Στηρίξτε τα τοπικά σας παιχνιδάδικα

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
62
Χριστουγεννα προ των πυλων, και ειναι η περιοδος που θα "καπηλευτουμε" την ευκαιρια στο να δωρισουμε παιχνιδια σε παιδια, παιρνοντας και εμεις λιγο απο την χαρα αυτη με το να βγουμε στα μαγαζια και να χαζεψουμε παλι σαν παιδια βιτρινες και ραφια με παιχνιδια. Η μιση χαρα δικια μας δηλαδη. :)

Ο πολυασχολος τροπος ζωης μας και ειδικα τετοιες μερες, σιγουρα μας οδηγει με τον ενα η τον αλλο τροπο σε μαζικο οικοshopping που πολλες φορες παιρνει μπαλα και το θεμα του παιχνιδιου, αφου εκει ειμαστε, σε μεγαλες αλυσιδες πολυκαταστηματων, και μπορουμε να βρουμε τα παντα. Το τελευταιο κομματι ειναι σχετικο βεβαια, αλλα δεχομαι πως για τις αναγκες μιας μεσης οικογενειας η προσφερομενη γκαμα φτανει και περισσευει.

Ειδικα τετοιες μερες, ας σκεφτουμε το ενδεχομενο να τροποποιησουμε λιγο το πλανο μας και να δωσουμε μια μικρη ευκαιρια στα παιδια μας και σε εμας να βγουμε στους δρομους και να επισκευτουμε μικροπαιχνιδαδικα, βιβλιοπωλεια που φερνουν και παιχνιδια, και πατροπαραδοτα παιχνιδαδικα που καθε πολη εχει τουλαχιστον και απο ενα. Γιατι να το κανουμε αυτο? Λογοι υπαρχουν πολλοι οπως φυσικα και ορθος αντιλογος. Απο ιδιας πειρας εχω καταριψει τον μυθο που θελει τις τιμες να ειναι υπερογκες εκτος των αλυσιδων. Δυστυχως εχει επικρατησει η ψευδαισθηση οτι επειδη βρισκουμε πολλα και φθηνα πραγματα σε αυτα τα πολυκαταστηματα, αυτο θα γενικευεται και σε ολα τα ειδη, οπως και στα παιχνιδια. Σωστα? Επιτρεψτε μου να εχω αλλη γνωμη. Χρειαστηκαν μονο δυο μερες περπατηματος και βιτρινογυρισματος, για να επιβεβαιωσω για αλλη μια φορα, πως σε πεισμα των καιρων, μικρα μαγαζακια που λογικα θα επρεπε να κοστολογουν λιγο παραπανω για να βγαζουν τα προς το ζειν τους, δεν το κανουν. Ισα ισα, ειδα τιμες εφαμιλες, σχεδον universal σε πολλα ειδη με μικρες αποκλισεις που αγγιζαν το μισο ευρω. Βεβαια οταν μιλαμε για μικρα μαγαζακια μιλαμε για αυτουσια επαφη και με τους ανθρωπους που τα στηριζουν, και που αγαπουν αυτο που κανουν και φυσικα ειναι προσιτοι και μπορουν να κανουν και μικροευκολιες προκειμενου να φυγει ο πελατης με χαμογελο και φυσικα να ερθει ξανα και να φερει και καποιον ξανα. Ετσι βλεπουμε πως οχι μονο η ψαλιδα του κοστους μειωνεται, αλλα τα ωφελη ειναι πολλαπλα και σιγουρα δεν εχουν να κανουν με την αψυχη αντιμετωπιση του αδειασματος του καλαθιου στο ταμειο των πολυκαταστηματων που η ανθρωπινη επαφη εξαντλειται στο "Καλημερα σας" και "Τα ρεστα σας".

