[ΣΥΖΗΤΗΣΗ] Περί ακτινοβολίας των PC monitors & Ηλεκτρονικών Συσκευών

metsgr

RetroActive
Joined
1 Οκτ 2008
Μηνύματα
518
Αντιδράσεις
9
Ένα θέμα, το οποίο από όσο διάβασα δεν αναφερθηκε, ειναι το θέμα της ακτινοβολίας που εκπέμπει η CRT οθόνη.

Δεν είναι μόνο η λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η LCD οθόνη, αλλά και το γεγονός ότι δεν εκπέμπει καθόλου ακτινοβολια, που κάνει καλό και στην υγεία μας.

Θα μου πείτε, πόσο επικίνδυνη είναι η CRT. Κανονικά υπάρχουν όρια "ασφαλείας" που θα πρέπει να τηρούνται απο τις εταιρίες που κατασκευάζουν οθόνες. Τα όρια αυτά ναι μεν είναι χαμηλά, αλλά καλύτερα είναι να μην εκτίθεται κανείς καθόλου σε ακτινοβολία.

Επίσης να σημειωθεί ότι η ακτινοβολία είναι χαμηλή σε απόσταση πάνω από 50 cm (κατά άλλους 80 cm) και εξαρτάται από το ύψος, στο οποίο μετριέται, με μεγαλύτερες τιμές στο πάνω μέρος της οθόνης. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται κανείς στην οθόνη, όσο πιο χαμηλή είναι θέση της οθόνης σε σχέση με τη θέση του κεφαλιου, τόσο χειρότερα είναι. Πράγμα που δε συμβαίνει στην LCD οθόνη.

Και μην ξεχνάμε το σπουδαιότερο: πόσες ώρες τη μέρα περνάτε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας;;
 
Το θέμα της ακτινοβολίας είναι υπερβολικά αναμασημένο από τα ΜΜΕ και τους γνωστούς καταστροφολόγους ανά τις εποχές. Για να πάθει κάποιος κάτι πρέπει να περάσει πάνω από 1000 χρόνια 24/7 κολλητά σε μια CRT και πάλι αυτό είναι αμφίβολο.

Ναι, οι CRT έχουν πλεονεκτήματα σαν τεχνολογία. Καλά χρώματα, υποστηρίζουν όλες τις αναλύσεις. Αλλά μέχρι εδώ. Κάνουν flicker, θέλουν καλιμπράρισμα, μαγνητίζονται, καταναλώνουν τα κέρατά τους, εκπέμπουν τεράστια ποσά θερμότητας (χαμένη ενέργεια δίχως άλλο) πιάνουν χώρο, είναι ασήκωτες.

Έχω κρατήσει μόνο μια 14άρα CRT tv για τα Dreamcast μου και μέχρι εκεί. Ζαχαρώνω τις νέες οθόνες της Dell (στα φορητά της) που φωτίζονται με LED και όχι με CCFL λάμπα. Όποιοι έχουν δει image σε Apple οθόνη με led φωτισμό, πιστεύω με καταλαβαίνουν απόλυτα. Οι TFT απλά θα γίνονται καλύτερες, άλλωστε επαναλαμβάνω, δουλεύω με μια οθόνη των 90 ευρώ και είμαι υπερευχαριστημένος από τα πάντα. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα.
 
Pooky, συμφωνώ σε όλα σχεδόν που λες. Όντως αν εξελιχτούν λίγο ακόμα οι LED και πέσουν οι τιμές, τα μειονεκτήματα των παρουσών TFT θα εξαλειφθούν. Ήδη είναι πολύ γοητευτικές σαν λύσεις και θα βελτιωθούν και άλλο. Εκτός από το θέμα του native resolution...

Έχεις και απόλυτο δίκιο για τον υπερβολικό θόρυβο που έχει γίνει στην Ελλάδα για την "ακτινοβολία" των CRT οθονών. Και το γράφω εντός εισαγωγικών μια και κανένας καταστροφολόγος δεν είναι απόλυτα βέβαιος για το τι πράμα είναι αυτή η ακτινοβολία, απλά αναπαράγει αυτά που άκουσε από άλλους εξίσου "ειδικούς". Ας πούμε για αρχή υπό μορφή αστεισμού ότι φυσικά και εκπέμπουν "ακτινοβολία" όλες οι οθόνες. Το ορατό φως που εκπέμπουν και είναι αναγκαίο για να δεις τα τεκταινόμενα, είναι ακτινοβολία επίσης! Και για να μην μείνουμε στην πλάκα μόνο, αν κάνουμε την συνήθη λανθασμένη εξίσωση των "επιστημόνων" Ακτινοβολία=Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (=ραδιενεργός ακτινοβολία), η απάντηση είναι ότι είναι τόσο χαμηλή και τόσο καλά προστατευμένη που σχεδόν δεν μπορεί να μετρηθεί.

Αν μιλάμε για ELF και μαγνητικά πεδία, να ξέρετε ότι κάθε ηλεκτρονική συσκευή παράγει τέτοια, για τον απλούστατο λόγο ότι η κίνηση των ηλεκτρονίων σε κάθε κύκλωμα αναγκαστικά παράγει αυτές τις μορφές ακτινοβολίας.

Το θέμα έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, αλλά εδώ ακόμα υπάρχει αυτή η αβάσιμη φήμη. Αν σας ενδιαφέρει ακόμα το ζήτημα, διαβάστε τι έχουν να πουν για το θέμα η Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (ARPANSA), η United States Environmental Protection Agency (EPA), το US Food and Drugs Administration (FDA), το Health Canada και η Health Physics Society. Όλα επίσημα όργανα από σοβαρά κράτη και με πορίσματα βασισμένα σε πραγματικές επιστημονικές μελέτες. Για όσους βαριούνται να διαβάσουν τα πορίσματα, φυσικά όλοι ανεξαιρέτως διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Και μια και είμαστε retro site, δείτε για το τέλος μια έρευνα του 1986 που μέτρησε την ακτινοβολία σε διάφορα CRT monitor της εποχής (μεταξύ των οποίων μοντέλα της Commodore, Apple και IBM) και φυσικά ακόμα και με την τότε τεχνολογία βρήκε εκπομπές πολύ κάτω από τα όρια. Αυτό για όσους πιστεύουν ότι οι παλιές οθόνες είναι πιό επικίνδυνες. Μπορεί να ισχύει για οθόνες του 1950... :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Maddog είπε:
Αυτό για όσους πιστεύουν ότι οι παλιές οθόνες είναι πιό επικίνδυνες. Μπορεί να ισχύει για οθόνες του 1950... :)
Επίσης θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον , να γινόταν απολογισμός των βλαβερών επιπτώσεων στους νέους απο τις ... οθόνες και τα pc του διαβόλου σε σχέση με το κάπνισμα καπνού , το κάπνισμα ... κάνναβης και το σνιφάρισμα ...

Αλλά εκεί τα λεφτά είναι πολλά ... οπότε ... μόκο ...
 
Ναι, τώρα φύγαμε βεβαίως από την ακτινοβολία των CRT και περάσαμε στην ακτινοβολία των κακών, πολύ κακών routers. Τόσα χρόνια τα κάθε λογής τσόκαρα κυκλοφορούν με ένα κινητό κολλημένο στη κεφάλα τους και έρχονται να μας κάνουν και μάθημα ότι κινδυνεύουμε από την ακτινοβολία των routers. Έλεος.

Βέβαια το κινητό δεν βλάπτει, απλά γιατί τα τσόκαρα δεν έχουν μυαλό να αλλοιωθεί.

Το αναμάσημα FUD χείριστης μορφής (σε συνδυασμό με υπερβολική δόση λαϊκουριάς στα "δελτία ειδήσεων") βλάπτει περισσότερο από όλα την υγεία. Δυστυχώς, αν κάποιος "επώνυμος" βγει και πει μια σάχλα, θα αρχίσουν όλοι να παπαγαλίζουν σαν καλά σκλαβάκια. Λίγο μυαλό θέλει..........
 
Διαφοροι φιλοι μου (μια που ειμαι σε ηλικια... αναπαραγωγης) που αποκτουν η σχεδιαζουν απογονους μου λενε οτι κλεινουν το ασυρματο δικτυο για να αποφυγουν την ακτινοβολια. Βεβαια, καλο ειναι να αποφευγεις ο,τι μπορεις, αλλα τους λεω: το ασυρματο τηλεφωνο σας εχει εμβελεια που φτανει ολη τη γειτονια. Ο ρουτερ, μεχρι το διπλανο διαμερισμα. Λοιπον;
 
Τα ασύρματα τηλέφωνα έχουν περισσότερη ισχύ εκπομπής, άρα αυξημένη "ακτινοβολία".

Αν πάρεις βάση ασύρματου και τη κοτσάρεις δίπλα από non shielded ηχεία, θα ακούσεις βόμβο. Βάλε και ένα router δεν θα ακούσεις τίποτε. (Καλά δεν είναι και η επιστημονικότερη μέθοδος εδώ που τα λέμε, αλλά...... )

Οι κολλητοί σου σβήνουν το ασύρματο για να μη [edited] ε; LOL! Βάζω στοίχημα ότι οι περισσότεροι τοποθετούν ένα και δύο κινητά τηλέφωνα σε κατάσταση αναμονής σε θήκη μέσης ή τσαντάκι μέσης (κοινώς μπανάνα). Αυτό δεν τους φοβίζει; Έλεος και πάλι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ολα αυτα καλα και χρησιμα αλλα προσεξτε λιγο τους χαρακτηρισμους σας, μην αρχισουμε τα σβησιματα, δεν λεει.
 
Σχετικά με το Maddog, που κάθισε και έψαξε πράγματι επιστημονικές απόψεις πάνω στο θέμα (και μπράβο του για το χρόνο που διέθεσε), έχω να πω τα εξής:

Maddog είπε:
Έχεις και απόλυτο δίκιο για τον υπερβολικό θόρυβο που έχει γίνει στην Ελλάδα για την "ακτινοβολία" των CRT οθονών. Και το γράφω εντός εισαγωγικών μια και κανένας καταστροφολόγος δεν είναι απόλυτα βέβαιος για το τι πράμα είναι αυτή η ακτινοβολία, απλά αναπαράγει αυτά που άκουσε από άλλους εξίσου "ειδικούς".

....................................

Το θέμα έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, αλλά εδώ ακόμα υπάρχει αυτή η αβάσιμη φήμη.



Ο τίτλος «καταστροφολόγος», αφού κι εγώ «αναπαράγω» αυτά που άκουσα μάλλον με προσβάλλει, θα έλεγα. Είμαι στο χώρο της έρευνας (αν και δεν ασχολούμαι με CRTοθόνες) τα τελευταία 10 χρόνια, και αν μη τι άλλο, έχω μάθει να διαβάζω και να κρίνω ένα επιστημονικό άρθρο. Οπότε δε στηρίζομαι ποτέ σε αυτά που βγαίνουν και λένε μερικοί άσχετοι δημοσιογράφοι, που ούτε την ορολογία δεν καταλαβαίνουν καλά καλά, και προσπαθούν να το παίξουν ότι κάνουν επιστημονικό ρεπορτάζ. (Και για να μην παρεξηγούμαι υπάρχουν και δημοσιογράφοι που δεν είναι άσχετοι).

Επίσης για το «θόρυβο που έχει γίνει στην Ελλάδα» σχετικά με αυτό, δε ζουν και όλοι στην Ελλάδα, οπότε μπορεί να έχουν ακούσει και κάτι εκτός αυτής.

Ας πούμε για αρχή υπό μορφή αστεισμού ότι φυσικά και εκπέμπουν "ακτινοβολία" όλες οι οθόνες. Το ορατό φως που εκπέμπουν και είναι αναγκαίο για να δεις τα τεκταινόμενα, είναι ακτινοβολία επίσης! Και για να μην μείνουμε στην πλάκα μόνο, αν κάνουμε την συνήθη λανθασμένη εξίσωση των "επιστημόνων" Ακτινοβολία=Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (=ραδιενεργός ακτινοβολία), η απάντηση είναι ότι είναι τόσο χαμηλή και τόσο καλά προστατευμένη που σχεδόν δεν μπορεί να μετρηθεί.
Η ορατή ακτινοβολία σαφώς και είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως επίσης και κάθε ακτινοβολία δεν είναι ραδιενεργός (εγώ δε μίλησα για ραδιενέργεια). Αν ανέφερα ότι «η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πολύ χαμηλών συχνοτήτων που εκπέμπει η οθόνη κλπ κλπ», θα γινόμουν πιο κατανοητή; Όλοι αυτοί που θα το διάβαζαν θα καταλάβαιναν τι είναι;

Αν μιλάμε για ELF και μαγνητικά πεδία, να ξέρετε ότι κάθε ηλεκτρονική συσκευή παράγει τέτοια, για τον απλούστατο λόγο ότι η κίνηση των ηλεκτρονίων σε κάθε κύκλωμα αναγκαστικά παράγει αυτές τις μορφές ακτινοβολίας.
...τα οποία όμως δεν είναι τα ίδια για όλες τις συσκευές (δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι το ίδιο πχ. με ένα καλώδιο που διαρρέεται από ρεύμα). Και ό,τι ισχύει για τις οθόνες των υπολογιστών, ισχύει πχ. και για τις τηλεοράσεις.

Αν σας ενδιαφέρει ακόμα το ζήτημα, διαβάστε τι έχουν να πουν για το θέμα η Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (ARPANSA), η United States Environmental Protection Agency (EPA), το US Food and Drugs Administration (FDA), το Health Canada και η Health Physics Society. Όλα επίσημα όργανα από σοβαρά κράτη και με πορίσματα βασισμένα σε πραγματικές επιστημονικές μελέτες. Για όσους βαριούνται να διαβάσουν τα πορίσματα, φυσικά όλοι ανεξαιρέτως διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
 




Επειδή εγώ δε βαρέθηκα, τα διάβασα και έχω να επισημάνω τα εξής.

Στο κείμενο της ARPANSA αναφέρονται οι μετρήσεις που έγιναν το 1986 (δηλ. 23 χρόνια πριν) όπου αναφέρονται οι τύποι της ακτινοβολίας που μετρήθηκαν και τα αποτελέσματα. Εκεί λέει ότι εκπέμπεται ακτινοβολία (περιοχής ραδιοκυμάτων καθώς και υπεριώδης, ενώ δε μετρήθηκε η ELF) που είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.

Στα κείμενα της EPA, FDA και Health Canada αναφέρεται επίσης ότι θεωρείται κάτω των ορίων και ότι οι οθόνες που διοχετεύονται στην αγορά πρέπει να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.

Αυτό ακριβώς είπα κι εγώ, ότι η οθόνη πρέπει να πληροί προϋποθέσεις για να θεωρείται ασφαλής. (Αυτό εξαρτάται και από το πόσο σοβαρή είναι η εταιρεία κατασκευής της. Ίσως τελικά ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.)

Επίσης σε αυτές τις σελίδες προτείνεται –αν και δε θεωρείται ότι κινδυνεύει - να κάθεται κανείς μακριά από την οθόνη και όχι πολλές ώρες μπροστά της.

Κάτι που υποστήριξα κι εγώ, σύμφωνα με μετρήσεις σε διάφορες αποστάσεις από την οθόνη που έχουν γίνει. Ως γιατρός, θα γνωρίζεις πχ τη βάση PubMed, όπου βρίσκεις άρθρα, που δεν τα «αναπαράγει» κανένας δήθεν «ειδικός», αλλά είναι η ίδια η πηγή για όσους ασχολούνται.

(Το κείμενο της HealthPhysicsSociety δε μου το άνοιξε και δεν το διάβασα.)

Κλείνοντας:




(από την ιστοσελίδα της FDA)

It is important to note also that flat panel TVs incorporating Liquid Crystal Displays (LCD) or Plasma displays are not capable of emitting x-radiation. As such these products and are not subject to the FDA standard and do not pose a public health hazard.

 


Αυτό ακριβώς είπα κι εγώ. Ότι οι
LCDοθόνες δεν εκπέμπουν τίποτα, ενώ οι άλλες εκπέμπουν ακτινοβολία (και δε μιλώ για ορατή ή ραδιενέργεια), και αν είναι καλής κατασκευής κάτω των ορίων ασφαλείας.

Καλύτερο για την υγεία είναι σαφώς το να μην εκτίθεται κανείς καθόλου σε ακτινοβολία, και εννοώ ότι όσο μπορεί να την αποφύγει καλό του κάνει.

 

 


(από την ιστοσελίδα της ARPANSA)


Still, concerns about the health implications of long-term exposure to ELF magnetic fields have recently been expressed. Current scientific opinion about these implications is in dispute by minority groups and further studies are in progress.

Εγώ έτυχε να διαβάσω ακριβώς έρευνα πάνω σε αυτό. Οι έρευνες συνεχίζονται και δε μπορεί να μένει κανείς σε μελέτες του 1986.

Οπουδήποτε υπάρχει διαμάχη, υπάρχει και λόγος. Πχ. συζήτηση γίνεται γύρω από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Κάποιοι λένε βλάπτουν, κάποιοι όχι. Συζήτηση γύρω από τους πυλώνες υψηλής τάσης. Κάποιοι λένε βλάπτουν, κάποιοι όχι.

Κάποτε πίστευαν ότι το DDT είναι η λύση στα εντομοκτόνα. Σήμερα έχει καταργηθεί.

Και κάτι τελευταίο για τα όρια ασφαλείας. Έχουν μια τάση να κατεβαίνουν για το λόγο ακριβώς ότι ποτέ κανείς δεν είναι απόλυτα ασφαλής, όταν μια μέτρηση είναι πάνω από το μηδέν.

Οι καιροί αλλάζουν και αυτό που σήμερα νομίζουμε έτσι, αύριο είναι αλλιώς.




Όλα αυτά χωρίς παρεξήγηση και χωρίς να θέλω να κάνω την έξυπνη. :)

Απλά εγώ είπα ότι είναι καλύτερα να μην εκτίθεται κανείς καθόλου σε ακτινοβολία και ότι οι CRT οθόνες εκπέμπουν κάποια ακτινοβολία, θεωρητικά κάτω των επίσης θεωρητικών (ή μάλλον των τωρινών) ορίων ασφαλείας.

Και ξαφνικά βρέθηκα να είμαι «καταστροφολόγος»... :xm:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χωρίς παρεξήγηση και από τη μεριά μου δεν διαβάζω ποτέ posts με 10 αντιπαραθέσεις και 2 pages long.

Βαριέμαι αφάνταστα.
 
Χωρίς παρεξήγηση και από τη μεριά μου δεν διαβάζω ποτέ posts με 10 αντιπαραθέσεις και 2 pages long. Είναι σαν να μην το έγραψες. Δεν με ενδιαφέρει, όπως καταλαβαίνεις, να κερδίσω καμία εντύπωση, λέω απλά τη γνώμη μου όπως το καταλαβαίνω εγώ, και βέβαια σε καμία περίπτωση να κερδίσω καμία εντύπωση ειδικά με σένα Mets. Χωρίς παρεξήγηση και πάλι.

Και δεν κάθομαι να ψάξω παραπάνω "επιστημονικές" έρευνες, βλέπω τον εαυτό μου. Αν οι CRT σκότωναν θα είχα αφήσει πολλά χρόνια το μάταιο τούτο κόσμο, μια και μέχρι το 1999 είχα οθόνες τελευταίας διαλογής, (δεν είχα μία να αγοράσω κάτι καλό) και δεν πιστεύω να υπάρχει άλλος που να έχει περάσει τόσες χιλιάδες ώρες μπροστά από μια CRT. (Εκτός από κάτι γραφίστες που ξέρω που κάθονται 48άωρα, είναι όλοι τους χωρίς μαλλιά αλλά για αυτό φταίνε τα "deadlines" και όχι η "ακτινοβολία" )

Εν κατακλείδι. Ότι εμπίπτει στα όρια της λαϊκουριάς και τα ΜΜΕ το εκμεταλλεύονται γιατί πουλάει, θα είναι πάντα μπροστά μας και θα μας πρήζουν κανονικά. Βέβαια πάντα η κακιά τεχνολογία θα φταίει για όλα, το κακό Internet, οι υπολογιστές του διαόλου και πάντα οι mainstream μαμάδες και οι mainstream μπαμπάδες θα σβήνουν τα ασύρματα για να μη πάθει τίποτε το μυαλουδάκι του βλασταριού τους, τη στιγμή που οι ίδιοι μπορεί να μιλάνε στο κινητό 10 ώρες τη μέρα και από το άγχος τους να καπνίζουν 2 πακέτα την ώρα μετατρέποντας το σπίτι σε ντουμάνι.

Είπαμε, από την τεχνολογία θα έχουν καλυφθεί. Δεν θα έχουν να φοβηθούν τίποτε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To δικο μου ομως το post ηταν μια γραμμη μονο - και σας τονισα να προσεξετε τις εκφρασεις, τα κοσμητικά - και προσθετω και το υφος γραφης.

Τωρα το για τα ποια posts διαβαζουμε και ποια δεν διαβαζουμε - απο τη στιγμη που βρισκομαστε σε ενα μερος φτιαγμενο για κουβεντα και οχι για στειρα καταθεση αποψεων - τι να σχολιασω ?
 
Pooky είπε:
Χωρίς παρεξήγηση και από τη μεριά μου δεν διαβάζω ποτέ posts με 10 αντιπαραθέσεις και 2 pages long. Είναι σαν να μην το έγραψες. Δεν με ενδιαφέρει, όπως καταλαβαίνεις, να κερδίσω καμία εντύπωση, λέω απλά τη γνώμη μου όπως το καταλαβαίνω εγώ, και βέβαια σε καμία περίπτωση να κερδίσω καμία εντύπωση ειδικά με σένα Mets. Χωρίς παρεξήγηση και πάλι.
Και δεν κάθομαι να ψάξω παραπάνω "επιστημονικές" έρευνες ......κλπ κλπ

Δε σε τιμά καθόλου να λες ότι δε διαβάζεις ένα κείμενο που είναι 2 pages long. Γιατί ο άλλος που το έγραψε αφιέρωσε κάποιο χρόνο γι' αυτό. Και εσύ δεν τον σέβεσαι.

Επίσης με το να λες ότι είναι "σαν να μην το έγραψα" (το καθ'όλα αξιοπρεπές κείμενο, και σε ύφος και σε λεξιλόγιο και σε περιεχόμενο), αν μη τι άλλο προσβάλλεις προσωπικά εμένα. (Και δεν είναι σαν να μην το έγραψες)

Το κείμενο 2 pages long αναφέρεται στο Maddog, που είχε την ευγένεια να ασχοληθεί με σοβαρότερο ύφος με το θέμα, οπότε δεν το έγραψα για να το διαβάσεις εσυ. Αν απλά δεν το διαβαζες, χωρις να το διαλαλεις, ειλικρινα δε θα ειχα δώσει συνέχεια.

Τώρα, το οτι δε διαβαζεις επιστημονικες μελετες ειναι δικαιωμα σου, οπως δικο μου -και πολλων αλλων- ειναι να τις διαβαζω.

Τις δε προσωπικες σου αποψεις καλο ειναι να τις εκφραζεις -ειτε ειναι σωστες ειτε παραλογες- με το κατάλληλο υφος και λεξιλογιο, γιατι δεν ειμαστε "φιλαρακια" που τα πινουνε σε μια μπυραρια. Αν συναντιομαστε την Παρασκευή απο κοντα ας τα ελεγες ετσι, εδω και τωρα όμως όχι.

Και μη νομιζεις οτι εγω δε θα μπορουσα να μιλησω ετσι. Απλα δεν το κανω. Οταν θελω να εκτονωθω παω στο γηπεδο...
 
Paspartoo είπε:
Τωρα το για τα ποια posts διαβαζουμε και ποια δεν διαβαζουμε - απο τη στιγμη που βρισκομαστε σε ενα μερος φτιαγμενο για κουβεντα και οχι για στειρα καταθεση αποψεων - τι να σχολιασω ?
Έτσι ακριβώς όπως τα λες. Καταθέτουμε απόψεις δεν γράφουμε επιστημονικά συγγράμματα.

Το post της Mets το διάβασα όλο προσεκτικά μην ανησυχείς. Αλλά το ύφος του προλόγου (αυτό το σε καρφώνω αλλά φιλαράκια έτσι) με οδήγησε να απαντήσω όπως απάντησα.

Τεσπα, αποχωρώ από το thread. Δεν με ενδιαφέρει η αντιπαράθεση με τη mets, αντιπαράθεση την οποία μέχρι το σημείο που έφτασε προκάλεσε το post της όπως ξεκίνησε.

(Εννοείται δεν έχω τίποτε με τη κοπέλα, έτσι; Μια χαρά πλάκα κάνουμε στο κουτί. :) )
 
Εγώ όμως θα συμπληρώσω τη mets, συμφωνόντας αρχικά με όσα λέει.

Αναφερόμαστε σε μή ιονίζουσες ακτινοβολίες όπως είναι ο σωστός ορισμός, ακτινοβολίες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με ραδιενέργεια (radiation == ακτινοβολία). Δεν υπάρχει κάποια μελέτη την οποία να γνωρίζω και να συνδέει την ακτινοβολία αυτού του είδους με κάποιο βιολογικό πρόβλημα αλλά υπάρχουν αρκετές οι οποίες επιδεικνύουν ότι έχει βιολογική επίδραση.

Το ότι Pooky σε εσένα δεν έχει εμφανιστεί κάτι καθώς και ο τρόπος που το δήλωσες είναι πέραν του "σαν να μην το είπες" και λογικό σφάλμα από άποψη επιχειρήματος. Και ο Vulcan μέσα μου τα αναγνωρίζει αυτά σε δευτερόλεπτα. Τα λογικά σφάλματα είναι τα αγαπημένα μου. ;)

Επιπλέον ακόμα και οι tft εκπέμπουν ακτινοβολία, κάθε φορά που έχουμε επιταχυνόμενα ηλεκτρικά φορτία έχουμε εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Και κάθε φορά που έχουμε μη επιταχυνόμενη κίνηση φορτίων δημιουργούνται μαγνητικά πεδία.

Ας κάνουμε ένα πείραμα, πάρτε όλοι ένα μαγνητάκι στο χέρι σας. Συγχαρητήρια, μόλις επιβιώσατε από ένα έμφραγμα. Γιατί το πάθατε; Πολύ απλά ο ορισμός του εμφράγματος (ας με συμπληρώσει/διορθώσει ο maddog) είναι η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος από ένα σημείο.
 
ChrisTOS είπε:
Το ότι Pooky σε εσένα δεν έχει εμφανιστεί κάτι καθώς και ο τρόπος που το δήλωσες είναι πέραν του "σαν να μην το είπες" και λογικό σφάλμα από άποψη επιχειρήματος. Και ο Vulcan μέσα μου τα αναγνωρίζει αυτά σε δευτερόλεπτα. Τα λογικά σφάλματα είναι τα αγαπημένα μου. ;)
:D :D:D:D:D

Δήλωσα; Ε; Τι; :) :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για το καλό όλων μας πραγματικά,το thread κλειδώνει και θα σκεφτώ τι θα κάνω με αυτό.....
 
metsgr είπε:



Ο τίτλος «καταστροφολόγος», αφού κι εγώ «αναπαράγω» αυτά που άκουσα μάλλον με προσβάλλει, θα έλεγα. Είμαι στο χώρο της έρευνας (αν και δεν ασχολούμαι με CRTοθόνες) τα τελευταία 10 χρόνια, και αν μη τι άλλο, έχω μάθει να διαβάζω και να κρίνω ένα επιστημονικό άρθρο. Οπότε δε στηρίζομαι ποτέ σε αυτά που βγαίνουν και λένε μερικοί άσχετοι δημοσιογράφοι, που ούτε την ορολογία δεν καταλαβαίνουν καλά καλά, και προσπαθούν να το παίξουν ότι κάνουν επιστημονικό ρεπορτάζ. (Και για να μην παρεξηγούμαι υπάρχουν και δημοσιογράφοι που δεν είναι άσχετοι).
Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη αν σε προσέβαλα, κατηγορηματικά δεν "στόχευε" εσένα προσωπικά η λέξη καταστροφολόγος. #)

Αλλά οι ίδιες λανθασμένες απόψεις ακούγονται επί χρόνια στα "media" και σαφώς και επηρεάζουν αρνητικά αλλά και παραπλανούν τον κόσμο. Ίσως μου βγήκε πιό θυμωμένο από ότι έπρεπε, γιατί ειδικά στον τομέα της υγείας ακούω τόσες πολλές λάθος απόψεις στην τηλεόραση από τους διάφορους αυτοαποκαλούμενους "ειδικούς" ενώ σχεδόν ποτέ δεν ερωτούνται πραγματικοί ειδικοί που πραγματικά έχω αηδιάσει.

Για τα υπόλοιπα που γράφεις, πιστεύω ότι ξεκινάς από λάθος βάση. Λες ότι οι TFT οθόνες δεν εκπέμπουν καμμία ακτινοβολία. Αυτό είναι λάθος. Όπως έγραψα και όπως πολύ σωστά λέει και ο ChrisTOS, η λειτουργία και μόνο οποιουδήποτε ηλεκτρικού/ηλεκτρονικού κυκλώματος εξ ορισμού είναι πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι επιδράσεις της οποίας είναι υπό διερεύνηση. Σε αυτό τον τύπο εκπομπής ακτινοβολίας συμπεριλαμβάνονται και οι TFT, κάτι που πιθανώς δεν γνώριζες. Και μάλιστα από όσο τουλάχιστον γνωρίζω, τα όρια εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι τα ίδια για όλες τις οθόνες, TFT και CRT.

Γνωρίζοντας αυτά, θεώρησα ότι με τον όρο "ακτινοβολία" εννοούσες την ραδιενέργεια, ένα λάθος άλλωστε που είναι πολύ συνηθισμένο για τον περισσότερο κόσμο, γιατί απλά αυτή ήταν η μόνη μορφή ακτινοβολίας που στο μυαλό μου διαφοροποιεί τις TFT από τις CRT.

Οπότε αν έχεις όρεξη να συνεχίσουμε την κουβέντα, εξήγησε μου αν θέλεις πιό καθαρά τι ακριβώς ακτινοβολία εννοούσες τελικά, γιατί προφανώς παρεξηγήσαμε κάπου ο ένας τον άλλο.
 
No problem! :)




Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες για την παραπλάνηση, ή μάλλον εγώ θα έλεγα ότι λένε τα μισα από όσα πρεπει και προς λαθος κατευθυνση. Γιʼαυτό και δε δινω βαση συνηθως σε αυτά που ακουω από εδώ και από εκεί (πολύ περισσοτερο δε, δεν παρακολουθω τηλεοραση).

Η λειτουργία και μόνο οποιουδήποτε ηλεκτρικού/ηλεκτρονικού κυκλώματος είναι πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά διαφέρει η συχνότητα και η ένταση του πεδίου για τα διαφορα κυκλωματα. (Κι ένα καλωδιο δημιουργει γυρω του μαγνητικο πεδιο αλλά η ενταση είναι παρά πολύ χαμηλη.)

Από όσο γνωριζα, και όπως αναφερεται σε μια από τις σελιδες που εδωσες, η TFT οθονη δεν εκπεμπει ακτινοβολια, ή τουλαχιστο συγκρισιμη με τις CRT οθονες. Δεν μπορώ να βρω περισσοτερα στοιχεια γιʼαυτό. Ετυχε να διαβασω μια μελετη για μετρησεις ELFMF στους δυο τυπους οθονών και αναφεροταν η CRT οθονη ως αυτη που εδινε σημαντικες τιμες. (Και σίγουρα δεν εννοουσα ραδιενεργεια.)

Τα όρια εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας συγκεκριμενης συχνοτητας είναι τα ίδια σαφως γιατι εχουν να κανουν με τις βιολογικες επιδρασεις στο δεκτη (το ανθρωπινο σωμα) και όχι με την πηγη. Και τα ορια όμως διαφερουν από χωρα σε χωρα, νομιζω ότι πχ. η Σουηδια έχει από τα πιο χαμηλα. (οπως συμβαινει πχ. με τα ορια συγκεντρωσης αλκοολης στο αιμα, οπου η καθε χωρα εχει τους δικους της κανονες)

Όποτε καταληγουμε στο συμπερασμα, ότι εγώ που ανησυχω θα έχω LCDοθονη, ενώ οποιος δεν ανησυχει θα έχει CRT. :)

Παντως ένα μόνο είναι σιγουρο... ότι ξοδευουμε πολύ χρονο πάνω από μια οθονη, και αυτό είναι ανησυχητικο για ολους!! :D
 
Μια και μιλάμε για ακτινοβολία, ορίστε ένα ενδεικτικό αρθράκι:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1168547/Wi-fi-networks-removed-schools-stop-children-getting-cancer-teachers-insist.html

Έχουν δίκιο ή άδικο; Δεν γνωρίζω και ειλικρινά δεν δίνω δεκάρα για τη γνώμη τους. Απλά είναι μέσα στα σημεία των καιρών. Βάζω στοίχημα ότι οι δάσκαλοι και οι μαθητές στο εν λόγω σχολείο έχουν κινητά τηλέφωνα πάνω τους ενεργοποιημένα συνεχώς, όπως επίσης και ότι τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

(Τι να πει και ο Shadowdancer ρε παιδιά στην τελική για ακτινοβολία λόγω εργασιακού αντικειμένου........... )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα