Τι κάναμε με ένα χιλιάρικο στην τσέπη?

spirtoulis

RetroMasteR
Joined
17 Ιαν 2010
Μηνύματα
1.296
Αντιδράσεις
169
Δεν ξέρω αν υπάρχει παρόμοιο θέμα (Αν υπάρχει ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων). Αναπολώντας τα φοιτητικά μου χρόνια θυμήθηκα ότι με ένα χιλιάρικο έπινα καφέ, αγόραζα εφημερίδα και μπορούσα να πάρω κάτι για να φάω. Σαν παιδί δεν συζητάω ότι με ένα χιλιάρικο άδειαζα το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Εσείς θυμάστε τι κάνατε με ένα χιλιάρικο?
 
Ούουουουου! Και τι δεν κάναμε! :)

Θυμάμαι χαρακτηριστικά το 1995 που είναι και το ρετρό-όριο, έπαιρνα με 1.000 δρχ, κάθε Παρασκευή:

α) 1 πακέτο τσιγάρα (νομίζω κάπνιζα Marlboro τότε) = 500 δρχ.

β) Απλό σάντουιτς ψωμάκι - γύρο ~ 150δρχ.

γ) Περίσσευαν χρήματα είτε για καφέ, είτε για ταξί!

Για τα δε ψιλικατζίδικα, μην το συζητάς! :D Σφαγή κυρίου γινόταν! :D
 
Εγώ θυμάμαι ότι με ένα χιλιάρικο αγόραζα μία φιγούρα JIGoe με τον εξοπλησμό του. Σήμερα ένα παρόμοιο παιχνίδι με παρόμοιο μέγεθος και ποιότητα δεν νομίζω να κοστίζει λιγότερο από 15 ευρώ.
 
Ε ρε ωραια χρονια!!!!Επειδη μενω σε χωριο οι τιμες εδω ηταν χαμηλοτερες και σε ολα τα χωρια της περιοχης οπως και στην κομωπολη η ακομα και μεσα στην πολη.Δεν μιλαω για ψιλικατζιδικο γιατι με ενα χιλιαρικο το σηκωνες ολο που λεει ο λογος.Με ενα χιλιαρικο παντως οταν πηγαιναμε για ρετσινα ετσι και πληρωνε ας πουμε ο καθενας οτι ετρωγε ετρωγα 5 σουβλακια,μια μεριδα πατατες και επεινα 2 μπυρες η μια ρετσινα και μια μπυρα.
 
Πηδούσαμε...

(από την χαρά μας! αμέσως στο... πονηρό πήγε το μυαλό σας ;) )

Με 1000δρχ, και τί δεν μπορούσαμε να κάνουμε... και σινεμά πηγαίναμε, και σουβλάκια τρώγαμε, και κοκα κόλα πίναμε...

Από την άλλη όμως... θυμηθείτε και τους μισθούς τότε... Εκεί κοντεύουν να φτάσουν και σήμερα...
 
Ωραία χρόνια τότε μην θα πει τίποτα, έκανες πάρα πολλά πράγματα με 1000 δρχ. Ο καφές (τότε 1994-1995) είχε 400 με 500 δρχ τουλάχιστον εδώ στην Βέροια. Μια μπύρα είχε ακριβώς 1000δρχ τότε (μιλάμε για τιμες σε κάποιο καφέ - μπάρ). Αν πήγαινες σε κάποιο fast food έτρωγες και έπινες μέχρι σκασμού.
 
Θυμαμαι οταν ημουν παιδι που με 1000δρχ απο τον κουμπαρα ειχα αγορασει το μικρο πονυ μωρο (το χω ακομα!) που εκανε 900 και μετα με το υπολοιπο κατοσταρικο ειχα παρει παγωτο,περιοδικο (νομιζω την Καντυ) και αλλα ψιλολοίδια απο το περιπτερο και ημουν πανευτυχης! Αργοτερα θυμαμαι πως με ενα χιλιαρικο κυκλοφορουσα για τα εξοδα της μερας (εισιτηρια,καφες, κατι να φαω κτλ.). Αν θυμαμαι καλα ακομα και για ψωνια ψιλοφτανανε δηλαδη επαιρνες μερικα βασικα οπως ψωμι, ενα πακετο καφε, κανενα κιλο φρουτο, λιγο τυρι... Παντως θυμαμαι οταν ημουν περιπου 20 που δουλευα ως πωλητρια πουλωντας αφισες σε εκθεση βιβλιου σε παρκο και επαιρνα ενα χιλιαρικο την ωρα και δεν μου φαινοταν και ασκημα...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γύρος 150 με 200 δρχ ανάλογα αν βάζαμε σαλάτες. Winston κόκκινο 400/450 δρχ (δε θυμάμαι ακριβώς). 650 δρχ η μπύρα και 1200 δρχ το Jack με cola σε ροκ μπαρ. 350 δρχ ο καφές. 1/16 με 1/20 απο παιχνίδι για το megadrive! Πολύ όμορφα χρόνια... Κλαψ :'-(
 
καταγγελω το νηματιο ως υποβολιμιαιο και προβοκατορικο,την στιγμη που συσωμη η χωρα παλευει να διατηρηθει στην ευρωζωνη,να βλεπουν το φως της δημοσιοτητας τετοια κειμενα ,που σκοπο εχουν να δημιουργησουν κλιμα ανασφαλειας στους πολιτες αυτου του φορουμ και να καλλιεργησουν το εδαφος για ενα ενδεχομενο νομισματικο πισωγυρισμα..

ΥΓ. χικ....
 
Επαιζα μια ωρα βιντεοπαιχνιδια σε μαγαζι με χρονοχρεωση, και μου εμεναν και για ενα διπλοπιτο γυρο. Απο τις συνηθισμενες δραστηριοτητες της παρεας το 1994/1995!
 
Αλλο στα 1980ς και άλλο στα 1990ς ομως.

Στα 1980ς το 1000αρικο (για μένα) είταν 10 εβδομαδιαια χαρτζιλίκια του παππού ,πολύ απλά! Με 1000δρχ επισεις τι είχα κανει:

λοιπον εφαγα σε φαστ φουντ του χωριου μου κέρασα τον κολλητό μου ,κατόπιν αγόρασα 10 φακελακια χαρτάκια knight rider,έπεξα 4-5 ufo και απο οτι θαμάμε μου περίσσεψε και ενα 500αρικο! Αυτά επι...Δία!

Επί Απόλλωνα το 1000άρικο αρχισε να πέρνει την κάτω βόλτα. Μολις λοιπον μπίκαμε στα 1990ς η κάθε παρτίδα στα ufαδικα απο 20δρχ. πηγε στις 25 και καπου τέλος του 1993 κατευθείαν 50!Για οσους θυμούνται το 1993 ήταν η χρονιά που αποσήρθηκε ΟΡΙΣΤΙΚΑ το μεγάλο 20αρικο και ο Δίας!Επήσης απο την ίδια χρονια είχαν καταργηθεί και τα κέρματα τις 1 και 2δρχ. ,το πνεύμα τις οικονομίας μπηκε για τα καλά μέσα μου! Εκει που έπεζα 5 ή 6 παιχνίδια στα ufo τα έκοψα σε 2-3!

Θυμάμαι χαρακτιριστικά οτι χάλασα ενα ολοκληρο 1000ρικο (Απολλωνα φισικά)σε ενα μεσιμέρι(!) την 1η φορά που επεξα ufo με 50αρικο!

1994 : Κατάργηση του χαρτονομίσματος των 50δρχ. = επιλέον διολίσθηση του 1000αρικου.

1995 : εισαγωγή 10χίλιαρου στη ζωη μας = η οροστική ξεφτίλα του 1000αρικου!
 
Καλά, εσείς είστε τζόβενα. Όταν πρωτοάρχισα να δουλεύω, πρωτοετής στο Πολυτεχνείο, ο μισθός ήταν 3 ή 4k δραχμούλες (αφορολόγητα και χωρίς κρατήσεις όμως, διότι δούλευα στη ζούλα), και με κάτι ιδιαίτερα κλπ έβγαινε και κάτι παραπάνω. Υπήρχε μήνας (περίοδος διακοπών που είχα καιρό) που έβγαλα και 9k. Θυμάμαι τη φρίκη που είχε αισθανθεί η μητέρα μου όταν λίγα χρόνια μετά αγοράσαμε το οικογενειακό αυτοκίνητο και πήγαμε για ψώνια σε σούπερ μάρκετ που το αδειάσαμε πρακτικά (αφού δεν υπήρχε πια ο περιορισμός του βάρους, μπορούσαμε να μεταφέρουμε όσες σακκούλες θέλαμε με το ΙΧ) και ο λογαριασμός πέρασε το χιλιάρικο.

Ακόμη παλιότερα όταν ήμουνα στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου θυμάμαι που το εισιτήριο του τρόλλεϋ Πατήσια - Αμπελόκηποι έκανε 2 δραχμές ως την Κάνιγγος αλλά αν ήθελες να πάς παραπέρα έπρεπε να πάρεις ακριβότερο εισιτήριο (στην Κάνιγγος έκαναν "τέρμα τα δίφραγκα" κυριολεκτικά, αν και δεν βγήκε από εκεί η έκφραση, είναι πολύ παλιότερη).

Στην έκτη δημοτικού σε μια μικρή πόλη που ζούσαμε τότε είχα βγει με έναν φίλο να πούμε τα κάλαντα συνεταιρικά και έβγαλα 100δρχ την Πρωτοχρονιά και 50 τα Φώτα. Πραγματικός θησαυρός, αφού ένα γλυφιτζούρι κοκκοράκι έκανε 50 λεπτά.

Μετά μου λέτε τι έπαιρνε κανείς με ένα χιλιάρικο!

Αλλά ναι, ήταν και οι μισθοί πολύ χαμηλότεροι.
 
Το πρώτο - πρώτο πράγμα που κάναμε στη θέα ενός χιλιάρικου (θυμάστε ότι το αποκαλούσαν «χήνα»; ) είναι ότι το σεβόμασταν και νοιώθαμε ένα μικρό δέος. Εμφάνιζες χιλιάρικο π.χ. στην καφετέρια, και ακουγόταν απ' την παρέα επιφωνήματα!

Λοιπόν, τέλη 1986, έχουμε και λέμε:

* Τα Marlboro και τα Camel κόστιζαν 105 δραχμές. (Τα «φτηνιάρικα» Cooper, 58 δραχμές).

* Μία πολιτική εφημερίδα κόστιζε 40 δραχμές και μία αθλητική 30. (Υπήρχαν ωστόσο και εφημερίδες των 20 δραχμών, πολιτικές και αθλητικές).

* Ο φραπές είχε 100 δραχμές σε συνοικιακό καφέ, ενώ είχε 110 δραχμές αν είχε και γάλα (ναι, συνέβαινε και αυτό!!!!)

* Ένα παιχνίδι στα «ηλεκτρονικά» της εποχής, κόστιζε 10 δραχμές.

* Ένα εισιτήριο στο γήπεδο (πέταλο) κόστιζε 250 ή 300 δραχμές (αναλόγως την σπουδαιότητα).

Με δυο λόγια: Τέλη του '86, με ένα χιλιάρικο: Πήγαινες στο γήπεδο, αγόραζες τρία πακέτα τσιγάρα, έπινες δύο φραπέδες, αγόραζες δυο - τρεις εφημερίδες, έπαιζες pacman μέχρι τελικής πτώσεως, και σου περίσσευαν κι από πάνω!

Σήμερα με ένα χιλιάρικο (2,93 ευρώ) πίνεις σχεδόν έναν φραπέ (χωρίς γάλα!) στην καφετέρια όπου παρακολουθείς το ματς από το συνδρομητικό και κάνεις τράκα τσιγάρα δεξιά κι αριστερά...

elephadas είπε:
Καλά, εσείς είστε τζόβενα.
Πέστα ρε Ελέφαντα. Μερικές φορές αισθάνομαι όχι ρετρό-μάνιακ αλλά πουρό-μάνιακ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Stanfromgreece είπε:
Πηδούσαμε...(από την χαρά μας! αμέσως στο... πονηρό πήγε το μυαλό σας ;) )
Μία επίσκεψη σε «σπίτι» (τέλη 1986, πάντα) κόστιζε 600 δραχμές (1,76 ευρώ!!!!) Αυτές ήταν εποχές :p
 
don dokken είπε:
καταγγελω το νηματιο ως υποβολιμιαιο και προβοκατορικο,την στιγμη που συσωμη η χωρα παλευει να διατηρηθει στην ευρωζωνη,να βλεπουν το φως της δημοσιοτητας τετοια κειμενα ,που σκοπο εχουν να δημιουργησουν κλιμα ανασφαλειας στους πολιτες αυτου του φορουμ και να καλλιεργησουν το εδαφος για ενα ενδεχομενο νομισματικο πισωγυρισμα..ΥΓ. χικ....
Πολυ σωστα αλλα ειναι αδυνατο να μην σε πιασει μια καποια νοσταλγια, ενας γλυκος νοστος, μια συγκινηση, ενα βουρκωμα τελοςπαντων στην τρυφερη αναμνηση του ᾽ὠρε τι αγοραζα καποτες με ενα απλο χιλιαρικάκι τουτεστιν με 3 ψωροευρώ. Στο θεμα μας τωρα πολλες φορες εβγαινα στην λαικη στα 90ς με ενα ταπεινο χιλιαρικο με γυριζα με καμποσες σακουλες. Στα δε 80ς οντως το χιλιαρικο ηταν φοβερο ποσο ειδικα για χαρτζηλικι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εν έτει '89 (ας πούμε..) με 1000 δρχ μπορούσες να:

- αγοράσεις το Pixel τεύχος 57 (special review για το kick off... :D ) με 400 δρχ

- πας γήπεδο να δεις την ομαδάρα (έστω και στα πέτρινα χρόνια) με 400 δρχ

- πας στα ουφάδικα και να λιώσεις στο παιχνίδι με 200 δρχ=10 credits

(ωραίες εποχές να είσαι 15χρονος το 89..!! :) )
 
Με ένα χιλιάρικο αγόραζα Σούπερ Κατερίνα (800 δρχ θυμάμαι το τεύχος το 1995) και με τα ρέστα γαριδάκια. Αν έπαιρνα μικρή Κατερίνα τότε έμεναν περισσότερα ρέστα για τσάκισμα. Ή αγόραζα φακελάκια με αυτοκόλλητα χαρτάκια για άλμπουμ συλλογών (αν και δεν ήθελα να χαλάσω τόσα χρήματα!). 1000 δρχ ήταν και για 2 ή 3 μέρες στο κυλικείο του σχολείου (κάτι να φας, να πιεις, μένανε συνήθως ρέστα). Γiα τα παιδιά βέβαια ένα χιλιάρικο ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για το γειτονικό ψιλικατζίδικο με άπειρες επιλογές. Τότε υπολόγιζες το χιλιάρικο, τώρα τα 3 ευρώ (περίπου 1000 δρχ) τα ξοδεύεις μπαμ και κάτω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στα μεσα του 80 μπορουσες να αγορασεις εναν δισκο Heavy Metal (γυρω στα 9 κατοσταρικα) και σου εμεναν ρεστα για σουβλακι και Σπαιντερ Μαν.
 
β) Απλό σάντουιτς ψωμάκι - γύρο ~ 150δρχ.
Σάντουιτς με γύρο πρώτη φορά ακούω!

Με 1000 δρχ περνούσα μια μέρα, αρκετά άνετα στο τέλος της δραχμής μάλιστα (το 2002 ήμουν 17). Μικρότερος θυμάμαι πως με 1000δρχ αγόραζα μια πολυπόθητη φιγούρα ή μάζευα αρκετές από αυτές για κάποια κασέτα κονσόλας.
 
dr_slump είπε:
Σάντουιτς με γύρο πρώτη φορά ακούω!
Σάντουιτς με γύρο: Ο γύρος μπήκε σε ψωμάκι και όχι σε πίτα. Η έκφραση συνηθίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, αν και ο γύρος σε ψωμάκι δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα (οι περισσότεροι σε πίτα το τρώνε) Είναι αυτό που στη Νότια Ελλάδα αποκαλούν Σουβλάκι με γύρο (αν και σ' αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται πάντα πίτα). Δεν ξέρω αν η φράση «Σάντουιτς με γύρο» είναι σωστή, πάντως το «Σουβλάκι με γύρο» είναι φράση εντελώς για γέλια...
 
Πίσω
Μπλουζα