Τύποι και Κατηγορίες

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.315
Αντιδράσεις
230
Μιας και άκουσα παράπονα σας μεταφέρω εδώ όλες τις κατηγορίες προτύπων και τύπων αυτών. Ας τα δούμε μαζεμένα και ας συζητήσουμε τι αλλαγές θέλουμε, ΑΝ θέλουμε

Προβολή συνημμένου 32293
 
Τι πιστεύω πως λείπει και θα πρότεινα να μπει:

1. Template: Τηλεταινίες

Είδη: Κωμωδία, Περιπέτεια, Κοινωνική, Αισθηματική, Ιστορική, Αστυνομική, Μυστηρίου, Θρίλερ, Παιδική, Ντοκιμαντέρ, Δραματική

(Αυτά μπορώ να σκεφτώ πάνω κάτω για την ώρα. Άλλωστε και να μην χρησιμοποιηθεί ένα είδος, δε χάλασε ο κόσμος)

2. Template: Κινηματογραφικές Ταινίες κινουμένων σχεδίων

Είδη: Κωμωδία, Κοινωνική, Σατιρική Ιστορική, Δραματική, Αισθηματική, Παιδική, Ντοκιμαντέρ, Πειραματική, Φαντασίας

3. Template: Τηλεοπτικές Σειρές κινουμένων σχεδίων

Είδη: Κοινωνική, Σατιρική, Παιδική

Σε όλα τα παραπάνω, τώρα, και στα templates που ήδη έχουμε, θα μπορούσαμε σε ένα "category" να συμπεριλάβουμε το "Μικρού μήκους" (εκτός των "TVgame", "TVEkpompes" & "Series", φυσικά!). Έτσι, όταν χρειαζόμαστε όλες τις μικρού μήκους να τις βρούμε συγκεντρωτικά, να έχουμε την δυνατότητα αυτή. Αλφαβητικά τουλάχιστον, γιατί το αν πρόκειται για βιντεοταινία ή κινηματογραφική ταινία δε θα μπορούμε να το διακρίνουμε και πάλι... Τουλάχιστον αυτονομείται κάπως ως κατηγορία και δεν το έχουμε απλά ως σημείωση στο trivia. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες μικρού μήκους (σχεδόν όλες), είναι κινηματογραφικές ταινίες!

Στο αν υπάρχουν οι παραπάνω κατηγορίες και είδη, έχω επίγνωση σ' αυτά που προτείνω.

Υποσημείωση: Οι περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες κινουμένων σχεδίων είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία (αν όχι όλες) μικρού μήκους! Δε νομίζω να υπάρχει τέτοια ταινία που να ξεπερνά τα 45'.

4. Τι θα μπορούσε να φύγει:

Στις κινηματογραφικές ταινίες δεν υπάρχει "Σόου". Θα μπορούσε κάλλιστα να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο είδος που θα βρούμε αργότερα, όμως, όπως έκανα με το "άλλο". Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοταινίες με το "Σόου".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλημέρα...

Υπάρχουν πολλές ταινίες που έχουν πολύ γυμνό αλλά δεν είναι αισθησιακές....

Θα μπορούσαμε να βάλουμε την κατηγορία -ερωτική- .... ή τολμηρή ερωτική ταινία...

Και κάτι άλλο ...

Μπορούμε να βάλουμε 2 κατηγορίες μαζί δηλ Ερωτική περιπέτεια ή Ψυχολογικό δράμα;
 
Ποια σκέφτεσαι απλά ως "αισθησιακή"; Καταλαβαίνω τι εννοείς, πάντως. Θα σου στείλω pm να το δούμε. Το πρόβλημα με τα διπλά είδη το έχω πει παλιότερα και στον Νάσο. Μου είπε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Τι να πρωτομπεί όμως και τι πρέπει, άραγε, να αλλάξει; Πρέπει να συμφωνούμε όλοι στα είδη. Γιατί "πολεμική" ή "δραματική" και όχι "πολεμικό δράμα" (βλέπε: "Υπολοχαγός Νατάσσα"); Γιατί "κωμωδία" και όχι "κωμική περιπέτεια" (βλέπε: "Λούφα Και Παραλλαγή: Ι4"); Γιατί "κωμωδία" και όχι "κωμωδία επιστημονικής φαντασίας" (βλέπε: "Το Κομπιούτερ Του Θανάτου", "Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι", "Μερικοί τον προτιμούν ηλεκτρονικό").

Εγώ να σου φτιάξω το είδος, δεν είναι πρόβλημα! Απλά πρέπει να ακολουθούμε μια μέση οδό απο 'κει κι έπειτα για όλα τα διπλά είδη. Αν συμφωνείτε με την μέθοδο αυτή, πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα να έχουμε δύο διαφορετικές μεταβλητές για να μπορεί κάποιος που ψάχνει μόνο στις "ερωτικές" να βρίσκει και τις "ερωτικές περιπέτειες" (δεν ξέρω αν υπάρξει τεχνικό πρόβλημα σ' αυτό, θα μας πει ο Νίκος!). ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Σκεφτείτε το καλά πριν αποφασίσετε! Το IMDB δίνοντας μεγάλη ελευθερία σ' αυτά, πας πλέον σε 10 γνωστές ταινίες κι έχουν 20 είδη η καθεμία! Το πιο τραγικό είναι όταν βλέπεις δραματική μαζί με κωμωδία επειδή υπάρχει μια συγκινητική στιγμή μέσα στην κωμωδία. Θέλει προσοχή ένα τέτοιο εγχείρημα γιατί σ' αυτό το κομμάτι στην IMDB το χάσανε το παιχνίδι ενώ τρέχουν και δε φτάνουν, με σβησίματα πλέον... Από την άλλη ο κινηματογράφος στο πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο πολύπλοκος και δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιήσεις μια ταινία σε ένα και μοναδικό είδος. Αν και στην Ελλάδα, δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πριν ενάμισι χρόνο που ξεκινούσε η όλη αυτή δόμηση, είχα αναφέρει να μην χωρίσουμε "Τηλεοπτικές Σειρές" από "Τηλεοπτικές Εκπομπές". Θεωρώ πως όλα ανήκουν στην ίδια κατηγορία ("Τηλεοπτικές Σειρές") και δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού. Απο 'κει κι έπειτα, το καθένα στο είδος του. Αλλού θα έχουμε δραματικές, αλλού κωμικές, αλλού ριάλιτι, αλλού μαγειρικής, αλλού γαστρονομίας, αλλού ενημερωτικές και ούτω καθεξής. Ο τίτλος "εκπομπή" είναι καθαρά όρος που χρησιμοποιούνταν (και χρησιμοποιείται) από Ελληνικά (και μόνο) κανάλια και προγράμματα τηλεόρασης για να "διευκολύνει" ενδεχομένως τον διαχωρισμό από τις τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας. Έτσι, στην λέξη εκπομπή άρχισαν να κολλάνε τα είδη των τηλεοπτικών σειρών με αποτέλεσμα να έχουμε φτιάξει ταμπελάκια όπως "εκπομπή μαγειρικής", "αθλητική εκπομπή" κτλ. λες και αυτές δεν ήταν "τηλεοπτικές σειρές". Ας είναι... Καλώς ή κακώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα και συνεχίσαμε έτσι. Σήμερα, πλέον, φτάνουμε σε ένα πρόβλημα που υπάρχει και μια διαφωνία μεταξύ μας (προς το παρόν εμένα και του Βερνάρδου, αλλά αυτό επειδή έτυχε πρόσφατα να "τρακάρουμε" σε ίδια καταχώρηση) αλλά θα πρέπει να πάρουν θέση και όσοι ακόμη σχετίζονται με την βάση. Θα ήθελα βέβαια, οπωσδήποτε, ν' ακούσω γενικά την άποψη οποιουδήποτε πάνω στο θέμα. Πρέπει να λυθεί. Έχουμε λοιπόν το είδος "ντοκιμαντέρ". Το είδος αυτό είναι καθαρά κινηματογραφικό είδος εδώ και 120 χρόνια και μάλιστα ένα από τα θεμελιώδη αυτής της τέχνης. Το είδος δημιουργείται κινηματογραφικά και κατ' επέκταση το συναντάμε σε βιντεοταινίες, τηλεταινίες και επομένως σε τηλεοπτικές σειρές. Δεν ανήκει στις "Τηλεοπτικές Εκπομπές", όποιες κι αν είναι τέλος πάντων αυτές. Ο Βερνάρδος ανέφερε πως δεν ανήκει στην μυθοπλασία και ως "τηλεοπτικές σειρές" έχουμε κατά νου αυτήν. Και συμπληρώνω ότι αυτό που έχουμε κατά νου όταν λέμε "μυθοπλασία", είναι το θέατρο, η λογοτεχνία και η τρόπον τινά συνέχειά της, ο κινηματογράφος. Δεν ξεκίνησε ο όρος από την τηλεόραση. Η τηλεόραση πάνω σ' αυτές τις τέχνες πατάει και λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα, ως μέσον.

Δεν έχω σπουδάσει κινηματογράφο και δεν είμαι "ειδικός". Βλέπω όμως πως έχουμε σεναριογράφο, άρα υπάρχει σενάριο. Ο ρόλος του ηθοποιού που συναντούμε συνήθως σε ένα ντοκιμαντέρ που άλλοτε φαίνεται και άλλοτε όχι, είναι ο αφηγητής. Ο ηθοποιός που υποδύεται λοιπόν αυτόν τον ρόλο, έχει ένα σενάριο μπροστά του. Υπάρχει μία ιστορία που κάποιος (συνήθως) αφηγείται για λόγους, κυρίως, επιμορφωτικούς και εκπαιδευτικούς. Επίσης μην ξεχνάμε τα δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ όπου και άλλοι ηθοποιοί υποδύονται διάφορους ρόλους, εκτός του αφηγητή. Όταν έχουμε ένα ντοκιμαντέρ, λοιπόν, εάν το βάλουμε στις λεγόμενες "Τηλεοπτικές Εκπομπές", θα το έχουμε δίπλα σε εκπομπές μαγειρικής, ριάλιτι, αθλητικές, ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, talk show και ούτω καθεξής, κάτι το οποίο δε με βρίσκει σύμφωνο. Ανήκει καθαρά στις τηλεοπτικές σειρές, κάθε σειρά ντοκιμαντέρ που υπάρχει, όπως ανήκει και κάθε μία απ' τις εκατοντάδες τηλεταινίες που έχουν βγάλει κατά καιρούς τα κανάλια. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις βιντεοταινίες για τα Ελληνικά ντοκιμαντέρ που ενδεχομένως κυκλοφόρησαν είτε σε VHS είτε σε DVD, με την αλλαγή της τεχνολογίας. Θα ήθελα λοιπόν να σκεφτείτε κάθε περίπτωση και παραγωγή που γνωρίζετε και είναι ντοκιμαντέρ που νομίζετε πως θα έπρεπε να υπάρχει στην βάση και να μας πείτε την γνώμη σας.
 
O Mandrake έθιξε παραπάνω ένα ζήτημα το οποίο μας απασχόλησε και σε μεταξύ μας επικοινωνία: την κατηγοριοποίηση της RetroDB και συγκεκριμένα των ντοκιμαντέρ.

Όσον αφορά τον διαχωρισμό μεταξύ τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ορθώς πραγματοποιήθηκε στη RetroDB, προκειμένου να διαχωρίσουμε τις σειρές (μυθοπλασία) από τις εκπομπές. Στο εξωτερικό αποκαλούν το σύνολο των τηλεοπτικών παραγωγών "TV shows", αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν διαχωρίζουν τις σειρές μυθοπλασίας από τις εκπομπές. Για του λόγου το αληθές, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το λήμμα της wikipedia το οποίο αναφέρεται στα τηλεοπτικά προγράμματα ("Television program") και στο οποίο αναγράφεται:

Scripted entertainment

- Animated

- Award shows (partially scripted)

- Drama—which includes: Action-adventure or Thriller

* Comedy-drama

* Family drama

* Legal drama

* Medical drama

* Police procedural

* Political drama

* Science-fiction / Fantasy / Horror / Supernatural drama

* Serial drama

* Soap opera

* Teen drama

- Miniseries and Television movies

- Comedy Mockumentary

* Satire

* Situation comedy

* Sketch comedy

Unscripted entertainment

- Game shows

- Reality

- Talk shows

Informational

- Infomercials—paid advertising which are up to an hour long

- News programs

- documentaries

- news magazine shows—dealing with current affairs

(Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Television_program#Genres)

Από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ "Scripted entertainment" (ψυχαγωγία βάση σεναρίου / μυθοπλασία / δραματοποιημένα προγραμμάτα) και "Unscripted entertainment" (ψυχαγωγία που δεν βασίζεται σε σενάριο / μή δραματοποιημένα προγραμμάτα) - αυτός είναι ο διαχωρισμός που έχουμε κάνει και εμείς στη RetroDB. Επιπλέον, χρησιμοποιούν ένα διαχωρισμό παραπάνω από εμάς: την κατηγορία "Informational". Σε αυτή την κατηγορία, πέρα από τα ενημερωτικά προγράμματα, εντάσσουν και τα ντοκιμαντέρ. Ένας τέτοιος διαχωρισμός, προσωπικά, δεν μου "ξενίζει" - κάθε άλλο. Πάντως, σίγουρα το ντοκιμαντέρ δεν μπορεί να θεωρηθεί "μυθοπλασία". Και όταν εμφανίζεται στη RetroDB η σελίδα ενός ηθοποιού (πχ της Αλίκης Βουγιουκλάκη, διότι εκεί ήταν που το παρατήρησα), είναι παράταιρο ανάμεσα στις τηλεοπτικές σειρές να εμφανίζεται ένα ντοκιμαντέρ: (http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Αλίκη_Βουγιουκλάκη)

Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:

- Βασίλισσα Αμαλία 1975|1975 ΕΙΡΤ

- Η θεατρίνα 1977|1977 ΕΡΤ

- Καμπαρέ 1978|1978 ΕΡΤ

- Η μεγάλη παρέλαση 1979|1979 ΕΡΤ

- Και εύθυμη και χήρα 1991|1991 ΑΝΤ1

- Δέκα μικροί Μήτσοι 1992|1992 Mega

- Ο χήρος η χήρα και τα χειρότερα 1993|1993 ΑΝΤ1

- Έναν ελληνικό 1995|1995 ΑΝΤ1

Το να εμφανίζεται η ιστορική εκπομπή "Παρασκήνιο" της ΕΡΤ (http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Παρασκήνιο_(1976)) στην παραπάνω λίστα είναι, θεωρώ, "παράταιρο", διότι στην πολιτιστική αυτή εκπομπή η Αλ. Βουγιουκλάκη (ή όποιος άλλος ηθοποιός ήταν κατά καιρούς καλεσμένος) δεν ερμήνευε κάποιο ρόλο, αλλά εμφανιζόταν με την πραγματική του ιδιότητα. Είναι, πάντα κατά τη γνώμη μου, σαφώς πιο λογικό το "Παρασκήνιο" (ή άλλα ντοκιμαντέρ, καθώς το συγκεκριμένο είναι άλλωστε μάλλον πολιτιστική εκπομπή παρά ντοκιμαντέρ) να εμφανίζεται μαζί με εκπομπές λόγου (πχ "Διάλογοι") ή με ενημερωτικές εκπομπές (πχ "Ενώπιος Ενωπίω").

Όσον αφορά τις τηλεταινίες που αναφέρει ο Mandrake, δεν αμφισβητώ την ορθή κατηγοριοποίησή τους στις "Τηλεοπτικές σειρές", εφ' όσον πρόκειται για μυθοπλασία (ιστορία με υπόθεση και ρόλους / ερμηνείες). Τις τηλεταινίες, άλλωστε, και η wikipedia εκεί τις κατατάσσει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα προτιμούσα να μην πιάσουμε το κομμάτι "τηλεοπτικές σειρές"-"τηλεοπτικές εκπομπές" επειδή αν το αναπτύξουμε, σε πολλά χωλαίνει. Αλλά μιας και το ξεκίνησες ας πούμε κάτι απλό. Θεωρούμε, για παράδειγμα, "τηλεοπτική εκπομπή" το "Ανιχνεύσεις" της ΕΤ3 και το κάθε "επεισόδιο" (όπως θα το ονόμαζα εγώ) της τηλεοπτικής εκπομπής δεν είναι επεισόδιο αλλά κι αυτό "τηλεοπτική εκπομπή" με την σειρά του. Δηλαδή έχουμε την τηλεοπτική εκπομπή (και όχι επεισόδιο) "Βαλκάνια" (στην τύχη ο τίτλος) που ανήκει στην τηλεοπτική εκπομπή "Ανιχνεύσεις". Εγώ "κάηκα", μια φορά. "Τηλεοπτική σειρά" σημαίνει ότι είναι μια παραγωγή της τηλεόρασης η οποία είναι σε συνέχειες που ονομάζονται "επεισόδια". Το επεισόδιο είναι κομμάτι/μέρος μιας σειράς και στην προκειμένη περίπτωση, τηλεοπτικής. Η εκπομπή της εκπομπής είναι εκφραστικά, λάθος. Εάν αναλύσει κανείς τις λέξεις "τηλεοπτική" και "σειρά" δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. "TV series" λέγονται και "έξω". Δομικά, επίσης είναι λάθος. Εάν είχαμε ξεχωριστή κατηγορία (που έτσι θα έπρεπε κανονικά) για τα τηλεοπτικά επεισόδια, τα αντίστοιχα "επεισόδια" των τηλεοπτικών εκπομπών πως θα τα είχαμε; "Τηλεοπτικές εκπομπές" πάλι; Το τι περιέχει η κάθε σειρά και πως παρουσιάζεται, χαρακτηρίζεται από το "είδος" της (genre). Μου έδειξες έναν διαχωρισμό στην Wikipedia που δείχνει, όμως, αυτό ακριβώς που ανέφερα. Πως ΟΛΑ τα τηλεοπτικά προγράμματα λέγονται "television programmes" ή "television shows". Αυτό ακριβώς είπα. Δεν είπα ποτέ ότι οι "τηλεοπτικές σειρές" είναι "μυθοπλασία". Εσείς το έχετε στο μυαλό σας έτσι. Εγώ είπα πως όλα είναι τηλεοπτικές σειρές κι απο 'κει κι έπειτα διαχωρίζονται από τα είδη τους. Εάν έχουμε δραματική τηλεοπτική σειρά, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μυθοπλασία. Εάν έχουμε κωμική τηλεοπτική σειρά, το ίδιο. Εάν έχουμε τηλεοπτική σειρά μαγειρικής, σαφώς και δεν είναι μυθοπλασία και ούτω καθεξής. Το σκεπτικό "Τηλεοπτική σειρά = μυθοπλασία" είναι το λάθος. Απο 'κει ξεκινάει το "κακό". Ας είναι όμως. Ακολουθήσαμε αυτή την οδό και είμαστε εκεί τώρα. Το θέμα είναι τι γίνεται με τα ντοκιμαντέρ.

Δεν ανέφερα πουθενά συγκεκριμένα για το "Παρασκήνιο", αλλά σαφώς κι όταν έχουμε ένα ντοκιμαντέρ για οποιοδήποτε ιστορικό ή βιογραφίας θέμα, θα γίνονται αναφορές και αφιερώματα σε πρόσωπα τα οποία θεωρούνται πως εμφανίζονται μέσα σε αυτό. Σαφώς και αυτό από τη μία δεν τους κάνει ηθοποιούς με την έννοια ότι "υποδύονται" κάτι, αλλά ο ρόλος του κάθε προσώπου που γίνεται αναφορά σ' αυτό είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Ο καθένας δηλαδή, φαινομενικά, υποδύεται τον εαυτό του. Από την άλλη η ροή, το σενάριο και η ιστορία που μία ταινία ή σειρά ντοκιμαντέρ θέλει να αφηγηθεί είναι πέρα για πέρα υπαρκτό κι όλα αυτά μαζί με τα παραπάνω είναι που κατατάσσουν τα ντοκιμαντέρ σε άλλο ένα κινηματογραφικό είδος. Δεν είναι σαν τα υπόλοιπα είδη. Έχει αυτή την ιδιαιτερότητα. Πως να το κάνουμε. Σε καμία περίπτωση όμως δε μπαίνει σε κατηγορία απ' αυτό που ονομάζετε "Τηλεοπτικές εκπομπές". Εάν τώρα έχουμε κάποια εκπομπή talk show ή οποία έχει και βίντεο όπως ας πούμε οι "Οι Πύλες Του Ανεξήγητου", το "Αθέατος Κόσμος", το "Το Σήριαλ Των Σήριαλ", τότε στις μεν πρώτες περιπτώσεις θα μπορούσε να μπει ως "Ενημερωτική/κοινωνική τηλεοπτική εκπομπή" ενώ στην δεύτερη περίπτωση να αναφερθεί ως "τηλεοπτική εκπομπή αρχείου" ή κάπως, μιας και ότι έπαιζε σε βίντεο ήταν από αρχειακό υλικό. Δε μπορούμε να θεωρήσουμε κανονικό ντοκιμαντέρ το κάθε ρεπορτάζ. Σειρές όμως όπως "Η Μηχανή Του Χρόνου" είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ντοκιμαντέρ και μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα ως τέτοια τηλεοπτική σειρά! Ή το "Αυτοί Που Πήραν Τα Βουνά". Ας βαφτίσουμε τότε αυθαίρετα και το "Γλυκό Μου Καναρίνι" (2011) με την ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ ή -να πάμε πιο παλιά με- το "Εδώ Πολυτεχνείο" ('74) ως "κινηματογραφική εκπομπή"! Δεν είναι δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ. Δεν υποδύονται ρόλους. Το ίδιο στα "Τραγούδια Της Φωτιάς" ή σε τόσες άλλες κινηματογραφικές ταινίες που κατά την άποψή σου δεν ανήκει στην "μυθοπλασία" (άρα στις "Τηλεοπτικές σειρές"...). Συμφωνείς; Ας φτιάξουμε ένα νέο είδος στις κινηματογραφικές ταινίες της RetroDB έτσι..επειδή το "ντοκιμαντέρ" δεν εξυπηρετεί την υπάρχουσα δομή που έχουμε στην βάση και δεν ξέρουμε που/πως να το κατατάξουμε. Γιατί στην πραγματικότητα αυτός είναι ο λόγος. Πρόβλημα που προκύπτει απ' τον τότε διαχωρισμό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα