Συνεντεύξεις παλαίμαχων μπασκετμπολιστών

alkis21

ΚickOff World Champ 2013
Joined
16 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.603
Αντιδράσεις
198
Το site http://www.sentragoal.gr μάλλον ζήλεψε την δόξα του GRM με τον Wiltjer κι έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αναζήτηση παλιών μπασκετμπολιστών από τα 80s και τα 90s . Οι συνεντεύξεις που τους παίρνει είναι απολαυστικές και σας τις συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μερικά παραδείγματα:

Mark Lantsberger

Ken Barlow

David Ancrum

Canard Johnson

Από την δεξιά στήλη μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες.
 
Ρε συ Άλκη, τι μου έκανες τώρα... Πάνω που έλεγα να ανοίξω το Χ360 να παίξω κανένα παιχνιδάκι...
 
Α, ρε Μπάρλοου παικτούρα...
 
Νέα συνέντευξη: Mike Jones.

Δεν ξέρω πως θα σας φανεί αλλά προσωπικά την βρήκα συγκλονιστική, από τις πιο ανθρώπινες συνεντεύξεις που έχω διαβάσει. Είναι πολύ σπάνιο να ακούς από έναν άνθρωπο την φράση "φταίω εγώ και κανένας άλλος". Κι όχι ας πούμε "έπεσαν πάνω μου τα συμφέροντα", "έπεσα θύμα σκευωρίας" ή "έπεσα από την μοτοσυκλέτα". Παρεμπιπτόντως στη φάση με τον Λυπηρίδη σαφώς και δεν είχε σπάσει τον ώμο του, απλά είχε βγει από τη θέση του. Φαίνεται κι όλας παρακάτω που λέει ότι του έβγαινε και τον ξανάβαζε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νέα συνέντευξη: Audie Norris, o σπουδαίος Αμερικανός σέντερ που ονόμασε το παιδί του "Nicos" μετά την μεγαλειώδη εμφάνιση του Γκάλη στο Βαρκελώνη το 1987.
 
alkis21 είπε:
Νέα συνέντευξη: Audie Norris, o σπουδαίος Αμερικανός σέντερ που ονόμασε το παιδί του "Nicos" μετά την μεγαλειώδη εμφάνιση του Γκάλη στο Βαρκελώνη το 1987.
Ομολογω οτι δεν το ηξερα ,-οτι αν και θελω να(λεμε τωρα) θεωρω τον εαυτο μου μπασκετικο και (υποτιθεται)γνωστη των τεκταινομενων 85-95- αγνοουσα παντελως οτι ειχε δωσει το ονομα του Νικου Γκαλη στο γιο του και μαλιστα με αφορμη το σχετικο ματς (Btw το συγκεκριμμενο αγωνα αν θυμαμαι καλα το εδειξε μαγνητοσκοπημενα αργα το βραδυ , ενα απο τα κρατικα καναλια).

Αναρρωτιεμαι ,ποσο πραγματικα μεγαλη αναγνωριση και τιμη ειναι για Νικο Γκαλη αυτο ενας Αμερικανος ,Εγχρωμος,αντιπαλος με τοσες παραστασεις κι απο τις 2 ακτες του Ατλαντικου,την εποχη του που μεσορανουσαν τοσα αστερια στο Nba ,

να δωσει το ονομα του ευρωπαιου αντιπαλου του που επικρατησε , στο γιο του ,αν εχει δεχτει αναλογη ποιοτικα τιμη και αναγνωριση στην Ελλαδα και τι λεει αυτη η χειρονομια για το ηθος οσων αφορα τον αθλητη και ανθρωπο Audie Norris .

Υ.Γ. ο Norris σε αγωνα του Περιστεριου, one on one σε αιφνιδιασμο του Γκαλη ,του εχει δωσει την εντυπωσιακοτερη και καθαροτερη ταπα απο τις 1-2 που εχω δει να τρωει ο Γκαλης στην καριερα του .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι, είναι γνωστό αυτό με τον γιο του Norris. Μάλιστα, μετά από εκείνο το παιχνίδι ο Norris είχε πει μια από τις -πολλές- γνωστές ατάκες θαυμασμού για τον Γκάλη, ότι αν κι έχει παίξει εναντίον των κορυφαίων του κόσμου, ζήτημα είναι αν υπάρχουν 2-3 παίκτες που να μπορούν να κάνουν αυτά που έκανε ο Γκάλης εκείνη τη μέρα. (σ.σ: αν θυμάμαι καλά είχε ονομάσει και τον άλλο γιο του Sandro προς τιμήν του προπονητή Sandro Gamba, ο οποίος ήταν ίσως ο κορυφαίος Ιταλός προπονητής την εποχή που ο Norris έπαιζε στην Ιταλία)

//Σε αυτό το σημείο να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου που γνώριζα trivia που αγνοούσε ο Nemo!!! Μπορώ πλέον να το διαγράψω από τη λίστα μου!!! :p

alkis21 είπε:
Νομίζω πως τους πρόλαβε κάποιος άλλος... ;) :p :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Olorin είπε:
. (σ.σ: αν θυμάμαι καλά είχε ονομάσει και τον άλλο γιο του Sandro προς τιμήν του προπονητή Sandro Gamba, ο οποίος ήταν ίσως ο κορυφαίος Ιταλός προπονητής την εποχή που ο Norris έπαιζε στην Ιταλία)
Ομολογω οτι το αγνουσα κι αυτο:shtup: (*)

Olorin είπε:
//Σε αυτό το σημείο να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου που γνώριζα trivia που αγνοούσε ο Nemo!!! Μπορώ πλέον να το διαγράψω από τη λίστα μου!!! :p
:sealed:

Οσο κι αν με κολακευει (και να με ξαφνιαζει ), πολυ φοβαμαι-κρινοντας απο αυτο ως δειγμα ,οτι μαλλον πρεπει να αναθεωρησεις ριζικα την λιστα σου ,και να την ανασυνθεσεις απο την αρχη :D .

ζητω ειλικρινα συγνωμη για το offtopic,σε ενα ιδιαιτερα ενδιαφερον thread κι αν θεωρηται οτι το reply μου, διασπα την ροη απο τον topic starter ή τους mods ή οποιοδηπωτε αλλο κανενα προβλημα να διαγραφει .
 
Παιδιά εγώ αν και το είχα ακούσει τότε αυτό για τον Norris, και γράφονταν που και που, με τα χρόνια πίστεψα ότι επρόκειτο για αστικό μύθο. Εντυπωσιάστηκα που τελικά ισχύει!

Θυμάμαι χαρακτηριστικά από εκείνο το παιχνίδι ότι οι υπόλοιποι παίκτες του Άρη είχαν βρεθεί σε κακή βραδιά επιθετικά και ουσιαστικά ο Νικ ήταν ένας εναντίον όλων... αφού λοιπόν είχε κάνει τα απίστευτα στο πρώτο ημίχρονο, καθώς έφτανε το τέλος του κι ενώ ο Άρης ήταν στην επίθεση έγινε μια απρόσεκτη πάσα προς τα πίσω, ο Γκάλης έτρεξε να την προλάβει και από την γραμμή του κέντρου την πέταξε όπως όπως και... έβαλε τρίποντο! Δεν μέτρησε (δεν θυμάμαι αν δόθηκε μπρος-πίσω ή λήξη χρόνου) αλλά ακόμα και οι διαιτητές είχαν μείνει αποσβολωμένοι από το γεγονός ότι έβαλε ΚΑΙ αυτό!
 
Carey Scurry, δυστυχώς όχι συνέντευξη αλλά άρθρο για μια κατεστραμμένη ζωή.
 
Οι δυο τελευταίες συνεντεύξεις που δεν είχα προλάβει να διαβάσω ήταν ατόμων που τους είχα θαυμάσει άπειρες φορές από κοντά με τη φανέλα του Πανιωνίου (Dinkins, Harvey).

Από τον Harvey δεν θα ξεχάσω τα απίστευτα καρφώματά του (και) στο ζέσταμα. Χωρίς υπερβολή, πήγαινα πάντα στους αγώνες τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα για να χαζεύω τα καρφώματά του! Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και στις δυο σεζόν που έπαιξε στην Ελλάδα κέρδισε τον διαγωνισμό του ελληνικού All-Star Game (αλλά τι να λέμε, εδώ ο άνθρωπος είχε φτάσει στον τελικό του All-Star Game του ΝΒΑ, στον Παπανικολάου και τον Ζουρπένκο θα κόλλαγε; ).

Και από τον Dinkins φυσικά θα θυμάμαι για πάντα το ανεπανάληπτο 8/11 τρίποντα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό που εκείνη τη χρονιά κατέκτησε την πρώτη ελληνική Ευρωλίγκα (ο Πανιώνιος εκείνης της σεζόν με Dinkins, Paspalj, Φάνη, προπονητή Ivkovic και ίσως την καλύτερη φουρνιά πιτσιρικάδων που έχει βγάλει ποτέ ελληνική ομάδα, ήταν με διάφορά ο κορυφαίος Πανιώνιος όλων των εποχών και όπως ακουγόταν στους μπασκετικούς κύκλους ανά τον πλανήτη, έπαιζε το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Ακόμα και σήμερα όλοι λένε ότι αξίζαμε να πάρουμε το Πρωτάθλημα Ελλάδας εκείνη τη χρονιά, αλλά όλοι θυμούνται τι -ή μάλλον ποιος- συνέβη... τέλος πάντων, έχε χάρη που δεν επιτρέπεται να επικεντρωνόμαστε σε (παρα)αθλητικά γεγονότα στο παρόν forum...). Θυμάμαι πως σε εκείνο το παιχνίδι ήμουν πάνω κολλημένος στο κάγκελο μαζί με κάτι συμπαίκτες μου από την Παιδική ομάδα του Πανιώνιου και με συμμαθητές μου από το σχολείο και ούρλιαζα σαν τρελός σε κάθε τρίποντο, πριν καλά-καλά μπει (άλλωστε είχα μπόλικο χρόνο, αφού τα περισσότερα ήταν από πολύ μακρινή απόσταση) και αμέσως μετά κοίταζα γελώντας τον πατέρα μου που καθόταν αμίλητος στο κάτω διάζωμα (ο οποίος ήταν Παναθηναϊκός, αν και ως Νεοσμυρνιώτης και με γιο που αγωνιζόταν στον Πανιώνιο, μάλλον κατά βάθος χαιρόταν κάθε φορά που τους κερδίζαμε...)

(edit: Μόλις πρόσεξα τη δεύτερη φωτογραφία, αυτή που ο Dinkins κάνει lay-up με την κόκκινη φανέλα του Πανιωνίου. Στο τετράδιο της Γ'Γυμνασίου που πήγαινα εκείνη τη χρονιά, είχα κάνει ένα σκίτσο του βασισμένο σε αυτήν ακριβώς τη φωτογραφία... Αν θυμάμαι καλά πρέπει να το είχα κρατήσει το τετράδιο... Α, ρε Άλκη, πάλι θα με βάλεις να ψάχνω τα "σκουπίδια"!!!)

//Μια που έπιασε τους "Πανιώνιους", ελπίζω σύντομα να μάθουμε νέα και από τον Henry Turner. Άλλωστε από ό,τι βλέπω είναι από τους πιο δημοφιλείς στα σχόλια...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίο post Νότη! Αν προσπαθήσω να θυμηθώ πεντάδες ομάδων της προπέρσινης Α1 σίγουρα θα μπερδέψω τις χρονιές, όμως την ομάδα Πανιώνιο Αφισόραμα ( :D ) στην οποία αναφέρεσαι την θυμάμαι σαν να την έβλεπα χθες. Με Κικίλια, Γέλιτς, Τσόπη, Καλαϊτζή και Μποσγανά, σωστά;

Βρήκα αυτό το σύντομο βιντεάκι:


Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσω να ανεβάσω κι εγώ αποσπάσματα από την τεράστια συλλογή μου στο Youtube, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα.
 
alkis21 είπε:
Ωραίο post Νότη! Αν προσπαθήσω να θυμηθώ πεντάδες ομάδων της προπέρσινης Α1 σίγουρα θα μπερδέψω τις χρονιές, όμως την ομάδα Πανιώνιο Αφισόραμα ( :D ) στην οποία αναφέρεσαι την θυμάμαι σαν να την έβλεπα χθες. Με Κικίλια, Γέλιτς, Τσόπη, Καλαϊτζή και Μποσγανά, σωστά;
Ακριβώς, αν και ξέχασες και άλλα τρία παιδιά γέννημα-θρέμμα του Πανιωνίου: Τον Καράγκουτη, ο οποίος 2-3 χρόνια μετά έπαιζε βασικός στην Εθνική και πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟ (αν και δεν είχε την εξέλιξη που περίμεναν πολλοί... από όσο τον είχα γνωρίσει πάντως ήταν απίστευτος χαβαλές!), τον Δρελιώζη, τον οποίο πολύ χάρηκα που πριν τρία χρόνια στα 35 του τον είδα ξανά με τα κυανέρυθρα να κλείνει την καριέρα του στην ομάδα που ξεκίνησε, τιμής ένεκεν προφανώς, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει να αγωνίζεται στην Α'ΕΣΚΑ (να περιμένω μήπως να με καλέσει κι εμένα ο Πανιώνιος;;; :p ) και τον Καμαριώτη , με τον οποίο ήμασταν συμπαίκτες τα επόμενα χρόνια στην ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (δεν θα ξεχάσω σε Πανευρωπαϊκό στη Σερβία όπου εκείνος είχε έρθει οδικώς για να φέρει το κάμπριο που οδηγούσε στην Ελλάδα και με έπαιρνε για συνοδηγό στις νυχτερινές εξορμήσεις του γιατί μιλούσα καλά Αγγλικά και με ήθελε για μεταφραστή στις συνομιλίες του με τις ντόπιες... :cool: )

Επίσης μόλις συνειδητοποίησα πως πλην των δυο ξένων, ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι παίκτες εκείνης της απίθανης ομάδας μας είτε ήταν προϊόν των τμημάτων υποδομής ή έστω είχαν μεταγραφεί στον Πανιώνιο σε εφηβική ηλικία!!! :eek: Σήμερα κάτι τέτοιο θα ακουγόταν το λιγότερο αστείο, τουλάχιστον για ομάδα αυτού του επιπέδου...

Ψάχνοντας να δω μήπως ξέχασα κανέναν, βρήκα και αυτό το κειμενάκι από άρθρο με τις ομάδες που έπαιξαν το ομορφότερο μπάσκετ (προφανώς λιγάκι προκατειλημμένο, αφού είναι γραμμένο σε ελληνικό blog, οπότε οι 5/10 ομάδες είναι ελληνικές):

3) ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Πάσπαλιε-Ντίνκινς-Ντούντα): Ο Ντούντα παίρνει την ομάδα της πλατείας και την φτάνει μέχρι τα σαλόνια της Ευρωλίγκα και μάλιστα άνετα, αποκλείοντας τον ΠΑΟΚ με 3-0. Όλη τη χρονιά ο Πανιώνιος παίζει ένα up-tempo παιχνίδι με έμφαση στον αιφνιδιασμό και το transition έχοντας ως κύριο εκφραστή τον Πάσπαλιε, ο οποίος περνάει δεύτερη νεότητα στη Νέα Σμύρνη. Ο Ντίνκινς κρατάει τη μπαγκέτα του μαέστρου οργανώνοντας ή σκοράροντας, ενώ όταν προστίθεται στο σύνολο και ο Φάνης κάθε παιχνίδι στο κλειστό είναι σχεδόν γιορτή. Νεανική ομάδα (Μποσγανάς-Γιέλιτς-Δρελιώζης-Καλαϊτζής) μπολιασμένη με την εμπειρία των μεγαλύτερων και καθοδηγούμενη από τον Ντούντα, έκανε τους μπασκετικούς κύκλους τότε να ψιθυρίζουν μέχρι και τη λέξη πρωτάθλημα στην αρχή των play-off. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα δουλειάς του Ντούντα όλα αυτά τα χρόνια του στην Ελλάδα.

alkis21 είπε:
Βρήκα αυτό το σύντομο βιντεάκι:
Και σε αυτό το παιχνίδι ήμουν φυσικά μέσα.

Ήταν ο δεύτερος ημιτελικός των πλέι-οφ (τότε η πρόκριση κρίνονταν στις 2 νίκες). Στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ αν θυμάμαι καλά έχασε στην εκπνοή ο Καλαϊτζής σουτ που θα μας έδινε τη νίκη. Στο δεύτερο στη Ν.Σμύρνη είχαμε κερδίσει σχετικά εύκολα όπως φαίνεται κι από το βίντεο που ανέβασες. Και στο τελευταίο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ... αχ, αυτό το παιχνίδι!!! Ενώ ήμασταν κάπου 15π. μπροστά και όλα έδειχναν ότι θα περάσουμε στον τελικό αποκλείοντας τον Πρωταθλητή Ευρώπης (με Dominique Wilkins, Vrankovic κ.λπ.) και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας, κατέβηκε ωρυόμενος ο Παύλος Γιαννακόπουλος γιατί είδε την επένδυσή του να πηγαίνει στράφι από κάτι... πιτσιρίκια και έτσι... ακόμα και σήμερα φίλοι μου Παναθηναϊκοί μου ζητάνε συγγνώμη για εκείνο το παιχνίδι.

Ιδού και κάποια στιγμιότυπα που βρήκα στο YouTube από εκείνο το τελευταίο παιχνίδι:

[video=youtube;G5Xpyqet6-4]

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να σου πω πως θα σου ήμουν υπόχρεος αν υπήρχαν και από παιχνίδια του Πανιωνίου, ειδικά στα 90s (αν τυχαίνει να έχεις και αυτό το Πανιώνιος-ΠΑΟ με το 8/11 του "Λόρδου Βύρωνα", σου χρωστάω καφέ όταν ξανακατέβω Ελλάδα!).

//E κι αν δεν το κάνεις για μένα, θα βάλω την caprice να σε απειλήσει με ban αν δεν το κάνεις... #)
 
Τελικά δεν άντεξες, έγραψες για τον Παύλο. :animlaugh:

Πραγματικά, πως τον ξέχασα τον Καράγκουτη; Το καλοκαίρι του 95 είχα κάνει το ΟΑΚΑ δεύτερο σπίτι μου, πρώτα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αντρών και μετά με το Παγκόσμιο των Εφήβων. Θυμάμαι τον μεγάλο μου ενθουσιασμό όταν τρεις παίκτες από εκείνη την ομάδα κατέληξαν στην ΑΕΚ!

Δυστυχώς αν και είχα γράψει παιχνίδια του Πανιωνίου εκείνη τη σεζόν, ήταν μέσα στις κασέτες που δεν επέζησαν. Αυτά έχω όλα κι όλα από την ομάδα σου:

Κώδικας:
1988-89 Α1 Ελλάδος - Ημιτελικός Άρης-Πανιώνιος 86-69
1989-90 Α1 Ελλάδος Πανιώνιος-Άρης 76-78
1989-90 Κύπελλο Κόρατς Πανιώνιος-Χάποελ Χολόν 91-88
1989-90 Κύπελλο Κόρατς - Α' Ημιτελικός Πανιώνιος-ΤΣΣΚΑ 107-85
1990-91 Κύπελλο Ελλάδος - Τελικός ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 70-73
1992-93 Κύπελλο Κόρατς - Προημιτελικός Πανιώνιος-Φίλιπς 78-79
1993-94 Κύπελλο Κόρατς - Α' Ημιτελικός Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 83-85
1993-94 Κύπελλο Κόρατς - Β' Ημιτελικός ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 82-64
1996-97 Α1 Ελλάδος Πανιώνιος-ΑΕΚ 48-60
 
Shane Heal, και πλέον έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι σοβαρά αν υπάρχει ξένος αθλητής που να αγωνίστηκε στη χώρα μας και να πληρώθηκε το σύνολο των δεδουλευμένων.

Κρίμα που ο δημοσιογράφος δεν ήξερε ή δεν θυμήθηκε να τον ρωτήσει για την μαγική εμφάνιση (28 πόντοι) εναντίον των ΗΠΑ στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα και τον τσαμπουκά με τον Μπάρκλεϊ που τον κοίταζε σαν περίεργο έντομο. :animlaugh: Όταν τον ρώτησαν μετά γιατί δεν αντέδρασε, είχε απαντήσει "δεν δέρνω πρωί, μόνο βράδυ" :D .

 
Olorin είναι τα γενέθλιά σου σήμερα; Όπως και να χει, έχεις δώρο :D . Μόλις σήμερα ανέβηκε η συνέντευξη του Henry Terner .

Respect :bow:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
alkis21 είπε:
πλέον έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι σοβαρά αν υπάρχει ξένος αθλητής που να αγωνίστηκε στη χώρα μας και να πληρώθηκε το σύνολο των δεδουλευμένων.
Μόλις το είπες, βρέθηκε! :D

Henry Turner λοιπόν:

Και μπορώ να σου πω ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τις διοικήσεις και των δύο ομάδων. Πήρα μέχρι και τελευταίου σεντ τα χρήματά μου! Δεν προσπάθησαν να με κοροϊδέψουν, ούτε και να γλιτώσουν κάτι. Ότι και αν μου είπαν στη συμφωνία μας, τηρήθηκε κατά γράμμα.
 
Πίσω
Μπλουζα