Σλουθ {Άντονι Σάφερ}

Θεία Λένα

RetroJunkie
Joined
21 Απρ 2017
Μηνύματα
2.009
Αντιδράσεις
4.307
Είναι ένα έργο κατά τη γνώμη μου αταξινόμητο. Το κείμενο καταιγιστικό, πότε θυμίζει θρίλερ, πότε αστυνομικό έργο και πότε μαύρη κωμωδία.
Παίχτηκε για περισσότερες από 2.300 παραστάσεις στο West End του Λονδίνου και περίπου 2.000 παραστάσεις στο Broadway. Κέρδισε το Βραβείο Τόνι ως το καλύτερο έργο για το 1970. Δύο χρόνια αργότερα διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με τους Μάικλ Κέιν στο ρόλο του Μίλο Τιντλ και τον Σερ Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο του Άντριου Γουάικ. Ο Ολίβιε κέρδισε το βραβείο των Κινηματογραφικών Κριτικών της Νέας Υόρκης και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1970 με τον Δημήτρη Χορν & τον Αλέκο Αλεξανδράκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και σημείωσε τεράστια επιτυχία.


Ηχογράφηση του 1976 για το «Θέατρο της Εβδομάδος».


Υπόθεση:

Ο Άντριου Γουάικ, ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικών έργων, καλεί στο σπίτι του τον εραστή της γυναίκας του, Μίλο Τιντλ για να του κάνει μια περίεργη πρόταση. Ο Τιντλ, νεότερος αλλά και φτωχότερος θα υποκύψει ξεκινώντας εν αγνοία του ένα παιχνίδι ολέθριο...




Στο Ραδιοφωνικό έργο που βλέπουμε εδώ, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατάνε ο Χρήστος Πάρλας & ο Νικήτας Τσακίρογλου. Εξαίρετοι ηθοποιοί κι οι δύο, δημιουργούν ερμηνείες δυνατές. Πολύ βοηθιούνται από τις φωνές τους, η σωστή άρθρωση και των δύο διευκολύνει το πολύ γρήγορο κείμενο.
Υπάρχει η διαφορά των επαγγελμάτων σε σχέση με το θεατρικό, εκεί οι δύο πρωταγωνιστές είναι ηθοποιοί, ο ένας καταξιωμένος κι ο άλλος άνεργος, ενώ στο ραδιοφωνικό έχουμε έναν διάσημο συγγραφέα κι έναν ταξιδιωτικό πράκτορα. Φαντάζομαι η αλλαγή εξυπηρέτησε τη σκηνοθεσία.
Σε πολλά σημεία νόμιζα πως άκουγα τον Δημήτρη Χορν αντί του Πάρλα, δεν ξέρω αν ο ηθοποιός είχε επηρεαστεί από το πρόσφατο τότε παίξιμο του διακεκριμένου πρωταγωνιστή ή αν απλά ήταν η ιδέα μου.
Ο Τσακίρογλου είναι ηθοποιός μεγάλης αξίας που διαπιστώνεται εύκολα από τις εναλλαγές της διάθεσης κι από την άνεση που περνάει από το ρόλο του θύματος στο ρόλο του θύτη.
Το ίδιο το έργο είναι ένα σπουδαίο κείμενο και μια θαυμάσια θεατρική ιδέα. Να το ακούσετε τώρα που φθινοπωριάζει!

Παίζουν:
Χρήστος Πάρλας: Άντριου Γουέικ
Νικήτας Τσακίρογλου: Μίλο Τιντλ

Μουσική επιμέλεια: Πόλα Γαζουλέα

Διασκευή για το ραδιόφωνο & σκηνοθεσία: Άγγελος Φορτούνας
 
Πίσω
Μπλουζα