Φτώχεια και αριστοκρατία / Στουρνάρα 288 (1959)

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.256
Αντιδράσεις
6.019
Φτώχεια και αριστοκρατία / Στουρνάρα 288 (1959)


RetroDB:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A6%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1

Σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Ντίνου Δημόπουλου και Ντίνου Ηλιόπουλου με τους Σοφία Βέμπο, Ντίνο Ηλίοπουλο, Σμαρούλα Γιούλη, Ορέστη Μακρή, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Απόστολο Αβδή, Νίκο Φέρμα, Γιώργο Γαβριηλίδη, Μαίρη Χρονοπούλου, Δημήτρη Καλλιβωκά, Κυβέλη Θεοχάρη και άλλους ηθοποιούς.

Στα τέλη της δεκαετίας του '50 οι κάτοικοι της Αθήνας, αφήνουν τις παλιές γειτονιές και μένουν σε μικρά διαμερίσματα πολυκατοικιών. Στην οδό Στουρνάρα 288 σε μια πολυκατοικία, με αφηγητή τον Πλάτωνα (Ντίνο Ηλιόπουλο), ενός από τους ενοίκους, παρακολουθούμε τις κωμικοτραγικές ιστορίες των υπόλοιπων ενοίκων της.

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ταινία είναι γνωστή και με τον τίτλο ''Φτώχεια και αριστοκρατία''.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αξέχαστα τα "μπιλιετάκια" του Καλοχαιρέτα...!!!

Διαχρονική ταινία...!!!
 
Μορφή σίγουρα ο Καλοχαιτέρας με την αθάνατη ατάκα του "ετελείωσε αγαπητέ μου ετελείωσε!"
 
- Mα πήγα στον Έφορο, και μου είπε ότι ούτε καν σας ξέρει !

(Καλοχαιρέτας) : - Για να τον στείλω εγώ Έφορο στην Κολοπετινίτσα, να δεις, με ξέρει ή δε με ξέρει;
 
Από τις πλέον αγαπημένες μου ταινίες. Κωμική στη βάση με δραματικά στοιχεία... Μια ΑΘήνα που έχει εξαφανιστεί πια... Καταπληκτικοί οι Κρεββατά και Γαβριηλίδης που τσακώνονται συνέχεια.   

Η κόρη της αδελφής μου είναι αισίως 11 μηνών....  Το καλοκαίρι μας το βγάλαμε φυσικά στο νησί μας... Η μικρή χαιρετούσε όλο τον κόσμο... Της έμαθε η γιαγιά της να χαιρετάει και αυτή το εφάρμοσε σωστά σε όοοοοολους τους κατοίκους της Σκοπέλου... :D  Και φυσικά τη φωνάζουμε "Βουλευτή Καλοχαιρέτα"....  Τι άλλο? Ατάκα που έμεινε...
 
Η ταινία αυτή αποτελεί μέγιστη πολιτιστική κληρονομιά, αφενός γιατί παρουσιάζει την Αθήνα μας και την Ελλάδα μας γενικότερα στα ομορφότερα της και αφετέρου γιατί συμμετείχαν μερικά από τα πιο ιερά τέρατα της έβδομης τέχνης και της καλλιτεχνίας γενικότερα. Σοφία Βέμπο, Ορέστης Μακρής, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος! Ονόματα που υποκλίνεσαι βαθύτατα με τον δέοντα σεβασμό που τους αρμόζει. Πως φτωχύναμε έτσι ρε παιδιά και από αυτές τις γιγάντιες μορφές, καταλήξαμε στα φωταγωγημένα εξωτερικά και σκουριασμένα εσωτερικά, επώνυμα (sic) άτομα του σήμερα, που μοιάζουν αποκρουστικές μετριότητες αν όχι ασημαντότητες.
Και όμως η φτωχή Ελλάδα της δεκαετίας του '50, ήταν πολύ πλούσια σε ανθρώπους, παράδοση, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό στερέωμα, Ενώ η ανεπτυγμένη Ελλάδα της Ευρωπαικής Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες φτωχαίνει απελπιστικά σε κουλτούρα, σε επίπεδο σε ανθρωπιά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
ιερά τέρατα της έβδομης τέχνης και της καλλιτεχνίας γενικότερα. Σοφία Βέμπο, Ορέστης Μακρής, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος!
Και Νίκος Καζής να προσθέσω.
 
Πίσω
Μπλουζα