Τρούμπα '67 (1967)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Τρούμπα '67 (1967)

RetroDB: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Τρούμπα_%2767

Μια ενδιαφέρουσα δραματική-κοινωνική ταινία θα εξεταστεί εδώ. Είναι η "Τρούμπα '67", μια παραγωγή της Α.Κ. Films σε σενάριο Πάνου Κοντέλλη και σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου.

Το θέμα-το καστ. Ένας νυχτοφύλακας στο λιμάνι, ο Αργύρης (Γιώργος Φούντας) γνωρίζει την αρτίστα Ρίτα (Καίτη Θεοχάρη) στο καμπαρέ που δουλεύει η τελευταία και την ερωτεύεται. Η Ρίτα θα ανταποκριθεί και θα εγκαταλείψει τη δουλειά της για να ζήσει μαζί του. Λογαριάζει όμως χωρίς το αφεντικό της τον Σπύρο Τσάβδα (Γιώργος Μούτσιος). Αυτός, μαζί με τον συνεταίρο του (Σπύρος Καλογήρου) και τα πρωτοπαλίκαρά τους Καράμπα (Γιώργος Οικονόμου) και Γκράφα (Χριστόφορος Ζήκας) έχουν στήσει δουλειά με λαθρεμπόριο δολαρίων. Θα χρειαστεί τη Ρίτα σαν κάλυψη για να κλείσει τη δουλειά και εκείνη το δέχεται. Η αστυνομία την ίδια ώρα έχει στο μάτι τη σπείρα μέσω του μυστικού αστυνομικού Παπαδόπουλου (Βαγγέλης Καζάν). Η δουλειά όμως θα στραβώσει από τον Γκράφα που θα επιχειρήσει να πάρει όλη τη λεία (200.000 $) αλλά θα γίνει αντιληπτός από τον Αργύρη που θα του πάρει τα μισά. Ο Γκράφας θα γίνει αντιληπτός από την υπόλοιπη σπείρα και θα βγει από τη μέση.

Ο Αργύρης στο μεταξύ έχει διώξει τη Ρίτα από το σπίτι και αυτή καταφεύγει στον Σπύρο και πάλι. Απογοητευμένος ο Αργύρης οργανώνει το ταξίδι του για Νότια Αμερική με τη βοήθεια του φίλου του Μιχάλη (Θόδωρος Κατσαδράμης). Θα πάει να βρει όμως τη Ρίτα. Αυτή θα τον ακολουθήσει. Το ζευγάρι όμως θα ακολουθήσει η σπείρα αλλά και η αστυνομία. Η τελική λύση του δράματος θα δοθεί στο λιμάνι όχι όμως χωρίς απώλειες...

Σχόλια. Η ταινία εξελίσσεται μέσα στο γνωστό σκοτεινό πλαίσιο της Τρούμπας του Πειραιά που έχουμε δει και σε αρκετές άλλες ταινίες. Εδώ βέβαια ο Γρηγορίου ορίζει από νωρίς την ταυτότητα των ηρώων του έργου και το πώς αυτοί θα κινηθούν. Άνθρωποι της νύχτας με δουλειές λαθρεμπορίου και προστασίας γυναικών. Βιοπαλαιστές του λιμανιού που κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Γυναίκες-θύματα εκμετάλλευσης που ψάχνουν τον σωτήρα που θα τους βγάλει από τα δεσμά της σκλαβιάς τους. Η ατμόσφαιρα είναι πάντοτε βαριά μέσα από το γκρίζο του ουρανού του Πειραιά, τη θολούρα από τα τσιγάρα του καμπαρέ και τα ντουμάνια των πλοίων και των εργοστασίων. Οι χαρακτήρες, "καλοί" και "κακοί" στέκονται αφτιασίδωτοι χωρίς να "ηρωοποιούνται". Ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το λιμάνι, η Τρούμπα και οι άνθρωποι απλά υπάρχουν και ετεροκαθορίζονται από τη θέση στην οποία η μοίρα τους έταξε να υπηρετούν.

Νομίζω ότι η ταινία στέκεται αξιοπρεπώς χωρίς το αποτέλεσμα ωστόσο να είναι εκθαμβωτικό. Δεν είδα και δεν διέκρινα κάποια εξαιρετική ερμηνεία. Αυτό ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Γρηγορίου εστιάζει στις καταστάσεις και στο πλαίσιο χωρίς να εμβαθύνει στους χαρακτήρες. Γι' αυτό άλλωστε η ταινία ονομάζεται Τρούμπα και όχι πχ Ρίτα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι ηθοποιοί είναι κακοί.

Περισσότερο μου άρεσαν δύο από την σπείρα, ο Σπύρος (Γιώργος Μούτσιος) και ακόμη περισσότερο ο Γκράφας (Χριστόφορος Ζήκας). Ο Φούντας μου φαντάζει μάλλον μέτριος ενώ καλύτερα πήγε η Καίτη Θεοχάρη. Αδιάφορος ο ρόλος της Μπέτυς Αρβανίτη ως Νταίζη.

Στα συν της ταινίας η μουσική (βλέπε και παρακάτω) αλλά και οι λήψεις στους δρόμους του λιμανιού στην καταδίωξη του Γκράφα από την υπόλοιπη συμμορία.

Μουσική. Εδώ βλέπουμε μια από τις πρώιμες κινηματογραφικές δουλειές του Μάνου Λοίζου σε συνεργασία με τους Λευτέρη Παπαδόπουλο και Γιάννη Νεγρεπόντη. Η μουσική, βαριά και δύσκολη σχηματοποιεί την ατμόσφαιρα που το έργο θέλει να δώσει. Ακόμη περισσότερο τα τραγούδια. Έτσι ακούμε το εξαιρετικό "Έλα λεβέντη μου" αλλά και το υπέροχο Που να σε βρω του Γιάννη Νεγρεπόντη. Τέλος να πούμε ότι και το πασίγνωστο "Η δουλειά κάνει τους άντρες" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου ακούστηκε πρώτη φορά σε αυτήν την ταινία από την Ελένη Ροδά, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα κυκλοφορήσει με τον Δημήτρη Ευσταθίου στο δίσκο "Σταθμός" (1968).

Απόσπασμα: Η Ρίτα ανακαλύπτει ότι ο Αργύρης δεν είναι παρά ένας φτωχός νυχτοφύλακας.

Αργύρης: - Ήρθες γιατί με νόμιζες πλούσιο, ε;...

Ρίτα: - Δεν θα με καταλάβεις. Για να ξεφύγουμε εμείς από κει πρέπει να βρεθεί ένα χέρι να μας κρατήσει. Μ' άφησες να καταλάβω ότι το βρήκα... αυτό είναι...

Αργύρης: - ...και γελάστηκες...

Ρίτα: - Δεν είμαστε παιδιά Αργύρη. Τώρα ξεσκεπαστήκαμε κι οι δυο. Εγώ τ' όνειρό σου, στο δρόμο, χωρίς δουλειά και με χρέος στο μαγαζί. Εσύ, ένας εργάτης του λιμανιού, άμα το καλοσκεφτείς δηλαδή, είναι πολύ αστείο... Αυτοί είμαστε Αργύρη...

Αργύρης: - Τέλειωσες Ρίτα;

Ρίτα: - Ας πούμε...

Αργύρης: - Μετάνιωσες που με γνώρισες;

Ρίτα: Τι έχει να κάνει;

Αργύρης: - Άκουσε Ρίτα. Ο κόσμος δεν είναι μόνον αυτός που γνώρισες... υπάρχουν τόσα και τόσα κορίτσια που εργάζονται σε εργοστάσια, σε γραφεία, σε μαγαζιά.. και άντρες που δεν γίνονται μπράβοι του Τσάβδα... με καταλαβαίνεις; Κι αν είμαστε όπως είπες αυτοί που είμαστε, εγώ εργάτης... δεν ντρέπομαι... είπες πρωτύτερα ότι ζήταγες ένα χέρι να σε κρατήσει...ε; Να, παρ'το στο δίνω... μόνο που δεν έχει χρυσά δαχτυλίδια, είναι λίγο σκληρό...το θέλεις;

Video.

1. Η Ελένη Ροδά στο "Η δουλειά κάνει τους άντρες".




Φωτογραφίες.

1. Ο Αργύρης και η Ρίτα στο καμπαρέ.

troumpa2.jpg

 

2. Η Ρίτα με την αφίσα του Johnny Hallyday.

troumpa3.jpg

 

3. Ο Σπύρος δίπλα σε ένα διαφημιστικό του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά.

troumpa8.jpg

 

4. Κυνηγητό του Γκράφα από την υπόλοιπη συμμορία στους δρόμους του Πειραιά.

troumpa7.jpg



 

5. Ο Πάνος Σουγκλάκος σε ένα flash πέρασμα από την ταινία (δεν μνημονεύεται καν στους τίτλους).

troumpa1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συγγνώμη, "Το καλντερίμι" που έβαλες, ακούγεται στην ταινία, ή έχει επενδύσει τα πλάνα; (Γιατί φυσικά είναι τραγούδι του Ξαρχάκου).

Καταπληκτική παρουσίαση πάντως, αν και κάποιες φωτογραφίες προς το τέλος δε φαίνονται !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετικη παρουσιαση οπως παντα
 
ΦΖΠ1 είπε:
Συγγνώμη, "Το καλντερίμι" που έβαλες, ακούγεται στην ταινία, ή έχει επενδύσει τα πλάνα; (Γιατί φυσικά είναι τραγούδι του Ξαρχάκου).
Όχι ΦΖΠ1, το "Καλντερίμι" δεν έχει ακουστεί στην Τρούμπα '67 ούτε σε κάποια άλλη ταινία. Είχε παρουσιαστεί στην θεατρική παράσταση "Τα κόκκινα φανάρια".

Για την ποιότητα των φωτογραφιών απολογούμαι, ωστόσο η κόπια δεν ήταν ό,τι καλύτερο!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είχα δει αυτή την ταινία στην τηλεόραση όταν ήμουν πιτσιρικάς και μου είχε φανεί μάλλον αδιάφορη. Ωστόσο, η ωραία σου παρουσίαση, ARETARA, μου κίνησε το ενδιαφέρον και θα επιδιώξω να την ξαναδώ.
 
Συμφωνώ με την εκτίμησή σου atanasio ότι πρόκειται δηλαδή περί μέτριας ταινίας. Ωστόσο αξίζει να τη δει κανείς και για τη μουσική και για τα ηθογραφικά στοιχεία που περιέχει.
 
Το τραγούδι Έλα λεβέντη μου με τη φωνή της Καίτης Θεοχάρη.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Διαφημιστικό της ταινίας

 


49.jpg
49.jpg
 
Μια διαχρονική ανάλυση της Τρούμπας με περιγραφές που ξεκινάνε πριν από τον πόλεμο και φτάνουν έως το 2000, μπορούμε να βρούμε από το ιστολόγιο του δημοσιογράφου-ερευνητή Βασιλείου Κουτούζη, εδώ.
 
Πίσω
Μπλουζα