Στέρεψε το Emulation?

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.794
Αντιδράσεις
4.282
Δεν ξερω αν ειναι ιδεα μου...παντως τα τελευταια 4-5 χρονια δεν πολυβλεπουμε νεα emulation projects.

Στο MAME τσακωνονται και μας δινουν νεα παιχνιδια με το σταγονομετρο (παλι καλα που εχουν το HLSL και βασανιζομαστε και δεν μας παιρνει ο υπνος). Το OG XBOX ακομα unemulated. Το Mess υπνος βαθυς. Στα home τιποτα το συνταρακτικο (βασικα τιποτα).

Μονο ο Dolphin ταραζει που και που τα νερα.

Πολλοι δημιουργοι στραφηκαν στα mobile παρολο που με touch δεν μπορεις να παιξεις τιποτα αλλο περα απο G&W.

  • Θυμομαστε ολοι παλια που τσεκαραμε καθημερινα μηπως εξομοιωθηκε καποιο αγαπημενο μας συστημα. (κατι ακουσα οτι στο usenet θα βγει αυριο Saturn emu :p )
  • Που ανακατευομασταν στο emulation αγνωστων σε εμας πλατφορμων μονο για τη φαση (αντε να ξεκινησεις x6800 με τιγκα γιαπωνεζιλα).
  • Που μαζευαμε roms απο εξωτικα συστηματα (και να ψαχνεις πως φορτωνεις στο MO5).
  • Που βαζαμε τη νεα εκδοση περιμενοντας να βελτιωθει το ταδε ή δεινα παιχνιδι. (ρε φαινεται το δεντροσπιτ στο Ocarina?)
  • Που διναμε feedback μεσω irc και σελιδων της συμφορας. (dear xport samba still does not work)

Θυμαμαι οταν ειχε πρωτοκατεβασει το πρωτο X128, το πρωτο UltraHLE, το πρωτο GiriGiri...αργοτερα τα πρωτα XPort emus...τι φαση!

Δεν νομιζω πως υπαρχει λογος να μην εχουμε φρεσκα emulators.

Ισα ισα νομιζω οτι οι TFT οθονες εφεραν νεες αναγκες, θετικες εξελιξεις αλλα και νεα προβληματα.

Ναι, πλεον με τις TFT μπορεις με 10 ευρω και 4 βιδες να εχεις TATE στο γραφειο σου.

Ομως το κλειδωμενο resolution και το progressive scan μας εχει φαει την ψυχη.

Περιμενα οτι θα γεμιζαμε εκδοσεις emulators οπου θα μας εδιναν σωστα scanlines, θα εκαναν το σωστο scaling αναλογα την αναλυση κτλ χωρις να μας βγαινει ο ...

Μπορει το RetroArch, το RetroPie και δεν ξερω εγω τι αλλο να αντιμετωπισει τα παραπανω? Το οτι ειναι αλλο ενα layer πανω στο emulation θα μας αναγκασει να παμε σε PC τερατα για να παιξουμε σωστα ενα ρημαδι StarFox με scanlines?

Στερεψε το emulation? Στερεψε ο ενθουσιασμος μας?

Σκορπιες σκεψεις

Που βαδιζομεν κυριοι?
 
Οι ρετρό συλλογές έχουν γίνει πολύ της μόδας. Όλος ο κόσμος (τρόπος του λέγειν) μαζεύει παλιές κονσόλες, τι να μας πουν και οι εξομοιωτές (λέω εγώ τώρα μια εκδοχή).
 
Δεν εχεις αδικο αλλα μπορεις να παιξεις Master System σε 1080/4Κ TFT??? To αποτελεσμα ειναι αθλιο (ειδικα αν εχεις τιποτα MPEG φιλτρα επανω γινεται τραγικο). Ειναι ακριβα και τα ατιμα τα scanlinners...

Λογω απεικονισης (λεγε με TFT) οι emulators ειναι ακομα πιο αναγκαιοι σημερα διοτι πλησιαζουν το real feel περισσοτερο απο τη χρηση του original hardware. Αν βαλεις και τιποτα ανταπτορονια για μαμισια χειρηστηρια εισαι θεουλης. Εχουμε την ισχυ να παμε σε απολυτες εξομοιωσεις. Απλα για μενα εξομοιωση δεν σημαινει πλεον μονο πιστη εσωτερικη λειτουργια αλλα πλεον και πιστη απεικονιση.

Να μου πεις...αυτοι που μαζευουν σημερα κονσολικα ειναι τυποι που μπορει να μην την ειχαν χρησιμοποιησει, να μην ειχαν γεννηθει οταν ηταν στα hi τους. Να μου πεις (ξανα) παιζουν με touch παιχνιδια στο κινητο. Να μου πεις (ξαναμανα) δεν εχουν το Manic Miner στο Top100 τους. Να μου πεις... :)
 
Ποιο Master System, εδώ το Playstation 2 και μου φαίνεται κάπως παράξενη η απεικόνιση. Είναι αλήθεια ότι είναι πρόβλημα οι νέες τηλεοράσεις αν θες να παίξεις σαν άνθρωπος. Βέβαια οι πιο hardcore έχουν μια CRT τηλεόραση σε τέτοιες περιπτώσεις...
 
Θα διαφωνήσω γενικά.

Απο 16bit και κάτω, δεν χρειαζόμαστε άλλους emulators ή εκδόσεις. Αυτά τα εξομοιώνουμε πλήρως πια.

Από Playstation/Ν64/Saturn, πάμε αργά αλλά σταθερά. Πριν λίγο καιρό βγήκε νέο epsxe αλλά υπάρχει και το mednafen PSX core στο RetroArch που για μένα είναι το καλύτερο. Βγάλανε και το GlideN64 πρόσφατα, που κάπως ανέβασε το N64 emulation ενώ δεν παίζει καλύτερος emulator από τον PJ64 2.2.0.3 (ο οποίος βγήκε και αυτός μέσα στο 2015).

Μετά έχουμε το PPSSPP. Μια χαρά εξελίσσεται.

Έχουμε και το PCSX2. Πριν λίγες μέρες βγήκε η 1.4.0

Πρίν λίγο καιρό βγήκε και νέο Demul.

Εντωμεταξύ, το RetroArch είναι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί στο scene από τότε που βγήκε το MAME, κατά την άποψή μου. Aσε ότι κάνεις και τρέχα τώρα και κατέβασέ το. Scanlines είναι το λιγότερο για αυτό το θαυμάσιο πρόγραμμα. Μέχρι και την "dot matrix" του original gameboy βγάζει σαν αληθινή.

dyTDeUk.png?1.png
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτα τα screenshots ειχα δει και ειχα πορωθει με την ιδεα του Retroarch!

Αλλα περα απο τα δυσχρηστα μενου κτλ ειχα προβλημα και με τα hardware που εχω.Για το λαπτοπ μου ειναι βαρια τα shaders (ζεστενεται) ενω στο desktop ειχα θεμα γιατι το RetroArch δεν υποστηριζει 32bit windows ή εχει ασυμβατοτητα με τα XP κατι τετοιο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εχουμε να δουμε νεο SSF κανα δυο χρονια νομιζω. O Yabause θελει ακομα πολυ ψωμι για να τον φτασει.

ΜΑΜΕ τα μονα συνταρακτικα ειναι το GLSL (δεν το εχω δοκιμασει ακομα να δω αν ειναι καλυτερο-χειροτερο απο το HLSL), και οτι εχουμε σχεδον ολα τα CAVE μεσα.

Στο Dolphin ενα παιχνιδι περιμενω να εξομοιωθει σωστα (Rogue Squadron II) αλλα ακομα εχει θεματα. Ομως τα παιδια εκει κανουν δουλεια.

Απο Spectrum θα ηθελα εναν Vega emulator.
 
Δεν νομίζω να φτάσει ποτέ η στιγμή που το emulation θα παιθάνει. Μην ξεχνάτε ότι δεν αναφέρονται μονο στους χρήστες με ρετρό συλλογές, αλλά και σ' αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ν' αγοράσουν την κονσόλα. Αυτό που έχω προσέξει είναι ότι κυκλοφορούν πολλοί εξομοιωτές για κάθε σύστημα, στην ουσία όμως είναι κόπιες από τον ένα-δύο που έχει βγεί πρώτος κι έχει την πιο προσεγμένη δουλειά. Εγώ δυσκολεύομαι περισσότερο να βρω roms καθώς είναι σε λίγους ιστότοπους διαθέσιμα για κατέβασμα δίχως να είναι κατεστραμμένα αρχεία.
 
Επίσης ξέχασα να αναφέρω και τους next gen emulators. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν working PS3, 360, 3DS και WiiU emulators και μάλιστα ΟΛΟΙ είναι πάρα πολύ καλοί αν σκεφτούμε πόσο νωρίς είναι ακόμα.

Ρίξε μια ματιά εδώ:

Τι laptop έχεις?

Οσον αφορά τα menu, άπαξ και φτιάξεις τα configs μετά δεν χρειάζεται να τα ξαναδεις ποτέ σου. Εχω να μπω στο menu του RetroArch πάνω από 1 μήνα :p Μάλιστα χρησιμοποιώ άλλα frontends που υποστηρίζουν art και videos και απλώς τους δίνω να ανοίγουν τα RetroArch configs σαν emulator και έτσι έχω και τα shaders.

Επίσης τρέχω το πρόγραμμα και σε Core 2 Duo e8500 χωρίς πρόβλημα. Μιλάμε για 10 χρονών επεξεργαστή. Μέχρι και GPU Hard Sync σηκώνει. Εκτός και αν είναι laptop δεκαετίας οπότε πάσο (δεν θυμάμαι αν μου έχεις πει). Πάντως εγώ προτίθεμαι να σε βοηθήσω και να στο φτιάξω εγώ ο ίδιος αν χρειαστει. Δεν μπορώ να βλέπω κόσμο που ενδιαφέρεται για emulation και να μην απολαμβάνει την μεγαλύτερη ευλογία στο scene ever, στεναχωριέμαι :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χαχαχαχα 4ετιας πρεπει να ειναι το λαπτοπ μου.Toshiba ειναι με επεξεργαστη i3 στα 2,3 και θυμαμαι ανεβαζε λιγο θερμοκρασια και το λυπομουν :p .

Το λαπτοπ το εχω στην δουλεια οποτε πρακτικα δεν μπορω να παιξω μονο δοκιμες κανω.

Η μεγαλη ξενερα ειναι οτι δεν δουλευε στο desktop λογω windows xp και τωρα πραγματικα δεν εχω καμια ορεξη να βαλω αλλο λειτουργικο...

Θα δουμε αν θελησω να ασχοληθω παλι εδω ειμαστε. (Ηδη εχω αρχισει να ψηνομαι :p )

Ps.λιγο offtopic στο android το εχεις δει ; το ειχα δοκιμασει αλλα ηταν βαρυ.
 
Κι εκεί βαρύ? :D

To είχα δοκιμάσει στο GalaxyS3 μου και τα περισσότερα cores πήγαιναν μια χαρά (δεν μιλάμε για Bsnes ή Mupen). Αλλά στο κινητό δεν με πολυ ενδιαφέρει το θέμα να σου πω την αλήθεια και το παράτησα. Δεν θα καθόμουν ποτέ να παίξω έτσι και αλλιώς με touch screen. Ισως στο μέλλον αν αποκτήσω ποτέ κινητό με αρκετή μνήμη ώστε να έχω σαν database μέσα τα πάντα και να τα κουβαλάω μαζί μου όπου πάω.
 
Imgema είπε:
Κι εκεί βαρύ? :D
To είχα δοκιμάσει στο GalaxyS3 μου και τα περισσότερα cores πήγαιναν μια χαρά (δεν μιλάμε για Bsnes ή Mupen). Αλλά στο κινητό δεν με πολυ ενδιαφέρει το θέμα να σου πω την αλήθεια και το παράτησα. Δεν θα καθόμουν ποτέ να παίξω έτσι και αλλιώς με touch screen. Ισως στο μέλλον αν αποκτήσω ποτέ κινητό με αρκετή μνήμη ώστε να έχω σαν database μέσα τα πάντα και να τα κουβαλάω μαζί μου όπου πάω.
Τα shaders το βαρεναν πολυ και μερικες φορες μαυριζε εντελως η οθονη και επαιζε μονο τον ηχο. Σκετο επαιζε καλα.

Αν μπορουσα να παιξω gameboy με το shader που εβαλες πιο πανω θα ημουν πολυ ευχαριστημενος αλλα δυστηχως δεν τα καταφερα. (Εχω και bluetooth χειρηστηριο).

Θα κατεβασω παλι απο play store να ξανα δοκιμασω!
 
Καλά με shaders δύσκολο σε android κινητό, εκτός και αν έχεις S5 και πάνω, ή κάτι τέτοιο. Το S3 που έχω ισοδυναμεί με έναν Pentium 4 στα 2.5-3Ghz (κάπου εκεί το υπολόγισα σε συνολική υπολογιστική δύναμη) και ειδικά αυτοί οι shaders του Game Boy με τα πολλά passes (5 passes έχει αυτός) σέρνονται.

Έκανα install την τελευταία έκδοση που βγήκε πριν λίγες μέρες αλλά και με την προηγούμενη τα ίδια πάνω κάτω. Πάντως στον Laptop σου κανονικά δεν θα πρέπει να είναι πολύ βαρύ. Είδες ποσο % CPU κανει use όταν φορτώνεις shader?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σορρυ που γινομαι κουραστικος αλλα σε κινητο μονο το G&W core ειναι χρηστικο. Πως να παιξεις 2600 με touch???

To G&W δεν χρειαζεται shaders και εχει πλεον και zoom που αφαιρει το bezel στο Android
 
Καλα σε touch screen ελάχιστα games παίζονται έτσι κι αλλιώς, δεν είναι μόνο οι emulators. Εκτός και αν παίζεις κάποιο game που να πρέπει να επιλέγεις πράγματα στην οθόνη, πχ κάποια strategy τύπου tower defense, παιχνίδια με κάρτες κλπ.
 
Imgema είπε:
Πάντως στον Laptop σου κανονικά δεν θα πρέπει να είναι πολύ βαρύ. Είδες ποσο % CPU κανει use όταν φορτώνεις shader?
Δεν θυμαμαι ακριβως γιατι παει καιρος... περιπου 50-60%. Αλλα μουγκριζε ο αμεμιστηρας κτλ. Οποτε λυπαμαι να του βγαλω τα ματια.

Μιλαω παντα για το shader του gameboy.
 
Πίσω
Μπλουζα