Επικεντρωθηκα στο θεμα του κοστους επειδη κακα τα ψεματα, ζουμε σε περιεργους καιρους και ο καθενας τα βγαζει δυσκολα περα, ποσο μαλλον για δευτερευουσες αγορες οπως τα παιχνιδια. Επιπλεον, αυτο που θυμαμαι πολυ εντονα σαν παιδι ηταν το να γυρναω με τους δικους μου στα πολυστολισμενα δρομακια, το να πηγαινουμε σε κλασσικα παιχνιδαδικα της πολης και να μου αγοραζουν απο εκει παιχνιδια. Η μαγεια της βολτας σε μια πολη στολισμενη στα γιορτινα της, οι εικονες και το κλασσικο χαζεμα στις βιτρινες, η πατροπαραδοτη επισκεψη σε ενα παιχνιδαδικο, ειναι πραγματα που πιστευω οτι χανονται σιγα σιγα. Το να μπουμε στο αμαξι και να παρκαρουμε στον σκεπασμενο χωρο πολυκαταστηματος, να παρουμε καροτσι και να ψωνισουμε τα χριστουγεννιατικα πραγματα και να παμε και στο toy section και να παρουμε και κατι απο εκει, εχει και αυτο την μαγεια του. Εχει? Υπαρχει καν συγκριση στα βιωματα ενος παιδιου που κατανταει να παιρνει τυποποιημενες εμπειριες ζωης? Στριμωγμενο κοσμο θα δει, εικονες απο super market θα δει, και υπερχρηση των χριστουγεννιατικων στολισμων σε σημειο να κατανταει κιτς θα δει. Ποσες φορες αληθεια θα αναπωλησει τις στιγμες αυτες ως χριστουγεννιατικη εμπειρια? Εχει διαφορα απο ολες τις υπολοιπες στιγμες του χρονου που επικρατει τι ιδιο σεναριο, μειον τον χριστουγεννιατικο στολισμο?

Αυτα τα χριστουγεννα, ας κανουμε ολοι το βημα να πλησιασουμε τα μικρα μαγαζακια που εχουν φορεσει τα γιορτινα τους και μας περιμενουν. Μας περιμενουν με γκαμα παιχνιδιων που τις περισσοτερες φορες εκμηδενιζει σε ποιοτητα το στοκ που εχουν οι μεγαλες αλυσιδες, με ανθρωπους που θα υποδεχτουν και εμας και τα παιδακια με χαμογελο, και που θα κανει στα παιδικα ματια την χριστουγεννιατικη βολτιτσα για παιχνιδι (οχι αυτο του Αγιου Βασιλη - εκεινο ξεχωριστα!) μια ομορφη εμπειρια που θα κουβαλαει για μια ζωη. Και αν θελουμε και εναν επιπλεον λογο, ας δωσουμε και στον εαυτο μας την ευκαιρια να ξαναζησουμε για λιγο σαν παιδια. Αναρωτηθειτε ποια ηταν η τελευταια φορα που μπηκατε σε ενα πραγματικο παιχνιδαδικο. Ποια δεκαετια ηταν αυτο? Δεν θυμοσαστε ακριβως? Καλα το φανταστηκα! :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
phil_vr είπε:
Αναρωτηθειτε ποια ηταν η τελευταια φορα που μπηκατε σε ενα πραγματικο παιχνιδαδικο. Ποια δεκαετια ηταν αυτο?
Τελευταια φορα που μπηκα σε πραγματικο "καθαρο" παιχνιδαδικο ηταν σε ενα συνοικιακο του Κορυδαλλου,στην Ταξιαρχων,

πριν απο 3-4 χρονια.Και αυτο οχι για να ψωνισω για μενα,αλλα για να κανω δωρο αλλου - παρεπιμπτοντως,τετοιες μερες ηταν παλι

κοντευαν Χριστουγγενα - και μπορω να πω οτι το ευχαριστηθηκα,αφου εκατσα και χαζευα πολυ ωρα μεσα.

Ανθρωποι εξυπηρετικοι,με χαμογελο,καλοσυνατοι να σε ρωτουν αν θες καποια βοηθεια,να σου δειξουν πραγματα κλπ...

Καμια σχεση με τα απροσωπα μεγαλα πολυκαταστηματα που δεν ξερουν που πανε τα 4,ειδικα στο παιχνιδι!!!

Περσι τετοιο καιρο -με μερικες μερες διαφορα - δουλευα εποχιακο σε ενα τετοιο

(αυτο με την γνωστη σακουλα και την συνεργασια με την γνωστη τραγουδιστρια) που το απροσωπο,η ασχετοσυνη και οι φτηνοκινεζιες

πηγαιναν συννεφο!!!!

Κριμα για την καταντια τους....γιατι προερχονται απο μια εταιρια που μας ειχε μαθει στο καλο ποιοτικο παιχνιδι!!!

Οσον αφορα την εταιρη εταιρια -αυτη που εχει για συμβολο της τον καραφλο κυριο με το μουστακι - εκει,μια-δυο φορες που βρεθηκα,

ειναι ελαφρως καλυτερα τα πραγματα. Παραμενουν βεβαια κι εδω το απροσωπο και η ασχετοσυνη αλλα εδω εχουμε το εξης...

ειναι αυτο που λεμε...."Παιχνιδαδικο"...και οχι πολυκαταστηματα εσωρουχων και απορρυπαντικων!!!!

Σαφως και εχει μεγαλυτερη ποικιλια και γκαμα παιχνιδιων απο το προαναφερθεν,αλλα δεν παυει σε καποια θεματακια να χωλαινει και αυτο.

Αν αξιωθω καποια στιγμη φετος (και υπαρχει ο καταλληλος μπουναμας) θα κανω μια βολτα προς Κορυδαλλο μερια....

αλλα αυτη την φορα για μενα!!! :D
 
Καταλαβαινω τι εννοεις Σταυρο και εχεις δικιο. Η εξειδικευση και η αγαπη μικραινουν δυσαναλογα οσο γιγαντωνονται τα μεγεθη των αλυσιδων.

Εγω παλι λατρευω ιδιαιτερα τα μικρα μαγαζακια οπως και τα βιβλιοπωλεια που εχουν και παιχνιδια. Σε οσα τετοια εχω μπει η αισθηση ειναι πραγματικα μοναδικη γιατι εχεις απεναντι σου χαμογελα. Ευγενικοι ανθρωποι και με αγαπη για αυτο που κανουν. Για αυτο και προσωπικα θελω να στηριζω τετοια μαγαζακια παρα να βοηθαω να εξαλειφονται. Ηδη το internet εχει κανει αρκετη ζημια και θα κανει ακομα μεγαλυτερη στο μελλον, αφου το κλικ και παραγγελνω και μου ερχεται εχει γινει πολυ δελεαστικο στον βεβαρημενο τροπο ζωης μας.

Ειδικα στις γιορτες παρακινω την οικογενεια μου και φιλους να κανουν το ιδιο και κυριως να χαρουν την εμπειρια αυτη. Βοηθαμε την ψυχικη μας ισορροπια και εξακολουθουμε να δημιουργουμε ομορφες αναμνησεις τοσο σε εμας οσο και στα παιδια. Ενα σεναριο που δεν θελω να δω ποτε, ειναι να εξαφανιστουν τα ηδη λιγα και αναπομειναντα μαγαζακια που παλευουν καθημερινα να βγαλουν ενα βιωσιμο κερδος.
 
Φιλιππε εχεις φοβερη πενα ρε φιλε και καταπιανεσαι και με ομορφα θεματα που ενιοτε ειναι μπροστα μας και δεν τα βλεπουμε.

Δυστυχως παντως δεν εχουν μεινει πολλα. Σχεδιαζα κατι τετοιο στο μυαλο μου για φετος αλλα μεσα στο Φθινοπωρο εκλεισαν δυο παιχνιδαδικα στην συνοικια που μενω και πραγματικα δεν ξερω αν υπαρχει αλλο!! Φυσικα και θα ψαξω
 
Πραγματικά ο Φίλιππος τα έγραψε έτσι όπως έχουν...

Ρουτίνα ακόμα και η αγορά παιχνιδιού, δυστυχώς....

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Πάτρα, παραμονές Πρωτοχρονιάς στήνονται οι λεγόμενοι "Μπουναμάδες" όπου δεν είναι τίποτε άλλο παρά άπειρα κιόσκια με μικροπωλητές, ως επι των πλείστων, παιχνιδιών...

Αυτό γινόταν συνήθως σε κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά τώρα έχουν μεταφερθεί σε άλλο σημείο, δυστυχώς...

Θυμάμαι κάθε χρόνο να κατεβαίνουμε με τον πατέρα μου, το απόγευμα της παραμονής και να ψωνίζουμε γενικά από τα μαγαζιά του κέντρου βασιλόπιτα, παιχνίδι για τον Atari μου ή το Epoch Man που θυμάμαι μια φορά χαρακτηριστικά, και επίσης επισκεπτόμασταν τους Μπουναμάδες και αγόραζα και κανα παιχνιδάκι εξτρά και φυσικά τεράστια μπαλόνια φουσκωμένα...

Για φέτος η επιλογή μου θα είναι αυτή... Βόλτα στα παιχνιδάδικα και στους μπουναμάδες, για τον μικρό μου αλλά και για μένα...

Παρεπιπτόντως, τις διαφημίσεις του συγκεκριμένου πολυκαταστήματος τις λατρεύω!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο Phil, οι ιδέες σου γι'αυτό το θέμα συμφωνούν απόλυτα με τις δικές μου. Κι εγώ πάντα προσπαθώ να το κάνω αυτό που αναφέρεις, είτε είναι Χριστούγεννα είτε όχι. Στενοχωριέμαι πολύ για όλα αυτά τα γλυκά, αθώα παιχνιδάδικα που δεν υπάρχουν πια.
 
Εγω εχω να αγορασω παιχνιδι εκτος πολυκαταστηματος απο το 2008, σε πανηγυρι στην Ζακυνθο. Παντα πηγαινα σε πολυκαταστηματα για να αγορασω παιχνιδια. Παντως ωραια κινηση ειναι αυτη.
 
Και εμένα μου αρέσουν αυτά τα μαγαζάκια. Πολλές φορές έχω βρει παιχνίδια που δεν τα βρίσκω σε πολυκαταταστήματα και αναλόγως το πόσο παλιά είναι μπορείς να βρεις και καμία φορά κανένα παιχνίδι που είχες παλιά ή θέλεις να αποκτήσεις.
 
Στον Κορυδαλλό το μόνο μαγαζί που πουλάει παιχνίδια είναι ένα βιβλιοπωλείο επί της ταξιαρχών. Υπάρχει εκεί από το 80 και έχει στη βιτρίνα αρκετά playmobil. Τα χαζεύω όποτε περνάω από εκεί. Τα υπόλοιπα μαγαζιά παιχνιδιών που είχε ο Κορυδαλλός έχουν κλήσει πολλά χρόνια τώρα. Εκτός αν είναι κανένα σε κάνα στενό και δεν το γνωρίζω, αλλά αμφιβάλλω.
 
telonio είπε:
Στον Κορυδαλλό το μόνο μαγαζί που πουλάει παιχνίδια είναι ένα βιβλιοπωλείο επί της ταξιαρχών.
Το ιδιο λεμε.... ;)
 
Ένα από τα τελευταία τέτοια καταστηματα που μπαίνεις μέσα και χαζεύεις παλιά παιχνιδια, που η όλη φάση είναι εντελώς ρετρό και που παρόλες τις στρατιές που έχουν περάσει απο εκει έχει ακόμα el greco & lyra παιχνιδια(έστω κι αν τα έχει τσιμπήσει λιγάκι τα συγκεκριμενα στις τιμές), βρίσκεται στην Λαμπρινή... Δυστυχώς αυτό το μαγαζάκι που έχει κυριολεκτικά ξεπηδήσει μέσα απο τα 80s, κλείνει μέχρι τέλος του χρονου, δηλαδη μέσα σε αυτόν τον μήνα..! Αν λοιπόν κάποιος θέλει να κάνει , ίσως και την τελευταία επίσκεψη σε ένα τέτοιο ρετρό πραγματικό συνοικιακό παιχνιδάδικο, με την κλασική βιτρίνα του 80, να πάει και να το ευχαριστηθεί...

Η κυρία Μαρία, είναι εκεί για λιγο καιρό ακόμα πριν συνταξιοδοτηθεί και πάψει να λέει τις ιστορίες της για όταν ο Λύρας έφερνε τις πιγκουινοτσουλήθρες ο ίδιος λόγω του χαμού που γινόταν με αυτό το παιχνίδι και δεν προλάβαινε τις παραγγελίες γιατι άδειαζαν τα ράφια, και για τα πόνυ της ελ γκρεκο που λόγω του μεγάλου στοκ ξαφνικά μια μέρα έπεσε η τιμή τους στο 1/10 ...! Όλες αυτές οι ασήμαντες -γι΄'αλλους ίσως-πληροφορίες, έφεραν στ αυτιά μου εικόνες απο μια άλλη εποχή και το ψαξιμο σταματούσε γα να τις ακούω για ώρα... :)

Phil_Vr πολύ ωραίο το κείμενό σου φίλε μου, είναι ακριβώς ότι έπρεπε να ακούσουμε αυτές τις μέρες, για να μας παρακινήσει να σκεφτούμε και λίγο διαφορετικά... :)
 
Τι κρίμα που κλείνει σύντομα το μαγαζάκι, έτσι δεν θα μπορέσω ποτέ να το επισκεφτώ :( Μου έχει μείνει ένα που μου έμαθε ο/η hermion και εύχομαι να υπάρχει ακόμα όταν μπορέσω να πάω...
 
Πίσω
Μπλουζα