Το πνεύμα του κακού - Poltergeist (1982)

vassoftr

Retro Member
Joined
8 Φεβ 2010
Μηνύματα
138
Αντιδράσεις
19
poltergeist.jpg
Για την εποχή της, αρκετά δυνατή ταινία. Ακόμα και σήμερα, κάποιες σκηνές σε κάνουν να αντριχιάζεις! Ειδικά το γυναικείο μέντιουμ... είχε μια φωνή... Παναγιά μου!

"Αν μπορούσε να πει κανείς ότι το 1982 στιγματίστηκε από μια συγκεκριμένη ταινία, τότε αυτή θα ήταν ο E.T. O Εξωγηινος, που σχεδόν υπερκάλυψε το ρεκόρ εισιτηρίων του Πολέμου των Άστρων στις αμερικανικές αίθουσες.

Όμως ο Steven Spielberg θα είχε άλλο ένα μικρό δημιούργημα να υποδείξει για εκείνη τη χρονιά, ένα τρομακτικό φαντασματάκι που μπορεί να δεχόταν τις οδηγίες του Tobe Hooper, σκηνοθέτη του ιστορικού Σχιζοφρενή δολοφόνου με το πριόνι, όμως φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά ότι μοιραζόταν τον ίδιο πατέρα με τον φιλικό εξωγήινο.

Poltergeist87.jpeg


Το Poltergeist, είναι η ιστορία των Freelings, μιας οικογένειας που ανακαλύπτει ότι συγκατοικεί με μια ομάδα χαμένων ψυχών, υποτακτικών σε ένα δυνατό και κακιασμένο πνεύμα.

Οι «Άλλοι» υποδηλώνουν την παρουσία τους με τα γνωστά κόλπα, αρχικά σπάζοντας μερικά ποτήρια, ή μετακινώντας μερικά έπιπλα από ΚΌδω κι από Κ½κει, κόλπα που έχουν και την πλάκα τους βδε χρειάζεται να τσακωθούν για το ποιος θα φέρει τη μεσημεριανή πίτσα απ ΚΌτην κουζίνα ας πούμε.

Όμως τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Steven και την Diane Freeling (Craig T. Nelson και JoBeth Williams), όταν τα πνεύματα αρχίζουν να καταλαμβάνουν δέντρα και παιχνίδια, κατατρομάζοντας το γιο τους Robbie (Oliver Robins) και στο κάτω-κάτω, θέτοντας εν αμφιβόλω τη σωματική του ακεραιότητα!

Δεν είναι και λίγο να προσπαθεί να σε καταπιεί κοτζαμάν πλατάνι δεκαετιών. Το ποτήρι ξεχειλίζει, όταν τα πνεύματα αποφασίζουν να απαγάγουν την κορούλα τους Carol Anne (Heather OΚΌRourke), και να τη μεταφέρουν στη διάστασή τους βιδίως όταν την άλλη μέρα έχει σχολείο...

Οι απηυδισμένοι πλέον γονείς, βασιζόμενοι στο χίπικο παρελθόν τους, αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αναζητώντας βοήθεια στο παραψυχολογικό τμήμα του τοπικού πανεπιστημίου (κάθε σχολή πρέπει να έχει από ένα), και σύντομα στο σπίτι καταφθάνουν τρεις πλήρως εξοπλισμένοι ghost busters, ουδεμίαν ιδέα έχοντες ωστόσο για το τι πρόκειται να αντικρίσουν.

Σοκαρισμένοι μέχρι τα μπούνια από τους υπερδραστήριους ενοίκους της «άλλης πλευράς» του σπιτιού, συγκεντρώνουν αρκετό υλικό έρευνας για την επόμενη δεκαετία, και αποφασίζουν ότι απαιτείται η παρουσία έμπειρου εξορκιστή, και μπαίνει στην ιστορία μας η μικροσκοπική και τόσο χαρισματική Tangina (Zelda Rubenstein), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μέντιουμ της φιλμικής ιστορίας, που δηλώνει άμεσα ότι το σπίτι τελεί υπό την κυριαρχία ενός πολύ δυνατού δαίμονα με το προσωνύμια «Το Κτήνος» (The Beast).

Έτσι, είναι στο χέρι των γονιών της, να σώσουν τη μικρή Carol Anne από τον παντοδύναμο καλικάντζαρο, με την καθοδήγηση της Tangina φυσικά.

Οι ξεκαρδιστικές αναφορές της ταινίας στο Star Wars, με μια εικόνα του Darth Vader να είναι παρούσα κάθε φορά που η «σκοτεινή πλευρά» πρόκειται να κάνει την εμφάνισή της, είναι ένα από τα μπαχάρια που νοστιμίζουν το εκπληκτικά καλογραμμένο σενάριο αυτού του haunted house with a twist, που έγραψε ιστορία.

Ακόμη και σήμερα, είναι μια από τις καλύτερες ιστορίες φαντασμάτων, που δε δειλιάζει να δαγκώσει τη -στατιστικά επικρατούσα στην Αμερική- μεσοαστική κοινωνία, με το αποκορύφωμα του δεικτικού σαρκασμού να αποκρυσταλλώνεται στη σκηνή του πρωταγωνιστικού διδύμου των γονιών να χαλαρώνουν με ένα τσιγαριλίκι αφού βάλουν τα παιδιά για ύπνο.

Τα όνειρα της μέση οικογένειας για ένα ωραίο σπίτι με μεγάλο κήπο και πισίνα, στο μέσο της ειδυλλιακής υπαίθρου, γίνεται σμπαράλια κάτω από το βλέμμα του συμπαραγωγού και συν-σεναριογράφου Spielberg, που εμφανώς είχε πολλά περισσότερα να κάνει με τη σκηνοθεσία της ταινίας απΚΌ ό,τι ο Hooper, με το ένα πλάνο πίσω από το άλλο να φέρουν τη δική του υπογραφή.

Και το λέω αυτό, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το βλέμμα του Hooper, στα χέρια του οποίου το οπτικό σοκ θα ήταν αμείλικτο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα αδιάφορο για την εικαστική του αρτιότητα...

Αλλά πάλι, σε μια τέτοια περίπτωση το όνομα του Spielberg στους παραγωγούς μάλλον δε θα αρκούσε για να πάρει η ταινία το τελικό rating του ParentΚΌs Guiding, με το οποίο αντικαταστήθηκε το αρχικό Restricted, δύο χρόνια πριν τη μαγική ανακάλυψη του PG13!

Το σεξουαλικό θέμα μπορεί να μην υφίσταται και οι βρισιές να διατηρούνται στο επίπεδο του «σκατά», αλλά η ονειρική σκηνήβ¦ «απολέπισης», η προαναφερθείσα αντικαπνιστική πολιτική των γονιών και το ξεσάλλωμα των αποσυντιθέμενων πτωμάτων λίγο πριν το τέλος, θα αρκούσαν για να δώσουν το απαγορευτικό σηματάκι σΚΌ αυτήν την αγαπημένη παραγωγή των Κ½80s.

Το Poltergeist άνοιξε με μια βδομάδα διαφορά από τον καλοκάγαθο Εξωγήινο ξάδερφό του και φυσικά δεν χρειάστηκε να ακολουθήσει την ξέφρενη πορεία του στο Box Office, για να κατάφερει όμως γεννήσει δύο sequel βπου κέρδισαν το μένος κριτικών και κοινού- και έναν τρομακτικό θρύλο!

H λεγόμενη κατάρα του Poltergeist αιωρείται ακόμη πάνω τον πρόωρο χαμό της εξαιρετικά ταλαντούχας Heather OΚΌRourke (οι συνεργάτες της μιλούσαν συνέχεια για την ικανότητά της να αποστηθίζει 60 σελίδες σεναρίου την ώρα!) και υποδαυλίζεται από τη δολοφονία δια στραγγαλισμού της Dana Freeling, (στην ταινία υποδυόταν τη μεγαλύτερη αδερφή της), το παρ` ολίγον ατύχημα στη σκηνή που ο Oliver Robins μοιράζεται με τον δαιμονισμένο λούτρινο κλόουν, και τους θανάτους άλλων μελών των δύο ταινιών που ακολούθησαν..."

Πηγή: cine.gr

[deadpic]

2qdd2td.jpg




Προβολή συνημμένου 126289Προβολή συνημμένου 126290Προβολή συνημμένου 126291
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ καλή στον ρόλο της η μικρή. Δυστυχώς, πέθανε λίγο μετά το τέλος της τρίτης ταινίας της σειράς, το 1988. Πάντως, με την ταινία ποτέ δεν ξετρελάθηκα, γιατί πραγματικά πλην ορισμένων σκηνών, μου είχε φανεί ψιλοανιαρή. Ενδιαφέρον, έχει η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω απο την ταινία, ύστερα απο τους θανάτους κάποιων εκ των συντελεστών της...
 
καλοκαίρι κάπου στα 90s η ιδιωτική τηλεόραση είχε προβάλει το βράδυ αργά το εν λόγω θρίλερ...άντε να κοιμηθείς μετά...αμυδρά θυμάμαι που το είχαμε δει στην τηλεόραση και μετά δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε...
 
η σκηνη με τον κλοουν

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ή ταινία παιδιά βασίζεται σε αληθινή ιστορία το ξέρει κανείς; Έγινε το 74' σε ένα προάστιο στο enfield όπου κατοικούσε μία οικογένεια ή μητέρα χωρισμένη και τα τέσσερα παιδιά της και βλέπανε έπιπλα να κουνιουνται και ακουγανε φωνές, χτυπηματα τα οποία ακουγανε και οι γείτονες και ή αστυνομία που ήρθε.
 
Ή ταινία παιδιά βασίζεται σε αληθινή ιστορία το ξέρει κανείς; Έγινε το 74' σε ένα προάστιο στο enfield όπου κατοικούσε μία οικογένεια ή μητέρα χωρισμένη και τα τέσσερα παιδιά της και βλέπανε έπιπλα να κουνιουνται και ακουγανε φωνές, χτυπηματα τα οποία ακουγανε και οι γείτονες και ή αστυνομία που ήρθε.

Με την ιστορία των φαινομένων του Ένφιλντ ασχολείται η ταινία To Κάλεσμα 2 (Conjuring 2). H οποία ιστορία μπορεί να είναι και απάτη.
 
Με την ιστορία των φαινομένων του Ένφιλντ ασχολείται η ταινία To Κάλεσμα 2 (Conjuring 2). H οποία ιστορία μπορεί να είναι και απάτη.
Ναι μπορεί να είναι και απάτη αλλά καταχωρήθηκε ως περιστατικό στην αστυνομία και ήρθε και η daily mirror να το καταγράψει!
 
Έτσι είναι. Aπλώς σημειώθηκαν κάποια περιστατικά και εμφανίστηκαν κάποιες φωτογραφίες που προκαλούν δυσπιστία σχετικά με το κατά πόσον πρόκειται για πραγματικά παραφυσικό φαινόμενο ή ένα εφηβικό καπρίτσιο.
H πιο γνωστή φωτογραφία της υπόθεσης του Ένφιλντ είναι αυτή:

Enfield Poltergeist.jpg

όπου η δωδεκάχρονη τότε Τζάνετ Χότζσον, το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, υποτίθεται ότι αιωρείται εξ'αιτίας υπερφυσικής δύναμης, υπό το έντρομο βλέμμα των αδερφών της, οι οποίες διακρίνονται στη γωνία κάτω από τις αφίσες. Όμως η Τζάνετ ήταν αθλήτρια του στίβου στο σχολείο της και ένα τέτοιο άλμα δεν ήταν δύσκολο γι'αυτήν. Και προσωπικά μου φαίνεται ότι σε ΑΥΤΗΝ τη φωτογραφία η μικρά (χορο)πηδάει, δεν αιωρείται. Ξέρω, το θέμα μας είναι η αμερικανική ταινία Πόλτεργκαϊστ αλλά μια και θίχτηκε η υπόθεση του Ένφιλντ είπα να κάνω επίδειξη γνώσεων.

Και στην ταινία αφήνει μια υπόνοια επ'αυτού. Μετά αλλάζει βέβαια.
 
A ή εδώ ταινία δεν έχει σχέση με την πολυκροτη υποθεση γιατί νόμιζα πως αυτή του ήταν ή πιο διάσημη Πολτεργκαιστ υπόθεση που πέρασε ποτέ και πώς ή συγκεκριμένη ταινία πήρε το θέμα της από το Ενφιλντ, σορρυ. Δηλ.σε ρετρό ταινία δεν έχουμε το Ενφιλντ που έγινε το 74'! Ή μικρά όντως χοροπηδά τι αιωρείται έτσι είναι αυτός που αιωρείται.
 
Αγαπημένη ταινία. Με ιδιαίτερη νοσταλγική αίσθηση! Εγώ την είδα πρώτη φορά στο βίντεο, λίγο μετά από τα μέσα των 80s (1986).Λίγα χρόνια πριν όμως,δεν θα ξεχάσω την αναφορά σ'αυτήν που έκανε η εκπομπή του Χ.Οικονόμου "Σάββατο μία και μισή".
Είχε αφιέρωμα στη νέα τότε ταινία με το τρέιλερ,κλιπ με σκηνές από τα γυρίσματα αλλά και συνεντεύξεις των ηθοποιών. Και φυσικά λόγω ηλικίας, κάποιες σκηνές (και ας ήταν μέρη της ταινίας) με είχαν φοβίσει λιγάκι.
Όταν βέβαια την είδα αργότερα,στα 12 μου, δεν με φόβισε αλλά ομολογώ ότι είχε αρκετή αγωνία που σε κρατούσε μέχρι το τέλος.
Επίσης, τον ηθοποιό που έπαιζε τον πατέρα της Καρλ Αν (Κρεγκ Τ. Νέλσον), τον θυμάμαι πάντα γι'αυτόν το ρόλο. Και ας έχει παίξει ο άνθρωπος σε δεκάδες ταινίες (κυρίως βέβαια σε δεύτερους ή τρίτους ρόλους).
π.χ. είτε παίζοντας τον μελλοντικό πεθερό της Σάντρα Μπούλοκ στο "Η Πρόταση",είτε όταν τον έβλεπα να υποδύεται έναν κατηγορούμενο που τον υπερασπιζόταν ο Κιανου Ριβς στο "Ο δικηγόρος του διαβόλου", πάντα στο μυαλό μου ερχόταν (και έρχεται) η εικόνα του πατέρα της οικογένειας στο "Poltergeist".
 
  • Like
Reactions: RIO
Πίσω
Μπλουζα