Σπύρος Παπαβασιλείου - Ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Αναφορά σε έναν πολύ σπουδαίο συνθέτη του λαικού τραγουδιού του οποίου η συνεργασία με κορυφαίους στιχουργούς και ερμηνευτές απέφερε σπάνιας αξίας μουσική παραγωγή που πέρασε στον πολύ κόσμο και χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του. Όπως έχει γραφεί "Ο κόσμος δεν τον ήξερε αλλά τον τραγουδούσε".

Σύντομο βιογραφικό. Ο Σπύρος Παπαβασιλείου γεννήθηκε το 1940 στην Πάτρα. Γιος ενός τραγουδιστή του ελαφρού της εποχής, σπούδασε στο Ωδείο κι από τα 12 του συμμετείχε στην μπάντα Πατρών. Εκεί έμαθε να παίζει κλαρίνο. Μέχρι τα 16 είχε μάθει και πιάνο, τόσο ώστε να ενταχθεί στην ορχήστρα ενός κέντρου όπου τραγουδούσε ο πατέρας του. Τελειώνοντας τον στρατό, τον σύστησαν στον Γιώργο Κατσαρό που τον πήρε στην ορχήστρα του. Κι εκεί έμεινε για τα επόμενα 10 χρόνια. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε και με τις ενορχηστρώσεις. Απέκτησε, μάλιστα, φήμη ειδικά από το '73 όταν άρχισε να ενορχηστρώνει και να διευθύνει, ως μαέστρος πλέον της ελαφράς ορχήστρας της ΕΡΤ, τραγούδια που διακρίνονταν στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Δούλευε όμως και με δικές του ορχήστρες στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα και σχήματα: «Παλιά Αθήνα», «Νεράιδα», «Μοστρού», «Βράχος», «Στορκ». «Για μένα», έλεγε, «σπουδή στη μουσική είναι η πράξη, το μαγαζί, το βράδυ».

Τραγούδια άρχισε να γραφει από το '67. Η πόρτα της δισκογραφίας άνοιξε όμως κυρίως λόγω της συνεργασίας του με τον Δημήτρη Μητροπάνο. «Ο Μητροπάνος νομίζω ότι έγινε ο αντιπροσωπευτικότερος τραγουδιστής για μένα», έλεγε ο Παπαβασιλείου, μιλώντας για τον άνθρωπο που «με στήριξε πολλές φορές, όπως κι εγώ εκείνον, όσο μπορούσα». Είχε συνεργαστεί όμως και με πολλούς άλλους -από τη Βίκυ Μοσχολιού (στους «Ανήσυχους δρόμους») και τη Μαρινέλλα έως την Αννα Βίσση κι από τον Πάριο έως τον Νότη Σφακιανάκη. Κι από στιχουργούς είχε συνεργασίες με τη Σώτια Τσώτου, τη Μάρω Μπιζάνη, τον Τάσο Οικονόμου και τον Λάκη Τεάζη. Αποκλειστικά δικό του άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει μόνον ένα: το «Πικρά κι ανθρώπινα» το 1976 με το Στράτο Διονυσίου σε στίχους Κώστα Ρουβέλα. Αυτός ο δίσκος μαζί με τον "Λαικά του σήμερα" (1980), σε στίχους Τάκη Μουσαφίρη και ερμηνεία Δημήτρη Μητροπάνου θεωρώ ότι είναι 2 από τους σπουδαιότερους δίσκους του ελληνικού πεντάγραμμου.

Να αναφέρω ότι εκτός από την πλούσια μουσική παραγωγή (έχει συνθέσει περί τα 600 τραγούδια) έχει κερδίσει 4 «χρυσούς» δίσκους των 50.000 αντιτύπων (τους 3 «εξ ημισείας» με τον Τάκη Μουσαφίρη): «Λαϊκά 76» (1976), «Ερωτικά λαϊκά» (1977), «Λαϊκά του σήμερα» (1980) και «Τα σημερινά» (1981), ενώ έχει συνθέσει και τον ύμνο του Ολυμπιακού. Περισσότερα για τη δισκογραφία του εδώ. Πηγή.

 

Φωτογραφίες.

 

1. Με την Βίκυ Μοσχολιού στους "Ανήσυχους δρόμους".

 

2. Με τον στιχουργό Λάκη Τεάζη. Πηγή.

 τεαζης.jpg

 

3. Με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Πηγή.

 mitropanos.jpg

 

4. Με τον Γιάννη Πουλόπουλο και το Θανάση Πολυκανδριώτη. Πηγή.

 poulopoulos.jpg

 

5. Με τον Σταμάτη Κόκοτα. Πηγή.

 koktotas.jpg

 

Και ορισμένες προσωπικές επιλογές.

 

1. Καρδιά μου είχες αγαπήσει. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στράτου Διονυσίου. Στίχοι: Κώστας Ρουβέλας. Δίσκος "Πικρά κι ανθρώπινα" (1976).

 

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετική παρουσίαση! :)

Γνωρίζω τα τραγούδια, αλλά σίγουρα δεν γνώριζα τον συνθέτη!

Και οι φωτός εξαιρετικές! (όμως δε μπορώ να δω την νο. 1 με τη Μοσχολιού!)
 
D@redevil είπε:
Εξαιρετική παρουσίαση! :)
Γνωρίζω τα τραγούδια, αλλά σίγουρα δεν γνώριζα τον συνθέτη!

Και οι φωτός εξαιρετικές! (όμως δε μπορώ να δω την νο. 1 με τη Μοσχολιού!)
Δεν έδωσα την φωτογραφία απευθείας δίνω το link, είναι στο κάτω μέρος της σελίδας που θα ανοίξει. Αν δυσκολεύεσαι πάτα εδώ.
 
ARETARA είπε:
Δεν έδωσα την φωτογραφία απευθείας δίνω το link, είναι στο κάτω μέρος της σελίδας που θα ανοίξει. Αν δυσκολεύεσαι πάτα εδώ.
Παράλειψή μου! :) Δεν πάτησα στο link - γιατί νοερά πήγε το μυαλό μου ότι θα είναι όπως στις παρακάτω!

Την είδα τώρα! :)
 
Καρδιά μου είχες αγαπήσει

Το τραγούδι που παρουσίασα στην αρχή του thread με τη λεπτομέρεια της φωτογραφίας: Ερμηνευτής (Στράτος Διονυσίου), στιχουργός (Κώστας Ρουβέλας) και ο μεγάλος Σπύρος Παπαβασιλείου κατά την ηχογράφηση στο studio. Τέλη του 1976.

[edit] dead picture [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
...και ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τον συνθέτη στα τελευταία χρόνια της ζωής του με τον Στέλιο Διονυσίου σε συναυλία για τον Στράτο.

[video=youtube;G--hUWyAdCs]

 
Κυρά ζωή (1974)

Άλλη μια σπουδαία επιτυχία του συνθέτη με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Στίχοι: Τάσος Οικονόμου. Από τον ομώνυμο δίσκο.

 
Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στο έργο του σπουδαίου συνθέτη σε δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος.

[edit] dead picture [edit]

Το δεύτερο μέρος.

[edit] dead picture [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σπουδαία κομμάτια απέφερε η συνεργασία του συνθέτη με τον Γιάννη Πάριο. Επέλεξα κάποια χαρακτηριστικά.

1) "Εγωισμέ μου". Στίχοι: Μάρω Μπιζάνη. Δίσκος: "Που θα πάει που" (1974).

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα mix σημαντικών επιτυχιών του συνθέτη από τη συνεργασία του με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Ακούγονται κατά σειρά: "Αλίμονο-Δυο νύχτες" (1976, πρόκειται στην πραγματικότητα για ποτ πουρί 3 τραγουδιών εκ των οποίων το ένα "Θέλω απόψε να σου γράψω" είναι του Παπαβασιλείου), "Καλοκαίρια και χειμώνες" (1985), "Να 'σαι καλά" (1978, έχει γίνει λάθος η μουσική είναι του Στέλιου Ζαφειρίου), "Παίξε μου Σπύρο" (1983), "Το κιτρινισμένο γράμμα" (1976), "Όμορφή μου Κατερίνα" (1981), "Σ' αγαπώ σαν αμαρτία" (1985).

 
Εγωισμε μου, Καλοκαιρια και Χειμωνες: Τα δυο πιο αγαπημενα μου του συνθετη.
 
Η συνεργασία με τον Τάσο Οικονόμου

Σημαντική στιγμή στην καριέρα του Σπύρου Παπαβασιλείου ήταν η συνεργασία του με τον στιχουργό Τάσο Οικονόμου. Το αποτέλεσμα αυτού του σχήματος ήταν πολλά πετυχημένα κομμάτια, με κύριο ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο, ιδίως στη δεκαετία του '70. Σταχυολογώ ορισμένα: "Απόψε σε θέλω πολύ" (1980), "Θα βρεις μια στιγμή να με νοιώσεις" (1977), "Καλοκαίρια και χειμώνες" (1976), "Κυρά ζωή" (1974). Από το τελευταίο και το παρακάτω video αλλά και μια αναφορά για τον ομώνυμο δίσκο.

 
Όλος ο δίσκος του "Τα σημερινά" (1981), σε στίχους Λάκη Τεάζη,είναι υπέροχος. Εκτός από το "Όμορφή μου κατερίνα", υπάρχουν εκεί το "Στόμα, γλυκό μου στόμα", "Όλα θα περάσουν", "Οι αγάπες της βδομάδας","Το πλοίο για την Αμοργό" , "Τα κειμήλια" και γενικά όλα τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου είναι καταπληκτικά. Εδώ θα βρείτε συνολικά όλους τους στίχους.
 
Και μία live εμφάνιση του Αντώνη Καλογιάννη σε εορταστικό πρόγραμμα του 1982 της ΕΡΤ ένα περίπου χρόνο μετά την κυκλοφορία του δίσκου "Τα σημερινά", όπου ερμηνεύει το "Όμορφή μου Κατερίνα".

 
Τα σημερινά (1981)

Σε συνέχεια του γνωστού Όμορφή μου Κατερίνα θα ήθελα να παραθέσω και κάποια άλλα κομμάτια του πολύ σπουδαίου δίσκου "Τα σημερινά" (1981), μιας συνεργασίας του συνθέτη με τον εκλεκτό στιχουργό Λάκη Τεάζη. Περισσότερα στην ανάλυση του φίλου Τάσου Κριτσιώλη εδώ. Τα παρακάτω είναι προσωπικές επιλογές.

Καληνύχτα κοριτσάκι.

[video=youtube;MlxlJW-jGR8]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σπύρος Παπαβασιλείου - Γιάννης Πάριος

Κάποια σταχυολογημένα κομμάτια από τη σημαντική αυτή συνεργασία.

1. "Εγωισμέ μου". Δίσκος: "Πού θα πάει πού" (1974). Στίχοι: Μάρω Μπιζάνη.

[video=youtube;yf1wi7Ekp-g]

 
Τα σημερινά (1981). Άλλο ένα όμορφο κομμάτι από αυτόν τον εξαιρετικό δίσκο συνεργασία με τον σπουδαίο Λάκη Τεάζη. Από live του Αντώνη Καλογιάννη το 1985.

 
Τα σημερινά (1981). Άλλο ένα όμορφο κομμάτι από αυτόν τον εξαιρετικό δίσκο συνεργασία με τον σπουδαίο Λάκη Τεάζη. Από live του Αντώνη Καλογιάννη το 1985.

Αν προσέξετε το video περίπου στο 1:48 θα δείτε τον Νίκο Κούρκουλο ανάμεσα στους θαμώνες!
 
Πίσω
Μπλουζα