Ψάχνω πρόγραμμα για system backup/copy

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.326
Αντιδράσεις
1.341
Συγκεκριμένα, αυτό που θέλω να κάνω είναι ένα copy του partition που έχω τα Windows ώστε αν κάτι τύχει στον έναν δίσκο να μπορώ να βάλω τον άλλον και να είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Επίσης να μπορώ να βάλω τον δίσκο αυτό σε ένα άλλο σύστημα (με παρόμοιο hardware) και έτσι να έχω το ίδιο setup δύο φορές.

Ξέρω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με απλό copy paste οπότε χρειάζεται κάποιο πρόγραμμα, όμως δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν γνωρίζω κάποιο καλό. Ενα που βρήκα έκανε ένα image file όχι όμως copy paste τα αρχεία κατευθείαν. Δεν θέλω image file αλλά να κλωνοποιήσω (κυριολεκτικά) τον δίσκο.

Μπορεί να μου προτείνει κάποιος ένα πρόγραμμα που να το κάνει αυτό? Καλό θα ήταν να είναι και free :p
 
Χρησιμοποιω το AOMEI Backupper που ειναι δωρεαν. Ομως δεν εχει χρειστει ποτε να κανω restore καποιο backup ωστε αν δω οτι ειναι ολα ΟΚ και το βασικοτερο:

Δεν υποστηριζει εξαιρεσεις φακελων. Μαλιστα δεν εχω βρει καποιο προγραμμα που να το κανει!

Τι το χρειαζομαι? Θελω να κανω backup το συστημα μου αλλα οχι και τα 100GB προσωπικες φωτογραφιες, βιντεο που τα εχω ετσι κι αλλιως και στο NAS. Να μου βγει ενα backup file 200GB, ειναι εντελως μη-πρακτικο και δεν σου επιτρεπει να κρατας καμποσα backup πισω...
 
Χρησιμοποιώ το Clonezilla

Δεν με έχει απογοητεύσει ως τώρα
 
Λενε οτι εχει προβληματα με τα windows 8.1. Το εχεις δοκιμασει;
 
Πάντως το να βάλεις τον ίδιο δισκο σε παρόμοιο setup pc δεν νομιζω να είναι εφικτό.Θα σου πετάξει μπλε οθόνη.
 
freaktmp είπε:
Λενε οτι εχει προβληματα με τα windows 8.1. Το εχεις δοκιμασει;
Ωχ! Όχι δεν έχω δοκιμάσει με 8.1. Αλλά έχουν άλλο NTFS τα 8.1? Μου κάνει εντύπωση
 
Δεν εχει να κανει τοσο με το filesystem, οσο με την υποστηριξη UEFI/GPT κλπ.
 
To UEFI δεν έχει σχέση με το λειτουργικό, εκτός και αν εννοείς να έχει κλειδωμένο τον υπολογιστή με secure boot οπότε έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορεί να μπουτάρει τίποτα άλλο. Αυτό το έπαθα σε ένα ολοκαίνουριο ASUS mobo με Windows 10 και bug στο BIOS που παρόλο που έχω σβήσει τα κλειδιά, δεν με αφήνει να μπουτάρω τίποτα άλλο εκτός από τα κυρίως λειτουργικό!

GPT πάλι δεν έχει πρόβλημα, μάλιστα παλαιότερα το είχα δοκιμάσει σε ένα Macbook που εκεί είναι μόνο GPT. Μιλάω από εποχής snow leopard.

Όχι ότι παίρνω και όρκο για την σωστή λειτουργία του Clonezilla. Όταν έχεις τόσες διαφορετικές εγκαταστάσεις, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα πάει στραβά.
 
Χμμμ, φαίνεται ότι δεν το είχα σκεφτεί καλά το θέμα από την αρχή αφού έχω κάνει install τα Windows και τα προγράμματα σε partition 500GB όπου το περισσότερο είναι άδειο και έτσι χρησιμοποίησα τον χώρο αυτό για διάφορα άλλα άσχετα αρχεία. Σκέφτομαι τα τα μεταφέρω κάπου και να συρρικνώσω το partition με το disk manager, ώστε να είναι πιο εύκολο να το κάνω backup. Είναι ασφαλές όμως αυτό? Μετά που θα μου μείνουν 400GB unlocated θα μπορώ να κάνω expand κάποιο άλλο partition (έχω τρεις δίσκους και 5 partitions) χωρίς να χάσω δεδομένα ή να κάνω format το partition που θέλω να μεγαλώσω?
 
To disk management δεν ειναι και οτι πιο λειτουργικο και συχνα δεν θα σου κανει την χαρη να κανει shrink.

Θα προτεινα gparted.
 
Αυτά τα warnings περί data loss με φόβισαν, το αφήνω όπως έχει το partition αφού είναι το system.

Θα αδειάσω απλά τα άχρηστα αρχεία και θα κάνω ένα backup σε image file. Aυτά νομίζω κοιτάνε μόνο τον χώρο που πιάνουν τα αρχεία όχι όλο το partition, οπότε μετά το backup το ξαναγεμίζω πάλι.
 
kajwbtfe είπε:
Πάντως το να βάλεις τον ίδιο δισκο σε παρόμοιο setup pc δεν νομιζω να είναι εφικτό.Θα σου πετάξει μπλε οθόνη.
Οχι απαραίτητα πλέον. Η περίπτωση να του πετάξει 100% μπλέ οθόνη είναι στο αρχικό πισί να μπουτάριζε με raid/ahci και στο 2ο πισί να μην εχει καθόλου raid ή να εχει raid αλλά διαφορετικού κατασκευαστή και επομένως ο driver δεν υπάρχει στο σύστημα.

Επειδή μανατζάρω 100άδες πισίά, εμείς χρησιμοποιούμε το acronis backPC που εχει πρόγραμμα universal restore, η χρήση του οποίου σου επιτρέπει κατά τη διάρκεια του restore να βαλεις π.χ. ενα στικάκι με τους drivers που θα ενσωματωθούν στο σύστημα κατά την επανεκκίνηση. Αυτό μ'εχει σώσει.

Ομως προγράμματα τύπου clonezilla/parted(που χρησιμοποιώ εκτός δουλειάς), δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Ναι μεν σου παίρνουν backup ή κανουν restore αλλά δε μπορείς να ορίσεις διαφορετικούς drivers.

Παρόλ'αυτά αν θελεις κανεις ενα κανονικό clone σε άλλο δίσκο ώστε να σου παίξει στο ίδιο πισί, το gparted είναι πολύ καλό. Οπως επίσης και να παρεις disk image και να το εχεις ως μεμονωμένο αρχείο για μελλοντικό restore.

Επίσης, αν το "παρόμοιο" hardware που αναφέρεις, είναι του ιδίου κατασκευαστή (π.χ. μητρική asus με παρόμοιες ικανότητες και κυρίως chipset), θεωρητικά δε θα εχεις πρόβλημα στο restore. Συνήθως το πρόβλημα προκύπτει όταν κανεις restore από πισί με το chipset X(intel) σε αλλο πισί με chipset Y (nvidia) ή από raid σε non-raid.

Αν θελετε μια συμβουλή, όσοι στήνετε windows με χρήση raid, να γυρνάτε το σύστημα και σε non-raid για να φορτώνονται και οι sata drivers, ώστε αν πατε σε άλλο σύστημα που ειναι non-raid, τουλάχιστον το sata να παίξει.

Δεν ξερω τί άλλο να προτείνω. Αν καποιο παληκάρι γνωρίζει ενα εργαλείο, κατα προτίμηση freeware, που να το τρέχεις σε ενα σύστημα που μολις εκανες restore και να βαζει τους drivers από ενα cd/memory stick, χωρίς να μπουτάρεις το λειτουργικό, θα ήθελα να το ξέρω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ρε παιδιά το Βackup που εχουν τα windows δεν είναι καλό?
 
Imgema είπε:
Ρε παιδιά το Βackup που εχουν τα windows δεν είναι καλό?
Όχι. Σε 2 πολύ σημαντικά "catastrophic failures" που είχα στο μακρύ παρελθόν, ήταν απλά ...catastrophic... Έκτοτε, ξανά... που να με πληρώνεις δεν το δουλεύω.

Η λύση που προτείνει ο Ρηγανάκος είναι η πλέον ορθότερη και η πιο αποδοτική (acronis). Εκτός από το raid, επίσης προσοχή με το ahci - μπορεί να δημιουργήσει μικροεπιπλοκές (που δεν τις θες, όταν νιώθεις τον παγωμένο ιδρώτα να κυλάει στην ραχοκοκκαλιά σου...) Από μεριάς μου, δοκιμασμένη πολλάκις, σε σημαντικά μηχανήματα με πολύ κρίσιμα δεδομένα - από workstation μέχρι και servers. Είναι η μόνη λύση που εμπιστεύομαι για να πάρω backup ένα σύστημα. Σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιώ και το ρετρό (φαντάζομαι πλέον!) Norton Ghost - αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι ο δίσκος στον οποίο φορτώνω τον κλώνο του αρχικού μένει ως εφεδρικός. Ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις και κυρίως σε μηχανήματα που το να βρεις αντίστοιχους δίσκους (ή η μεταφορά τους σε νέο τερματικό) είναι πολύ πιο πολυδάπανη κι επίπονη, από το να έχω ένα δίσκο "ετοιμοπόλεμο"....
 
D@redevil είπε:
Όχι. Σε 2 πολύ σημαντικά "catastrophic failures" που είχα στο μακρύ παρελθόν, ήταν απλά ...catastrophic... Έκτοτε, ξανά... που να με πληρώνεις δεν το δουλεύω.
Μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο τι εννοείς ότι ήταν catastrophic? Εγώ θέλω απλά να κάνω ένα image του συστήματός μου το οποίο να μπορώ να επαναφέρω σε περίπτωση που ο δίσκος των Windows χαλάσει. Και να κρατήσω το image αυτό σε έναν εξωτερικό δίσκο και με ένα boot CD να κάνω την επαναφορά (στο Windows Backup έχει την επιλογή να φτιάξεις ένα system repair disk).

Αυτήν την στιγμή έχω φτιάξει ένα image file του συστήματός μου και το έχω αποθηκεύσει σε εξωτερικό δίσκο. Ομως πως μπορώ να το τεστάρω? Σε άλλο παλιότερο PC σίγουρα δεν θα δουλέψει γιατί το PC μου τώρα υποστηρίζει όλες τις "νέες λέξεις" όπως ACHI και EFI (αντι για απλό bios) και φυσικά έχει drivers από hardware που είναι τελείως διαφορετικό και πολύ πιο σύγχρονο (για να μπορώ να πω ότι το setup θα καταφέρει να φορτωθεί σε κάποιο παλιό PC).

Σκέφτηκα να το δοκιμάσω σε ένα virtual environment αφού ήδη έχω το VMware και το χρησιμοποιώ. Έφτιαξα λοιπόν ένα virtual PC και προσπάθησα να κάνω την επαναφορά από το image εκεί, όπου τα error messages και το trial and error έπεφταν βροχή. Κατάφερα να διορθώσω κάποια και να προχωρήσω την διαδικασία αλλά πλέον έφτασα σε ένα σημείο που δεν μπορώ να προχωρήσω. Στο τέλος ή που θα μου βγάζει το μήνυμα ότι το repair disk είναι από άλλη έκδοση των Windows ή που θα φτάσει μέχρι το format για να γίνει το install αλλά δεν θα βλέπει κάποιο δίσκο για να προχωρήσει. Δυστυχώς όμως με όλα αυτά δεν μπορώ να ξέρω αν φταίει το image που έφτιαξα (δηλαδή το Windows Backup) ή το ίδιο το VMWare.

Τώρα σκέφτομαι να δοκιμάσω να αποσυνδέσω τον δίσκο των Windows από το PC, να βάλω κάποιον άλλο άδειο δίσκο με την ίδια χωρητικότητα και να κάνω restore το σύστημά μου εκεί κανονικά (όποτε στην ουσία να φτιάξω έναν δεύτερο δίσκο με το setup μου). Είναι καλή ιδέα αυτή για τεστάρισμα? Δηλαδή εφόσον ο original δίσκος με το setup μου δεν θα είναι καν συνδεδεμένος δεν υπάρχει θέμα να γίνει κάτι "καταστροφικό" απλά μετα θα βγάλω τον "test" δίσκο, θα ξανασυνδέσω τον προηγούμενο και θα είναι σαν να μην άλλαξε τίποτα, σωστά?

Το τελευταίο θα είναι κάτι σαν "real world" test αφού θα κάνω ακριβώς αυτό που θα έκανα αν χάλαγε ο original δίσκος μου. Αν δεν δουλέψει τότε θα ψάξω για κάποιο άλλο backup solution. Αλλά θέλω να κάνω το test πρώτα μιας και έκανα ήδη τόσο κόπο και έφαγα και τόσο χρόνο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπαρχει καποιος τροπος να κανω backup φακελων αλλα χωρις το περιεχομενο μεσα,δηλαδη κατι σαν αρχειο του τι εχω.

Παραδειγμα για να καταλαβετε ,εχω εναν φακελο σε εναν εξωτερικο σκληρο με 700 υποφακελους μεσα ,ειτε βιντεο ειτε μουσικη, γινεται να κρατησω αρχειο τους 700 φακελους χωρις το περιεχομενο τους μεσα και αυτο επειδη δεν θελω να σωσω και τα 700 γιγα απλα αργοτερα αμα καταστραφει ο σκληρος τα ξανακατεβαζω απο το ιντερνετ ,βλεποντας τι ειχα.

Ενας τροπο που χρησιμοποιω ειναι παιρνοντας captures φωτο των περιεχομενων αλλα σε 700 800 subfolders αυτο γινεται λιγο χρονοβορο.
 
Απο command line, πηγαινε στον βασικο φακελο που περιεχει τους υποφακελους που θες να καταγραψεις και δωσε την εντολη:

Κώδικας:
dir /ad /s /b > file.txt
Προσωπικα χρησιμοποιω το Whereisit, αλλα εχω περισσοτερους απο εναν δισκους να κανω indexing.
 
Ωραιος ,το ξερα οτι θα υπαρχουν και αλλοι με αυτο το θεμα και ηταν μια απορια που δεν την συναντας συχνα.

Θα κοιταξω και το προγραμματακι μιας και τα command lines δεν ειναι και η συμπαθεια μου.

Ευχαριστω.
 
Υπαρχει καποιος τροπος να κανω backup φακελων αλλα χωρις το περιεχομενο μεσα,δηλαδη κατι σαν αρχειο του τι εχω.

Παραδειγμα για να καταλαβετε ,εχω εναν φακελο σε εναν εξωτερικο σκληρο με 700 υποφακελους μεσα ,ειτε βιντεο ειτε μουσικη, γινεται να κρατησω αρχειο τους 700 φακελους χωρις το περιεχομενο τους μεσα και αυτο επειδη δεν θελω να σωσω και τα 700 γιγα απλα αργοτερα αμα καταστραφει ο σκληρος τα ξανακατεβαζω απο το ιντερνετ ,βλεποντας τι ειχα.

Ενας τροπο που χρησιμοποιω ειναι παιρνοντας captures φωτο των περιεχομενων αλλα σε 700 800 subfolders αυτο γινεται λιγο χρονοβορο.

Σωτηριο!
Σωζει σε html με subfolders και οτι περιεχει μεσα ο φακελος η ολοκληρος ο σκληρος που θα δηλωσεις.

Snap2HTML

 
Υπαρχει καποιος τροπος να κανω backup φακελων αλλα χωρις το περιεχομενο μεσα,δηλαδη κατι σαν αρχειο του τι εχω.

Παραδειγμα για να καταλαβετε ,εχω εναν φακελο σε εναν εξωτερικο σκληρο με 700 υποφακελους μεσα ,ειτε βιντεο ειτε μουσικη, γινεται να κρατησω αρχειο τους 700 φακελους χωρις το περιεχομενο τους μεσα και αυτο επειδη δεν θελω να σωσω και τα 700 γιγα απλα αργοτερα αμα καταστραφει ο σκληρος τα ξανακατεβαζω απο το ιντερνετ ,βλεποντας τι ειχα.

Ενας τροπο που χρησιμοποιω ειναι παιρνοντας captures φωτο των περιεχομενων αλλα σε 700 800 subfolders αυτο γινεται λιγο χρονοβορο.

Καλημέρα.

Ένας ακόμα τρόπος από την γραμμή εντολών με την εντολή tree. Το αναφέρω σαν πληροφορία.
Ας πούμε θέλω να κάνω ένα snapshot (σαν αυτό που ζητάς) στον φάκελο μου C:\HB και τους υποφακέλους.

Κώδικας:
    tree /f /a C:\HB
Κώδικας:
    tree /f /a C:\HB > C:\HB\a.txt

Το ενδιαφέρον με την εντολή tree είναι πως εμφανίζει αλλά και σώνει τo αποτέλεσμα με διακλαδώσεις, σαν δέντρο.

1627282600340.png

Just my 2 cents.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα