Το αγαπημένο μου από Τζέην Ωστεν (Jane Austen)

αριαδνη

candy fan
Joined
29 Μάρ 2010
Μηνύματα
14.091
Αντιδράσεις
15.406
Δεν βρηκα κάποιο σχετικό θεμα και αποφάσισα να το ανοιξω σαν καινουριο thread! νομίζω πως η συγγραφεας αυτη έχει μεγαλώσει γενιές και γενιες αναγνωστων ενω ακόμα και σήμερα τα βιβλια της διαβάζονται με μεγάλο ενθουσιασμό από μικρους και μεγάλους ενω το bbc συνεχεια κάνει μεταφορες των έργων της στην μικρη οθόνη με μεγάλη επιτυχία με διάσημους ηθοποιους, ήδη ακόμα και από την εποχή του 70' ! ποιο πρωτοδιαβάζατε όταν ήσασταν παιδιά( στην δεκαετια του 80);ποιο ειναι το δικο σας αγαπημένο; σε ποια ηρωιδα της Ωστεν μοιαζετε ή εστω έχετε κάποια κοινά γνωρίσματα μαζί της!; ποιο βιβλιο της σας συγκίνησε βαθειά; εχετε εκδοσεις σε βιβλια της από την δεκαετια του 80, με σκληρά εξωφυλλα;

νομιζω οτι πολυδιάστατο είναι το 'μανσφινγκ παρκ' καθως και το

'λογική και εαυσθησία'αλλά το αγαπημένο μου είναι το αββαειο του Νορθανγκερ !!! η αφελεια της Καθριν είναι παρομιωδης και η πίστη της σε πυργους, φαντασματα, αββαεια και ερειπια του παρελθόντος, προκαλει το γελιο στο τελος!!! αλλά και η Ελιζαμπεθ μπεννετ είναι τοσο ζωντανή και ανεξάρτητη που από μονη της έχει αφήσει εποχή! ο δε κυριος Νταρσυ είναι μια άλλη υπόθεση!! δυσκολη η επιλογη τελικά ! οι άνδρες που δημιουργησε η ωστεν άφησαν εποχή και έκαναν πολλές κοριτσιστικες καρδιές να χτυπουν ακόμα και σήμερα!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το αγαπημενο μου :περηφάνια και προκατάληψη :) Το έχω διαβάσει πολλες φορες #)

Εχω και το DVD του BBC :D :D :D

Εχω διαβάσει και άλλα της Ώστεν αλλά κανένα δεν μου άρεσε τοσο όσο αυτο

Το πειθω δεν διαβασα αλλα σκοπευω καποια στιγμη
 
Εγώ ξεκίνησα το "ΠΕΙΘΩ" 3-4 φορές και μόνο μία σχεδόν έφτασα μέχρι το τέλος. Μεγάλη συγγραφέας πάντως. Μάλιστα το "ΠΕΙΘΩ" το έγραφε χαροπαλεύοντας και θα είχε πολύ διαφορετικό τέλος αν είχε περισσότερο χρόνο.
 
Πρώτο που διάβασα: "Περηφάνια και Προκατάληψη". Σε μια "παιδική" έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και άθλια σκίτσα μέσα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το τετράγωνο σαγόνι του κυρίου Ντάρσυ :D

Αγαπημένο: "Πειθώ". Ώριμο, λίγο πιο βαρύ από τα υπόλοιπα, η αγάπη που έχει και μια δεύτερη ευκαιρία και άρωμα θάλασσας που μίλησε στη

μεσογειακή καρδιά μου :cool:

Σε ποια ηρωϊδα μοιάζω: Σε καμία :cry: . Πολύ θα γούσταρα έναν κύριο Ντάρσυ ή έναν καπετάνιο Γουέντγουόρθ αλλά ...

α) Δεν θα μπορούσα να είμαι τόσο προκατειλημμένη και πεισματάρα όσο η Ελίζαμπεθ Μπένετ

β) Θα είχα στείλει την οικογένειά μου στον διάολο σε αντίθεση με την Αν Έλιοτ

γ) Η Κάθριν του Αβαείου μ' εκνεύριζε με την αφέλειά της (σόρι Αριάδνη :) )

δ) Η Έλινορ Ντάσγουντ μ' έκανε να χασμουριέμαι από τη βαρεμάρα

ε) Η Φάνι από το Μάνσφιλντ Παρκ δε μιλούσε, δε λαλούσε, δεν κουνιόταν, να την δείρω ήθελα :(

Divined το "Πειθώ" ήταν το τελευταίο της που εκδόθηκε αλλά δεν το είχε γράψει χαροπαλεύοντας. Το βιβλίο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει είναι το "Γουάτσονς" κι είναι πραγματικά κρίμα γιατί από τις λίγες σελίδες που έχουν εκδοθεί φαίνεται ότι η Ώστεν περνούσε σε μια εποχή ωριμότητας θεμάτων, δεν ασχολιόταν πια με την προσωπική ευτυχία των ηρώων της μέσω γάμου αλλά έθιγε και άλλα σοβαρά θέματα όπως η φτώχια των κατώτερων οικονομικών τάξεων, η βάναυση συμπεριφορά του άντρα στην οικογένεια, η κοινωνική καταπίεση και η οικονομική εξαθλίωση των ανύπαντρων γυναικών που γερνούσαν κλπ.
 
Μάλιστα! Απο μνήμης έγραψα ότι έγραψα. Πάντως ειδικά το θέμα της αποκατάστασης των γυναικών μέσω καλών γάμων έπαιζε συχνά σε όλα της τα μυθιστορήματα και ήταν αυτό το στοιχείο που τα έκανε αρκετά βαρετά αναγνώσματα για μένα.
 
divined είπε:
Μάλιστα! Απο μνήμης έγραψα ότι έγραψα. Πάντως ειδικά το θέμα της αποκατάστασης των γυναικών μέσω καλών γάμων έπαιζε συχνά σε όλα της τα μυθιστορήματα και ήταν αυτό το στοιχείο που τα έκανε αρκετά βαρετά αναγνώσματα για μένα.
Παρόλο που αγαπώ ιδιαίτερα την Τζέην Ώστεν, καταλαβαίνω το σκεπτικό σου.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως, για την εποχή της, η Ώστεν ήταν ιδιαίτερα προοδευτική και θα την έλεγε κανείς μέχρι και φεμινίστρια :xm: . Γιατί μιλούσε μεν για την αποκατάσταση μέσω γάμου (δεν υπήρχε κι άλλος τρόπος εδώ που τα λέμε, οι μόνες δουλειές για τις γυναίκες ήταν υπηρέτριες ή εργάτριες κι αυτό δεν ήταν θέμα αποκατάστασης, ήταν απλά θέμα επιβίωσης), αλλά διεκδικούσε το δικαίωμα για τη γυναίκα ν' αποφασίζει μόνη της για την επιλογή της αυτή, χωρίς τις παρεμβολές του οικογενειακού περιβάλλοντος, να αντιδρά στις ανόητες κοινωνικές συμβάσεις (θυμάστε το περίφημο "οι μικρότερες αδελφές δεν βγαίνουν στον κόσμο, μέχρι να παντρευτούν οι μεγαλύτερες" του "Περηφάνια και Προκατάληψη";) και να επενδύει στη μόρφωση.

Δεν ήταν η μεγάλη επανάσταση αλλά σίγουρα ήταν μια αρχή :)
 
retrofan γελασα πολύ με το ποστ σου!!:biglaugh:και εγώ πρωτο και καλύτερο διάβασα την 'περηφάνεια και προκατάληψη και καταλαβαίνω απόλυτα την Λορενα που το θεωρει αγαπημένο! :flower: τωρα για την πειθω ποτε δεν κατάλαβα την Αννα πολύ υπάκουη μου φαινόταν σε αντιθεση με την Κάθριν που αν και έκανε γκάφες , κυνηγουσε φαντασματα και ήταν αφελής, ζούσε τουλάχιστον εστω καποιες φορες και με την φαντασια της, η αννα όμως είχε πει απαγορευεται και στα ονειρα της ακομα, η Εμμα ζουσε απόλυτα την κάθε στιγμή, έστω και μπερδεμένη και προξενητρα όσο για την Ελιζαμπεθ τι να πει κανείς, πεισματαρα όσο η ίδια η ζωή, τοσα χρονια νομιζα οτι ο νταρσυ ήταν περηφανος και εγωιστής και η ελίζαμπεθ προκατελειμμένη εξ ου και ο τιτλος του εργου'περηφανεια και προκατάληψη'! και όντως πολλές φορές εχω δει κοπέλες να είναι προκατελειμμένες με έναν ωραιο άνδρα που τυχάνει να είναι και ευγενικός και έξυπνος και κυριος!!



προτιμάτε τον ρετρο γουιλομπι( το κακό παιδί) της υπόθεσης που ραγισε την καρδιά της ωραιας Μαριαν ή τον ωραιο Γουιλομπι( αχ, τα κακά παιδιά τι μας κάνουν) του bbc!



πιο επικινδυνος μου φαινεται αυτός!! να πέσεις θυμα του ερωτά του!!

εγώ ξερω οτι πριν το τελος της ζωής της έγραφε ένα ψυχογραφημα για χαρακτηρες που έβλεπε στο μπαθ! και ηταν επαναστατικό για την εποχή αφου ξεσκεπαζε την υποκρισια και το ψεμα, προσωπων της καλής αγγλικής κοινωνιας που επισκεπτονταν τα λουτρά!!



και ο ρετρο κυριος Ναιτλι!!!

και ο ναιτλι του σήμερα: [edit] dead photo [edit]

539w.jpg

sense-and-sensibility1.jpg

jeremy-northam2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αριαδνη είπε:
και όντως πολλές φορές εχω δει κοπέλες να είναι προκατελειμμένες με έναν ωραιο άνδρα που τυχάνει να είναι και ευγενικός και έξυπνος και κυριος!!
Ποιες είναι αυτές; Ποιες είναι αυτές να τις τσουρομαδήσω; :p

Εγώ πάντως καμία προκατάληψη δεν θα είχα απέναντι σε έναν άντρα που θα ήταν ωραίος και ευγενικός και έξυπνος και κύριος ;) . Εκείνος πάλι μαζί μου, φαντάζομαι πολλές :p

Φαντάζομαι ότι το "Περηφάνια και Προκατάληψη" έχει τόση επιτυχία γιατί είναι το μοναδικό της βιβλίο που παρουσιάζει έναν ήρωα που μοιάζει να τα έχει όλα. Είναι πιο πλούσιος από την Ελίζαμπεθ, πιο μορφωμένος από την Ελίζαμπεθ, δυναμικός, μάλλον όμορφος κλπ. κλπ.

Όλοι οι άλλοι ήρωες, στα μάτια μου τουλάχιστον, κάτι έχαναν (εξαιρώ τον καπετάνιο Γουεντγουόρθ αλλά καταλαβαίνω ότι για εκείνη την εποχή, η κατώτερη κοινωνική του τάξη ήταν θέμα).

Ας πούμε, ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω την επιλογή του να είναι συχνά πάστορες :xm: . Καταλαβαίνω ότι οι πάστορες της αγγλικανικής εκκλησίας δεν είναι οι δικοί μας παπάδες αλλά και πάλι ... δύσκολα μπορούσα να ταυτιστώ με μια ηρωίδα μελλοντική παπαδιά :D .

Γενικά η Ώστεν προβάλει αρκετά την επιλογή του σταθερού, καλού άντρα. Βάζει βέβαια τις ηρωίδες να τους ερωτεύονται τελικά αλλά σπανίως ο καλός άντρας είναι και γοητευτικός. Εκεί έκανε τη διαφορά ο Ντάρσι και ο Γουεντγουόρθ. Αλλά ας πούμε το Λογική κι Ευαισθησία δεν μπόρεσα να το αντέξω. Γιατί η Μαριάν στο τέλος μου φαίνεται να θυσιάζεται κοντά σ' έναν γερασμένο ταγματάρχη που έχει όλα τα καλά του θεού αλλά καμιά γοητεία. Κι εκεί υποκλίνομαι στο ταλέντο του Άλαν Ρίκμαν που κατάφερε να βγάλει έναν σιωπηλό αλλά άκρως ερωτεύσιμο ταγματάρχη που πάλλεται από συναίσθημα στην εκδοχή με την Έμα Τόμσον και την Κέιτ Γουίνσλετ.

Κατά τ' άλλα η Ώστεν ήταν ρεαλίστρια. Αλλά και αισιόδοξη. Και προσπαθούσε να δώσει λύσεις μέσα στο υπαρκτό κοινωνικό πλαίσιο. Δεν ήταν η Σαρλότ Μπροντέ να ονειρεύεται τον πλούσιο και πληγωμένο κύριο Ρότσεστερ να την βρει στα βάθη της απομόνωσής της. Ήξερε, από προσωπική πείρα (ακριβέστατο για τη ζωή της το "ερωτευμένη Τζέην") ότι τα όνειρα έχουν πάντοτε περιορισμούς. Ότι η γυναίκα εξαρτάται οικονομικά από τους άλλους, ότι ο άντρας βασίζει τη σταδιοδρομία του στην υποστήριξη συγγενών ή στην προίκα που θα πάρει, ότι οι γονείς αποκληρώνουν τα παιδιά που κάνουνε αταίριαστους γάμους και ότι το ζευγάρι που ζει στη φτώχια χάνει τον έρωτά του.

Δεν είμαι όμως τόσο σίγουρη αν καταδίκαζε πλήρως τους Γουίλομπι και τους Γουίκμαν που σκιτσογραφούσε στα βιβλία της. Θυμάμαι ότι οι μοναδικές σελίδες που με είχαν συγκινίσει στο "Λογική κι Ευαισθησία" ήταν αυτές όπου ο παντρεμένος πια Γουίλομπι έρχεται μέσα στη νύχτα στο σπίτι που είναι άρρωστη η Μαριάν και βγάζει όλη του την απελπισία στην Έλινορ για τις επιλογές που του επιβάλλουν. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη σκηνή δεν την συμπεριέλαβαν στην ταινία, ώστε να μείνει ο θεατής με την συγκινητική παρουσία του ταγματάρχη στο πλευρό της.

Και νομίζω ότι είναι σε ένα βιβλίο της Ώστεν που λέγεται η φοβερή ατάκα όταν σχολιάζεται ο αρραβώνας του γόη της περιοχής με μια πλούσια αλλά άχαρη κληρονόμο

"και οι όμορφοι άντρες πρέπει να ζήσουν όπως οι άσχημοι":cool:
 


μην μου πεις πως έναν τετοιο κυριο Μπερτραμ έστω και κληρικό δεν θα τον ερωτευόσουν είναι ακαταμάχητος, όπως και ο ρετρό κυριος ναιτλι( τζερεμι νορθαμ)! όσο για τον κυριο Νταρσυ, από τότε που διάβαζα το βιβλίο, παιδιοθεν πάντα τον φανταζομουν με το προσωπο του μακφειντεν .

ποτε δεν κατάλαβα γιατι από την αρχή ο νταρσυ δεν εκδηλώνει τον ερωτά του στην ελίζαμπεθ αλλά δείχνει να την σνομπάρει και μετα την ερωτευεται με τα μπουνια( ποσοι τετοιοι κυκλοφορουν, σου κανουν τον δυσκολο και μετα τσουπ ερωτας!! χα, χα, χα,ε ιναι απο την ζωη βγαλμενος ο χαρακτηρας του)!

πάντως με πέθανες στα γέλια:wink: πως τα λες ετσι!! άκου να τις τσουρομαδησεις, χα, χα!! άμα βλέπεις τον άλλο να προσεγγιζει την τελειότητα σου μπαίνουν ψύλοι στα αυτιά!

πραγματι ο γουιλομπι είναι σκέτος πειρασμός , το κακό παιδί της τζεην, το πιο κακό παιδί :eek: των εργων της που αφήνει απορες κορασίδες με παιδιά στην κοιλιά! στη σειρά υπάρχει αυτή η σκηνή πάντως, νυκτα να επισκέφτεται την αρρωστη Μαριαν και να δίνει εξηγήσεις!

ιδου:

[edit]Αυτό το βίντεο δεν είναι πλέον διαθέσιμο επειδή ο λογαριασμός YouTube


με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί. Λυπούμαστε γι'αυτό.[edit]


΄πάντως τα ανιδεα κοριτσοπουλα τα ξελόγιαζε ο κυριος την μαριαν την ερωτευτηκε όμως αληθινα αλλα προτιμησε την προικα δεν ηταν ανδρας να επιβαλλει την γνωμη του ! δεν υπάρχει κατι που δεν είπες, πλήρη, κατανοητη αναλυση έκανες!!

να πω πως το αββαειο του νορθανγκερ αρχικά είχε ονομαστεί ' καθριν' αλλά επειδη εκεινη την εποχή εκδιδοτανε και άλλο βιβλιο με αυτο το όνομα η τζεην το ονόμασε έτσι!! και είναι μια παρωδια του γοτθικου μυθηστορήματος της εποχής που έκανε θραυση! στην αρχη η τζεην δυσκολευοτανε να το εκδωσει, παντως διακομωδει όλη αυτην την κατασταση καθως και την υποκρισια των λογιων της εποχης που δεν δεχοτανε μυθηστορηματα σαν τα δικα της!!!

τωρα για την Φαννυ πραις, η ιδια η μητερα της Ωστεν την εβρισκε μη-γοητευτική περισσοτερο από καθε άλλη ηρωιδα της, εικάζεται όμως πως είναι πραγματικό πρόσωπο( ανηψιά της τζεην). μια φιλη επισης μου ελεγε τα εξης: οτι στην αγγλια που σπουδαζε υπήρχαν άρθρα και εργασίες σχετικά με τον γουιλομπι και την φαννυ πραις! είναι η φάννυ πραις τοσο τελεια όσο εμφανιζεται; ο Γουιλομπι είναι ο τυπος του άνδρα που ενδιαφερεται μονο για το πρακτικό μερος του έρωτα; πάντως στην αγγλια την τζεην την εχουν περι πολλού!!

blake-ritson.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα ψηφίσω Ελίζαμπεθ Μπένετ και κύριο Ντάρσι αν και δεν ειμαι κατάλληλη να μιλάω για το θέμα καθώς είναι το μονο που ἐχω διαβάσει! Εχω δει όμως αρκετές ταινίες και σειρές του BBC, αν μετράει. Για χρόνια κακώς σνόμπαρα την Τζέην Ωστιν γιατί την σύγκρινα με τις Μπροντέ. Εκτός των άλλων ήταν υπερβολικά ρεαλίστρια για τα παιδικά και εφηβικά μου χρονια! Εγώ ήθελα και στοιχειωμένα αβαεία και φαντάσματα και ρομαντισμό (ή έστω φτώχεια, ζητιάνους και μιζέρια). Την ανακάλυψα όταν πήγα διακοπές στο Bath ετών 25 και πήγα στο ομώνυμο μουσείο και μετά την έψαξα (ντροπή μου τέτοια άγνοια το ξέρω τι να κάνω ὀμως...). Η νοτία Αγγλία πάντως στα ευκατάστατα μέρη της έχει αλλάξει ελάχιστα από τις περιγραφές της Ώστιν! Στην Αγγλία η Τζέην είναι οντως κάτι σαν βίβλος και έχει απίθανο στάτους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για όλα τα κορίτσια του "Περηφάνια και Προκατάληψη" ....

[edit] Τα βιντεο δεν υπάρχουν πλέον [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κουιζ: Τζέην Ωστεν 1.

1. Πως λεγότανε στην αρχή τα βιβλία, ''υπερηφάνεια και προκατάληψη'' και ''λογική και ευαισθησία'', όταν ακόμα είχαν επιστολιμαία μορφή!

2. Ποιος Αμερικανός μεγάλος συγγραφέας έλεγε πως ''όταν διαβάζει την υπερηφάνεια και προκατάληψη, του έρχεται να την ξεθάψει και να την χτυπά στο κρανίο με τα ίδια της τα κοκκαλα'';

3. Δέκτηκε η Τζεην ποτέ πρόταση γάμου;

4. Πως έλεγαν την επιστήθια αλλά κακόπιστη φίλη της Κάθριν Μόρλαντ στο ''αβαείο του Νορθανγκερ'';

5. Ποιο βιβλίο διαβάζει ξανά και ξανά η Κάθριν και εμπνέεται από αυτό πάλι στο ''αββαείο'';

6. Η Σάντρα Μπούλοκ υποδύεται μια γιατρό στο ''ερωτας χωρίς παρρόν'', την Κειτ, η οποια ειναι ερωτευμένη με τον Αλεξ !ποιό βιβλίο της Τζεην Ωστεν διαβάζει ξανά και ξανά ως φοιτήτρια..; το ξεχνά σε μια στάση τρενου, ποιος το βρίσκει και της το παραδίδει;

7. Η Φάνι Πραις τι χαρακτηριστικά έχει, είναι μελαχροινή η ξανθιά ; στην εποχη του το εν λόγω βιβλίο ( μανσφιλντ παρκ) ειχε καλές πωλήσεις;

8. και μια ερώτηση για όλους , αγαπημένη ηρωιδα - ηρωας απο τα βιβλία της

9. Για πιο πράγμα μας μιλά το βιβλίο ''πειθώ'';

1. για την δεύτερη ευκαιρία στην ζωή!

2. για την ηθικη και αθωότητα της ηρωίδας

3.για την προκατάληψη στον έρωτα!
 
