Φιλουμένα (Έλλη VS Αλίκη)

dimitri10b

RetroActive
Joined
26 Δεκ 2010
Μηνύματα
311
Αντιδράσεις
59
ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο

 Capture.JPG

Ανάμεσα στις πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα της Φιλουμένα Μαρτουράνο σίγουρα ξεχωρίζουν αυτές του '78 και του '86 με δύο ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ μορφές του θεάτρου μας. Κοινό τους φυσικά ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ που την πρώτη φορά το έπαιξε με τη μοναδική Έλλη Λαμπέτη ενώ τη δεύτερη συνάντησε στο σανίδι για στερνή φορά την Αλίκη.

42156.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έξοχη η παρουσίασή σου! Τη Φιλουμένα της Λαμπέτη φυσικά δεν την έχω δει αλλά τη Φιλουμένα της Αλίκης την είχα δει τότε live και θυμάμαι πως το είχα βαρεθεί φρικτά! Ήμουν μικρό παιδάκι βέβαια , λίγο πριν την εφηβεία... Αργότερα όμως όταν ξαναείδα την παράσταση μεγάλος πια σε dvd μπορώ να πω πως μου άρεσε αρκετά...Πάντως το συγκεκριμένο έργο είναι αρκετά "βαρύ"...Και φυσικά να πούμε πως για αυτή τη παράσταση η Αλίκη είχε βάψει τα μαλλιά της καστανά , στο φυσικό τους σχεδόν χρώμα , αμέσως μετά το τέλος των παραστάσεών της όμως έγινε και πάλι ξανθιά...Τότε ήταν με τον Βλάσση...
 
Ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που η Αλίκη στράφηκε σε έργα διαφορετικά από αυτά που συνήθιζε...Παρουσιάζεται στο κοινό σαν μια σαραντάρα Ναπολιτάνα πρώην πόρνη με τρεις μεγάλους γιους...ο ρόλος δεν δέχεται ούτε ξανθές μπούκλες ούτε τουαλέτες ούτε φτερά,παγιέτες και στρας πρέπει να είναι ''βαριά'' και κουρασμένη σε ένα ρόλο απαιτητικό.Τα κατάφερε.

Κανονική γνώμη δεν μπορώ να εκφέρω ουσιαστικά για καμία από τις δύο γιατί εννοείται πως καμία από τις δύο δεν πρόλαβα παρ'όλα αυτά έχοντας δει βίντεο με την Αλίκη και έχοντας ακούσει την Έλλη σε ήχο μπορώ να πω πως και οι δύο ήταν υπέροχες,με τη μόνη διαφορά πως η Φιλουμένα της Λαμπέτη είχε μεγάλο ατού τη Σαπφώ Νοταρά.

Άλλες εποχές από κάθε άποψη,δυστυχώς τέτοιες παραστάσεις δεν πρόκειται να ξαναγίνουν...
 
Είχα την τύχη να δω και τις δύο παραστάσεις. Τη "Φιλουμένα" της Έλλης Λαμπέτη την είδα το 1979 (ήμουν 12 χρόνων) και μπορώ να πω ότι η Έλλη ήταν αριστουργηματική: είναι μια ερμηνεία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου. Τη "Φιλουμένα" της Αλίκης Βουγιουκλάκη την είδα το 1986 (ήμουν 19 ετών), αλλά θεωρώ ότι η Αλίκη, παρά τις γενναίες προσπάθειές της, ήταν εκτός ρόλου. Γενικά, η παράσταση του 1978 ήταν πολύ καλύτερη από εκείνην του 1986, όπως και ο Παπαμιχαήλ του 1978 ήταν πολύ καλύτερος από τον Παπαμιχαήλ του 1986.
 
η αξία της Έλλης Λαμπέτη είναι αναμφισβήτητη (και η ίδια η Βουγιουκλάκη τη θεωρούσε την καλύτερη ηθοποιό της Ελλάδας,όπως είχε πει σε συνέντευξη)αλλά η άποψη μου είναι πως και η Αλίκη ανταποκρίθηκε πολύ καλά στο ρόλο.Δεν είναι ότι ως φανατικός Βουγιουκλακικός δεν έχω αντικειμενική κρίση σε ότι αφορά την Αλίκη π.χ από ένα ελάχιστο δείγμα ήχου της Πέπσι του '67 με τη Λαμπέτη πιστεύω ότι ήταν πολύ καλύτερη απ'ότι ήταν η Αλίκη το '92 στον ίδιο ρόλο...αλλά γούστα είναι αυτά και αφού είχατε την τύχη να δείτε και τις δύο παραστάσεις έχετε ένα λόγο παραπάνω
 
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, λατρεύω (για διαφορετικούς λόγους) και την Έλλη και την Αλίκη, απλά πιστεύω ότι, αν και αγωνίστηκε πολύ σκληρά (και αυτό φαινόταν) η Αλίκη, ο ρόλος της Φιλουμένα ήταν έξω από την ιδιοσυγκρασία της. Αλλά, όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος Δημήτρης, αυτά είναι γούστα...
 
Να αναφέρω πως στο archives της ΕΡΤ διασώζεται συνέντευξη της Λαμπέτη από τη σειρά Παρασκήνιο στην οποία η Έλλη μιλάει για τη Φιλουμένα. Να αναφέρω επίσης πως στη Φιλουμένα του 78 έκανε το ντεπούτο του και ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως η Φιλουμένα ανέβηκε και τη δεκαετία του 90 από τη Σμαρούλα Γιούλη που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Ηταν νομίζω το 1995. Τί κρίμα πάντως που και οι 3 πρωταγωνίστριες που την υποδύθηκαν δεν είναι πια εν ζωή
 
836.jpg
836.jpg
 
44.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αρχείο ΄της μητέρας μου πάλι... Είχε δει την παράσταση με την Έλλη Λαμπέτη... Και ήταν ενθουσιασμένη.. Θυμάμαι την είχα ρωτήσει "τι σου άρεσε μαμά?" γιατί εμένα η Λαμπέτη δε μου άρεσε στα κινηματογραφικά "Κορίτσι με τα μαύρα" και "Τελευταίο ψέμα" και η μητέρα μου, μου είχε ότι έχω δίκιο για το σινεμά. Η Λαμπέτη ήταν πλασμένη για το θέατρο. Εκεί ήταν που μεταμορφωνόταν και ήταν τόσο καταπληκτική που συνέπαιρνε τα πάντα στο πέρασμά της.
 
TZELASO είπε:
Αρχείο ΄της μητέρας μου πάλι... Είχε δει την παράσταση με την Έλλη Λαμπέτη... Και ήταν ενθουσιασμένη.. Θυμάμαι την είχα ρωτήσει "τι σου άρεσε μαμά?" γιατί εμένα η Λαμπέτη δε μου άρεσε στα κινηματογραφικά "Κορίτσι με τα μαύρα" και "Τελευταίο ψέμα" και η μητέρα μου, μου είχε ότι έχω δίκιο για το σινεμά. Η Λαμπέτη ήταν πλασμένη για το θέατρο. Εκεί ήταν που μεταμορφωνόταν και ήταν τόσο καταπληκτική που συνέπαιρνε τα πάντα στο πέρασμά της.
Όλες οι γνώμες είναι σεβαστές, αλλά πιστεύω ότι η Έλλη Λαμπέτη στις δυο συγκεκριμένες ταινίες έδωσε κορυφαίες ερμηνείες. Δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι κριτικοί ειδικά για αυτά τα δύο φιλμ τη συνέκριναν με την Γκρέτα Γκάρμπο.
 
atanasio, δε διαφωνώ καθόλου... Το ξέρω ότι αυτές οι ταινίες και η Λαμπέτη άρεσαν πολύ... Εμένα δε μου άρεσαν καθόλου.... Ίσως το θλιβερό θέμα και των δύο... Δεν ξέρω... Και στην "Κάλπικη Λίρα" ήταν θλιμμένο το θέμα και το τέλος, αλλά εκεί μου άρεσε και ο Χορν και η Λαμπέτη...
 
Την Φιλουμένα την είδα πριν 8-9 χρόνια με την Άννα Βαγενά. Ήταν καταπληκτική παράσταση, και η Βαγενά επίσης καταπληκτική. Δεν μπορώ να φανταστώ την Βουγιουκλάκη σ'αυτό το ρόλο. Νομίζω φταίει η ίδια, που τυποποιήθηκε μέσα από "χαρωπές" παραστάσεις και ταινίες. Η Λαμπέτη μου αρέσει πολύ, αλλά δυστυχώς την έχω δει μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες. Νομίζω ότι θα μπορούσε να υποδυθεί οποιοδήποτε χαρακτήρα.
 
Τις είδα και τις δύο παραστάσεις. Η Έλλη Λαμπέτη ήταν λεπτεπίλεπτη και αισθαντική, δεν της πήγαινε η ζουμερή Ναπολιτάνα. Με τίποτα. Η Αλίκη ήταν ασύγκριτα καλύτερη - τουλάχιστον στην πρεμιέρα. Ναι, τη Φιλουμένα της Αλίκης έτυχε να τη δω δυο φορές. Στην πρεμιέρα ήταν καταπληκτική, έδειξε ίσως για πρώτη φορά το εύρος που είχε ως ηθοποιός. Αλλά, όπως πάντα, για να ικανοποιήσει το παλιό κοινό της, αυτό δεν κράτησε για πολύ. Άλλαζε την παράσταση όσο πήγαινε, πρόσθετε μούτες και κωμικές ατάκες για να το αλαφρύνει, αν το κοινό ανταποκρινόταν τις κρατούσε και στις επόμενες παραστάσεις, ώσπου το έργο γινόταν αγνώριστο. Και φυσικά τα μαλλιά όσο πήγαιναν ξανα-ξάνθαιναν. Η μία παράσταση από την άλλη απείχαν παρασάγγας.
 
'Ηταν όμως "ζουμερή Ναπολιτάνα" η Φιλουμένα Μαρτουράνο? Μπορεί να την έπαιξε η Σοφία Λώρεν στην κινηματογραφική μεταφορά του 1965 αλλά είχαν κάνει πολλές αλλαγές για τις "ανάγκες" της ταινίας. Στο θεατρικό έργο η Φιλουμένα είναι 48 και πρώην πόρνη, στην ταινία 39 (και η Λώρεν ήταν μόνο 31 αλλά σταρ και σύζυγος του παραγωγού οπότε έπρεπε να προσαρμόσουν το έργο στα μέτρα της) και ήταν υποτίθεται μόλις 17 και αγνώστου επαγγέλματος όταν τη συνάντησε ο Ντομένικο. Που δεν είναι ιδιαίτερα γόης, αν κρίνω από τις φωτογραφίες του πρώτου ανεβάσματος, και 50 χρονών, πολύ διαφορετικός από τον 41χρονο νεάζοντα και γοητευτικό Μαστρογιάννι.

Εδώ μια φωτό από το πρώτο ανέβασμα του έργου, με την αδελφή του συγγραφέα, Titina de Filippo, για την οποία ο συγγραφέας έγραψε το έργο. Βλέπουμε μια μεσόκοπη πικραμένη γυναίκα, που δεν ξέρω αν είχε υπάρξει ζουμερή αλλά τώρα είναι ξεζουμισμένη. Διαβάζω ότι έκανε μεγάλη επιτυχία.
1660746522963.png
 
Πίσω
Μπλουζα