Χρωματικές Παλλέτες 8bit υπολογιστων [λήμμα]

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.792
Αντιδράσεις
4.276
Επειδη εχουμε φαει τα μουστακια μας πολλακις, για τα χρωματα και τις παλεττες διαφορων 8bit home micros επεσα πανω σε ενα wiki αρθρο που τις παρουσιαζει με μεγαλη λεπτομερεια

List of 8-bit computer hardware palettes

Προσωπικα συνεχιζω να πιστευω οτι η παλλετα του SAM και του MSX2+ ειναι πιο κοντα στα γουστα μου...δεν ειναι ουτε υπερλαμπρες (CPC) ουτε αυτοκτονικα θλιμμενες (C64)
 
Wally είπε:
Επειδη εχουμε φαει τα μουστακια μας πολλακις, για τα χρωματα και τις παλεττες διαφορων 8bit home micros ..δεν ειναι ουτε υπερλαμπρες (CPC)
Mε τετοια σχολια να εισαι σιγουρος πως θα τα ξαναφαμε!!! :)

Ωραιο link αρχηγε!
 
." Μουστάκια(*), εμείς οι δυο όπως πάμε, θα τα φάμε τα μουστάκια μας. Κι επειδή εγώ δεν έχω, ό,τι φάμε, θα το φάμε απ΄ το δικό σου…( μουστάκι)"

Υ.Γ. Ο Σταυρίδης, στον Φωτόπουλο (Μουστάκια), από τα "Κίτρινα γάντια"

(*)=> Chuck -Sugar- Norris
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι όντως καλή αναφορά στο θέμα.

Ετυχε να την διαβάσω πρόπερσι, όταν έψαχνα για αναλύσεις/παλέττες του Apple ΙΙ. (στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει και link για αντίστοιχο συγκριτικό σε παλέττες ορισμένων 16μπιτων συστημάτων)

Wally είπε:
Προσωπικα συνεχιζω να πιστευω οτι η παλλετα του SAM και του MSX2+ ειναι πιο κοντα στα γουστα μου...
Για το MSX2+ τα είχαμε πεί και παλιότερα, σε συγκριτικό spectrum vs MSX: Πραγματικά *άλλο επίπεδο* αυτό το μηχάνημα.

Wally είπε:
δεν ειναι ουτε υπερλαμπρες (CPC) ουτε αυτοκτονικα θλιμμενες (C64)
Πάλι αδικείς τον Amstrad, ο οποίος περιλαμβάνει και μερικά "παστέλ" χρώματα στην παλέττα του ώστε να είναι ισορροπημένος (αν και γενικά είναι στα πράσινα και στα μπλε που έχει πολύ καλή γκάμα).

Αυτό το thread μου δίνει την αφορμή να postάρω μερικές εικόνες απο πειραματικές μετατροπές που είχα κάνει το 2010. Θα επανέλθω δριμύτερος !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραιο αρθρακι αλλα σοβαρη ελλειψη η μη αναφορα στο Tandy Color Computer 3..και για του λογου το αληθες δειτε και εδω:http://www.youtube.com/watch?v=wL6g7AvbOn0
 
angel_grig είπε:
Ωραιο αρθρακι αλλα σοβαρη ελλειψη η μη αναφορα στο Tandy Color Computer 3..και για του λογου το αληθες δειτε και εδω:http://www.youtube.com/watch?v=wL6g7AvbOn0
Με προλαβες στο ποσταρισμα angel! Ειχα κανει αναφορα στο review του CoCo3 στο Phoenix 1 για το εξελιγμενο τσιπακι γραφικων που ειχε και που του εδινε τρομερες ικανοτητες απεικονισης 256 χρωματων και σχεδον προγραμματιζομενα mode αναλυσης. Iσως δεν περιλαμβανεται καθως δεν εγινε ποτε επισημο documentation με τις δυνατοτητες του. Η ιδια η Tandy το ειχε χαντακωσει για να μην μπει σφηνα στα επαγγελματικα της μηχανηματα, αφου το προωθησαν με κασσετες demo απο τα CoCo2 αδιαφορωντας για τις δυνατοτητες του!! Και ομως το τερατακι μπορει να κανει πολλα..

Ριξτε μια ματια στο 3:00 και μετα.. απλα σκοτωνει! ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
o Amstrad πάσχει απο γκρι, δεν έχει αρκετά παστέλ, μια όμορφη παλέττα αλλά "λίγη". Ο Spectrum έχει μόνο 8 χρώματα δυστυχώς, συν το color clash, η πιο ισορροπημένη παλέττα είναι φυσικά η C64.

http://www.pixeljoint.com/2010/09/10/3266/16_Color_Winners.htm

Μια ματιά εδώ σε διαγωνισμό του pixel joint για τη καλύτερη 16χρωμη παλέττα που φυσικά κερδίζουν τα παστέλ χρώματα. Δεν είναι φυσικό να χρησιμοποιείς neon χρώματα σε τόσο μικρές παλέττες. Εκπληκτική η παλέττα του Dawnbringer.

Συγκριτικά:

Dawnbringer

PAL2_palette.png


C64

attachment.php


Amstrad style

attachment.php


οι δυνατότητες της παλέττας: (dawnbringer)

db16_v1_mockup.png


C64

turrican_2_14.gif
wrath_of_the_demon_02.gif


arkanoid_03.gif
mayhem_in_monsterland-3.gif
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η παλέτα του C64 είναι φριχτή, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μηχάνημα που δεν έχει (πραγματικό) κόκκινο... :p
 
Maddog είπε:
Η παλέτα του C64 είναι φριχτή, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μηχάνημα που δεν έχει (πραγματικό) κόκκινο... :p
Δεν μπορει.. απλα του το φορτωσανε σε τρυφερη ηλικια, αναγκαστηκε να ζησει με αυτο και εκτοτε προσπαθει να πεισει τον υπολοιπο κοσμο για το παραδοξο! :)
 
Μουαχαχα !! Ωραίος ο Phil. :D Kαι εννοείται πως η παρατήρηση του Maddog είναι σωστότατη. Το "κεραμιδί" κόκκινο, το κόκκινο του "τούβλου" (όπως λέμε "dumb as a brick" :diablotin: ), ή τέλος πάντων το "κόκκινο-που-δεν-είναι-κόκκινο", είναι ίσως το κορυφαίο πρόβλημα της (κατά κοινή ομολογία) ξεπλυμμένης χρωματικά παλέττας του C64. (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί ασχολούνται κάθε τρείς και λίγο με το "σκάλισμα" των τιμών των χρωμάτων στους emulators, δημιουργώντας συνεχώς κάτι διαφορετικό απο την original παλέττα).

Kαι τώρα κάτι πιό ευχάριστο και δημιουργικό (κοινώς: τα παιδία παίζει :D )

Πριν ένα-ενάμιση χρόνο περίπου, έτυχε να κάνω κάτι παλεττο-μετατροπές με αφορμή ένα post που είχα πετύχει σε κομμοντορο-φόρουμ (νομίζω στο Lemon64), όπου κάποιος τύπος ζητούσε την "χαμένη" εισαγωγική οθόνη απο το γνωστό μας Battle of Britain, διότι αναφερόταν ως υπαρκτή στο review του Zzap!

Οντως, εισαγωγική οθόνη δεν υπήρχε ούτε στις εκδόσεις που "κυκλοφορούν" στο διαδίκτυο, ούτε και στο αυθεντικό παιχνίδι σε κασσέτα - το οποίο φρόντισα να δοκιμάσω (ίσως στο Zzap! είχαν κάποια pre-release έκδοση, που συμπεριλάμβανε και την επίμαχη οθόνη).

Παρατηρώντας (απο την περιγραφή) ότι η "απούσα" εισαγωγική οθόνη θα ήταν ουσιαστικά η ίδια με εκείνη του Amstrad, αποφάσισα να σκοτώσω τον χρόνο μου μετατρέποντάς την σε μορφή που να αναγνωρίζει ο C64, και μετά να την εισάγω στο image της δισκέττας για να είναι άμεσα διαθέσιμη για φόρτωμα (δράττοντας ταυτόχρονα και την ευκαιρία να δω πως θα φαινόταν η γνώριμη εικόνα του Amstrad μου, σε παλέττα CBM).

To αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Λιγότερο ζωντανά χρώματα, αλλά τουλάχιστον τώρα το παιχνίδι είχε και πάλι την "χαμένη" του οθόνη !!

bobcpc.png


Μπριζωμένος όπως ήμουν, προσάρμοσα και μία ακόμα οθόνη σε CBM, αυτή τη φορά απο το πολύ γνωστό Express Raider (εδώ είχα και και κανα-δύο μικρά προβληματάκια με το color clash του C64):

expressraidercpc.png


Καμία ωρίτσα μετά, μου ήρθε να παίξω με τις παλέττες απο την ανάποδη (βάζοντας δηλαδή εικόνες απο C64 στις δισκέττες του Amstrad, οι οποίες θα αντικαταστούσαν τις κανονικές).

Πρώτο μου ήρθε στο μυαλό το θρυλικό Elite. Oχι ότι η αυθεντική εισαγωγική οθόνη του Amstrad ήταν άσχημη (είναι και σε mode 1, με πολύ καλή λεπτομέρεια), αλλά επειδή η εικόνα του Cobra μπροστά στο σύμβολο του RA είχε γράψει ιστορία, αποφάσισα να την μεταφέρω - αυτή τη φορά βάζοντας λίγο διαφορετικά χρώματα, επιλεγμένα απο την πλούσια παλέττα του Amstrad:

elitecbm.png


Την ίδια μέρα (πιό αργά πλέον το βράδυ), είπα να δοκιμάσω κάτι τελευταίο - αυτή τη φορά δυσκολότερο.

Ως γνωστόν, ο C64 έχει μεγάλη ποικιλία απο γκρίζα, πράγμα που τον κάνει να αποδίδει πιό άνετα κάποια "μεταλλικά" χρώματα, καθώς και σύννεφα, κλπ. (το γκρί θεωρείται απο πολλούς ως το πιό "βαρετό" χρώμα - και κατά διαβολική σύμπτωση είναι σε αυτό όπου ο CΒΜ προσφέρει ποικιλία, πράγμα που για μία ακόμη φορά λέει πολλά για το ποιόν της παλέττας του).

Για να γίνει κάτι αντίστοιχο στον Amstrad -και συγκεκριμένα για την οθόνη του ATF- ,προτίμησα αντί να βρώ κάποια "παραπλήσια" χρώματα (υπήρχαν κυρίως δύο υποψήφια: το κανονικό γκρί, και ένα πιό σκούρο "μεταλλικό" κυανό-γκρί), να χρησιμοποιήσω αντ' αυτών σκιές γαλάζιου/μπλέ/μωβ - όπου ο Amstrad είναι αρκετά δυνατός.

Το αποτέλεσμα, αν και εντελώς πρόχειρο, ήταν αρκετά καλό (θα μπορούσε σαφώς να γίνει ακόμα καλύτερο) και η οθόνη θύμιζε πλέον ελαφρώς το F29 Retaliator, η εικόνα του οποίου ήταν μάλλον επηρεασμένη απο εκείνη του ATF, μόνο που κυριαρχούσε το γαλάζιο στη θέση του γκρι:

atfcbm.png


Ακόμα και μετά τις παραπάνω στενές επαφές παλεττικού τύπου ("Εχετε Amstrad? Φορτώστε Commodore" - και τανάπαλιν), τα χρώματα του C64 εξακολουθούν να μην με εντυπωσιάζουν - τουλάχιστον συγκριτικά με εκείνα του CPC.

Kρίμα για ένα τόσο "παιχνιδιάρικο" μηχάνημα, να έχει μία παλέττα που το αδικεί.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οταν παινει κατι ο Billy, το κανει φυτιλια!

Εξαιρετικα ενδιαφερουσα αναλυση!!! Ευγε!!
 
Ας δοκιμάσουμε και απο την ανάποδη.

141741-double-dragon-amstrad-cpc-screenshot-b-b-d-is-down-on-the.png


Double Dragon CPC. Μια γραφική αναρχία. Γραφικά που δε ξέρεις πως να τα χαρακτηρίσεις. (έχει γραφτεί σε περιοδικό του εξωτερικού οτι θυμίζουν "digital vomit" - ψηφιακός εμετός)

Πραγματικά το να ξεκαθαρίσεις το sprite σου απο τα backgrounds είναι μια δύσκολη αποστολή, ίσως δυσκολότερη απο το να αντιμετωπίσεις τους ίδιους τους εχθρούς.

