ATARI ST Noisetracker.

Turrican

RetroManiaC
Joined
28 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.278
Αντιδράσεις
139
ATARI ST Noisetracker.

 


Μια ηλιαχτίδα πριν το MP3 όνειρο!





 





picture.php





Τι να κάνω....τι να κάνωωωω!!!!!

Έχετε κουραστεί από την πεζή καθημερινότητα και θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό; Σας βασανίζουν αμέτρητες ερωτήσεις αλλά δεν έχετε καθόλου απαντήσεις ; Νοιώθετε ότι έχετε πολλά να πείτε σε αυτόν τον κόσμο αλλά κανείς δεν σας ακούει;

Τότε ο μόνος τρόπος να "επιτύχετε" είναι να καταφύγετε στην "μαγεία"!!! Και Αδιαμφισβήτητα ο tracker είναι μαγεία! Είναι ο τρόπος που ψάχνατε τόσο καιρό για να εντυπωσιάσετε τις "άμυαλες" συμμαθήτριες σας που λιώνουν βλέποντας εκείνον τον αντιπαθητικό να παίζει κιθάρα στο σχολείο επειδή έμαθε εκεί πέρα να γρατζουνάει μερικές χορδές!!!

Είναι η ελπίδα να γίνετε ένας Βασίλης Πολυδούρης ή ένας Βαγγέλης Παππαθανασίου! Είναι η λύσηγια να σας βλέπουνε όλοι και κυριολεκτικά να... χαζεύουν!!! Να σας κάνουν υποκλίσεις οι πόρτες όταν μπαίνετε στα κλαμπ! Θα...... γίνετε πλούσιοι σας λέω!!!

Ο Απίστευτος κόσμος της ηλεκτρονικής μουσικής βρίσκεται έξω από το σπίτι σας και σας χτυπάει την πόρτα! θα μείνετε απαθείς και απλώς θα την κοιτάτε;;; Γρήγορα ανοίξτε της να μπει μέσα!!!

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=A8Gg1VNbMt8]YouTube - Noisetracker Atari ST




Atari St Noisetracker! Ο βασιλιάς!!!




Εντάξει να το πάρω....... αλλά τι κάνει;;;

Ο Tracker είναι σχεδόν ο ορισμός της δημιουργίας ηλεκτρονικής μουσικής σε υπολογιστή. Είναι ένας εύκολος και αξιοπρεπής τρόπος να φτιάξεις τα δικά σου μουσικά αριστουργήματα χωρίς να αναγκαστείς προς αγορά ακριβού μουσικού εξοπλισμού. Πρόκειται για ένα απλό στην χρήση του μουσικό editor που μας επιτρέπει να γράψουμε την δική μας μουσική σύνθεση χωρίς απαραίτητα να έχουμε ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις.

Η ιδέα του είναι απλή! Σε αντίθεση με τα μουσικά midi προγράμματα δεν απαιτεί από εμάς να έχουμε συνδεδεμένο κάποιο μουσικό όργανο στον υπολογιστή μας αφού χρησιμοποιεί για ήχους τα δικά του ηχητικά samples όπου φορτώνει στην μνήμη και δεν χρειάζεται άλλη εξωτερική πηγή.

Η μορφή του και ο τρόπος χειρισμού του ομοιάζει με ένα τυπικό midi pattern sequencer! Το πληκτρολόγιο του H/Y μας μεταμορφώνεται αυτομάτως σε synthy κλαβιέ από όπου μπορούμε να παίξουμε και να εισάγουμε τις συνθέσεις μας step by step ή σε πραγματικό χρόνο.

Μα πότε έγινε αυτό το πράγμα;;;

Τα tracker προγράμματα πρωτοεμφανίστηκαν στην Amiga (Ultimate soundtracker) εκμεταλλευόμενα τα ειδικά ολοκληρωμένα της που της επέτρεπαν να αναπαράγει ποιοτικά ηχητικά δείγματα χωρίς να απασχολεί ιδιαιτέρα τον επεξεργαστή. Έτσι η φιλοσοφία και η τελική υλοποίηση βασίστηκε σε αυτό το hardware εμφανίζοντας 4 ανεξάρτητες στήλες που αντιστοιχούν στα 4 ηχητικά κανάλια της Amiga. Μέσα σε αυτά μπορούμε να εισάγουμε τις νότες μας όπου εμφανίζονται με ένα γραμματικό σύμβολο συνοδευόμενο από μια ακολουθία αριθμών, προσδιοριστικών των διαφόρων παραμέτρων όπως αριθμό ηχητικού δήγματος , ένταση , φίλτρα, εφέ κ.α.

Ο τρόπος του προσδιορισμού του χρόνου που θα ακουστεί η επόμενη νότα είναι ανάλογη με το καινό που θα αφήσεις στο pattern μέχρι την εισαγωγή της επόμενης. Η ευκολία της μουσικής φιλοσοφίας που διαθέτουν αυτά τα προγράμματα πυροδότησαν σχόλια ότι ο εμπνευστής τους δεν πρέπει να ήξερε καθόλου μουσική! Κάτι τέτοιο όμως δεν νομίζω να είναι σωστό.

Τα πιο γνωστά μουσικά αρχεία που αναγνωρίζουν οι trackers είναι τα Mods από το extension (.mod) Στις πρώιμες μορφές τους τα mods μπορούσαν να έχουν μέχρι 15 samples αλλά αργότερα μπορούσαν πολύ περισσότερα. Επίσης με το πέρασμα του χρόνου ανάλογα με την έκδοση και τις δυνατότητες των trackers, το παραδοσιακό extension (.mod) διαμορφώθηκε ποικιλοτρόπως και πήρε πολλές μορφές όπως (.xm) κτλ.

Στην εποχή του όταν πρωτοεμφανίστηκε ο soundtracker ήταν καινοτομία τεραστίου μεγέθους. Θα ξέρετε εσείς οι παλαιότεροι ότι η αναπαραγωγή sampled ήχου ήταν και είναι μια από τις πλέον μνημοβόρες εφαρμογές. Παρόλο τις τεράστιες μνήμες που έφεραν οι νεοφερμένοι 16bit υπολογιστές , ο χρόνος αναπαραγωγής ενός ψηφιοποιημένου τραγουδιού ποίκιλλε από κάμποσα δευτερόλεπτα μέχρι 1 το πολύ 2 λεπτά (με μεγάλες παραχωρήσεις στην ποιότητα του ήχου). Η καινοτομία των trackers ήταν ότι τα αρχεία τους (τύπου .mod) περιείχαν πολύ σύντομα 8 bit samples και μερικά δεδομένα που καθόριζαν το πότε, που και πως θα αναπαραχθούν με αποτέλεσμα να είναι ευέλικτα και πολύ μικρά σε μέγεθος (μερικές δεκάδες kilobytes) γεγονός που έκανε δυνατή και τη χρησιμοποίηση τους ακόμα και μέσα από τα παιχνίδια. Φανταστείτε πόση μνήμη θα χρειαζότανε ένα μουσικό κομμάτι αντίστοιχης χρονικής διάρκειας με ένα mod για να ακουστεί! Σίγουρα αρκετά Mb's!!!! Δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε τα mods ως τα MP3 των τότε Micros! Καταλαβαίνετε σίγουρα ότι μιλάμε για πραγματική επανάσταση!


picture.php




Noisetracker... Ο αγαπημένος μου!!!




Οι χρήστες έτσι βρήκαν έναν ακόμα διασκεδαστικό τρόπο χρησιμοποίησης των υπολογιστών τους και ίσως αποι τότε για πρώτη φορά απέκτησε υπόσταση η έννοια της δημιουργίας μουσικών βιβλιοθηκών με ατελείωτα κομμάτια όπου έφταναν σε απόδοση πιο κοντά στις αυθεντικές τους εκτελέσεις εν αντίθεση με τα πιο αφαιρετικά και "αδιάφορα" G.midi files. Η ύπαρξη αληθινών ηχητικών δειγμάτων έδινε τον ρεαλισμό και την ευελιξία για να προστεθούν στις συνθέσεις πρωτόγνωρα μέχρι τότε εφέ όπως ανθρώπινη φωνή δίνοντας εκπληκτικά αποτελέσματα!

Το tracking αποτέλεσε από μόνο του ένα εκπληκτικής ζωντάνιας και διάδοσης αυτόνομο ρεύμα- μόδα που έφθασε και μέχρι τις μέρες μας σαν παρακλάδι της demoscene! Οι σημερινοί trackers έχουν εξελιχθεί πολύ σε δυνατότητες σε σχέση με τον παλιό καλό καιρό δίνοντας πολύ περισσότερα κανάλια ήχου , μεγαλύτερα και ποιοτικότερα samples , οδηγώντας σε αρτιότερα αποτελέσματα. Αν και η δημοτικότητα τους δεν είναι στα πολύ καλά παλαιά επίπεδα ,η διάδοση τους όμως είναι τεράστια τόσο που μπορεί να τα βρει εύκολα σε όλα τα computers και λειτουργικά συστήματα.


picture.php




Ο γνωστός TCB !!!!

ATARI ST.

Όπως είπαμε και πιο πάνω το πρώτο tracker πρόγραμμα βγήκε στην AMIGA και βασίστηκε στις προδιαγραφές και δυνατότητες αυτής!Τι γίνεται όμως με τον ST??

Τα προβλήματα άρχιζαν από τα προφανή ότι πχ εδώ υπήρχαν 3 κανάλια ήχου και όχι 4 έως τα λιγότερα φανερά ότι πχ ο ΥΜ δεν έχει DA! Αυτά όμως υπήρξαν απλώς λεπτομέρειες για τους τότε διψασμένους coders και σύντομα και ο ST είχε πρόσβαση σε αυτόν το θησαυρό με σχεδόν μηδενικές απώλειες στο τελικό αποτέλεσμα!Το φημισμένο Noisetracker φιγουράριζε πλέων μέσα από τις οθόνες των ST με φουλ μάλιστα συμβατότητα με την υπάρχουσα mod Amiga βιβλιοθήκη!

Ομολογώ ότι εγώ τότε δεν ήξερα ότι όλα αυτά προερχόντουσαν από εκεί και άκουγα απορημένος τον Atari μου να τραγουδάει το "this is Amiga speaking" !!!! Πάρα πολλοί κλώνοι του κλασικού tracker κυκλοφόρησαν από τότε! Κάποιοι από αυτούς ήταν και ασύμβατοι με το κλασικό soundtracker format όπως ο TCB tracker.


picture.php




Εsion.... εκμεταλλευόταν μερικά STE χαρακτηριστικά! To songs of the unexpected γράφτηκε εκεί....




Ο ένας κλώνος αποτελούσε εξέλιξη του άλλου αλλά οι περισσότεροι βασιζόντουσαν μάλλον στην αρχική μηχανή. Πολλοί trackers αναπτύχθηκαν από τα διάφορα demos group από την ανάγκη να εισάγουν μουσική στα demos τους.Όλοι όμως συνέχιζαν να τους αποκαλούν noisetrackers.

Με τον καιρό οι καινούριοι trackers που γράφτηκαν εκμεταλλευόντουσαν το έξτρα hardware των STE- για να φτάσουμε τελικά στον Falcon με την εξαιρετική πολυφωνία και ποιότητα που συναντάμε μόνο σε ακριβές κάρτες pc.

Μια πρόχειρη ματιά στο wiki απέφερε μερικά ονόματα κλώνων και φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλα.

ATARI ST Trackers.

  • Audio Sculpture
  • DBE Tracker
  • Digicomposer
  • E.P.S.S. (Enhanced Polyphonic Sample Synthesizer - only STE or TT)
  • Equinox Protracker STe
  • Equinox Soundtracker
  • Esion XLI
  • HMS Soundtracker
  • Hypersound Digital
  • MaxYMiser
  • Madison
  • Noisetracker
  • Octalyser (not to be confused with the Amiga Oktalyzer) - only STE
  • Protracker
  • Quartet
  • Soundmachine
  • Stormtracker - only STe or TT
  • TCB Tracker
  • X-Protracker (rehacked version of Wizzcats Protracker) - only STE
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετική παρουσίαση φίλε Turrican!!!

Πολύ καλογραμμένο κείμενο και με σωστές εισαγωγικές πληροφορίες για τους αρχάριους στο χώρο!!!

:bow:
 
Μπράβο ρε συ Turri, αλλά θα ήθελα να άκουγα και κάτι που να έχεις γράψει εσύ :)

Εμπρος λαέ του GRM ανεβάστε τα modules που είχατε φτιάξει εκείνα τα πέτρινα χρόνια!
 
Turrican, φίλε μου.... ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ ΗΛΙΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ!!! :D

Καταπληκτική παρουσίαση!!! :worship:

Ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα για τον ST!!!

Και εγώ αυτό χρησιμοποιούσα κυρίως, για να σκαρώσω κάποιες μουσικούλες (με ''κλεμμένα'' samples βεβαίως βεβαίως)...

Ανέβασα και κάτι... :eek:

Λεβέντης, Βέγγος, Γιαννόπουλος (rip), είναι όλοι μέσα... :D

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Q593IvLjJDU]YouTube - Noisetracker Greek Mix

Δεν είναι 100% δικό μου... Τα samples τα βρήκα έτοιμα και απλά άλλαξα τη σειρά τους, που είχαν στο αρχικό τραγούδι...
 
Πίσω
Μπλουζα