Ωραίο κουίζ Αριάδνη :)


Για να δούμε λοιπόν ...

1. Το "Περηφάνεια και Προκατάληψη" είχε ως αρχικό τίτλο "Πρώτες Εντυπώσεις" και το "Λογική κι Ευαισθησία" "Έλινορ και Μαριάν"

 


3. Ναι. Από έναν άχαρο, χοντρό οικογενειακό φίλο. Δέχτηκε και μια μέρα μετά άλλαξε γνώμη ;)

4. Ιζαμπέλα Θορπ

5. "Τα μυστήρια του Ουδόλφου"

6. Η Κέητ διαβάζει και το δικό μου αγαπημένο. Το "Πειθώ". Ο Άλεξ το βρίσκει και της το παραδίδει.

7. Περιέργως (συγγνώμη Αριάδνη :p ) το Μάνσφιλντ Παρκ ήταν μπεστ σέλερ για την εποχή του :sealed: . Εγώ πάλι, τόσο σιχάθηκα την Φάνι που δεν έχω ιδέα τι χαρακτηριστικά έχει. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι κουραζόταν εύκολα και δεν μπορούσε να αρθρώσει δυο λέξεις σε κοινωνική συντροφιά χωρίς να κοκκινίσει από ντροπή :(

8. Θα πρέπει να πω την Ελίζαμπεθ Μπένετ. Η πιο σύγχρονη από τις ηρωίδες της Ώστεν. Έξυπνη, δυναμική, με δική της προσωπικότητα και τσαγανό. Η Αν Έλιοτ από το λατρεμένο "Πειθώ" μου τα χαλάει λίγο με τη νεανική της συμπεριφορά.

9. Εννοείται για τη δεύτερη ευκαιρία :)

 


Αριάδνη
έχω μεγάλη περιέργεια ποιος συγγραφέας είπε αυτό το δρακουλιάρικο για το "Περηφάνεια και Προκατάληψη". Πολύ αστείο όμως :cool:
 
Mark Twain on Jane Austen: "Every time I read Pride and Prejudice, I want to dig her up and hit her over the skull with her own shin bone."

πολύ καλό το νήμα και το κουίζ κορίτσια ... λατρεύω την τζέην και όσα βιβλία της έχω διαβάσει, όλα στα αγγλικά, νομίζω πως θα ήμουν πιο κοντά στη λίζυ παρά στην φάνυ πράις ή την ανν ... για την άλλη την ονειροπαρμένη, δεν την θυμάμαι αρκετά όμως ...
 
1. πολύ σωστά ρετροφαν!

2. Σωστά clemence. Ο Τουειν ήταν γνωστός για την αθυροστομία του και το καυστικό του χιούμορ αλλά και για την αντιπάθεια του προς την Τζεην-'' από την βιβλιοθήκη λείπουν ακόμα τα βιβλία της Τζεην Ωστεν! πρόκειται για την μοναδική παράλειψη που θα μπορούσε να μετατρέψει μια βιβλιοθήκη χωρίς κανένα βιβλίο σε μια πολύ καλή βιβλιοθήκη''

3.Δικό σου πάλι Ρετροφαν! Δέχτηκε πρόταση από τον Χαρις Μπιγκ Ουιδερ, στην αρχή την αποδέκτηκε, το άλλο πρωι θα ανακαλέσει, ήταν όντως ''άχαρη πρόταση γάμου'' και η Τζεην έκανε πολλά ρομαντικά όνειρα!

4 και 5- σωστά

6. Την έχεις δει σίγουρα την ταινία και σου έχει αρέσει πολύ #)

7.α) οι δικές μου πληροφορίες λένε πως ειδικά για το μανσφιλντ παρκ , οι πωλήσεις στην εποχή του ήταν απογοητευτικές! ακόμα και η μητέρα της Ωστεν βρήκε την Φάννυ , άχαρη χωρίς σπιρτάδα! καλέ την έπιανε πονοκέφαλος ακόμα και λουλούδια να έκοβε στον κήπο :flower: !

β) Ηταν ξανθιά με γαλάζια μάτια και λεπτή πολύ εως ασθενική !

8. Η δική μου αγαπημένη είναι η Κάθριν, ναι η ονειροπόλα κορασίς που διαβάζει ρομαντικές ή τρομακτικές ιστορίες και γίνεται μέρος των ιστοριών αυτών..

9.σωστη retrofan !!!

Η νικήτρια του πρώτου Τζεην Ωστεν κουιζ, ειναι η Ρετροφάν, yes it did

:award:
 
αριαδνη είπε:
Δέχτηκε πρόταση από τον Χαρις Μπιγκ Ουιδερ ... ήταν όντως ''άχαρη πρόταση γάμου''
Έπρεπε να περιμένουν 190 χρόνια και το HBO οι mister Big αυτού του κόσμου για να βρούνε δικαίωση :p :p:p

Άκου άχαρη πρόταση γάμου από έναν κύριο Μπιγκ :( . Η Κάρι 6 σεζόν τον κυνηγούσε :cool:

Για το Μάνσφιλντ Παρκ μ' έβαλες στα αίματα. Το έψαξα λοιπόν στην Βικιπαίδεια και ιδού το απόσπασμα από το λήμμα της Τζέην Ώστεν

"While Mansfield Park was ignored by reviewers, it was a great success with the public. All copies were sold within six months, and Austen's earnings on this novel were larger than for any of her other novels"

Μπεστ σέλερ η ιστορία της Φάνι :xm: Τι να πεις;
 
τοτε ρετροφαν μου, πήγες άριστα στο κουιζ, μεχρι και την δασκάλα διόρθωσες.. :p :p
 
Πως και μου ξέφυγε εμένα αυτό το θέμα; Αγαπημένη η Ώστεν! Λατρεύω την ειρωνεία της και τους ήρωες-καρικατούρα (κυρία Μπέννετ, Σερ Ουίλιαμ Έλλιοτ κλπ) που με εκνευρίζουν, αλλά ξεκαρδίζομαι κιόλας.

Λοιπόν, η γνωριμία μου με την Ώστεν άργησε να γίνει. Είχα διαβάσει το Pride & Prejudice στο γυμνάσιο, στα αγγλικά (όχι την κανονική έκδοση αλλά μια απλοποιημένη περιληπτική έκδοση μόλις 2000 λέξεων) για να εξασκήσω τα αγγλικά μου. Τώρα, θες επειδή τα αγγλικά μου ήταν άθλια τότε, θες επειδή η τύπισσα που είχε την επιμέλεια εκείνης της απλοποιημένης έκδοσης έκανε χάλια δουλειά, πάντως εγώ την Ώστεν δεν την εκτίμησα όσο της άξιζε. Κρίμα τόσα χρόνια χαμένα.... :p

Και πέφτει που λες στα χέρια μου η ταινία του 2005 πριν από 5-6 χρόνια. Αυτό ήταν! Ερωτεύτηκα! Τον κύριο Ντάρσυ... (φυσικά μετά είδα και την μνημειώδη εκδοχή του BBC με τον Κόλιν Φερθ, άλλος έρωτας!)

Έτσι αποφάσισα να δώσω μια 2η ευκαιρία στην Τζέην, και δεν το μετάνιωσα... Δεν μπορώ να αποφασίσω το αγαπημένο μου ανάμεσα στα "Περηφάνια και Προκατάληψη" και "Πειθώ". Αλλά μάλλον κλίνω προς το 2ο, καθώς για μένα είναι ωριμότερο και πιο κατασταλαγμένο. Βοηθάει βέβαια και το παθιασμένο γράμμα του καπετάνιου Ουεντουώρθ στην Ανν Έλλιοτ, που με κάνει να λιώνω! Σας το παραθέτω εδώ: (το βάζω σε spoiler tag, σε περίπτωση που κάποιος δεν το έχει διαβάσει ακόμα)

Δεν μπορώ άλλο ν'ακούω και να σωπαίνω. Πρέπει να σας μιλήσω με όποια μέσα διαθέτω. Μου σπαράζετε την καρδιά. Ο μισός ζω μές στην αγωνία, ο μισός μές στην ελπίδα. Μη μου πείτε ότι είναι πια πολύ αργά, ότι τα ανεκτίμητα αυτά αισθήματα χάθηκαν παντοτινά. Σας προσφέρω τον εαυτό μου, με καρδιά ακόμα πιο δική σας τώρα απ'όσο τότε που σχεδόν τη ραγίσατε πριν από οκτώμισι χρόνια. Μην τολμήσετε να πείτε ότι ο άνδρας λησμονεί πιο γρήγορα, ότι η δική του αγάπη ζει λιγότερο. Μόνο εσάς αγάπησα. Άδικος μπορεί να υπήρξα, αδύναμος και μνησίκακος υπήρξα πράγματι, μα ποτέ άστατος. Μόνο εσείς με φέρατε στο Μπαθ. Μόνο για σας σκέφτομαι και κάνω σχέδια. -Δεν το βλέπετε αυτό; Είναι δυνατόν να μην έχετε αντιληφθεί τους πόθους μου;- Δεν θα περίμενα ούτε καν αυτές τις δέκα μέρες, αν ήταν δυνατόν να διαβάσω τα αισθήματά σας όπως πιστεύω ότι έχετε εισδύσει εσείς στα δικά μου. Μετά βίας γράφω. Κάθε στιγμή ακούω κάτι που με κυριεύει. Χαμηλώνετε τη φωνή σας, αλλά εγώ διακρίνω τους τόνους αυτής της φωνής ακόμα κι όταν δεν είναι πια αντιληπτοί στους άλλους. -Υπέροχο, εξαίσιο πλάσμα! Ναι, είστε δίκαιη απέναντί μας. Ορθώς πιστεύετε ότι υπάρχει αληθινή αγάπη και σταθερότητα στους άντρες. Πιστέψτε ότι αυτή είναι ολόθερμη, άκρως απαρέγκλιτη στον

 


Φ.Ο.


 


Πρέπει να φύγω, αβέβαιος για τη μοίρα μου, αλλά θα γυρίσω πάλι εδώ ή θ'ακολουθήσω την παρέα σας το συντομότερο δυνατόν. Μια σας λέξη, ένα βλέμμα, θα είναι αρκετά για να καθορίσουν αν θα μπω στο σπίτι του πατέρα σας απόψε ή ποτέ.





Και εδώ είναι το πρωτότυπο στα αγγλικά. Κατά τη γνώμη μου, καμία μετάφραση, όσο καλή κι αν είναι, δεν μπορεί να συγκριθεί με το πρωτότυπο...


"I can listen no longer in silence. I must speak to you by such means as are within my reach. You pierce my soul. I am half agony, half hope. Tell me not that I am too late, that such precious feelings are gone for ever. I offer myself to you again with a heart even more your own than when you almost broke it, eight years and a half ago. Dare not say that man forgets sooner than woman, that his love has an earlier death. I have loved none but you. Unjust I may have been, weak and resentful I have been, but never inconstant. You alone have brought me to Bath. For you alone, I think and plan. Have you not seen this? Can you fail to have understood my wishes? I had not waited even these ten days, could I have read your feelings, as I think you must have penetrated mine. I can hardly write. I am every instant hearing something which overpowers me. You sink your voice, but I can distinguish the tones of that voice when they would be lost on others. Too good, too excellent creature! You do us justice, indeed. You do believe that there is true attachment and constancy among men. Believe it to be most fervent, most undeviating, in





F. W.






"I must go, uncertain of my fate; but I shall return hither, or follow your party, as soon as possible. A word, a look, will be enough to decide whether I enter your father's house this evening or never."
 
http://www.selectsmart.com/FREE/select.php?client=babyviolet

ένα τεστ να δούμε ποιος χαρακτηρας της Ωστεν είμαστε! για κορίτσια!

αποτελέσματα δικά μου:

Mr. Bingley / Jane Bennet from _Pride & Prejudice_ (100%)
ir
bar-1.jpg
2.png
Fanny from _Mansfield Park_ (88%)
ir
bar-1.jpg
3.png
Miss Bates from _Emma_ (88%)
ir
bar-1.jpg
4.png
Catherine from _Northanger Abbey_ (75%)
ir
bar-1.jpg
5.png
Elinor Dashwood from _Sense & Sensibility_ (75%)
ir
bar-1.jpg
6.png
Eliza Bennet from _Pride & Prejudice_ (75%)
ir
bar-1.jpg
7.png
Harriet Smith from _Emma_ (75%)
ir
bar-1.jpg
8.png
Mariane Dashwood from _Sense & Sensibility_ (75%)
ir
bar-1.jpg
9.png
Anne Elliot from _Persuasion_ (63%)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κυρίες μου, θα ήθελα να μου πείτε πού θα μπορούσαμε ν΄ανοίξουμε ένα θέμα για να συζητήσουμε τις διάφορες διασκευές των σειρών/ ταινιών της Jane Austen, αν χρειάζεται δλδ και δε μπορούμε να το κάνουμε εδώ.
 
Πίσω
Μπλουζα