Μετατροπή σε παλέττα C64

attachment.php


Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν κάπως, τα τούβλα στους τοίχους μοιάζουν με τούβλα, ο δρόμος μοιάζει με δρόμο και όχι σαν εργαστήριο χημικών, και τα πάντα είναι πιο ευδιάκριτα.

Robocop CPC

135542-robocop-amstrad-cpc-screenshot-watch-out-above-you-robocop.png


οι τοίχοι πραγματικά θυμίζουν το γήπεδο της Manchester United. Το όλο σκηνικό έρχεται να δέσει με τους τυρκουάζ τοίχους παραδίπλα λόγω έλλειψης γκρι. Το μεταλλικό σας sprite θυμίζει βρεγμένο ρομπότ και γενικά το όλο concept δεν είναι ιδιαίτερα αληθοφανές.

C64

attachment.php


Οι τοίχοι πλέον έχουν πάρει τα φυσικά τους χρώματα και ο ήρωας μας πλέον πράγματι μοιάζει μεταλλικός.

Shinobi

119651-shinobi-amstrad-cpc-screenshot-dead-s.png


χαμός τα σχόλια είναι περιττά.

attachment.php


εδώ τα γραφικά αρχίζουν πλέον να θυμίζουν επικίνδυνα το coin op!

P.S Billy μια που είσαι τόσο καλός στις μετατροπές, μετέτρεψε αυτή την εικόνα σε cpc

main.php


η αυτή

main.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα παρέμβω εδώ και...

...θα συμφωνήσω αυτή τη φορά, με τον Shinobi, στο ότι τα παραπάνω παιχνίδια, πραγματικά φαίνονται καλύτερα, μετά από τις παρεμβάσεις του.

Να εφιστήσω όμως την προσοχή σας, στον καταλύτη που ονομάζεται GT65 monitor. Λόγω του μεγάλου ποσοστού χρηστών του, οι συνδυασμοί χρωμάτων προσαρμόζονταν, ώστε τα παιχνίδια να είναι playable και εκεί.

Κοινώς, τα παιχνίδια που παρέθεσε ο Shinobi θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα, με άλλον συνδυασμό χρωμάτων της υπάρχουσας CPC παλέτας.
 
Εμένα πάντως μου φαίνεται σαν να έπεσε ένας κουβάς νερό πάνω στις φωτογραφίες του Amstrad, και ξέβαψαν. :D :D

Για τις δύο τελευταίες εικονίτσες, θα τις περιποιηθώ *αν* βρω χρόνο. Θα προτιμούσα όμως να έχω για μετατροπή εικόνες απο τα "εργοστασιακά" modes του C64 (όπως στο 99% των παιχνιδιών του), και όχι εικόνες που φτιάχνουν οι demάδες "πειράζοντας" το VIC II για να βγάζει "FLI", ή οτιδήποτε άλλο περίεργο.

Ace είπε:
τα CPC παιχνίδια που παρέθεσε ο Shinobi θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα, με άλλον συνδυασμό χρωμάτων της υπάρχουσας CPC παλέτας.
Σωστό αυτό. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εχοντας περασει και τα 2 (c64 & cpc6128 για λιγο) ,αν και ημουν και παραμενω βαμμενος κομοντορας - αλλα οχι αληθωρος- το γεγονος των <<ξεβαμμενων>> <<ξεπνοων>> χρωμματων του C64 ειναι μαλλον γεγονος ...

Υπαρχουν βεβαια παιχνιδια οπως νομιζω το Zamzara ή που η παλετα του C64 του πηγαινε περισσοτερο ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Nemo, υπήρξες και εσύ cpc user ?!? Aυτά τα λένε !! :D

Aν και "βαμμένος" commodorάς όπως είπες, χαίρομαι που δεν δείχνεις να μισείς τον Amstrad.

Προσωπικά, θεωρώ τον commodore ως τον 2ο αγαπημένο μου οκτάμπιτο. Μου άρεσε διότι "συμπλήρωνε" τον Amstrad σε τομείς όπου ήταν πιό αδύναμος (animation/scrolling, & ήχος).

Mε το Zamzara δεν θυμάμαι να έχω ασχοληθεί ποτέ, αν και το όνομα μου κάνει κάποιο "κλικ" (ίσως να το είχα πετύχει σε διαφήμιση, ή κάποια λίστα παιχνιδιών). Για να το αναφέρεις, είμαι σίγουρος ότι θα είναι κάτι το καλό. Θα το τσεκάρω το βράδυ, όταν σχολάσω. :thumbup:
 
O Cpc6128 περασε -και δεν ακουμπησε- για λιγο .

Υπαρχει παντως ενα μοντελο της Αmstrad που μεταξυ μας(*), υπαρχει Bad blood, αλλα αυτο δεν ειναι το 6128.

(*) του συγκεκριμμενου μοντελου και εμου

παντως σε παιχνιδια οπως Zamzara και αλλα ,το Myth ( ή ακομα και το Strormlord ) -οπως μου ερχονται απο μνημης στο μυαλο απο το real thing και οχι μεσω εξομοιωσης- και οπου γινεται εξυπνη επιλογη χρωματων ,η συγκεκριμμενη παλετα καθε αλλο παρα δειχνει τις αδυναμιες της .

Υ.γ. ε οχι και μισος !!! κοντρα ναι .

Btw Shinobi και το λεω με δοση αυτοκριτικης πρωτα απ ολα , ειναι ξεφτιλα για ολους τους Commodorαδες να καθομαστε να τρωγομαστε με τους Amstradαδες και να γραγουμε επιχειρηματα επι επιχειρηματων και ολα αυτα ενω εχουν συμπληρωθει τον Ιανουαριο που σε λιγο φευγει τα 30χρονα του C64 ( January 1982: The Commodore 64 debuts at the Winter Consumer Electronics Show in Las Vegas ) και να μην εχει ανοιξει ενα thread ,αλλα μονο μυτες εκατερωθεν .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ασφαλώς και μόνο η σύγκριση του Commodore 64 με CPC 464, με πράσινα μόνιτορς κλπ αποτελεί ιεροσυλία. Απλά κουβέντα να γίνεται, άλλωστε πολλές φορές έχει γίνει παρόμοια συζήτηση στο φόρουμ.

Γενικά δε τίθεται θέμα σύγκρισης με το καβουρντιστήρι του ζάχαρη, ο CPC είναι no match για τη ταχύτητα, τον ήχο και τις ικανότητες που έχει αυτό το computer.

Όσο για την επέτειο..

Η αυτού μεγαλειότης ο ιδρυτής της Commodore Jack Tramiel το 2007 σε πάνελ στον εορτασμό της 25ης επετείου του ντεμπούτου του C64. Πολύ ενδιαφέρον βίντεο αν και λίγο μεγάλο. Φαίνεται ξεκάθαρα και η ζήλεια των υπολοίπων του πάνελ ειδικά του Steve Wozniak της Apple και του τύπου απο τη μετέπειτα Commodore προς τον Tramiel για όσα κατάφερε, με ατάκες του στυλ "εμείς έχουμε εταιρεία που έμεινε παραπάνω καιρό απο την Commodore στην αγορά", "είχαμε την Amiga που ήταν 10 χρόνια μπροστά απο τον ανταγωνισμό" ενώ οι ίδιοι δεν έκαναν τίποτα μια και πήραν ένα έτοιμο μηχάνημα που έφτιαξε κάποιος άλλος, και μιλώντας μόνο για την Apple σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια του C64! Επίσης κάνει εντύπωση οτι μόνο ο άνθρωπος της IBM αναφέρει τον C64 και πόσο επηρέασε την πορεία των υπολογιστών για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Shinobi είπε:
Ασφαλώς και μόνο η σύγκριση του Commodore 64 με CPC 464, με πράσινα μόνιτορς κλπ αποτελεί ιεροσυλία.
Iεροσυλια ειναι βασικα το να βλεπουμε καθε νεο thread που ανοιγεται να μετατρεπεται σε Shinobi vs CPC.
 
Χαχαχα !! Πεσ' τα βρε Phil. :D
 
Πίσω
Μπλουζα