Το Μοναστηράκι (ΕΡΤ, 1981)

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
916
Μια σειρά της ΕΡΤ (μεταδιδόταν κάθε Τρίτη βράδυ) σε παραγωγή του Γιώργου Μούτσιου, του 1981.

Επρόκειτο για αυτοτελείς ιστορίες γραμμένες από διάφορους συγγραφείς. Όλες διαδραματίζονται σε ένα παλαιοπωλείο της Αθήνας.

Ο ηθοποιός Ντίνος Λύρας προτάθηκε να παίξει τον μνηστήρα, αλλά ήταν πολύ νεαρότερος της (συζύγου του παραγωγού) Δέσποινας Νικολαΐδου, που θα έπαιζε την μνηστή του. Το θέμα φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο και συζητήθηκε στον Τύπο. Η σειρά δέτηκε σφοδρή κριτική, καθώς σε κάθε ιστορία γύρω από ένα παλαιοπωλείο πρωταγωνιστούσε αυτό το αταίριαστο ηλικιακά ζευγάρι. Στο μόνιμο καστ του σίριαλ ήταν επίσης και η Αθηνά Ζαφόλια. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο σύλλογος των Παλαιοπωλών διαμαρτυρήθηκε στην ΕΡΤ για τον τρόπο που παρουσιάζονταν στο σίριαλ οι παλαιοπώλες (ως κατεργάρηδες, ενώ συζητήθηκε και η ατάκα "Τι περιμένεις; Άνθρωποι των παλιατζίδικων είναι!".

Σενάριο: Ασήμω Γαλέου

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου

Επεισόδια

1ο επεισόδιο (12/5/1981) : Το ταίρι του

Μια γυναίκα που πουλάει αντίκες χαρίζει ένα αγαλματάκι σε έναν γιατρό. Το άγαλμα θα περάσει από πολλά χέρια και θα καταλήξει πάλι στη γυναίκα που το χάρισε.

Παίζουν: Δημήτρης Μπάνος, Ελένη Καψάσκη, Λευκή Παπαζαφειροπούλου

2ο επεισόδιο (19/5/1981): Ένα πόδι στην αποθήκη

3ο επεισόδιο (2/6/1981): Το ψώνιο (θα προβαλλόταν στις 26/5/1981, αλλά αναβλήθηκε). Παίζουν: Νίκος Χατζίσκος, Θέμης Μάνεσης, Θ. Πλιάκας, Αλ. Κωνσταντής, Γ. Πετούσης.

Το επόμενο επεισόδιο (ήταν να προβληθεί στις 23/6/1981 αλλά αναβλήθηκε, όπως και στις 30/6/1981 , σε πείσμα της αξιοπιστίας της ΕΡΤ, η οποία το συμπεριελάμβανε τότε κανονικά στο πρόγραμμά της)

Στον "Ερευνητή της Βέροιας" αναγράφονται ως εξής:

…Τρεις αυτοτελείς ιστορίες για τη σύγχρονη αθηναϊκή ζωή, με αφετηρία το Μοναστηράκι:

1. Το ταίρι του (σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελάριου)

2. Ένα πόδι στην αποθήκη (Σενάριο της Ανθής Γαλέου και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου)

3. Το πορτρέτο (σενάριο της Ίντας Χριστινάκη και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου)

Η σειρά διαδέχτηκε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ (στις 10:15 το βράδυ) την σειρά "Το φως του Αυγερινού" (το 20ό και τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 21/4/1981).

Το "Μοναστηράκι" τελείωσε απότομα και αντικαταστάθηκε στο πρόγραμμα από την "Μαρία Πάρνη" (η σειρά εκείνη είχε αρχίσει νωρίτερα).

Η φωτό κάτω προέρχεται από το 2ο επεισόδιο, με τον Γιώργο Παπαδημητρίου και την Αθηνά Ζαφόλια.

Προβολή συνημμένου 30123
 
παιχτηκαν και τα τρια επεισοδια.το ποδι το επαιζε ο παυλος χαικαλης.και ο νικος χατζισκος ηταν απο κατω απο το σακακι του φορτωμενος παρασημα.και με καποια δοση τρελλας.τραγουδι τιτλων αντωνης καλογιαννης
 
Οπότε έχουμε 3 επεισόδια τελικά και όχι 7; Και το επεισόδιο "Το πορτρέτο" είναι άραγε το 4ο που δεν προβλήθηκε; Η Ασήμω Γαλέου και η Ανθή Γαλέου που αναφέρονται, μήπως είναι το ίδιο πρόσωπο;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ανθη ειναι, οχι 7 με τιποτα.παντως ολα τα αλμανακ γραφουν 3.εδω δεν θυμαμαι
 
Δεν βρίσκω πουθενά καμιά πληροφορία για "Ανθή" φίλε μου. Αντίθετα βρήκα ελάχιστα για "Ασήμω Γαλέου" όπου έχουμε, πλέον, ημερομηνία γέννησης & θανάτου και της άνοιξα λήμμα στην βάση μας.
 
12.jpg


11.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα