Το τρένο θα σφυρίξει 3 φορές - High Noon (1952)

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Οφείλω να πω ότι δε μου πολυαρεσουν τα γουέστερν -δεν έχω δει παρά ελάχιστα.Αυτό όμως που μου'χε κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση, ίσως γιατί το πρωτόδα μικρός είναι μακράν το HIGH NOON, φιλμ του 1952.

Δεν έχει πολύ πιστολίδι, κυνηγητά με άλογα ή κακούς Ινδιάνους, γι' αυτό και δε πολυεκτιμήθηκε στην εποχή του. Ο Γκάρι Κούπερ θα μείνει μια εμβληματική φιγούρα. τη μέρα που επιτέλους τελειώνει η θητεία του ως Σερίφη, νιόπαντρος με τη ΘΕΑ Τζέιν Κέλυ, έτοιμος να φύγει για μια νέα ζωή, μαθαίνει πως ο αρχιτραμπούκος της πόλη, αντί να εκτελεστεί γλύτωσε και επιστρεφει ζητώντας εκδίκηση. Και σταδιακά διαπιστώνει πως όλοι οι συντοπίτες του , που στα λόγια τον αγαπούσαν τώρα φοβούνται να τον βοηθήσουν και τον εκλιπαρούν να φύγει , ξεχνώντας πώς ήταν η ζωή τους χάρη σε αυτόν... Η ταινία κυλάει σε πραγματικό χρόνο , βασίζεται στα ηθικά διλήμματα των ηρώων, και γι' αυτό είναι απο τις αγαπημένες μου.

Στην Αμερική πήρε ξεκάθαρη πολιτική χροιά. Για τους αριστερούς , θύμιζε τα όσα είχαν τραβήξει την εποχή του μακαρθισμού με τις μαύρες λίστες στο Χόλιγουντ. Γι' αυτό ακριβώς ο σούπερ δεξιός Τζον Γουέιν χαρακτήρισε το High Noon, ως τη πιο αντιαμερικανική ταινία που είχε δει ποτέ...

 
Απλά αριστούργημα... και από τα κορυφαία γουέστερν όλων των εποχών.

Το ότι είναι γυρισμένη σε πραγματικό χρόνο (τα γεγονότα διαρκούν ακριβώς όσο η ταινία) είναι κάτι που σπάνια συνταντά κανείς και λειτουργεί άψογα στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 
Πολύ καλό γουέστερν, με αρκετούς ηθοποιούς που μετά έγιναν γνωστοί, σε δεύτερους ρόλους ( Lee van Cleef, Katy jurado, Loyd bridges)...
 
Αριστουργηματικό γουέστερν, από τα καλύτερα του είδους. Μεγάλος σκηνοθέτης ο Φρεντ Ζίνεμαν (που έκανε και το "Όσο υπάρχουν άνθρωποι" και το "Η ιστορία μιας μοναχής") και τέλειοι όλοι οι ηθοποιοί, με επικεφαλής τον μυθικό Γκάρυ Κούπερ στον ωραιότερο ρόλο του. Πανέμορφη η Γκρέις Κέλυ.
 
Τέλεια ταινία (οφ τοπικ αλλα να προσθέσω και τη διασκευή του στο Λούκυ Λουκ - Οι Ντάλτον σε γάμο)
 
Ειναι το μοναδικο γουεστερν που μ' αρεσε. Δεν τα παω καλα με το ειδος.....

Κουκλα η Γκρεϊς οπως παντα, αλλα κι ο Γκαρυ Κουπερ πολυ γοητευτικη και επιβλητικη παρουσια!

images
images.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η καλυτερη παραβολη για τον Μακαρθισμο που εγινε ποτε! Νομιζω πως ο Γκαρυ Κουπερ πηγε να καταθεσει στην επιτροπη Μακαρθι (δεν μπορουσε να κανει και αλλιως...κανονισμοι φορουμ ομως στοπ εδω!) αλλα δεν εδωσε ονοματα (᾽᾽Μα τι λετε καλοι μου ανθρωποι εγω ειμαι ενας απλος σταρ του Χολυγουντ, δεν εχω ιδεα απο αυτα τα πραγματα, σας παρακαλω!᾽᾽) αλλα επειδη αυτο ξεσηκωσε αντιδρασεις επαιξε στην ταινια αυτη για να ξεκαθαρισει την θεση του για οποιον δεν καταλαβε.

Βεβαια ανεξαρτητα απο την πολιτικη της τοποθετηση για την οποια καποιος μπορει εχει την γνωμη του η ταινια ειναι απλα αριστουργημα! Φωτογραφια, ερμηνειες, κουστουμια, μουσικη ολα υπεροχα και φυσικα ανυπερβλητο ηθικο διδαγμα.
 
Πίσω
Μπλουζα