Τα "Ξενία" [Xenia] - Άρης Κωνσταντινίδης

Domenica

Banned
Joined
9 Νοέ 2009
Μηνύματα
1.208
Αντιδράσεις
137
Τα θυμαστε? Προλαβατε καποιο στις δοξες του? Εγω ειχα μεινει σε αυτο του Ηρακλειου (τωρα εχει κατεδαφιστει) με τους γονεις μου το 1988. Ειχε αρχισει να παρακμαζει και μετα την χουντα ειχε γινει αγνωριστο. Θυμαμαι τα τασακια με τον Δια, τα επιπλα και τα φωτιστικα. Ειχε ομως και κατιτις απο "Λαμψη". Εχω τραβηξει φωτογραφιες απο αυτο του Καρτερου στο Ηρακλειο Κρητης, λεγαν πως θα γινει διατηρητεο αλλα τιποτα, απλως καταστρεφεται. Ο Κωσταντινιδης αυτοκτονησε το 1993 μην αντεχοντας να βλεπει την καταντια των εργων του. Ηταν τοσο ωραια ξενοδοχεια δεν καταλαβα γιατι τα αφησαν να διαλυθουν...
 
Θυμάμαι το Ξενια της Βυτίνας στην Αρκαδία. Πολύ ωραίο μέσα στο πράσινο, ήσυχο, πανέμορφο. Εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε και καταρρέει σιγά σιγά. Κρίμα...
 
Και της Έδεσσας ήταν ένα εγκατελειμένο κτήριο αλλά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία είναι πάλι ένα άριστο Ξενία με πισίνα,cafe bar,ταβέρνα κτλ.Χτισμένο πάνω στο βράχο της πόλης προσφέρει πανοραμική θέα του καταπράσινου κάμπου.

Η reception:

[deadpic]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμαμαι πριν χρονια που ειχα σκασει με το αμορε στο Ναυπλιο, ατενισα ψηλα ψηλα στο βουνο, λοκαρα το Ξενια και πηγα καρφι.

Με το που μπηκα στο δωματιο αισθανθηκα σαν τον Πρεκα στο Ψυχη και Σαρκα...

Ηταν τοσο 70s η επιπλωση που εψαχνα να βρω το καπελο του πιλοτου και φοβομουν οτι θα πεταχτει ο Γιώργος Σούνας με το κλασικο ασμα. :)

Το μεγαλο μπαμ ηταν η ασπρομαυρη πουα κουρτινα της μπανιερας. Κριμα που δεν εσκασε και η Ντέμπορα Ρεντ απο μεσα.

Επισης θυμαμαι τη κυρια που μας εφερε πρωινο, που θελαμε δεν θελαμε θα μας το ακουμπαγε το τραπεζακι με τα διαφορα στα ποδια. Ρε καλη μου, ρε χρυση μου αστο στο κομοδινο και το φιξαρουμε μοναχοι μας...τιποτα αυτη. Ευγενικοτατη παντως.

Γενικα ηταν ελαφρως παρατημενο. Η δε λυπητερη που μου ηρθε στο checkout ηταν οντως συγκινητικη.

Οπως εμαθα εχει πλεον ανακαινισθει και τελει υπο νεα επωνυμια
 
Τι ωραια εικονα απο Εδεσσα! Δεν ξερω κατα ποσο ο Κωσταντινιδης θα το ενεκρινε αλλα φοβερη ρεσεψιον με μπιμπελα και τα φυτα στη μεση. Δεν ηξερα πως του Ναυπλιου ανακαινιστηκε (πολυ γελιο η περιγραφη της διαμονης!) κριμα για την Βυτινα, οταν τα καταφερω θα ανεβασω φωτογραφιες. Παντως θα ηταν ωραια να ξαναφτιαχτουν συμφωνα με τα αρχικα σχεδια εκτος και εντος.
 
Τα Xenia υπήρξαν χαρακτηριστικά οικοδομήματα άκρατου μοντερνισμού στα 50'ς, γνώρισαν μεγάλες δόξες, για χρόνια αποτελούσαν το καμάρι του ΕΟΤ... αλλά στη συνέχεια ήρθε η παρακμή και σήμερα η εγκατάλειψη..

Xenia.jpg
Xenia.jpg

Xenia Παλιουρίου Χαλκιδικής





[deadpic]

483624123_c4602555f9_m.jpg
483624123_c4602555f9_m.jpgXenia Ηγουμενίτσας

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
πωπω τι μου θύμησες!!!

στο Ξενία της Τσαγκαράδας (το βλέπω στην ασπρόμαυρη διαφήμηση που κρέμασε ο saboter παραπάνω) είχαμε πάει το ταξίδι του μέλιτος το '87. Μάλιστα μας είχαν βάλει στο ισόγειο και ο σύζυγος διαμαρτυρήθηκε: νεόπαντροι άνθρωποι και μας βάλατε στα χαμηλά;

Πήγαμε πάλι πρόπερυσι στην Τσαγκαράδα και το είδαμε εγκαταλελειμμένο... πίκρα...
 
γκουχ, γκουχ. έπιασες θέμα taboo...

τέτοια δείγματα μεταπολεμικού μοντερνισμού τα έχουμε για να τα βλέπουμε πως γκρεμίζονται ενώ ταυτόχρονα αποθεώνουμε τις οποιεσδήποτε καφρονεοελληνικές κατασκευές που μόνο αναγούλα σου φέρνουν.

δυστυχώς στην ελλάδα οι πάντες έχουν άποψη για αρχιτεκτονική και την θεωρούν σωστή...

αν οι σημερινοί αρχιτέκτονες είχαν έστω κατά το ήμισυ τις απόψεις και τα οράματα του Α.Κ η διαμόρφωση του σημερινού τοπίου σίγουρα θα ήταν καλύτερη.
 
Το κακο ειναι πως σημερα σπανιως υπαρχουν αρχιτεκτονες.....συνηθως μιλαμε για απλους "υπαλληλους" εργολαβων δηλαδη διεκπεραιωτες με "τυποποιημενο" αρχιτεκτονικο κωδικα.
 
Διαφημιστικά και μενού των Ξενία,οι φώτος είναι από τον Καρτερό Ηρακλείου.

Προβολή συνημμένου 4567Προβολή συνημμένου 4568Προβολή συνημμένου 4569Προβολή συνημμένου 4570Προβολή συνημμένου 4571

Xaina-Part 2!

Προβολή συνημμένου 4572Προβολή συνημμένου 4573Προβολή συνημμένου 4574Προβολή συνημμένου 4575

and part 3!Τραγική κατάσταση!Μεγάλη τύχη που βρήκα ανθρώπους που κράτησαν τους καταλόγους,θα ανεβάσω και άλλες φώτο.

Προβολή συνημμένου 4576Προβολή συνημμένου 4577Προβολή συνημμένου 4578Προβολή συνημμένου 4579
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστουμε Domenica!
 
Hi, I'm new here, but, I often visit the Xenia in Crete. I have taken quite a few photos of the place over the years. If you have an interest here is a link to my photos

Cheers

Phil

469058883_39ead9c860_m.jpg
 
Thanx Phil! Very interesting pics although the content is dissapointing. Very beatiful architectural creations, left to rot...
 
well done phil

you've captured very well through your lense the stuctural-urban decay and what modernism means to some high level civil servants.
 
Excellent work! When did you take those photos? I took some photos of the interior spaces last year and the kitchen room is in completely ruins now, those chairs are broken and the rest of the furniture destroyed. The same goes for the archive room. In those photos they are still in relatively good condition. I'll post mine soon.
 
Να και οι υπόλοιπες φωτογραφίες μου από το δύσμοιρο Ξενία Καρτερού Ηρακλείου Κρήτης,. Ειδαμε πιο πάνω του Phil. Οι δικές μου πρέπει να είναι μερικά χρόνια πιο μετά γιατί οι ζημιές έχουν προχωρήσει. Τις τράβηξα μεταξύ 2008-2009. Τι θα έχει γίνει τώρα... Πετυχημενο το graffiti ''Blood'' πάντως.

Μερικες στην θεση αυτων που χαθηκαν για λογους ανωτερας βιας! βρηκα και το γκραφιτι.

DSC06095.jpg

Να και οι κατάλογοι από το εστιατόριο και το μπαρ και το υπολοιπο διαφημιστικό με τα Ξενία που τα βρήκα μέσα σε σωρούς από σκουπίδια και είπα να τα σκανάρω πριν τα φάνε τα ποντίκια. Το ξέρω πως τα έχω ξανανεβάσει και ζητώ συγνώμη αλλά είπα να τα βάλω εδώ όλα μαζί ως ολοκληρωμένη ιδέα. Ας το αναλάβουν αν ειναι απαραίτητο οι διαχειριστές και να σβήσουν αν ειναι το παραπάνω (που είναι και ανορθόγραφο! ακου εκει Xaina 2!).

XENIA1.jpgΠροβολή συνημμένου 30987

Αντέχετε ακόμα; Δείτε και τον υπόλλοιπο κατάλογο με τα Ξενία ανά την Ελλάδα και σκεφτείται τι από αυτά έχει απομείνει ορθιο. Ειχα ανεβάσει και πιο πάνω ενα κομμάτι αλλα τώρα ο κατάλογος του ΕΟΤ είναι ολοκληρος. Καημένε Αρη Κωνσταντινίδη. Ξαναζητώ συγνωμη και κατανόηση για τον υπερβάλλον ζηλο.

XENIA6.jpg

KAT3.jpg

KAT2.jpg

KAT1.jpg

XENIA4.jpg

XENIA3.jpg

XENIA4.jpg

XENIA5.jpg

DSC06100.jpg

DSC06079.jpg

DSC06063_2.jpg

CIMG1157.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλα κανεις. Ειναι εγκλημα που απο αρχιτεκτονικοι νεωτερισμοι μετατραπησαν σε εφιαλτικα ερειπια λες και καποιοι τα εκδικηθηκαν. Το "επιασες" πολυ ευστοχα με τον φακο σου.
 
Να πω εδώ την ιστορία των καταλόγων. Αυτό με τα απεριτιφ το βρηκα μαζί με τα βιβλία στο κατεστραμμένο αρχειο του ξενοδοχείου. Τους καταλόγους με τα φαγητά τους ειχαν κρατήσει κάτι γνωστοί μου! Προσέξτε τις εκπληκτικά ρετρό συνταγές, ίσως θα επρεπε να τους βάλω και στο θρεντ με τα ρετρό φαγητά. Νιώθαμε σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς τουλάχιστον, όταν τα βάλαμε μαζί και πως ειχαμε ηθική υποχρέωση να τα σώσουμε έστω ψηφιακά. Τα σκάναρα και μετά τα επέστρεψα πίσω, στα ποντίκια και την σκόνη. Μύριζαν φρικτά, μετά τριβόμουν τρεις μέρες και επλυνα τα ρουχα στο καυτό. Το απόλυτο σοκ εναι πως υπάρχουν ακόμα μεσα πολλά από τα αυθεντικά έπιπλα και φωτιστικά με εκπληκτικο ᾽60ς ντιζάιν. Φαινονται στις φωτος του Phil μερικά αλλά δεν δειχνουν πλέον έτσι. Και απλά σαπίζουν. Τουλάχιστον ας τα είχε πάρει κάποιος. Αν βρω το κουράγιο να ξαναμπώ εκεί μέσα (που ζωηρά αμφιβάλλω) θα προσπαθήσω να τα βγάλω και αυτά φώτος αν και ειναι δύσκολο με τοσα μπάζα. Να και τα βιβλία επισκεπτών...

Πηγαίνω για κολύμπι συχνά στον Καρτερό οπόταν διασχίζω αναγκαστικά κάθε φορά το αίθριο του Ξενία.

Ωραία τα αεροπλάνα που περνάνε πάντως.

Αφήνω πλέον το θρεντ σε σας εκτός και αν έχω νέο υλικό. Οντως τα εκδικήθηκαν. Ισως γιατί οτι δεν ειναι αρχαίο, βυζαντινό ή έστω νεοκλασσικό δεν το εκτιμάμε.

Γιατί, γιατί, γιατί; Αν έχει κάποιος την απάντηση ας μας ενημερώσει.

DSC06716.jpg

DSC06709.jpg

DSC06054.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγκαταλειμένο και σε άθλια κατάσταση το «Ξενία» της Σκιάθου...
 
Εχεις φωτος;Μπορεις μηπως να ανεβάσεις;
 
Πίσω
Μπλουζα