Σακουλάκια αφυγραντικού σε retro μηχανήματα.

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
174
Αντιδράσεις
157
Καλημέρα σας.

Σκεφτόμουν τώρα σιγά σιγά που θα μεγαλώσω την συλλογή μου με retro pc (πρώτα ο θεός), όταν θα τα αποθηκεύω, να βάζω εντός τους, (στο hardware) από ένα σακουλάκι αφυγραντικού. Για να τα προστατεύω από την υγρασία. Είναι ορθή σαν σκέψη, το κάνει κανείς από εσάς ήδη;

Είναι πολύ φθηνά και νομίζω προσωπικά, ότι μόνο καλό θα κάνει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλή ιδέα. Αυτά τα φακελάκια που συναντάμε και στα κουτιά παπουτσιών μου θυμίζουν. Σίγουρα η υγρασία είναι μεγάλος εχθρός των κόνσολών.
 
Σίγουρα από το τίποτα είναι κάτι - εκτός αν μιλάμε για συνθήκες έντονης υγρασίας. Βέβαια πόσο σύντομα χρειάζονται αντικατάσταση δεν γνωρίζω.
 
Το γνωστό Silica Gel - διοξείδιο του πυριτίου.

Δεν έχει ημερομηνία λήξης. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ξανά και ξανά. Απλά όταν δεις πως έχει μαζέψει υγρασία (αλλάζει χρώμα και γίνεται λευκό - διάφανο) τότε καλό είναι να το βάλεις στον φούρνο για να στεγνώσει και ξανά το χρησιμοποιείς (στους 100 βαθμούς για κανένα 20λεπτο και με λίγο την πόρτα ανοιχτή).

Η ποσότητα που χρειάζεται ένας καλά κλειστός χώρος είναι περίπου 170 γρ ανά τετραγωνικό μέτρο και αυξάνεται η ποσότητά του ανάλογα με τα αντικείμενα που υπάρχουν αποθηκευμένα.

Ένα άλλο υλικό που μπορείτε να βάλετε στα κουτιά ή στους χώρους αποθήκευσης για την ίδια δουλειά είναι το ART SORB και είναι πολύ καλύτερο από το Silica Gel.

Θα τα βρείτε και τα 2 σε καταστήματα με υλικά συντήρησης / Μουσείων.
 
Καλα αυτα αλλα αν δεν αναβετε τα κονσολικα/micros σας μια φορα το μηνα...ακομα και να τα εχετε θαψει στα Silica δεν θα πολυφτουρισουν... :)
 
Wally είπε:
Καλα αυτα αλλα αν δεν αναβετε τα κονσολικα/micros σας μια φορα το μηνα...ακομα και να τα εχετε θαψει στα Silica δεν θα πολυφτουρισουν... :)
Θα διαφωνησω..μονον οι πυκνωτες (μπορει) να οφεληθουν απο το συχνο ανοιγμα (και να ειναι καποιας ποιοτητας οχι πυκνωτες στυλ game gear),οι ημιαγωγοι δεν παθαινουν τιποτα..εξαρταται βεβαια και τι μηχανημα εχει καποιος ..εαν ειναι του Ζαχαρη ή του Tramiel μην περιμενετε και πολλα :diablotin:

@Κambia:Thanks for the info!! :thanx2:
 
Μιλαω καθαρα εμπειρικα. Αρκετα micros που τα ειχα αριστα αποθηκευμενα ως αναπληρωματικα και ειχαν δοκιμαστει, οταν μετα απο χρονια βγηκαν για λειτουργια...παπαλα

Μηχανηματα που τα χρησιμοποιω (τα λιωνω αλλα με τον απαιτουμενο σεβασμο) δεκαετιες...δεν εχουν παρουσιασει την παραμικρη βλαβη.
 
Σωστή η προφύλαξη από την υγρασία, αλλά πρέπει να προσέχεις περισσότερο τη σκόνη καί τα...έντομα-με την προϋποθεση ότι δεν τα χρησιμοποιείς συχνά. Ένα χάρτινο κουτί δεν φτάνει. Μπορεί αυτά τα δύο να μην καταστρέφουν (εντελώς) τις κονσόλες, αλλά δεν το λές κι ευχάριστη έκπληξη να τ' ανοίξεις και να βρεις μέσα επισκέπτη...
 
Η σκόνη δεν κάνει ζημιά, εκτός αν λειτουργεί το μηχάνημα και μέσα του υπάρχει η έρημος σαχάρα. Αποτέλεσμα είναι η πολύ σκόνη, να αυξάνει την θερμότητα στο κύκλωμα με καταστροφικά αποτελέσματα. Πρακτικά λίγο απίθανο, αλλά μπορεί να γίνει. Με ένα blower, οι πλακέτες γίνονται σαν καινούργιες (από την σκόνη βέβαια όχι από τίποτα άλλο). Φυσικά και ο μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτούς είναι η υγρασία. Να σας δείξω motherboard 500αρας φουλ στην υγρασία, και θα φρίξετε (εννοείτε έχει προβλήματα).
 
Ναι, εννοείτε ότι θα ανάβουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο φινάλε δεν είναι απαραίτητο να αφαιρείς το "Silica Gel" κατά την λειτουργία. Τώρα, τα 100τεμ έχουν ούτε 3?. Κάθε χρόνο μπορούμε να τα αλλάζουμε με νέα.
 
Πίσω
Μπλουζα