Τζένη Βάνου - Η φωνή-διαμάντι

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.134
Αντιδράσεις
2.278
Η Τζένη Βάνου -ή κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού- δεν μας είναι άγνωστη. Χρόνια ολόκληρα έχουμε περάσει τραγουδώντας μερικές από τις σπουδαιότερες επιτυχίες της, που έχουν αντέξει επιδεικτικά στο πέρασμα του χρόνου. Δείγμα όχι μόνο της ποιότητας που τα χαρακτήριζαν αλλά και της ιδιαιτερότητας της ερμηνεύτριας. Μια φωνή ζεστή, όλο πάθος. Αυτήν την ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε μέσα από το έργο της.

Βιογραφία: Η Τζένη Βάνου γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1936 στην Αθήνα. Ήταν πολύ καλή μαθήτρια και ο στόχος της ήταν να περάσει στην Πανεπιστημιακή Φυσικομαθηματική Σχολή. Συνάντησε όμως τον Μίμη Πλέσσα και έδωσε εξετάσεις στο Ε.Ι.Ρ. ( Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας).Τραγούδησε έξι μήνες στο ραδιόφωνο και χωρίς καν να έχει μπει στη δισκογραφία την ήξερε όλη η Ελλάδα. Τραγούδησε ανεπανάληπτα τη Σκλάβα το Αν σ'αρνηθώ αγάπη μου, Τις νύχτες μου μετρώ...Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για να αντιπροσωπεύσει τον Μίμη Πλέσσα. Ήταν πλέον μία καταξιωμένη τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού. Ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή (θέλω κοντά σου να μείνω).Κάπου στα τέλη του 1960 και ενώ είχε εισβάλει στον χώρο το λαϊκό η Τζένη Βάνου έμεινε μετέωρη μη ξέροντας πως να συνεχίσει την πορεία της. Το 1972 την συναντά τυχαία ο Τόλης Βοσκόπουλος, της γράφει το "Αγόρι μου" (το οποίο έκανε απίστευτες πωλήσεις για την εποχή) και της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia. Έτσι ξεκινά η καριέρα της στο λαϊκό όπου γίνεται ακόμα πιο αγαπητή ερμηνεύοντας "Αν είναι η αγάπη αμαρτία" "Σε βλέπω στο ποτήρι μου" Χίλιες βραδιές" "Έλα" "Σ' αγαπώ" "Να μ' αγαπάς" .Οι προτάσεις από το εξωτερικό της προσφέρθηκαν σε αφθονία όμως η Τζένη έβαζε πάνω απ όλα τα παιδιά της. Κάποια στιγμή υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο στην Αμερική όμως το έσπασε στους λίγους μήνες συνεργασίας όταν ανακάλυψε πως είναι έγκυος στην κόρη της. Μια καριέρα στο εξωτερικό θα της αφαιρούσε το δικαίωμα να είναι η μάνα που ήθελε να είναι...

Την τελευταία της δισκογραφική δουλειά της πραγματοποίησε το 1996 με τον δίσκο "Όσα ζήλεψα". Έχει πάρει έναν χρυσό δίσκο "Τις ώρες που σε θέλω" το 1981. Πηγή.

Δισκογραφία: Βλ. συνημμένο αρχείο discography.jpg

Σήμερα: Στα 74 της πλέον, η Τζένη Βάνου έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας και μαζί με πάμπολλους άλλους συμπολίτες της μοχθεί στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης. Τελικά (δεν ξέρω αν αποτελεί γενικότερο κανόνα) αρκετοί καλλιτέχνες δεν καταφέρνουν να "εξαργυρώσουν" το αντίτιμο της καλλιτεχνικής τους αξίας σε χρηματικό περιεχόμενο ώστε να εξασφαλίσουν μια σχετικά καλής ποιότητας τρίτη ηλικία... Πηγή.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα χαρακτηριστικά κομμάτια:

"Μα αύριο κύριε" Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος, μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος. Δίσκος: "Αγόρι μου" (1973)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πωπωωω κόβω φλέβες για Τζένη βανου!!!

Λατρεμένη φωνή !!!

Δεν υπάρχει πραγματικά κανένα τραγούδι της που να μην μπορείς να λατρέψεις...
 
Eδώ τραγουδά νεότατη μαζί με τον Ορέστη Μακρή ένα παλιό τραγούδι του Αττίκ σε μια κάπως απλοϊκή αλλά συγκινητική ταινία.

Το (υπέροχο) τραγούδι ξεκινά από το 3:26 και αν θυμαμαι καλά η μελωδία του πλαισιώνει όλο το έργο.

Από τα διαμάντια του Αττίκ - εδώ έξοχα ερμηνευμένο από την Βάνου...

http://www.youtube.com/watch?v=5jHWFCKvfcc

Μακάρι να την είχαμε και σε άλλα τέτοια κομμάτια...

-
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε μια συνενετευξη της η Τζενη ειχε πει οτι αν ηταν να διαλεξει αναμεσα στο ελαφρυ και στο λαικο τραγουδι, θα επελεγε το ελαφρυ που ηταν παντα η μεγαλη της αγαπη.

Συμφωνω και επαυξανω στη δηλωση αυτη παραθετοντας ενα τραγουδι απο το αγαπημενο ειδος της Τζενης, που γραφτηκε το 1964 απο τον Μιμη Πλεσσα.

 
Φωναρα! Είχα διαβάσει κάποτε πως ο Xατζιδακις ήθελε να βγάλει στο εξωτερικό τη Τζενη Βανου και όταν εκείνη αρνήθηκε πρότεινε το ίδιο στη Νανα Μουσχουρη. Η Τζένη Βανου ήταν και παραμένει μια αληθινή κυρία με τεράστιο ήθος και αξιοπρέπεια (όπως άλλωστε σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες της γενιάς της που δεν καταδεχτηκαν να μπουν στα συστηματα, πληρώνοντας βέβαια και το ανάλογο κόστος...) ΄΄Χιλιες φορές θα μ΄ αρνηθεις ΄΄ στη διαπασών!
 
Το συγκεκριμενο τραγουδι, η ονειρεμενη φωνη αυτης της γυναικας, και η παθιασμενη ερμηνεια που δινει με μαγευουν!

 
Και μια (ντουμπλαρισμένη από την Νόνικα Γαληνέα) τηλεοπτική μεταφορά των τραγουδιών: 1. "Σ' αγαπώ" (Στίχοι: Νίκος Φώσκολος, μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης, πρώτη εκτέλεση και παρουσίαση στην ταινία που βλέπουμε, Λεωφόρος του μίσους, 1968 και 2. "Παιδί μου" (Υποθέτω με τους ίδιους συντελεστές, χωρίς να έχω σίγουρα στοιχεία).

 
Ένα εξαιρετικό ντουέτο με τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Μήπως κάποιος γνωρίζει αν ακούστηκε και σε ελληνική ταινία;

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ARETARA είπε:
Ένα εξαιρετικό ντουέτο με τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Μήπως κάποιος θυμάται αν ακούστηκε και σε ελληνική ταινία;

Σίγουρα κάπου ακούστηκε αλλά δεν μου' ρχεται τώρα. Στο "Μικροί και μεγάλοι εν δράσει" ίσως... :wait2: Δεν είμαι σίγουρος...
 
Ευχαριστώ tony!!! Ας δούμε αν υπάρχει και κάποια άλλη πληροφορία.
 
"Έφυγε" η Τζένη Βάνου

Δυστυχώς Η φωνή της Κυρίας Τζένης Βάνου σίγησε για πάντα. Είμαι πολύ στενοχωρημένη, γνώριζα για το πρόβλημα υγείας της αλλά και πάλι... Ας είναι ελαφρύ το χώμα και καλό της ταξίδι. Περνά στην ''άλλη πλευρά'' ένας άνθρωπος αξιοπρεπέστατος και φοβερά ταλαντούχος. Μεγάλη η θλίψη μου.

Η είδηση ακολουθείται από πληροφορίες για τη ζωή της και τη δουλειά της:

http://www.madata.gr/diafora/showbiz/327611.html
 
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα της, ειλικρινά στεναχωρηθηκα πολυ... αθάνατη στις καρδιες όλων των Ελληνων...
 
Πολυ μεγαλη φωνη. Απο τις ωραιοτερες που γεννησε αυτος ο τοπος.

Ο,τι κι αν τραγουδησε το ειπε υπεροχα, αλλα σε μια τηλεοπτικη της συνεντευξη, ειχε εξομολογηθει πως η μεγαλη της αγαπη ηταν το ελαφρο τραγουδι. Κι εγω εκει την αγαπησα περισσοτερο και οχι τοσο στα λαϊκα της.

Τα τελευταια χρονια περασε πολλες οικονομικες δυσκολιες, κουραστηκε πολυ και ταλαιπωρηθηκε με την υγεια της.

Ας αναπαυθει εν ειρηνη.
 
Μολις το ακουσα στις ειδησεις... :(

Σπουδαια τραγουδιστρια με χαρακτηριστικη φωνη.

"Αντιο" με ενα απο τα αγαπημενα μου τραγουδια της....

 
Kαλό της ταξίδι.
 
Ήτανε φωνάρα τι να λέμε τώρα...Λυπήθηκα πάρα πολύ! Θα τη θυμόμαστε σίγουρα...
 
Το «Άκρον» ίσως στους νεότερους να μην λέει πολλά! Στους μεγαλύτερους όμως σίγουρα θυμίζει παλιά καλοκαίρια, ανέμελα, στην Αθήνα.

Κάπου εκεί στον Κολωνό και συγκεκριμένα στην οδό Λένορμαν 125 ο μεγάλος κονφερασιέ Γιάννης Μπουρνέλης δημιούργησε το 1975 τον εν λόγω θέατρο – βαριετέ ή κατά άλλους «αναψυκτήριο» από όπου παρήλασαν και συνέχιζαν να παρελαύνουν μέχρι το 1995 τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.

85082.jpg

Στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε, φαίνεται μια συνεργασία που έχει ξεχαστεί πλέον από όλους. Πρώτο όνομα μία ήδη σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού τραγουδιού, Τζένη Βάνου και το ανερχόμενο αστέρι… Άννα Βίσση!

Χαρακτηριστικό της παλαιότητας της συγκεκριμένης συνεργασίας, ότι η Άννα Βίσση παρουσιαζόταν ακόμη ως «Άννα Βίσσυ»!

http://roadstory.gr/real-retrostory-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CF%83%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84/
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα