Σύγχρονα διαγνωστικά για υπολογιστές Amiga

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.340
Αντιδράσεις
9.486
Ας ριξουμε μια ματια σε δυο συγχρονα διαγνωστικα για Amiga.

To πρωτο και πιο απλο, ειναι το Amiga Test Kit, τωρα στην εκδοση 1.16. Ειναι μια ακομα δημιουργια του Keir Frasier, πιο γνωστος σαν δημιουργος του open source FlashFloppy firmware για floppy emulators Gotek (STM32). To Test Kit ερχεται τοσο σε μορφη adf disk image οσο και σε απλο εκτελεσιμο που μπορουμε να τρεξουμε μεσα απο το λειτουργικο μας. Δοκιμασα και τις δυο εκδοσεις χωρις κανενα προβλημα. Αν επιλεξουμε την εκδοση που τρεχει μεσα απο το workbench δεν μπορουμε να επιστρεψουμε στο λειτουργικο και πρεπει να κανουμε επανεκινηση.

Η αρχικη οθονη.



Το υπομενου για τον ελεγχο της μνημης. Εδω εχουμε πολλες διαφορετικες επιλογες.



Ο ελεγχος πληκτρολογιου



Ο ελεγχος ποντικιου και joystick



Ο ελεγχος του ηχου



Μια απο τις καρτελες για τον ελεγχο της εικονας.



Γενικα προκειται για προγραμμα με πολυ βασικες λειτουργιες μονο, που μας επιτρεπει γρηγορα και απλα να επιβεβαιωσουμε τα σημαντικα σημεια του υπολογιστη, αλλα δεν εχει πολυ μεγαλο βαθος.


Το δευτερο διαγνωστικο ειναι το Amiga DiagROM απο τον John "Chucky" Hertell (γνωστος επισης για τις αναπαραγωγες και βελτιωσεις που εχει κανει σε διαφορα motherboards για υπολογιστες Amiga). Το διαγνωστικο ερχεται σε μορφη rom. O παραδοσιακος τροπος χρησης του ειναι να το γραψουμε σε μια eprom. Για οσους δεν εχουν την ικανοτητα αυτη, ο δημιουργος του παρεχει ετοιμη eprom για πολυ λογικο ποσο, εναλλακτικα μπορειτε να το βρειτε στο ebay και αλλου. Το DiagROM ερχεται σε πολλες διαφορετικες εκδοσεις συμβατες με πασης φυσεως amiga, ακομα και για emulators!

Επειδη δεν ειχα διαθεση να ψαξω να δω αν εχω συμβατη eprom, να ξεθαψω τον programmer και μετα να ανοιγω την amiga για να αλλαξω την rom αποφασισα να χρησιμοποιησω τον πολυαγαπημενο μου ACA500Plus. Στον ACA500Plus πρεπει να χρησιμοποιησουμε την εκδοση για emulators. Για να προγραμματισουμε την rom, μεταφερουμε το αρχειο στην compact flash καρτα μας και φορτωνουμε την ετοιμη εγκατασταση workbench 3.1 που μπορουμε να φτιαξουμε με τον ACA500Plus. Σε αυτη την εκδοση υπαρχουν ετοιμα προεγκατεστημενα εργαλεια που μας επιτρεπουν να διαχειριστουμε την δυνατοτητα χρησης custom rom images. Εδω βλεπουμε την εντολη που πρεπει να τρεξουμε για να προσθεσουμε την DiagROM στον ACA500Plus.



Επειδη ο ACA500Plus χρησιμοποιει slots 256kb και η DiagROM ειναι 512, βλεπουμε οτι καταλαμβανει δυο θεσεις.



Για να την χρησιμοποιησουμε πρεπει να φορτωσουμε ενα custom προφιλ οπου θα επιλεξουμε την DiagROM σαν default kickstart. Δουλευει εξισου καλα με σκετο τον ACA500Plus, μαζι με τον Blizzard 1230 IV και σε stealth mode.



Η αρχικη εικονα ειναι θολη γιατι αναβοσβηνει πολυ εντονα και αλλαζει διαφορα χρωματα.



Το βασικο μενου. Πολλες λειτουργιες, αλλα καποιες ακομα δεν ισχυουν ή ειναι πολυ βασικες.



Πληροφοριες συστηματος



Ενα απο τα τεστ ηχου.



Περισσοτερα τεστ ηχου.



Εχει απιστευτα βαθια και εξειδικευμενα τεστ μνημης.



Ανιχνευση μνημης



Τεστ για τα ολοκληρωμενα CIA



Ενα απο τα διαφορα τεστ εικονας.



Αν και υπαρχει εδω και μερικα χρονια, το DiagROM εμπλουτιζεται και ανανεωνεται συχνα και ακομα εχει να προσφερει πολλα πραγματα. Αν και γενικα ειναι πολυ πιο βαθυ απο το Test Kit, εχει καποιες ελλειψεις, πχ το τεστ πληκτρολογιου ειναι πολυ κατωτερο στην DiagROM.

Η βασικη δυνατοτητα το DiagROM που ειναι πραγματικα αναντικατάστατη ειναι οτι ειναι και dead test, δηλαδη μπορει να τρεξει ακομα και αν ο υπολογιστης εχει σημαντικη βλαβη που δεν επιτρεπει να φορτωσει το λειτουργικο ή ακομα και να δειξει στην οθονη. Στην πρωτη περιπτωση αναβοσβηνει διαφορα χρωματα για να μας δειξει τι φαινεται να ειναι το προβλημα. Στην δευτερη θα πρεπει να συνδεσουμε την amiga μας με καποιο σειριακο τερματικο, οπου θα μας στειλει διαγνωστικα μηνυματα.

Θα μου πειτε, πως θα γινει αυτο αν τρεχουμε το διαγνωστικο μεσω του ACA500Plus; Δεν το εχω δοκιμασει, αλλα πιστευω πως αν συνδεσουμε τον ACA500Plus σε μια καλη amiga και ρυθμισουμε να τρεχει αυτοματα το custom προφιλ με την DiagROM, θα μπορεσουμε μετα να τον συνδεσουμε στην προβληματικη και να φορτωσει απευθειας. Ισως καποια αλλη στιγμη να επανελθω σε αυτο το θεμα.

Για να καταλήξουμε, και τα δυο διαγνωστικα εχουν την χρηση τους. Αν θελετε να επιβεβαιώσετε την λειτουργια του υπολογιστη σας το Test Kit φτανει και περισσευει. Αν θελετε να διαγνώσετε καποιο προβλημα το DiagROM ειναι μεγαλη βοηθεια.
 
Ας δουμε τωρα μια ακομα σουιτα διαγνωστικων για παντως τυπου Amiga υπολογιστες. Προκειται για το Versatile Amiga Testprogram του J.J. Caspers και διατιθεται δωρεαν.

Ερχεται σε ολες τις πιθανες μορφες, ROMS για ολους τους τυπους Amiga και emulators (οποτε μπορουμε να το βαλουμε στον ACA500Plus), ADF disk image και εκτελεσιμο workbench. Εδω δοκιμασα το ADF image.

Θα δουμε μερικες τυπικες λειτουργιες, αλλα υπαρχουν αρκετα πραγματα να εξερευνησει κανεις που μπορει να φαει πολλες ωρες!

Η βασικη οθονη



Η οθονη about



Η οθονη ρυθμισεων.



Η οθονη ελεγχου μνημης



Η οθονη ελεγχου επεξεργαστη



Μια απο τις δοκιμαστικες οθονες για τα γραφικα.



Η κεντρικη οθονη ελεγχου ηχου.



Η οθονη ελεγχου πληκτρολογιου.



Η οθονη ελεγχου ποντικιου/joystick.



H οθονη ελεγχου ολοκληρωμενων CIA.



Το διαγνωστικό εχει δυνατότητα επικοινωνίας μεσω σειριακής για υπολογιστές που εχουν πρόβλημα που εμποδίζει να δειχνουν στην οθονη.

Λιτό και απέριττο, ειναι μια πολυ δυνατη επιλογη αν θελετε να διαγνωσετε καποιο προβλημα στον υπολογιστη σας ή να πιστοποιησετε την λειτουργια του. :award:
 
Πίσω
Μπλουζα