Τεν Τεν, Οχήματα και φιγούρες

Eagle 1

RetroMasteR
Joined
31 Ιαν 2016
Μηνύματα
1.298
Αντιδράσεις
4.540
Στα κόμικς που μου άρεσαν, ιδίως όταν ήμουν μικρός, συγκαταλέγεται και ο Τεν Τεν. Έχοντας όλα τα τεύχη και προσπαθώντας να παρακινήσω και τα παιδιά μου να τα διαβάσουν (με μερική επιτυχία) αγόρασα και κάποια οχήματα και φιγούρες. Δημιουργήθηκε έτσι μία μικρή συλλογή, την οποία παρουσιάζω στο θέμα αυτό και θα χαρώ να εμπλουτισθεί με φωτογραφίες και από άλλα μέλη.

Αρχίζω με τον Πύραυλο από τα τεύχη: "Αποστολή στη σελήνη" και "Βήματα στη σελήνη". Πήρα από το κατάστημα του Τεν Τεν στις Βρυξέλλες το 1989 το μικρό μοντέλο, 15 εκατοστά ύψος (το μεγάλο θυμάμαι ήταν πανάκριβο), το οποίο είναι κατασκευασμένο στη Γαλλία και είναι από ξύλο, με μεταλλική μύτη. Πρόσφατα είδα ότι πλέον τα κατασκευάζουν από συνθετικό (ρητίνη) χωρίς μεταλλική μύτη.

Επίσης παραθέτω και 2 φιγούρες, του Τεν Τεν και του Καπετάνιου σαν αστροναύτες. Είναι από PVC, ενώ τώρα τις κατασκευάζουν και αυτές από ρητίνη και έχουν βάση κάτω από τα πόδια.

Τέλος υπάρχουν στη συλλογή οχήματα εδάφους από διάφορες περιπέτειες του Τεν Τεν, τα οποία έχουν και φιγούρες από τα επεισόδια. Το κάθε όχημα είναι σε διαφανή θήκη με περιβάλλον-εικόνα από τη συγκεκριμένη περιπέτεια, είναι μεταλλικό και πολύ προσεγμένο, αλλά όχι λειτουργικό (για έκθεση μόνο, δεν γυρίζουν οι τροχοί). Συνοδεύεται από τεύχος με φωτογραφίες του αληθινού οχήματος και την ένταξή του στην εκάστοτε περιπέτεια.

Ξεκινώ με το MG-1100 (το είχε γείτονας στην Ελλάδα), μοντέλο 1960 που χρησιμοποιήθηκε στο επεισόδιο "Το μαύρο νησί" (1966).























 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μιά και είμαστε στον πύραυλο και το επικείμενο ταξίδι στη σελήνη, να και το τζιπ Willys CJ2a ), πολιτική έκδοση του 1946. Μεταφέρει τους επίδοξους αστροναύτες στις εγκαταστάσεις του πυραύλου, όπως απεικονίζεται στη σελίδα 41 του επεισοδίου "Αποστολή στη σελήνη" (εκδόθηκε το 1953).

Επίσης μερικές ακόμα φωτό από τους Τεν Τεν και Καπετάνιο σαν αστροναύτες.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg
 
Δεν ηξερα οτι υπηρχε η συγκεκριμενη σειρα. Πως να το ξερω αλλωστε; :) Πολυ ενδιαφερον, ολα ρεαλιστικα με σημασια στη λεπτομερεια, οπς και τα σκιτσα του Ερζέ.

Μου αρεσει οτι στο εσωτερικο του κουτιου εχει σκηνικο απο το σκιτσο, δειχνοντας ετσι πού "ανήκει" το όχημα στην ιστορια :)
 
Rakeesh είπε:
.......Μου αρεσει οτι στο εσωτερικο του κουτιου εχει σκηνικο απο το σκιτσο, δειχνοντας ετσι πού "ανήκει" το όχημα στην ιστορια
Σωστά, αυτό είναι πράγματι ένα από τα δυνατά σημεία των μοντέλων φίλτατε, η ένταξή τους στο περιβάλλον της εκάστοτε ιστορίας!

NIOBH είπε:
....Να και η σελίδα από "Το μαύρο νησί" στην οποία εμφανίζεται το MG 1100
Ωραιότατη η παρουσίαση της σκηνής από την ελληνική έκδοση ΝΙΟΒΗ!

Συνέχεια με ένα από τα πλέον αγαπημένα μου οχήματα της σειράς, το Triumph Herald του 1960 που έλκει ένα τροχόσπιτο που ο Herge εμπνεύσθηκε/προσάρμοσε από το Eccles GT 305. Εμφανίζεται επίσης στο τεύχος "Το μαύρο νησί" (1966).

Να προσθέσω, ότι στις διάφορες εκδόσεις της σειράς, σύνθετα μοντέλα κυκλοφορούσαν είτε μαζί, σε μία συσκευασία (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) ή ξεχωριστά (όπως θα δούμε αργότερα) με κενό χώρο στη μία συσκευασία για να ενταχθεί το δεύτερο.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg
 
Και για να μη μείνουμε με την απορία που κατέληξε το τροχόσπιτο :)

Tr.jpg

(η επόμενη σελίδα στο κόμιξ, είναι εκείνη του ποστ 4)
 
Επίσης από το τεύχος "Το μαύρο νησί", το μπλέ ταξί, μια Ford Zephyr Mk III, μοντέλο 1960, που εμφανίζεται στη σελίδα 7 του περιοδικού (έκδοση 1984). Στην εικονογράφηση που περιβάλλει το μοντέλο, πίσω στο δρόμο, φαίνεται η κόκκινη Jaguar που ακολουθεί το ταξί. Έπεται συνέχεια λοιπόν.....

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg
 
Πανέμορφα και υπερ-συλλεκτικά, υποθέτω!!! :thumbup:
 
DINO είπε:
Πανέμορφα και υπερ-συλλεκτικά, υποθέτω!!!
Πράγματι είναι πλέον συλλεκτικά φίλτατε DINO, διότι δεν κατασκευάζονται εδώ και καιρό. Ιδίως η μπλέ (χρώμα κουτιών) συλλογή νομίζω είναι πιό δυσεύρετη από την κόκκινη. Από τα 70 οχήματα που είχε η επίσημη μπλε συλλογή έχω τα 22 μόνο που και αυτά, επειδή δεν κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και είχε σταματήσει η παραγωγή τους τα βρήκα σε δημοπρασίες μέχρι το 2009 (με σταμάτησε δυστυχώς η κρίση....), όπου τώρα ιδιαίτερα σπάνια -και ακριβά- είναι τα διπλά (όπως το Triumph με το τροχόσπιτο ή το ελικόπτερο παρακάτω).

----------------------------------------

Συνέχεια με ένα σύνθετο θέμα, σαν διόραμα, από το τεύχος "Υπόθεση Τουρνεσόλ". Παρουσιάζει σε μεγαλύτερο κουτί το ελικόπτερο Bell 47 (του 1947), το οποίο υποτίθεται ότι πετώντας χαμηλά έχει μαζέψει κατά λάθος ένα αντίσκηνο, το οποίο ρίχνει στο παρπρίζ της Chrysler με τους κακούς. Στην έκδοση αυτή τα μοντέλα διατέθηκαν ξεχωριστά, όπου το ελικόπτερο προπορεύεται ενός ομοιώματος της Chrysler από διαφανές πλαστικό έχοντας επάνω του το αντίσκηνο. Ο χώρος που προβλέπεται στη βάση και γενικά στο κουτί, επιτρέπει το να βάλει κανείς την Chrysler στη θέση της, αντικαθιστώντας το διαφανές ομοίωμα. Προσωπικά αποφάσισα να μην τα τοποθετήσω μαζί, αλλά να τα διατηρήσω στα κουτιά τους. Ας τα δούμε λοιπόν ξεχωριστά.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg
 
Και τώρα η Chrysler New Yorker Delux του 1955, η οποία συνδυάζεται με το ελικόπτερο. Το πίσω κάθισμα περιέχει την κρύπτη με τον καθηγητή Τουρνεσόλ (βλ. τελευταία φωτογραφία). Το καπάκι της ανοίγει και κλείνει με κίνηση πάνω/κάτω του μοντέλου.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg
 
Συνέχεια με το αυτοκίνητο του καθηγητή Τουρνεσόλ, ένα Citroen Ami 6 του 1960, όπως εμφανίζεται στο τεύχος "Τα κοσμήματα της Κασταφιόρε" (1963).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg
 
Συνέχεια με το όχημα του Τεν Τεν στην Αμερική, από το ομώνυμο τεύχος. Το εξωτερικό διαφανές κάλυμμα του κουτιού έχει τις σερπαντίνες της παρέλασης, ενώ το όχημα είναι ένα φανταστικό μοντέλο με πηγή έμπνευσης την Chrysler Imperial Packard Six του 1927.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg
 
Αγαπητέ Eagle 1,απλά είναι υπεροχα,εαν τα έχεις και σε βιτρίνα ακόμη καλυτερα,εκτος και αν υπάρχει έλλειψη χωρου,οπως συμβαίνει με τα δικά μου.....
 
filfil1 είπε:
Αγαπητέ Eagle 1,απλά είναι υπεροχα,εαν τα έχεις και σε βιτρίνα ακόμη καλυτερα,εκτος και αν υπάρχει έλλειψη χωρου,οπως συμβαίνει με τα δικά μου......
Ευτυχώς φίλτατε filfil1,για αυτά υπάρχει χώρος στις βιβλιοθήκες μπροστά από τα βιβλία και τα βλέπω συχνά, όπως και οι επισκέπτες. Σχεδόν όλοι ενδιαφέρονται για τα οχήματα του Τεν Τεν, πιστεύω τόσο λόγω των κόμιξ όσο και γιατί αντιπροσωπεύουν υπαρκτά οχήματα, αντίκες σήμερα.

Συνέχεια με το Morris Six, μοντέλο 1948 από το τεύχος: Ο Τεν Τεν στη χώρα του μαύρου χρυσού.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα