Υγρασία, ο μεγάλος εχθρός των κόμιξ!

drspiros

RetroActive
Joined
17 Αύγ 2008
Μηνύματα
564
Αντιδράσεις
322
Εχω στην κατοχη μου μια μεγαλη συλλογη κομιξ, απαρτιζομενη κυριως απο Μικυ Μαους (περιπου 700 τευχη), σχεδον ολα της Περιπετειας (την πρωτη εκδοση) και πολλα Μπαγκς Μπανυ, Σεραφινο, Τιραμολα κτλ., τα οποια φυλαω φυσικα ως κορην οφθαλμου (τουλαχιστον ετσι νομιζα) σε μια ντουλαπα. Πριν εναμιση χρονο περιπου υπεστην ενα ισχυρο πολιτισμικο σοκ οταν διαπιστωσα οτι η στεγη του σπιτιου μου εσταζε μεσα στην ντουλαπα καταστρεφοντας καμια 30αρια τευχη. Φυσικα η ντουλαπα αδειασε τελειως και τα περιοδικα μεταφερθηκαν σε αλλη ντουλαπα. Πριν λιγες μερες διαπιστωσα οτι τιποτα εν τελει δεν κραταει για παντα αφου αυτη τη φορα η υγρασια ειχε κανει το θαυμα της, εστω και χωρις μεγαλες απωλειες.

Πλεον σκεφτομαι να βαψω τις ντουλαπες (τους τοιχους ουσιαστικα) και ψαχνω να βρω εναν τροπο ωστε να απαλλαγω οριστικα απο το φοβο της υγρασιας. Εχει κανεις να μου προτεινει μια λυση σιγουρη και μονιμη; Ευχαριστω
 
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα διατηρήσεις σε κατάσταση κενού. Υπάρχουν ειδικές σακούλες και μια συσκευή που αφαιρεί τον αέρα από μέσα.

Τα πιο οικονομικό που μπορείς να κάνεις είναι να τα βάλεις σε σκοτεινό χώρο με αρκετή ποσότητα Σιλικα Τζελ ώστε να διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας σταθερά. Παλιά έβαζαν πατάτες :D (γιατί τραβούν και αυτές την υγρασία )
 
Αυτο με το κενο μοιαζει ωραιο, αλλα κομματακι δυσκολο. Αυτο με τις πατατες φυσικα το ξεχναμε! Σκεφτομουν μηπως υπαρχουν καποια ειδικα χρωματα που να εμποδιζουν τη συλλογη υγρασιας σε τετοιους χωρους. Τι ειναι αληθεια το Σιλικα Τζελ; Ευχαριστω
 
Δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα έχεις με τα ειδικά χρώματα (οτι υπάρχουν υπάρχουν) και είναι και πανάκριβα.

Το θέμα είναι οτι το χαρτί είναι υδρόφιλο οπότε την υγρασία του θα την τραβάει. Το Silika Gel είναι οξείδιο του πυριτίου με προσμίξεις κοβαλτίου για να αλλάζει το χρώμα του απο λευκό σε ροζ οταν έχει τραβήξει υγρασία και μπλε οταν είναι ξηρό. Το αγοράζεις από μαγαζιά με υλικά συντήρησης ή μαζεύεις τα σακουλάκια που βάζουν στα κουτιά παπουτσιών και στα δερμάτινα ρούχα :)
 
Νομιζω οτι η καλυτερη λυση ειναι να βαψω με πλαστικο χρωμα και προσμειξη μυκητιοκτονου, και να τοποθετησω παραλληλα μεσα στην ντουλαπα αυτες τις ειδικες λεκανιτσες που συλλεγουν την υγρασια. Θα ρωτησω και για το silica gel, ακουγεται ενδιαφερον.
 
Εκτος απο τον χωρο που αποθηκευουμε τα comics μας, σημασια εχει και το πως τα αποθηκευουμε.

Μεγιστης σημασιας ειναι να τα βαζουμε σε σακουλακια με board μεσα. Αυτα υπαρχουν σε διαφορα μεγεθη και θα βρει κανεις σε ολα τα μαγαζια που πουλανε comics (online και μη).

2011-04-27-01h35m27.JPG

Να πως πρεπει να ειναι ολα μας τα comics (οψη και αναποδη):

2011-04-27-01h36m30.JPG

Προσωπικα φυλαω ολα τα comics μου ορθια με σε χαρτοκουτα.

2011-04-27-01h34m50.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μεγαλος καημος η υγρασια! υπάρχει αυτή η εφευρεση που λέγεται ἀφυγραντες᾽ και έχει ενα σακουλακι με το υλικο και αποκατω λεκανιτσα. Κραταει κανενα μηνα μαζευει το νερο και μετά θελει αντικατασταση. Μια καλή μονωση στο σπιτι βοηθάει επισης. Και εχω τα φυλάω μέσα σε διαφανες πλαστικο και ειναι μια χαρά αλλά το χαρτονι πισω σε τι κανει την διαφορά; Γιατί ειναι απαραιτητο; Ευχαριστώ πάντως για την συμβουλή θα το δοκιμάσω και εγώ.
 
freaktmp καλη ιδεα μου εδωσες με τα σακουλακια

ευχαριστω
 
Τα χαρτονια (γνωστα ως backing boards) βοηθανε στο να διατηρουν τα τευχη επιπεδα και χωρις τσακισματα.
 
Uncanny X-Men 141 βλέπω και γουστάρω!! :)

Έχετε τόση υγρασία στο σπίτι που δημιουργεί πρόβλημα στα κόμικς σας; Μήπως φταίνε τα μέρη που τα έχετε τοποθετημένα; (αποθήκες - ντουλάπες - πατάρια). Το καλύτερο είναι να βρίσκονται προφανώς σε βιβλιοθήκες αλλά αν υπάρχει γενικά πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι χρειάζονται μέτρα προστασίας. Υπάρχουν οι αφυγραντήρες με τα σακουλάκια με το ειδικό υλικό και υπάρχουν και οι "επαγγελματικοί" αφυγραντήρες που λειτουργούν με ρεύμα και απλά ρυθμίζεις πόση υγρασία θέλεις στο χώρο. Πριν λίγο καιρό πήρα ένα ψηφιακό υγρόμετρο/θερμόμετρο (πολύ φτηνό, από eshop) για να δω τι παίζει και ευτυχώς δεν έχω υγρασία.

Τα σακουλάκια είναι χρήσιμα κυρίως για τη σκόνη και άλλου είδους φθορές ενώ τα χαρτονάκια δεν είναι απαραίτητα.
 
Βαζεις Καρβουνα και τελος η υγρασια
 
Είσαι μερακλής αγαπητέ freaktmp!!!
 
Οι ζελατίνες είναι απαραίτητες! Όπως είπαν και παραπάνω, υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη ενώ υπάρχουν και με acid free υλικά. Έπειτα καλό θα είναι να τοποθετούνται όρθια σε κούτες (προσωπικά τα έβαζα σε βιβλιοθήκες με τζαμάκι αλλά πλέον έχω μεγάλο πρόβλημα χώρου και σκέφτομαι ν' αγοράσω κάτι πραγματικά μεγάλο) και τα χαρτονάκια δεν είναι όντως απαραίτητα, αλλά δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος. Άλλοι τα σιδερώνουν, ακόμη, τα κόμικς τους (εγώ όχι)! Τώρα αν υπάρχει τόση πολλή υγρασία, ένας αφυγραντήρας πιστεύω πως θα ήταν καλό να υπάρχει (τόσο για τα κόμικς όσο και για σένα!). Οι χαρτόκουτες τραβάνε την υγρασία. Υπάρχουν και ειδικές αν δεν κάνω λάθος, με εσωτερική επένδυση, αλλά είναι ακριβές και δεν ξέρω πόση διαφορά μπορεί να 'χεις με τις απλές. Κι αυτές κυκλοφορούν σε μεγέθη αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να ρωτήσεις σε κάποιο κομιξάδικο της Αθήνας.
 
Εγώ έχω αφυγραντήρα, κάνει πολύ καλή δουλειά, βγάζει το νερό από ένα υγρό δωμάτιο με τους κουβάδες (!), αλλά καιεί πάρα πολύ ρέυμα! Και με την τιμή που έχει το ρεύμα τώρα... Τον πουλάνε σε μαγαζιά ηλεκτροσυσκευών.
 
Καλησπέρα!

Ήθελα να ρωτήσω μιας και ψάχνω και γω ζελατίνες (εντύπων), ξέρει κανείς κανένα μαγαζί στο κέντρο Αθήνας που να πουλάει διάφορα τέτοια.. (ή Παγκράτι)

Δε θέλω να βάλω κόμιξ, θέλω να βαλω μέσα cd θήκη από χαρτόκουτο (διαστάσεις 12,5x14cm)
 
Υπάρχει περίπτωση τα backing boards να τα βρούμε και σε βιβλιοπωλεία;

Ρωτάω για να μη ψάχνω τσάμπα.
 
Είναι από τις περιπτώσεις που όλο λέω οτι θα πάω και δεν έχει "καλιάσει" μέχρι τώρα. #)
 
Πίσω
Μπλουζα