Τραγωδία στο γήπεδο (Λάρισα, 26 Οκτωβρίου 1986)

Σώτος Σώτος

RetroMaNiaC
Joined
19 Απρ 2012
Μηνύματα
715
Αντιδράσεις
259
Μου 'ρθε ξαφνικά στην τύχη "φλασιά", αυτές οι φοβερές εικόνες από το "Αλκαζάρ" της Λάρισας το '86 με τον άτυχο άνδρα να μεταφέρεται με το φορείο χτυπημένος θανάσιμα στην καρωτίδα από φωτοβολίδα... Με ένα απλό ψάξιμο βλέπω οτι το τραγικό συμβάν έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1986, δηλαδή σαν αύριο!!!!! :eek:

Οφείλω να θυμήσω λοιπόν σε όλους την άσχημη εκείνη ανάμνηση παραθέτοντας ένα σχετικό αφιέρωμα:

Όταν αίμα κύλησε για πρώτη φορά στο γήπεδο…

 


Μια δοξασία της οποίας οι ρίζες της κρατάνε βαθιά στους αιώνες, θέλει το χλιμίντρισμα του αλόγου που αντιστέκεται στην άμπωτη των σκοταδιών να είναι προάγγελος μεγάλου κακού.


 

 


Τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου του 1986, το «βυσσινί αλογάκι» παρέμενε καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανήσυχο… Για μία ακόμα φορά είχε ένα προαίσθημα, σαν εκείνα που παγώνουν το αίμα, ωστόσο κανείς δεν το αντιλήφθηκε πριν αυτό χαθεί στο ξεδίπλωμα του περιβόητου ορίζοντα, με αποτέλεσμα η ανατριχιαστική τραγωδία της Λάρισας να συνεχίσει τον καλπασμό της πιο γρήγορα και από το ίδιο…


 

 


Το αλογάκι της ΑΕΛ γνώριζε πως λίγες ώρες αργότερα θα έπεφτε και πάλι πάνω του ο μοιραίος κλήρος να ταξιδέψει, σαν άλλος φτερωτός Πήγασος, την ψυχή ενός δικού του παιδιού, του Χαράλαμπου Μπλιώνα, στη γειτονιά των αγγέλων…


 

 


Η δολοπλόκος Μοίρα θα έπαιζε και πάλι τα παιχνίδια της ακροβατώντας πάνω στο λεπτό σχοινί που χωρίζει τον θάνατο από τη ζωή και ο 29χρονος δάσκαλος από το Λουτρό Ελασσόνας, σαν μαριονέτα παραδομένη στις ορέξεις της, θα έπεφτε τραγικό θύμα μιας σειράς περίεργων συγκυριών που καιροφυλακτούν σχεδόν πάντα πίσω από μια τεράστια συμφορά…


 

 


Γιατί μερικές ιστορίες είναι τόσο άδικες που σε αναγκάζουν να ξεκινήσεις από το τέλος…


 

 


Ο Μπλιώνας είχε διοριστεί πριν από μία εβδομάδα στην Αθήνα ως καθηγητής των ΣΕΛΕΤΕ και εκμεταλλευόμενος την αργία της 28ης Οκτωβρίου, ταξίδεψε ως το Μακροχώρι, προκειμένου να επισκεφθεί τους γονείς του σε συγγενικό σπίτι, αλλά και να διευθετήσει κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τον αρραβώνα του. Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου (26/10) κατέβηκε στη Λάρισα με ταξί, προκειμένου να πάρει το λεωφορείο της επιστροφής για την πρωτεύουσα, ωστόσο για λίγα μόλις λεπτά δεν το πρόλαβε και έπρεπε έτσι να περιμένει την επόμενη αναχώρηση η οποία ήταν προγραμματισμένη για μερικές ώρες αργότερα.


 

 


Λόγω της ημέρας, το καφενείο όπου συνήθιζε να συχνάζει ήταν άδειο και για να… σκοτώσει την ώρα του σκέφτηκε να παρακολουθήσει δια ζώσης από τις εξέδρες του Αλκαζάρ την αναμέτρηση της Λάρισας με τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της τότε Α΄ Εθνικής, παρά και το γεγονός πως αν και ενημερωμένος, δεν ασχολιόταν ιδιαίτερα με το ποδόσφαιρο.


 

 


Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επέλεξε να καθίσει σε μια ήσυχη γωνιά δίπλα από τη «Θύρα 1» αποκομμένος από τους υπόλοιπους φίλους της ΑΕΛ, διαβάζοντας την εφημερίδα του πριν την πρώτη σέντρα. Στο γήπεδο, ωστόσο, βρίσκονταν οπαδοί και των δύο ομάδων, οι οποίες εκείνη την εποχή πρωταγωνιστούσαν, με αποτέλεσμα να μην αργήσει να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση, η οποία δυστυχώς δεν περιορίστηκε στα συνθήματα που αντάλλασαν. 45 λεπτά έτσι περίπου πριν την έναρξη της αναμέτρησης, τρεις φωτοβολίδες εκτοξεύθηκαν από την κερκίδα των οπαδών του «Δικέφαλου», με δύο από αυτές να πέφτουν μπροστά από το απέναντι πέταλο των γηπεδούχων.


 

 


Η τρίτη ωστόσο ήταν αυτή που πραγματοποίησε πορεία… θανάτου και αφού χτυπήσει στα κάγκελα της θύρας που κάθονταν οι φίλοι της Λάρισας θα εξοστρακιστεί, χτυπώντας στο λαιμό τον Μπλιώνα.


 

 


Η εικόνα του σωριασμένου άνδρα έχοντας σφηνωμένη την αναμμένη φωτοβολίδα στην καρωτίδα σοκάρει καθώς είναι τόσο ωμή, όσο και η βία των γηπέδων της οποίας είχε μόλις πέσει θύμα. Μόλις οι υπόλοιποι οπαδοί της Λάρισας αντιλαμβάνονται το τραγικό συμβάν, πηδούν τα κάγκελα και σπεύδουν να βοηθήσουν τον άτυχο καθηγητή, όμως η ναυτική φωτοβολίδα που καίει ακόμα αποτελεί τροχοπέδη…


 

 


Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες, η αστυνομία αρνήθηκε να τον μεταφέρει με το περιπολικό στο νοσοκομείο, αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο γήπεδο και όταν τελικά έφθασε, είχε ήδη χάσει τη μάχη με τη ζωή…


 

 


Ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας είχε φύγει για το «κλαμπ του παραδείσου» (σύμφωνα με τους χαροκαμένους οπαδούς της Λάρισας, οι οποίοι για να τον τιμήσουν προχώρησαν στην ίδρυση Τράπεζας Αίματος με την επωνυμία «ΑΕΛ-ΜΠΛΙΩΝΑΣ», ανοιχτή σε όποιον έχει ανάγκη από αίμα) όπου θα συναντούσε τους Θόδωρο Πασσιά, Γκιγιέρμο Ντάους, Δημήτρη Κουκουλίτσιο, Δημήτρη Μουσιάρη και αργότερα τους Μάκη Λυγούρα, Σταύρο Κάσα, Αντρέα Ζέρμα, Λευτέρη Μήλο, Γιώργο Μητσιμπόνα, Αντόνιο Ντε Νίγκρις και Παναγιώτη Μπαχράμη… Μια ολόκληρη ενδεκάδα με τον οπαδό της στην εξέδρα ενός γηπέδου που φωτίζει πλέον φως «αιώνιο», αφήνοντας τις σκιές τους να τριγυρνούν στο ιστορικό γήπεδο της ΑΕΛ…



Όταν από τα μεγάφωνα ακούστηκε η αναγγελία του θανάτου, οι σκηνές αλλοφροσύνης διαδέχονταν η μία την άλλη και οι φίλοι της Λάρισας κινήθηκαν εναντίον αυτών του ΠΑΟΚ, την ίδια ώρα που αρκετές μάνες έψαχναν απεγνωσμένα τα παιδιά τους, πριν η επέμβαση της αστυνομίας κατευνάσει τα πνεύματα.


 

 


Παρά το τραγικό περιστατικό, ο αγώνας δεν αναβλήθηκε, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λάρισας, η οποία ωστόσο τελικά επικράτησε με 2-1 (47΄ Ζιώγας, 83΄ Αλεξούλης – 37΄ Βασιλάκος) σε μια αναμέτρηση που πέρασε σε δεύτερη μοίρα…


 


Από το Λουτρό Ελασσόνας, ο 29χρονος κατέληξε σε ένα ... λουτρό αίματος και η είδηση που αντηχεί αστραπιαία στο χωριό του μοιάζει με ψέμα… Οργή και σπαραγμός τόσο από την οικογένειά του, όσο και από τη φίλαθλη κοινή γνώμη και το ελληνικό ποδόσφαιρό…


 

 


«Αυτά δεν ξεχνιούνται. Ήμουν στα Φάρσαλα με τη γυναίκα μου, γιατί δούλευα στα βαμβάκια. Με τα παιδιά που δούλευα εκεί ακούγαμε σε ένα ραδιοφωνάκι τα όσα είχαν συμβεί στο γήπεδο το μεσημέρι. Στην αρχή το όνομα δεν το είπαν σωστά. Έλεγαν Μηλιώνας και δεν έδωσα σημασία ιδιαίτερη καθώς ήμουν και πιο πίσω, μακριά από το ραδιοφωνάκι. Στη συνέχεια όμως διευκρίνισαν τα στοιχεία και δεν το πίστευα. Ήξερα πως ήταν στη Λάρισα. Αμέσως έφυγα με έναν ξάδελφό μου και πήγα στο νοσοκομείο. Με ρώτησε μάλιστα «έχεις κουράγιο να μπεις στο νεκροτομείο;» και του απάντησα πως φυσικά και έχω. Μπήκα και εκείνο που θυμάμαι είναι πως τον είχαν σε ένα σημείο γυμνό και επικρατούσε μια ακαταστασία που με ενόχλησε. Δεν μπορώ να στο εξηγήσω… Τον πήραμε και πήγαμε στο χωριό», θα αποκαλύψει σε συνέντευξή του αργότερα ο αδερφός του, Αντώνης.


 

 


Ο Μπλιώνας ωστόσο δεν ήταν το μόνο θύμα εκείνης της ιστορίας. Ο 19χρονος τότε Βασίλης Θεοδωρίδης συνελήφθη ως ύποπτος για την εκτόξευση της μοιραίας φωτοβολίδας και αν ο ίδιος επέμενε μέχρι τέλους πως ήταν ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση, τη λάθος στιγμή, καταδικάστηκε αρχικά σε δεκαετή κάθειρξη, η οποία αργότερα έπεσε στα 2,5 χρόνια, για να αποφυλακιστεί τελικά μετά από ενάμισι, καταδικασμένος να ζει για το υπόλοιπο της ζωής του, δακτυλοδεικτούμενος μέσα σε ένα καχύποπτο κοινωνικό περιβάλλον. Ο 44χρονος σήμερα Βασίλης ζει ήσυχα με την οικογένειά του μακριά από το ποδόσφαιρο και τα γήπεδα, ωστόσο η ιστορία αυτή εξακολουθεί να στοιχειώνει τόσο τον ίδιο, όσο και τους δικούς του ανθρώπους που τον πίστεψαν από την πρώτη στιγμή. 25 χρόνια μετά κανείς δεν είναι σε ακόμα σε θέση να πει με απόλυτη σιγουριά πως ήταν αυτός ο δολοφόνος…


 

 


Τα… απόνερα, όμως, εκείνης της θλιβερής ιστορίας έπνιξαν και συνεχίζουν να απειλούν όλους εκείνους που έμειναν πίσω… Η μητέρα του Μπλιώνα έπεσε αμέσως σε κατάθλιψη και κατέληξε λίγο αργότερα χωρίς την παραμικρή υποστήριξη εκτός οικογενείας όπως και ο πατέρας λίγα χρόνια μετά.


 

 


«Θα σου πω κάτι. Κάθε φορά που ακούω ότι γίνονται φασαρίες στα γήπεδα μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Τρελαίνομαι. Τα παιδιά μου ούτε απ΄ έξω να περάσουν» θα συμπληρώσει ο αδερφός του, Αντώνης, για να προσθέσει η γυναίκα του που εκείνη την περίοδο μεγάλωνε τέσσερα παιδιά σε μια έκρηξη οργής: «Να ξέρεις και κάτι. Μεγάλη σημασία έχει πως εκείνον που έριξε τη φωτοβολίδα, τον υποστήριξε η ομάδα του. Τον έκρυβαν συνεχώς από το δικαστήριο. Έβαλαν δικηγόρους, πλήρωσαν γι΄ αυτόν και βγήκε από τη φυλακή αργότερα. Η ΑΕΛ τότε δεν πρόσφερε κάτι. Ούτε δικηγόρο ρε παιδί μου. Ο μόνος που έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον ήταν ο Γκμοχ. Ίσως γιατί ήταν από το εξωτερικό και όλο αυτό του φάνηκε εξωπραγματικό».


 

 


Τραγική ειρωνεία, ο γιος τους και ανιψιός του αδικοχαμένου Χαράλαμπου, Παναγιώτης, αστυνομικός στο επάγγελμα, βρίσκεται στην «Τούμπα» στα περισσότερα εντός έδρας παιχνίδια του ΠΑΟΚ εκτελώντας την υπηρεσία του…


 

 


Η κάθαρση ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας… Τι και αν ωστόσο η θυσία έγινε με τον Χαράλαμπο Μπλιώνα, η λύτρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου όχι μόνο δεν λαμπύρισε ποτέ στον αχανή ορίζοντα, αλλά ακολούθησαν και άλλες… Η ιστορία του καθηγητή δεν δίδαξε... Κύκλοι αίματος που όχι μόνο δεν κλείνουν, αλλά η διάμετρός τους μεγαλώνει ανατριχιαστικά…


Πηγή: http://www.onsports.gr/Podosfairo/Podosfairo-Afierwmata/item/131532-Otan-aima-kylise-gia-proti-fora-sto-gipedo-%28photos-videos%29
 
εχω δει το video και ειναι πραγματικα σοκαριστικο μακαρι να μην ξαναδουμε κατι αντιστοιχο....
 
Aν οχι η μεγαλυτερη ντροπη(κατα την ταπεινη μου γνωμη ) απο τις 2-3 ποιο μελανες στην ιστορια του ΠΑΟΚ (απο οσο γνωριζω τουλαχιστον) .

Κατα την γνωμη μου ισως επρεπε να πεσει κατηγορια (οπως και καθε ομαδα με τετοια περιστατικα εντος και εκτος γηπεδων )και για μια π.χ. εικοσαετια τουλαχιστον να πηγαινει μονιμα ενα ποσοστο των εισπραξεων απο τα εισητηρια (που θα αναγραφεται πανω σε αυτα) στην οικογενεια του αποθανοντος και μετα την παρελευση μονιμα σε θυματα γηπεδικης βιας, ενω αν γινεται για την τριτη φανελα/ενδυμασια να θιοθετηθουν μονιμα τα χρωματα της ΑΕΛ ,ως δειγμα ελαχιστου σεβασμου και συγνωμης .

Παρακαλω να μην ξεκινησει αθλητικο-οπαδικη συζητηση και οχι δεν ειμαι/ημουν οπαδος της ΑΕΛ ,καθε αλλο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παραπλανητικός ο τίτλος του άρθρου και με πάρα πολύ συναίσθημα γραμμένο.

Είχε προηγηθεί η τραγωδία της θύρας 7 το 1981, οπότε δεν ήταν η πρώτη φορά που χύθηκε αίμα στο γήπεδο.

Όπως και να 'χει, τέτοιες σκηνές ας μένουν μακριά από τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Κρίμα που από βλακεία χάσαμε έναν άνθρωπο. :(
 
Αυτη η τραγωδια μας ειχε σημαδεψει για χρονια....

Και την δειχνανε για χρονια στην τηλεοραση...

Οι εικονες απο το γηπεδο ηταν απιστευτες...πολυ σκληρες...ειδικα για μας τα πιτσιρικια..
 
Ήμουν εκεί εκείνη τη μέρα... Ήμουν μόλις 9 χρονών τότε αλλά τα θυμάμαι όλα πολύ έντονα. Με είχε πάρει ο πατέρας μου κι ο θείος μου να πάμε στο γήπεδο. Ξεκινήσαμε με τα πόδια από το σπίτι του θείου μου (μένει περίπου 5 λεπτά από το αλκαζάρ). Στο δρόμο και έξω από το κηποθέατρο είχαμε δώσει ραντεβού με 2 ακόμα φίλους του θείου μου να πάμε όλοι μαζί. Περιμέναμε εκεί για να έρθουν γύρω στα 15 λεπτά. Δεν είχε ακουστεί κάτι μέχρι εκείνη την ώρα. Όταν ήρθαν πια οι φίλοι του θείου μου, πήγαμε προς το γήπεδο. Όταν φτάσαμε έξω από τη θύρα που θα μπαίναμε γινόταν ένας χαμός. Κάποιοι φώναζαν ότι κάποιος τραυματίστηκε, άλλοι ότι σκοτώθηκε, άνθρωποι τρέχανε πάνω-κάτω, γενικά πανικός. Μετά από λίγο είδαμε να βγαίνει ασθενοφόρο από το γήπεδο συνοδεία αστυνομίας. Ακόμα δεν είχαμε μάθει ακριβώς τι είχε γίνει, ξέραμε ότι κάποιος είχε χτυπήσει, ούτε πόσο πολύ όμως ούτε πως. Οπότε όταν ησύχασαν λίγο αργότερα τα πράγματα, μπήκαμε στη θύρα και ανεβήκαμε στις εξέδρες. Καθήσαμε ακριβώς 2 σειρές πάνω από το σημείο που είχε χτυπηθεί ο άνθρωπος και τα αίματα που είχε αφήσει. Τότε μάθαμε ακριβώς τι είχε γίνει. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι σοκαριστήκαμε. Κάποια στιγμή το παιχνίδι άρχισε, αλλά όλοι σκεφτόντουσαν και συζητούσαν τι είχε γίνει.

Η μητέρα μου με τη θεία μου που είχαν μείνει στο σπίτι είχαν φρικάρει εν τω μεταξύ. Είχαν ακούσει από την τηλεόραση ότι κάποιος είχε σκοτωθεί και φοβόντουσαν μήπως ήταν κάποιος από εμάς. Ξέρανε ότι με την ώρα που φύγαμε από το σπίτι, ήμασταν σίγουρα στο γήπεδο όταν έγινε. Δεν ήξεραν ότι θα καθυστερούσαμε περιμένοντας τους άλλους της παρέας. Θυμάμαι την ανακούφισή τους όταν μπήκαμε στο σπίτι μετά τον αγώνα...

Από εκείνη τη μέρα, ο πατέρας μου δεν με ξαναπήρε, ούτε πήγε ο ίδιος σε αγώνα Α' εθνικής για πολλά χρόνια.

Και η λεπτομέρεια: όταν πια το βράδυ μάθαμε ποιος ήταν το θύμα, ο πατέρας μου κατάλαβε ότι τον είχε μαθητή στο σχολείο όταν ήταν μικρός...
 
gapan είπε:
Ήμουν εκεί εκείνη τη μέρα..
Και η λεπτομέρεια: όταν πια το βράδυ μάθαμε ποιος ήταν το θύμα, ο πατέρας μου κατάλαβε ότι τον είχε μαθητή στο σχολείο όταν ήταν μικρός...
Χωρις λογια... :eek:
 
gapan είπε:
Ήμουν εκεί εκείνη τη μέρα... Ήμουν μόλις 9 χρονών τότε αλλά τα θυμάμαι όλα πολύ έντονα.
Καθήσαμε ακριβώς 2 σειρές πάνω από το σημείο που είχε χτυπηθεί ο άνθρωπος και τα αίματα που είχε αφήσει. Τότε μάθαμε ακριβώς τι είχε γίνει. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι σοκαριστήκαμε. Κάποια στιγμή το παιχνίδι άρχισε, αλλά όλοι σκεφτόντουσαν και συζητούσαν τι είχε γίνει.

Από εκείνη τη μέρα, ο πατέρας μου δεν με ξαναπήρε, ούτε πήγε ο ίδιος σε αγώνα Α' εθνικής για πολλά χρόνια.

όταν πια το βράδυ μάθαμε ποιος ήταν το θύμα, ο πατέρας μου κατάλαβε ότι τον είχε μαθητή στο σχολείο όταν ήταν μικρός...
Είναι συγκλονιστικό το να μαθαίνουμε οτι έζησες από τόσο κοντά αυτές τις τραγικές στιγμές φίλε gapan...

Σ΄ευχαριστούμε πολύ για αυτή την κατάθεση ψυχής.
 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ενώ μ' αρέσει απίστευτα το ποδόσφαιρο, ζήτημα να έχω πάει στο γήπεδο πέντε φορές το πολύ.

Είναι τραγικό να χάνονται ζωές έτσι.... Ούτε να τους βλέπω, ούτε να τους ακούω με το φανατισμό τους....

Κρίμα στο παλικάρι - αλίμονο στους δικούς του.

foutix, το απόσπασμα συγκλονιστικό.
 
VAGBITH είπε:
«Να ξέρεις και κάτι. Μεγάλη σημασία έχει πως εκείνον που έριξε τη φωτοβολίδα, τον υποστήριξε η ομάδα του. Τον έκρυβαν συνεχώς από το δικαστήριο. Έβαλαν δικηγόρους, πλήρωσαν γι΄ αυτόν και βγήκε από τη φυλακή αργότερα. Η ΑΕΛ τότε δεν πρόσφερε κάτι. Ούτε δικηγόρο ρε παιδί μου. Ο μόνος που έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον ήταν ο Γκμοχ. Ίσως γιατί ήταν από το εξωτερικό και όλο αυτό του φάνηκε εξωπραγματικό».
Η κάθαρση ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας… Τι και αν ωστόσο η θυσία έγινε με τον Χαράλαμπο Μπλιώνα, η λύτρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου όχι μόνο δεν λαμπύρισε ποτέ στον αχανή ορίζοντα, αλλά ακολούθησαν και άλλες… Η ιστορία του καθηγητή δεν δίδαξε... Κύκλοι αίματος που όχι μόνο δεν κλείνουν, αλλά η διάμετρός τους μεγαλώνει ανατριχιαστικά…

Την θυμάμαι την περίπτωση. Οι εικόνες ήταν από αυτές που οι φανατικοί οπαδοί και το κράτος μας έκαναν να συνηθίζουμε.

[edit] Σεβαστή η τοποθέτηση Alucard αλλά ξεφεύγουμε και κάλλιστα ανοίγει οπαδικές και πολιτικές συζητήσεις τις οποίες δεν επιθυμούμε [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το θυμαμαι σαν τωρα, που βλεπαμε σοκαρισμενοι το βραδυ απο την τηλεοραση... πραγματικα ανατριχιαστικο.
 
Πίσω
Μπλουζα