Ταινίες από βιβλία της Άγκαθα Κρίστι

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Τα σέβη μου στους ρετρομανιακούς.

Κορυφαία συγγραφέας η Αγκάθα , αναμενόμενο βιβλία της να γίνουν ταινίες.

'' Έγκλημα στο Νείλο'': Φοβερός ο Πίτερ Ουστίνοφ, αν και δε μοιάζει με τον Πουαρό όπως τον περιγράφει η Κρίστι , δίνει ρέστα σε μια καλογυρισμένη ταινία. Τον Πουαρό υποδύθηκε ο Ουστίνοφ και στο ''Δύο εγκλήματα κάτω απο τον ήλιο'' με την ίδια επιτυχία.

Το '' Έγκλημα στο όριαν Εξπρές'' μπορεί να μην είχε Ουστίνοφ , αλλά Άλμπερτ Φίνει (πιο κοντά στο φιζίκ του Πουαρό) και μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών, απο τη Λορίν Μπακόλ και τη Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ως τον Σον Κόνερι και τον Άντονι Πέρκινς, ταινιάρα!

Τέλος, το ''Mirror Cracked'' με την Λιζ Ταίηλορ και τον Ροκ Χάτσον είναι άθλος της Μις Μαρπολ. την οποία υποδύεται άψογα η Αντζελα Λάνσμπερι.

Βέβαια φοβερός ως Πουαρό ήταν και ο Ντέιβιντ Σατσετ στην ομώνυμη σειρά της δεκαετίας του'90 που έδειχνε παλιά η ΕΤ-1 και μετά το Αλτερ.
 
Ταινίες έχουν γίνει επίσης και τα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι "Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο", "ραντεβού με τον θάνατο" και "φόνος σε δύο πράξεις" με τον Πίτερ Ουστίνοφ"
 
A! Το αγαπημενο μου θεμα, οσον αφορα την τηλεοραση!

Επισης υπαρχει και μια παλια - '50, '55 ;;; - ταινια/μεταφορα του "Δεκα μικροί νέγροι". Δεν το εχω βρει με ελληνικους υποτιτλους καπου. Ειναι ασπρομαυρη ταινια, οι ερμηνειες ειναι... ετσι κ ετσι - στην εποχη τους μαλλον θα θεωρηθηκαν μια χαρα, υποθετω. Επισης το τελος της δεν συμπιπτει με αυτη του βιβλιου, αν θυμαμαι καλα.

Οσο για την εκπληκτικη σειρα με τον Σατσετ, επεισοδια συνεχιζουν να γυριζονται μέχρι και τα δικά μας χρόνια. Το ολο κλιμα που περναει, παντως, ειναι σιγουρα "Ρετρο", αφου οι περισσοτερες υποθεσεις διαδραματιζονται στη διάρκεια του μεσοπολέμου, αν δεν απατώμαι.

Υπεροχη σειρα!
 
Πολυ ενδιαφερον θεμα!

Tantalos, το ασπρομαυρο φιλμ για το οποιο μιλας, ειναι το And Then There Were None, αμερικανικης παραγωγης 1945. Εχεις δικιο που λες οτι το τελος του ειναι διαφορετικο απο του βιβλιου, γιατι ακολουθει και αυτο, το τελος του θεατρικου, οπως και ολα οσα βασιζονται στο συγκεκεριμενο εργο της Κριστι.

Η ιδια η συγγραφεας, οταν ξαναεγραψε τους Δεκα Μικρους Νεγρους για το θεατρο, εδωσε διαφορετικο φιναλε γιατι δε θα μπορουσε να γινει αλλιως. Οσοι εχουν διαβασει το αρχικο της βιβλιο, καταλαβαινουν τι εννοω.

Παρ' ολα αυτα, η Κριστι ειναι συνεπης με το ποιημα των Νεγρων ακομα και στο θεατρικο της. Στο μυθιστορημα, ο τελευταιος στιχος του ποιηματος ειναι.....And Tie The Knot. Αυτο εχει διφορουμενη σημασια. Σημαινει κρεμιεμαι, και οντως η τελευταια εναπομεινασα ηρωιδα του εργου αυτοκτονει με αυτον τον τροπο, αλλα σημαινει και παντρευομαι. Αυτον τον δευτερο και λιγοτερο τραγικο τροπο, ακολουθουν οι δυο ηρωες στις θεατρικες και κινηματογραφικες μεταφορες του εργου.

Κι εδω η τελευταια σκηνη απο το εν λογω φιλμ του 1945. Μια πολυ καλη μεταφορα, κατα τη γνωμη μου.

[edit] O λογαριασμός YouTube με τον οποίον σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]

Απο το 1961 εως το 1965 γυριστηκαν πεντε ταινιες με πρωταγωνιστρια την Margaret Rutherford, στον ρολο της Μις Μαρπλ.

Murder, She Said - 1961. Απο το βιβλιο, 4.50 from Paddington.

Murder At The Gallop - 1963. Απο το βιβλιο, After The Funeral.

Murder Most Foul - 1964. Απο το βιβλιο, Mrs Mc Ginty's Dead.

Murder Ahoy! - 1964. Απο το βιβλιο, They Do It With Mirrors.

The Alphabet Murders - 1965. Απο το βιβλιο, The A.B.C. Murders.

Και οι πεντε ταινιες εχουν εντονα κωμικα στοιχεια. Στην τελευταια μαλιστα, συναντιουνται κινηματογραφικα η Μις Μαρπλ με τον Ηρακλη Πουαρο!!

Και φυσικα ολες ξεχωριζουν για το υπεροχο μουσικο θεμα του Ron Goodwin.

[edit] O λογαριασμός YouTube με τον οποίον σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Bambinella 100, χαίρομαι που βρισκω ανθρωπους εξισου "κολλημενους" με την Agatha Christie!

Παντως, θα μου επιτρεψεις μια μικρη... επισημανση : εχεις παιξει το παιχνιδι - adventure - "Αnd then there were none" ? Eκεί, αναλαμβάνεις το ρόλο του βαρκάρη, που μεταφέρει με την βάρκα τους 10 επισκέπτες στο νησί.

Λοιποοοον.... Εκεί, το τέλος ειναι επισης διαφορετικό. Παρολαυτα, όταν τελειώνει το παιχνιδι, εχεις τη δυνατοτητα να δεις το τελος του βιβλιου . Πώς; Βρισκεις εναν δίσκο βινυλίου και τον βαζεις να παιζει σε ενα πικάπ. Εκεί, ακούγεται μαγνητοφωνημενο το γνωστο γραμμα...

Στο θέατρο, πάντως, θα ήταν δύσκολο κάτι τέτοιο. Στην τηλεοραση ομως θα μπορουσε να γινει! Αν πχ βρισκανε οι αστυνομικοι εναν δισκο, και τον βαζανε να παιζει...

Προσωπικα πρωτα επαιξα το παιχνιδι, και ανατριχιασα βλεποντας το τελος του βιβλιου, με μια φοβερη φωνη απο πισω να διαβαζει το "γνωστο" γραμμα. Πραγματικα, απο τις πιο ωραιες στιγμες που εχω ζησει ποτε σε Adventure!
 
Tantalos, σωστα διεγνωσες το κολλημα μου με την Αγκαθα Κριστι. Εχω διαβασει τα περισσοτερα βιβλια της κι εφτιαξα και thread για αυτα. Ξεκινησα να τη διαβαζω απο τοτε που πηγαινα στο Δημοτικο και δεν προκειται να σταματησω ποτε. Εννοειται οτι τα καλυτερα της μυθιστορηματα τα εχω διαβασει πανω απο τρεις φορες το καθενα μεχρι τωρα. Μεγαλη λατρεια....

To Adventure που λες, δεν το ξερω, ισως επειδη δεν γνωριζω απο επιτραπεζια. Φαινεται ενδιαφερον παντως, οπως το περιγραφεις. Αν τυχει να διαβασεις το βιβλιο Δεκα Μικροι Νεγροι, θα δεις οτι εκει το γραμμα δεν ακουγεται απο δισκο βινυλιου. Ο ενοχος το σφραγιζει σε ενα μπουκαλι και το πετα στη θαλασσα. Καποια στιγμη, το μπουκαλι αυτο που περιεχει το γραμμα, αλιευεται απο το αλιευτικο Εμμα Τζεην και ο καπετανιος του το στελνει στη Σκωτλαντ Γυαρντ. Συμφωνα με τον δολοφονο, αφηνει το γραμμα για να διαπιστωσουν ολοι ποσο εξυπνος υπηρξε! Ετσι δινονται ολες οι εξηγησεις για τη λυση του μυστηριου.

Νομιζω οτι στο βιβλιο το φιναλε δινεται περισσοτερο αψογα απο οπουδηποτε αλλου.

Οσον αφορα τον Ηρακλη Πουαρο, ο David Suchet ειναι μακραν ο αρτιοτερος, κατ' εμε. Δε θα μπορουσα να φανταστω καλυτερο!

Και η ιδια η σειρα αλλωστε ειναι εξαιρετικη, αφου παραμενει πιστη στα κειμενα της Κριστι και φερει τοσο προσεγμενα ολη την ατμοσφαιρα της εποχης, κατα την οποια διαδραματιζεται.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
24.jpg
24.jpg
 
bambinella 100 είπε:
Tantalos, σωστα διεγνωσες το κολλημα μου με την Αγκαθα Κριστι. Εχω διαβασει τα περισσοτερα βιβλια της κι εφτιαξα και thread για αυτα. Ξεκινησα να τη διαβαζω απο τοτε που πηγαινα στο Δημοτικο και δεν προκειται να σταματησω ποτε. Εννοειται οτι τα καλυτερα της μυθιστορηματα τα εχω διαβασει πανω απο τρεις φορες το καθενα μεχρι τωρα. Μεγαλη λατρεια....To Adventure που λες, δεν το ξερω, ισως επειδη δεν γνωριζω απο επιτραπεζια. Φαινεται ενδιαφερον παντως, οπως το περιγραφεις. Αν τυχει να διαβασεις το βιβλιο Δεκα Μικροι Νεγροι, θα δεις οτι εκει το γραμμα δεν ακουγεται απο δισκο βινυλιου. Ο ενοχος το σφραγιζει σε ενα μπουκαλι και το πετα στη θαλασσα. Καποια στιγμη, το μπουκαλι αυτο που περιεχει το γραμμα, αλιευεται απο το αλιευτικο Εμμα Τζεην και ο καπετανιος του το στελνει στη Σκωτλαντ Γυαρντ. Συμφωνα με τον δολοφονο, αφηνει το γραμμα για να διαπιστωσουν ολοι ποσο εξυπνος υπηρξε! Ετσι δινονται ολες οι εξηγησεις για τη λυση του μυστηριου.

Νομιζω οτι στο βιβλιο το φιναλε δινεται περισσοτερο αψογα απο οπουδηποτε αλλου.

Οσον αφορα τον Ηρακλη Πουαρο, ο David Suchet ειναι μακραν ο αρτιοτερος, κατ' εμε. Δε θα μπορουσα να φανταστω καλυτερο!

Και η ιδια η σειρα αλλωστε ειναι εξαιρετικη, αφου παραμενει πιστη στα κειμενα της Κριστι και φερει τοσο προσεγμενα ολη την ατμοσφαιρα της εποχης, κατα την οποια διαδραματιζεται.
Πράγματι οι δεκα μικροι νέγροι στην αρχική τους μορφή ήταν κορυφαία δημιουργία της Κρίστι, ωστόσο νομίζω πως το τέλειο έγκλημα του δικαστή είχε μια ''τρύπα''. Αν θυμάμαι καλά, μετά τον τρίτο θάνατο είχε γίνει φανερό πως οι θάνατοι ήταν δολοφονίες και ο δικαστής δεν είχε κλέψει ακόμα το ρεβόλβερ του Λόμπαρντ, οπότε ο κάτοχος του θα μπορούσε να είχε ενεργήσει διαφορετικά.
 
Μία αρκετά καλή μεταφορά της Κρίστι κατά τη γνώμη μου, είναι το Endless Night (1972) Το ομώνυμο βιβλίο μου άρεσε, και η ταινία μένει αρκετά πιστή σε αυτό. Πρωταγωνιστεί η Hayley Mills και ο Hywel Bennett. Το δίδυμο αυτό το είχα πρωτοδεί να πρωταγωνιστεί στην ταινία τρόμου Twisted Nerve (1968), και μου είχε φανεί εκπληκτική η χημεία τους. Όπως κι εδώ, έτσι και στην ταινία του '68 υποδύονται τον συνδυασμό διαταραγμένου νεαρού-αθώας κοπέλας, κι απ'ότι φαίνεται το ωραίο τους δέσιμο φάνηκε, γι'αυτό και τους έβαλαν να παίξουν παρόμοιους ρόλους σε αυτή τη μεταφορά του βιβλίου της Κρίστι. Επίσης παίζει ο ταλαντούχος George Sanders, ο οποίος δυστυχώς αυτοκτόνησε μόλις λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία της ταινίας. Η ταινία αναφέρεται και στα βιβλία Κρίστι των εκδόσεων Λυχνάρι της εποχής, και έχω ένα από αυτά, όπου στο εξώφυλλο βλέπουμε μία κοπέλα να τρέχει μέσα στη νύχτα, κι από κάτω γράφει "Το φιλμ που θα δούμε με την Χάιλεϋ Μιλς".

Τrailer:



Άλλη μία εξαιρετική μεταφορά της Κρίστι, από το γνωστό βιβλίο Ten Little Niggers αυτή τη φορά, είναι μία Ρώσικη ταινία του 1987, με πρωτότυπο τίτλο Desyat negrityat, της οποίας θέμα υπάρχει εδώ. Συμφωνώ με τον Iggy που δημιούργησε το θέμα, ότι αυτή είναι η πιο ωραία και ταυτόχρονα πιο πιστή μεταφορά του βιβλίου, με πολύ ωραία ανατριχιαστική ατμόσφαιρα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Perla και τα δυο ταινιακια που προτεινεις μπηκαν στο στοχαστρο...θανξ!
 
perlastar είπε:
Μία αρκετά καλή μεταφορά της Κρίστι κατά τη γνώμη μου, είναι το Endless Night (1972) Το ομώνυμο βιβλίο μου άρεσε, και η ταινία μένει αρκετά πιστή σε αυτό. Πρωταγωνιστεί η Hayley Mills και ο Hywel Bennett. Το δίδυμο αυτό το είχα πρωτοδεί να πρωταγωνιστεί στην ταινία τρόμου Twisted Nerve (1968), και μου είχε φανεί εκπληκτική η χημεία τους. Όπως κι εδώ, έτσι και στην ταινία του '68 υποδύονται τον συνδυασμό διαταραγμένου νεαρού-αθώας κοπέλας, κι απ'ότι φαίνεται το ωραίο τους δέσιμο φάνηκε, γι'αυτό και τους έβαλαν να παίξουν παρόμοιους ρόλους σε αυτή τη μεταφορά του βιβλίου της Κρίστι. Επίσης παίζει ο ταλαντούχος George Sanders, ο οποίος δυστυχώς αυτοκτόνησε μόλις λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία της ταινίας. Η ταινία αναφέρεται και στα βιβλία Κρίστι των εκδόσεων Λυχνάρι της εποχής, και έχω ένα από αυτά, όπου στο εξώφυλλο βλέπουμε μία κοπέλα να τρέχει μέσα στη νύχτα, κι από κάτω γράφει "Το φιλμ που θα δούμε με την Χάιλεϋ Μιλς".
Επιτελους την βρηκα. Αστυνομικο, κοσμοπολιτικο, Βρετανικη επαρχια, 70s και η tech τρελα της εποχης, Mills και Ekland μαζι (για ολα τα γουστα δηλαδη χαχαχαχα) + καστ που συνανταω και συμπαθω σε αλλα Brit TV shows (πχ Bowles και η εφιαλτικη Ann Way).

Θα μπορουσε να ηταν λιγοτερο αργο, να μην μας αποσπα με ασχετους με την πλοκη χαρακτηρες, να εδινε μερικες απαντησεις (πχ για τη φωτογραφια, τι γνωριζε ο Santonix κτλ) και να ειχε ενα σαφεστερο τελος.

Πολυ καλος ο Oscarsson στο ρολο του αρχιτεκτονα.

Νομιζω οτι ειδαμε και λιγο Ελληνικο νησι στην αρχη?

Παντως το ευχαριστηθηκα! Aπλα μην το δειτε με την πεποιθηση οτι θα παρακολουθησετε Οριαν Εξπρες.

Αντε τωρα να διαλεξεις μεταξυ Hayley Mills και Britt Ekland...
 
Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου Wally, για μεταφορά της Κρίστι δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, απλά συμπαθητικό. Το ωραίο θαλάσσιο μέρος που όντως μοιάζει με ελληνικό νησί, βρίσκεται στην Ιταλία. Να δεις και τη Ρώσικη ταινία που πρότεινα, είναι πολύ καλύτερη, από τα καλύτερα για μεταφορά Κρίστι.
 
Πολύ αγαπημένο θέμα!

Οι "Δέκα μικροί νέγροι" έχουν γυριστεί μεταφερθεί τρεις φορές στη μεγάλη οθόνη. Η δεύτερη ήταν το 1965 με τον τίτλο "Ten little indians" και η τρίτη το 1974 με τον ίδιο τίτλο. Είχα πετύχει σε βιντεοκασέτα την τρίτη. Θυμάμαι ότι έπαιζαν οι Χ. Λομ, Όλ. Ριντ, Έ. Σόμμερ κ.α. Και αυτή η ταινία υιοθετεί το τέλος του θεατρικού.

Να προσθέσω και την ταινία "Μάρτυρας Κατηγορίας" (1957) με τον Τσ. Λώτον και τη Μ. Ντίτριχ που βασίζεται στο θεατρικό της Α. Κρίστι και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο έργο γυρίστηκε σε τηλεταινία το 1982 με το Ρ. Ρίτσαρντσον και την Ντ. Ρινγκ.

Επίσης υπάρχουν και γαλλικά φιλμ βασισμένα σε βιβλία της Κρίστι, αλλά δυστυχώς είναι πιο πρόσφατα και δεν μπορώ να τα αναφέρω.
 
Χθες το βράδυ είδα το "Μαρτυς κατηγορίας" με έναν εκπληκτικό Τσάρλς Λώτον.
 
Χθες προβλήθηκε το πρώτο και σήμερα το δεύτερο μέρος της τηλεοπτικής σειράς "And Then There Were None" βρετανικής παραγωγής 2015 από διασκευή του βιβλίου της Κρίστι "Δέκα μικροί Νέγροι". Ενδιαφέρουσα μεταφορά με τέλος σαν εκείνο του βιβλίου. Στην Αγγλία τα επεισόδια ήταν τρία ωριαία, εδώ δύο μιάμισης ώρας.
 
Χθες προβλήθηκε το πρώτο και σήμερα το δεύτερο μέρος της τηλεοπτικής σειράς "And Then There Were None" βρετανικής παραγωγής 2015 από διασκευή του βιβλίου της Κρίστι "Δέκα μικροί Νέγροι". Ενδιαφέρουσα μεταφορά με τέλος σαν εκείνο του βιβλίου. Στην Αγγλία τα επεισόδια ήταν τρία ωριαία, εδώ δύο μιάμισης ώρας.
Που προβλήθηκαν;
 
Πίσω
Μπλουζα