαμε διπορτο με ελευση software. Kαι ειχαμε τον καημενο τον Schneiderακια που απο king of the road, εγινε ο adventuro-clubας (κατα το video-club) αφου του ζητουσαμε ενα μετα το αλλο τα παιχνιδια του να τα τρεξουμε στα μηχανηματα μας! Ε δεν αντεξε το παλικαρι και ενεδωσε στην ιερα τριαδα (το σημα της Atari!)..

Aπο τα PC παιχνιδια παντως τα adventures ειχαν πλεον "λιωσει" στα drives των ST μας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εμεις στο σχολειο,οσους ειχαν PC τους κοροιδευαμε.Μαλιστα πολλοι το εκρυβαν οτι τα ειχαν στην κατοχη τους. :D
 
!

ναι ρε παιδιά...τι μου θυμίσατε και μένα.

Θυμάμαι ο υπολογιστής που είχα πάρει όταν ήμουν φοιτητής στην Αμερική ήταν τον Οκτωβριο του 1993 ένας NEC 486 4MB μνημες και 80ΜΒ ή 100ΜΒ σκληρό με CD-ROM...Θυμάμαι ένας φίλος μου κομπιουτεράς επέμενε να πάρω CD-ROM και του έλεγα "ελα ρε, τι να το κάνω, όλα τα παιχνίδια σε δισκέτες είναι"...βέβαια αφού τον είχα παραγγείλει, είδα σε ενα software μαγαζί το demo του 7th Guest και επαθά πλάκα και ήμουν ευγνωμων για τον φίλο μου που με είχε πήσει. Θυμάμαι ο υπολογιστής είχε έρθει με πολλά CDs δώρα, εγκυκλοπαίδιες, ζούγκλα, δινόσαυροί κ.λ.π

Δεν ξέρω αν τα είχατε δει ποτέ αυτά της πρώτης γενιάς CD-ROM...βασικά ήταν μια πλαστική θήκη τετράγωνη με ένα πλαστικό διάφανο κάλυμα στην πάνω επιφάνεις, το οποίο άνοιγε σαν καπάκι και έβαζες μέσα το CD.

κάπως έτσι ήταν:

picture.php


Μετά τοποθετούσες αυτή την θήκη σε μια σχησμή στο desktop, οπού την "ρουφούσε" και εκεί άρχιζε να κάνει "διαβάζει"...

D:/install

και μετά:

C: cd\virgin\7thguest

C: 7thguest

Θυμάστε με τα Boot disks? παρόλο που είχα σχετικά καλό υπολογιστή, δεν υπήρχε περίπτωση να τρέξει το quest for glory 4, χωρίς το Boot disk Οπου αλλάζαμε τις ρυμισεις του config sys.
 
Τα cd με την θήκη είναι τα caddy. Εχω μερικά στο σπίτι μαζί με το CDTV.
 
...ενώ με τα παλιότερα μηχανήματα είχαμε plug'n'play! Έβαζα, φερ'ειπείν το Commando, RUN", με έστελνε η μάνα μου να πάρω ψωμί και τσιγάρα, γύριζα κι έπαιζα... :D
 
Δύσκολο να πει κανείς ποια περίοδο ήταν καλύτερα. Σίγουρα όλες είχαν τα αρνητικά και τα θετικά τους.. Π.χ. Αν δεν σου πήγαινε καλά το load "" από κασέτα φτου και από την αρχή. Μάλλον οι δισκέττες σε home ήταν αρκετά απλά τα πράγματα. Τώρα για τα DOS παιχνίδια και τα config/autoexec η λύση ήταν να έχεις multiboot bat. Αλλα και πάλι σε μερικά ήθελε το κάτι παραπάνω. Σήμερα η όλη δυσκολία έχει μεταφερθεί στο πόσο καλύτερα μπορείς να τρέξεις ένα παιχνίδι και όχι στο αν θα τρέξει..
 
Πίσω
Μπλουζα