55 Χρόνια Ελληνική Τηλεόραση

Αρμαγεδών

RetroDB Feeder
Joined
7 Φεβ 2021
Μηνύματα
1.214
Αντιδράσεις
3.431
Γενέθλιος ημέρα η σημερινή, με την οποία συμπληρώνονται 55 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη "επίσημη" εκπομπή της τηλεόρασης στη χώρα μας!

Χάριν της επετείου, λοιπόν, αποφάσισα να ανατρέξω στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Εθνικής Βιβλιοθήκης και να ψάξω για δημοσιεύματα του τύπου της εποχής, για να δω ποιες ήταν οι εντυπώσεις και πώς οι άνθρωποι δέχτηκαν τον νέο αυτό τρόπο διασκέδασης. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται παρακάτω, από τα δημοσιεύματα τριών εφημερίδων, της "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ", του "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ" και της "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ":


Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 1966:
(*) Για κάποιον λόγο, δεν μπορώ να αναρτήσω την πρώτη σελίδα του δημοσιεύματος. Θα αναρτηθεί στο κάτω post.



64_38174_-1_page-0001.jpg

Σχόλιο: Αναμφισβήτητα, το δημοσίευμα της "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" είναι το πιο πλήρες, με όμορφη φωτογραφία της Ελένης Κυπραίου, της πρώτης "σταρ", κατά το χαρακτηρισμό του συντάκτη, της τηλεόρασης, και πολλές πληροφορίες ως προς τα παριστάμενα πρόσωπα και τις εντυπώσεις τους. Ενημερωνόμαστε πως η κεραία του ΕΪΡ είχε μικρή εμβέλεια, ενώ οι κάτοχοι συσκευών τηλεόρασης υπολογίζονται σε χίλιους (!!) . Εντύπωση προκάλεσε, μάλιστα, ότι η χώρα μας απέκτησε τηλεόραση μετά την Αλβανία και την Γκάνα... Η καθαρότητα της εικόνας ενθουσίασε και έναν εκ των διευθυντών του BBC, τον κ. Κόλλουβ, ο οποίος "παίνεψε" την ευκρίνεια της εικόνας! Σημαντικό σημείο του όλου δημοσιεύματος βρίσκω και την αναγγελία εγκατάστασης πομπού στην Πάρνηθα, για να καλύπτει όλο το Λεκανοπέδιο (τότε, οι κάτοικοι πίσω από τον Λυκαβηττό δεν μπορούσαν να δουν λόγω του "φυσικού εμποδίου!), και τους προσεχείς μήνες στην Θεσσαλονίκη (η σύνδεση έγινε το 1969) και στην Κεφαλονιά για να καλύπτει την Δυτική Ελλάδα. Τελευταίο σημαντικό σημείο είναι η δήλωση του κ. Γεωργίου Αθανασιάδη για δημιουργία ιδιωτικών σταθμών από την Εθνική Τράπεζα αλλά και από μεγάλους βιομηχάνους, ιδέα που θα υλοποιηθεί 23 χρόνια μετά. Σημαντικό, βέβαια, είναι το ότι λειτουργούσε ιδιωτικός σταθμός στην Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο του 1965!


Εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ":

124_44118_-1_page-0001.jpg

Σχόλιο: Λόγω του ότι είναι στην Θεσσαλονίκη, το δημοσίευμα δεν έχει "και τίποτα το σημαντικό", με εξαίρεση την αναφορά σε δύο προηγούμενους διαγωνισμούς για δημιουργία δικτύου τηλεόρασης, οι οποίοι ακυρώθηκαν, τα έτη 1949 και 1951.

Εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ":

106_5914_-1_page-0001.jpg


Λόγω κακής ποιότητας της εικόνας, μεταφέρω τα γραφόμενα:

"ΗΡΧΙΣΕΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ

Χθες την 6.30 απογευματινήν εγένετο η πρώτη μετάδοσις δοκιμαστικής φύσεως της τηλεοράσεως από το ΕΪΡ.
Η μετάδοσις, η οποία διαρκεί επί δίωρον, θα γίνεται καθημερινώς από τας 6.30 μ.μ."

Σχόλιο: Απλή ενημέρωση των αναγνωστών, τίποτα το σημαντικό.

Μία σκέψη: Πέρασαν 55 ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η μετάδοση της τηλεόρασης. 55 χρόνια μέσα στα οποία συντελέστηκαν πολλές αλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ή όχι διάφορα "όνειρα" των υπευθύνων, και γενικά, "πέρασε από χίλια κύματα". Βλέποντας το παρελθόν, καταλαβαίνουμε πόσο διαφορετική ήταν η τηλεόραση και πού έχει φτάσει σήμερα... Η σκέψη μου, λοιπόν, είναι εξής: αν είχαμε καλύτερα μέσα σαν χώρα, πώς θα ήταν η τηλεόραση και τότε και σήμερα...


Όπως και να 'χει, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ!!!
 

Συνημμένα

  • 64_38170_-1_page-0001 (2).jpg
    64_38170_-1_page-0001 (2).jpg
    1,8 MB · Προβολές: 5
καλύπτει όλο το Λεκανοπέδιο (τότε, οι κάτοικοι πίσω από τον Λυκαβηττό δεν μπορούσαν να δουν λόγω του "φυσικού εμποδίου!), και τους προσεχείς μήνες στην Θεσσαλονίκη (η σύνδεση έγινε το 1969) και στην Κεφαλονιά για να καλύπτει την Δυτική Ελλάδα.
Αυτά ήταν τα σχέδια. Στην Κεφαλληνία άργησε πολύ να μπει. Πρέπει να ήταν γύρω στο 1971-1972. Η εγκατάσταση "ηυνόησεν αθρόας νέας πωλήσεις" στην κωμόπολη που μέναμε τότε διότι λεφτά (για τηλεοράσεις) υπήρχαν, εκπομπή δεν υπήρχε, κι έτσι ως τότε 2-3 συσκευές υπήρχαν στην πόλη κι αυτές από πλούσιους για επίδειξη, με κεραίες σε πανύψηλες εγκαταστάσεις (λέγανε ότι πιάνανε Ιταλία). Τον Ιούλιο του 1969 είχαμε προσκληθεί, μαζί με άλλα μέλη της τοπικής εκλεκτής κοινωνίας, στο σπίτι του χειρουργού Δρ. Χ. για να δούμε την προσσελήνωση. Τίποτε δεν είδαμε, μόνο κάτι τηλεχιόνια με σκιές που μπορεί να ήταν ο Άρμστρονγκ, μπορεί η Σεληνάκατος, μπορεί σεληνάνθρωποι που χαζεύανε τους τουρίστες, μπορεί και προσευχές από τη Μέκκα μέσω Λιβυκής τηλεόρασης. Άρα σίγουρα δεν υπήρχε τότε στην Κεφαλληνία ούτε δοκιμαστικά.

Στη μεταΚεφαλληνιακή εποχή σύντομα αγοράσαμε κι εμείς τηλεόραση, αλλά βάλαμε δύο κεραίες. Η μία για Κεφαλληνία, με καλή εικόνα, κι η άλλη για Τρίπολη, με πολύ χειρότερη. Της Κεφαλληνίας ήταν στον Αίνο και ήταν ψηλά μεν, δυσπρόσιτη δε, οπότε όταν χάλαγε πέρναγε καιρός να φτιαχτεί και στο ενδιάμεσο βολευόμαστε, αν το επέτρεπε ο καιρός, με Τρίπολη. Άρα αυτοί οι δύο θα πρέπει να φτιάχτηκαν περίπου ίδια εποχή ή η Τρίπολη είχε προηγηθεί.

Βέβαια νωρίτερα είχε φτιαχτεί και η ΥΕΝΕΔ, που πρωτοείδα μετά το φθινόπωρο του 1973 όταν ανέβηκα μόνιμα(για 7 χρόνια) Αθήνα.
 
Πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου, elephadas :)
Τώρα, αυτό που είπες πως στην Κεφαλονιά οι τηλεοράσεις έπιαναν πρόγραμμα απ' την Ιταλία, έχεις δίκιο. Και όχι μόνο τότε, αλλά από το 1958 οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας (κυρίως στα Ιόνια νησιά και την Αχαΐα) έπιαναν (όσοι είχαν τηλεόραση) το πρόγραμμα του RAI, του κρατικού καναλιού της Ιταλίας!
Πώς γινόταν αυτό; Πανεύκολο! Λόγω του ότι η ατμόσφαιρα τότε ήταν πιο καθαρή από τα εκπεμπόμενα ραδιοκύματα, τα τηλεοπτικά κύματα "ταξίδευαν" μακριά και έφταναν στο εξωτερικό (κάτι ανάλογο συνέβαινε και τη δεκαετία του '80 στην Μακεδονία που έπιαναν Γιουγκοσλάβικα κανάλια). Και αυτό αποδείχτηκε από τον μηχανικό της Siemens Τάκη Μιχόπουλο, ο οποίος τον Οκτώβριο του '58, μπόρεσε να "πιάσει" το RAI στο ορεινό χωριό Ράχη της Αχαΐας! Μάλιστα, δήλωσε ότι "δεν έχει ξαναδεί τόσο καθαρή τηλεοπτική εικόνα". Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν, τότε, ήταν η κηδεία του Πάπα Πίου του ΙΒ'!
 
Όχι Κεφαλονιά, Δυτική Πελοπόννησο. Αλλά δεν εμπόδιζε η σφαιρικότητα της γης? Σε ορεινό χωριό της Αχαΐας μπορεί να έπιαναν το σήμα, αλλά στο επίπεδο της θάλασσας? Δεν νομίζω το σήμα της τηλεόρασης να αντανακλάται σε καμία -όσφαιρα όπως τα ΑΜ.
 
Καποια ψηφιακα αποκομματα και απο μενα για την ελευση της εγχρωμης τηλεορασεως απο την εφημεριδα Μακεδονια τα περισσοτερα αν δεν κανω λαθος μιας και παει καιρος που τα ειχα κατεβασει.

70κατι.JPG
1975
75.JPG
1976
76.JPG
1978
78.JPG
1979
79.JPG
Και παραλιγο Ιδιωτικη TV ,απο το 1981.

81.JPG
 
Όχι Κεφαλονιά, Δυτική Πελοπόννησο. Αλλά δεν εμπόδιζε η σφαιρικότητα της γης? Σε ορεινό χωριό της Αχαΐας μπορεί να έπιαναν το σήμα, αλλά στο επίπεδο της θάλασσας? Δεν νομίζω το σήμα της τηλεόρασης να αντανακλάται σε καμία -όσφαιρα όπως τα ΑΜ.
Παραπάνω πληροφορίες ή λεπτομέρειες δεν γνωρίζω. Αυτά τα διάβασα από την εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" στις 26 Οκτωβρίου 1958.

Καποια ψηφιακα αποκομματα και απο μενα για την ελευση της εγχρωμης τηλεορασεως απο την εφημεριδα Μακεδονια τα περισσοτερα αν δεν κανω λαθος μιας και παει καιρος που τα ειχα κατεβασει.

Προβολή συνημμένου 223897
1975
Προβολή συνημμένου 223898
1976
Προβολή συνημμένου 223899
1978
Προβολή συνημμένου 223900
1979
Προβολή συνημμένου 223901
Και παραλιγο Ιδιωτικη TV ,απο το 1981.

Προβολή συνημμένου 223902
Πολύ ωραία, Aardvark
Είχα βρει και εγώ αυτά τα αποκόμματα αλλά ο προηγούμενους υπολογιστής "έπαθε εγκεφαλικό" και τα έχασα.
 
η τηλεόραση που είναι στις μπάντες UHF & VHF (Ultra High Frequency & Very High Frequency) είναι μόνο με οπτική επαφή. Αυτό που λες Ελέφαντα στα ΑΜ που ανακλώνται στην ιονόσφαιρα και πιο πολύ το βράδυ. Τώρα όμως η μπάντα των ΑΜ είναι άδεια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν είναι η ισχύς του πομπού πχ 100 kW δεν μπορούμε πχ να πιάσουμε αθηναϊκό σταθμό στην Κρήτη. Ενώ με τέτοια ισχύ στα ΑΜ έχουμε άνετα πανελλήνια λήψη. Η εικόνα στην αναλογική τηλεόραση ήταν με ΑΜ και ο ήχος με FM (αν δεν κάνω λάθος) γι' αυτό στην εικόνα είχαμε πολύ συχνά παράσιτα χιόνια κλπ.
 
Πίσω
Μπλουζα