Το Σπίτι των Ανέμων

lolisman

RetroDB Feeder
Joined
12 Αύγ 2009
Μηνύματα
128
Αντιδράσεις
61
καλημερα σας... προσφατα ειδα στο διαδυκτιο ενα ΟΛΟΚΛΗΡΟ επεισοδειο απο την σειρα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ. Παιζουν Βυρων Παλλης Αφροδιτη Γρηγοριαδου Αννα Βαγενα Μακης Ρευματας Βασος Ανδρονιδης.Η σειρα ειναι απο τη δεκαετια του 1970 .... παντως σε κανεναν απο τους ηθοποιους στη retroDB δεν αναφερεται κατι για τη σειρα αυτη. γνωριζει καποιος κατι για αυτη τη σειρα;
 
Και εγω το ειδα, ας ειναι καλα ο Νικος Μαστορακης που το ειχε γραψει απο την τηλεοραση τοτε και μας το εδειξε. Δυστυχως δεν γνωριζω περισσοτερα.
 
ούτε στην εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής τηλεόρασης αναφέρεται κάτι που κοίταξα (Σιγά μην το είχε-άλλωστε κι εκείνοι ό,τι βρίσκουν από το ίντερνετ περνάνε)...

Μήπως είχε άλλο τίτλο τότε ή μήπως του το άλλαξαν μετά και είναι ευρύτερα γνωστό αλλιώς;

Ο Βαλούκος δεν αναφέρει τίποτα στο βιβλίο του;;
 
Από πληροφορίες που συνέλεξα, ρωτώντας ανθρώπους που θυμούνται εκείνη την εποχή, ανακάλυψα τα εξής:

Το "Σπίτι των Ανέμων" ήταν ραδιοφωνική αστυνομική σειρά, με τους ηθοποιούς που αναφέρονται πιο πάνω, της δεκαετίας του '60. Ο Βύρων Πάλλης έπαιζε το ρόλο του δικηγόρου Λαμπίρη.

Επειδή η σειρά είχε μεγάλη επιτυχία, γυρίστηκαν και κάποιες ταινίες με την ίδια υπόθεση και χαρακτήρες, όπως πχ. "Ο Λαμπίρης εναντίον των Παρανόμων" (1967) και "Θύελλα στο Σπίτι των Ανέμων" (1968 ). Ως σειρά μάλλον δεν παίχτηκε στην τηλεόραση.

Τις πληροφορίες αυτές μπόρεσα να τις διασταυρώσω ψάχνοντας και στο διαδίκτυο (αν θεωρείται έγκυρη πηγή αυτή), πχ. στην παρακάτω σελίδα:

http://www.oasisfm.gr/03,107,01,00.aspx

ΕΔΩ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ - πικρή μικρή μου αγάπη, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Το σπίτι των ανέμων» ήταν μια αστυνομική σειρά, κοινωνική και ερωτική ταυτόχρονα. Πρωταγωνιστούσαν ο Βύρων Πάλλης στον ρόλο του Ορέστη Λαμπίρη, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου στον ρόλο της Τζοάνας, η Μιράντα Μυράτ στον ρόλο της γιαγιάς Ανούσκας, και η Μαριάνα Κουράκου στον ρόλο της Έλενας. Σειρά με μεγάλη επιτυχία, πολλές συγκινήσεις, όπου ο Ορέστης Λαμπίρης αποτελούσε πρότυπο για τους νέους που ήθελαν να σταδιοδρομήσουν στη δικηγορία, αλλά με αστυνομικές προεκτάσεις. Η μεγάλη επιτυχία της είχε και μετέπειτα συνέχεια στον κινηματογράφο με το γύρισμα ταινιών με το ίδιο θέμα και τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Ελπίζω να βοήθησα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο Mets....

όντως υπάρχει και μια ταινία αλλά δεν ξέρω αμα προέρχεται ακριβώς απο αυτο... στη retrodb λέει ότι μέσα παίζει η Άντζελα Ζήλεια... μπορεί βέβαια και να μπερδεύτηκα...

anyway ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.!
 
Κι εγώ που την είδα βλέπω ξεκάθαρα στην αρχή οτι "την εκπομπή σας την προσφέρει το ΡΟΛ" και είναι γύρω στο 40λεπτο με τίτλους τέλους. Ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι παίζει. Μόνο μια Ραδιοτηλεόραση θα μας σώσει. Μήπως γύριζαν δοκιμαστικά επεισόδια;Τι λέτε, να στείλουμε μέιλ στο Μαστοράκη; Μόνο αυτός γνωρίζει τελικά.
 
Υποψιαζομαι τι μπορει να συμβαινει... Ο Μαστορακης γυρισε μαλλον καποιο πιλοτο της σειρας,η οποια δεν εγκριθηκε τελικα απο την ΕΡΤ/ΥΕΝΕΔ και ετσι του μεινε αμανατι το επεισοδιο!
 
Να πω και γω αυτά που θυμάμαι. Το σπίτι των ανέμων ήταν βασικά ραδιαφωνικό σήριαλ. Κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής στις 10.15 το πρωί από το ΕΙΡΤ. Κρατούσε 10 λεπτά και μαζί με τις διαφημίσεις έφτανε στο τέταρτο. Εκείνη την εποχή ήταν στην μόδα και άκουγε πολύς κόσμος ανάλογα με αυτό στο ράδια. Κάποια που θυμάμαι ήταν " Μείνε κοντά μου αγαπημένη" με ένα Στέφανο στις 09.45 πρωταγωνιστή,"Μαρίνα - ένα κορίτσι αλλοιώτικο από τα άλλα" στις 11.00 και τέλος ένα "Λάουρα" που δεν θυμάμαι καθόλου άλλες λεπτομέρειες

'Οσον αφορά για ταινία είχα δει κάποια με τον Ορέστη Λαμπίρη στη δεκαετία του 70 μάλλον στην ΥΕΝΕΔ
 
Παντως στο goldtv απολαυσα ενα επεισοδιο.

Για οσους εχουν εγγραφει το πρωτο μερος (εχει αλλα τρια)...

http://www.goldtv.gr/view_video.php?viewkey=1504399487

Ο Βυρων Παλλης με τη χαρακτηριστικη φωνη παιζει εξαιρετικα.

Στο ρολο του αφηγητη ο Τρυφων Καρατζας.
 
Ειδα το επεισοδιο - χωρισμενο σε τεσσερα κομματια - και ηταν πολυ ενδιαφερον.

Ειχε ολη αυτην την ατμοσφαιρα των αρχων της δεκαετιας του '70 και σφηνα μερικες διαφημισεις της εποχης!

Καλη ολη η ιστορια με τη δηλητηριασμενη τουρτα, αλλα νομιζω πως δεν ολοκληρωθηκε. Το επεισοδιο σταματα εκει οπου πεφτει στη μεση του δρομου η Αννα Βαγενα και δεν δειχνει τι γινεται παρακατω.

Γιατι επεσε η Βαγενα; Κινδυνεψε απο κανεναν; Ποιος ηταν ο επιδοξος δολοφονος του Βυρωνα Παλλη; Και μερικα ακομη αναπαντητα ερωτηματα που παραμενουν αναπαντητα αφου τελος δεν υπαρχει....
 
Ενας μηνας σχεδον απο το παραπανω ποστ μου και δε λυθηκε η απορια μου. Γνωριζει κανεις εστω, εαν θα προστεθει καποια στιγμη και το τελευταιο κομματι για να μαθουμε τι εγινε;
 
bambinella 100 είπε:
Ενας μηνας σχεδον απο το παραπανω ποστ μου και δε λυθηκε η απορια μου. Γνωριζει κανεις εστω, εαν θα προστεθει καποια στιγμη και το τελευταιο κομματι για να μαθουμε τι εγινε;
Φαντάζομαι ότι είτε δεν θα γυρίστηκε / είτε δεν θα διασώζεται, διαφορετικά θα είχε ανέβει στο GOLD TV, δεν ξέρω...
 
Nομιζω πως εχεις δικιο, bernard. Μαλλον δε διασωθηκε τελικα, και ειναι κριμα που το επεισοδιο κοπηκε στο καλυτερο του σημειο.
 
θυμαμαι πολυ καλα τις ραδιοφωνικες εκπομπες.. :)

και μια απορια ρε παιδες..τις ταινιες ΠΟΣΑ χρονια εχουν να τις βαλουν

στο ρημαδοκουτο..?

αμφιβαλλω αν ενα ιδιωτικο καναλι τις εχει παιξει..

α,δευτερη απορια..οι πρωταγωνιστες βρισκονται εν ζωη?

για το Βυρωνα Παλλη ρωταω ως επι το πλειστον..
 
Η Αφροδιτη Γρηγοριαδου ζει. Ο Βυρων Παλλης εφυγε απο τη ζωη πριν απο 15 χρονια.
 
Ο Νίκος Μαστοράκης, όπως αναφέρει στο GoldTV, στην περίοδο "προ-βιντεο" της κρατικής τηλεόρασης, κυρίως της ΥΕΝΕΔ, έγραφε ιδιωτικά πολύ υλικό που παρήγαγε ο ίδιος με ιδιόκτητο βίντεο μιας ιντσας Sony, το οποίο λειτουργεί ακόμη (και χάρις αυτό βλέπουμε και τα αποσπάσματα που έχει διασώσει). Τώρα όσο για το κατά πόσν μπορεί να τις προβάλλει ή όχι, υποψιάζομαι πως πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό νομικό μπέρδεμα μεταξύ του Μαστ και της σημερινής ΕΡΤ Α.Ε., που εμποδίζει και τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν το υλικό αυτό.
 
Αποκλειστικη Συνεντευξη Νικου Μαστορακη στο RetroManiaX

RETROMANIAX: Κύριε Μαστοράκη, το retromaniax.gr, στο οποίο θα δημοσιευτεί αυτή η συνέντευξη, νοσταλγεί τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής τηλεόρασης. Για ποιο λόγο δεν σώζονται παρά ελάχιστα δείγματα αυτής στις μέρες μας;
Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Απλούστατα, επειδή όλοι εκείνο τον καιρό προσπαθούσαν να κάνουν προσωρινά πράγματα χωρίς να σκεφτούν ότι αυτό που έκαναν θα είχε συνέχεια. Και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχουν αρχεία, έχει γραφτεί λάθος η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης των πρώτων καιρών και πολλά γεγονότα αγνοούνται. Πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται εγώ να έχω τόσο μεγάλο αρχείο και η ΕΡΤ να μην έχει. Και πώς γίνεται εγώ να έχω τα δικαιώματα και να μην τα έχει η ΕΡΤ. Δεν ξέρουν ότι το σύστημα που ίσχυσε στην πρώτη φάση της Ελληνικής τηλεόρασης (και για πολλά χρόνια) ήταν της χορηγίας των προγραμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ δεν πλήρωναν για την παραγωγή, αλλά ο διαφημιστής, που στην δική μου την περίπτωση ήταν (ανάμεσα σε άλλους) η ΑΣΤΗΡ TV του Γιώργου Ράλλη. Ο διαφημιστής (εταιρεία εκμετάλλευσης τηλεοπτικών προγραμμάτων) πλήρωνε την παραγωγό εταιρεία (GTV στη δική μου περίπτωση) για να κάνει την εκπομπή και εκείνη μάζευε διαφήμιση από χορηγούς και spots, έδινε το μισό εισόδημα στην ΥΕΝΕΔ η την ΕΡΤ. Στο υπόλοιπο μισό υπήρχε η αμοιβή μου, το κόστος της παραγωγής και το κέρδος της εταιρείας εκμετάλλευσης. Επομένως, το copyright και τα πνευματικά και δημιουργικά δικαιώματα ήταν μονίμως δικά μου. Η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ είχαν δικαίωμα μόνο μίας μετάδοσης για την οποία πληρωνόντουσαν το 50% των εσόδων από τη διαφήμιση.
 
Χμμμ...και πάλι όμως τί εμποδίζει την εταιρία του να εκμεταλλευτεί εμπορικά το υλικό αυτό (κυκλοφορία DVD - εκτεταμένη τηλεοπτική προβολή και όχι μόνο σκόρπια αποσπάματα κλπ)? Πέραν από την παράθεση των επιχειρημάτων του Μαστ. (δεν είμαι νομικός για να τα κρίνω), το ερώτημα, για μένα τουλάχιστον, παραμένει. Πάντως με την λογική αυτή, ο "Χριστός ξανασταυρώνεται", συμπτωματικά της ΑΣΤΗΡ TV, και παραγωγής του Studio ATA, παρανόμως είναι στο ψηφιοποιημένο αρχείο της ΕΡΤ (και με watermark) και παρανόμως διατέθηκε σε DVD.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα