Dual boot (amsdos-parados) - Freeware Hex Editor XVI32 - Willem programmer

vp74

Retro Member
Joined
20 Ιουλ 2009
Μηνύματα
132
Αντιδράσεις
6
Μιας και το 40015 που περιέχει το amsdos πλέον είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί, και το parados είναι ότι χρειαζόμαστε για την μεγαλύτερη αναγνώριση χωρητικότητας των 3.5" floppy από τους amstrad μας, παραθέτω έναν οδηγό για την εγκατάσταση σε μια eprom 27c256 έτσι ώστε να έχουμε και τις 2 roms σε μια και να μπουτάρουμε τον cpc6128 μας είτε σε amsdos είτε σε parados.

Για να περάσουμε το parados σε μια 27c128 είναι απλό πράγμα με τον willem programmer. Το ίδιο απλό να περάσουμε το amsdos σε μια 27c128 για να αντικαταστήσουμε το χαλασμένο 40015 ic μας. Απλά γράφουμε την parados rom σε μια 27c128 και όλα λειτουργούν άψογα. Οι 27c128 όμως είναι αρκετά ακριβές και δυσεύρετες πλέον, οπότε κάθε λάθος κοστίζει αν δεν έχουμε eraser. Αν δεν έχουμε eraser μπορούμε να φτιάξουμε έναν όπως έκανα εγώ με βάση τα στοιχεία του παρακάτω link:

http://users.ntua.gr/dpiperid/MyWebPage/Contructions/others/UVeraser/UVeraser.htm

Οι ultraviοlet λαμπίτσες όμως είναι αρκετά επικίνδυνες και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εγώ αντί για την θήκη βιντεοκασέτας χρησιμοποίησα ένα παλιό scanner κλείνοντας όλες τις τρύπες απ'όπου θα μπορούσε να βγει η ακτινοβολία ενώ θα είναι η λάμπα σε λειτουργία. Επειδή ο μηχανισμός εκίνησης μιας 4w λαμπίτσας είναι ακατόρθωτο να βρεθεί, χρησιμοποίησα μια λάμπα αποστειρώσεως 8w και έναν μηχανισμό 8w εμπορίου απλής λάμπας φθορίου ο οποίος κοστίζει λιγότερο από 20Euros.

Oι erasers στο ebay μπορεί να είναι πολύ φθηνοί αλλά η αντικατάσταση της 4w κοστίζει καθώς και αυτή είναι δύσκολο να βρεθεί. Επίσης αν χαλάσει ο μηχανισμός που ανάβει την λάμπα, ο eraser είναι άχρηστος καθώς δεν υπάρχει πλέον στο ελληνικό εμπόριο.

Προχωράμε όμως:

Για να περάσουμε και τις 2 roms σε μια eprom είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Θα χρειαστούμε για αρχή έναν hex editor. O λόγος είναι ο εξής: To amsdos πρέπει να γραφτεί στο 1ο μισό της 27c256 (από το 00x0000 μέχρι το 00x4000) και το parados στο υπόλοιπο μισό της (από το 00x4000 και κάτω). Οπότε θα χρειαστούμε έναν απλό editor που να κάνει insert μια rom στην επιπλέον φορτωμένη. Ο δοκιμασμένος και πιο απλός είναι ο παρακάτω:

http://www.chmaas.handshake.de/delphi/freeware/xvi32/xvi32.htm

Τα βάζουμε λοιπόν όλα σε μια σειρά και αρχίζουμε τον οδηγό.

Τι θα χρειαστούμε:

a). 1 κολλητήρι

b). κόλληση 0.5mm

c). τρόμπα αποκόλλησης

d). Μια βάση ολοκληρωμένου 28pin, την καλή με τις στρογγυλές τρύπες

υποδοχής.

e). Μια eprom m27c256.

f). Ένα διπλό διακοπτάκι. (με τρια pins)

g). Τον eraser αν κάτι πάει στραβά.

h). willem programmer ή κάποιον αντίστοιχο για προγραματισμό m27c.

i). Tον παραπάνω hex editor.

j). Έναν amstrad cpc6128 (όχι τον καλό μας αλλά τον δεύτερο -αν έχουμε-

για τις δοκιμές μας). :p ;)

Τις roms (amsdos και parados μπορούμε να τις βρούμε σε κάποιον emulator πχ. caprice32) ή να τραβήξουμε το amsdos από το 40015 χρησιμοποιώντας τον willem programmer μας για την ανάγνωσή της.

Πριν συνεχίσω τον οδηγό θα περιμένω κάποιον moderator να μου δώσει το ok για την συνέχιση του οδηγού καθώς δεν γνωρίζω για το parados αν έχουμε δυνατότητα να δώσουμε στοιχεία για την τροποποίηση του cpc6128 μας. Αν όλα είναι οκ (δεν θα δώσω link για απόκτηση της parados rom) θα συνεχίσω τον οδηγό για φωτογραφίες. Περιμένω το ok και τα λέμε πάλι.
 
Συνεχισε κανονικα vp74 - η Amstrad εχει δωσει πρασινο φως για τις roms του cpc εδω και χρονια.
 
Πρώτο βήμα - Αποκόλληση 40015

Πριν αρχίσετε τον οδηγό, λάβετε υπ'όψιν ότι η αποκόλληση του 40015 και η κόλληση της 28pin βάσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς πρόκειται για πλακέτα διπλής όψεως. Ανοίγουμε τον amstrad μας και αποσυνδέουμε μεμβράνη, καλώδια led και ηχείου (άσπρο και μπλε βύσμα), καλωδιοταινία και τροφοδοσία drive. Ξεβιδώνουμε τις 4 βίδες ώστε να πάρουμε το board στο χέρι.

Αφού κάνουμε όλα αυτά, βρίσκουμαι το chip 40015. Είναι πάνω από το 40025.

Αυτό λοιπόν θέλουμε να αποκολλήσουμε. Μια φωτό λοιπόν από επάνω φ1) και μια από την κάτω μεριά της πλακέτας (φ2).

picture.php


picture.php


Στην φωτό 2 (φ2) βλέπουμε τις κολήσεις από την κάτω μεριά και στην φωτό 3 βλέπουμε τις κολλήσεις από την επάνω μεριά της πλακέτας.

picture.php


Γι'αυτό λοιπόν θα χρειαστούμε την τρόμπα αποκόλλησης. Για να τραβήξει και την κόλληση της κάτω μεριάς και την κόλληση της επάνω. Εμείς βέβαια θα δουλέψουμε από την κάτω μεριά. Ζεσταίνουμε με την μύτη του κολητηριού και αμέσως τοποθετούμε επάνω την τρόμπα και τραβάμε την κόλληση. Σε κάθε ποδαράκι μετά την αποκόλληση, τσεκάρουμε την επάνω μεριά της πλακέτας για να δούμε αν έχει φύγει και η κόλληση από το αντίστοιχο ποδαράκι. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα 28 ποδαράκια. Πρόβλημα θα έχουμε στα 4 ακρινά ποδαράκια. Εκεί επαναλαμβάνουμε μέχρι να φύγει όλη η κόλληση. Μόλις τελειώσουμε με όλα τα ποδαράκια, πάμε στην επάνω μεριά και με ένα λεπτό κατσαβιδάκι ή μια δαγκάνα, ανασηκώνουμε σιγά σιγά το ολοκληρωμένο από την του c204. Σιγά σιγά όμως για να μην χαλάσουμε τους επάνω δρόμους. Συνεχίζουμε και από την άλλη πλευρά (R322). Εκεί θα βρόυμε μικρό πρόβλημα με τα 2 pins. Με το κολητήρι λοιπόν από την κάτω πλευρά ζεσταίνουμε και ξεκολάμε σιγά σιγά και τα 2 pins που έχουν απομείνει. Το αποτέλεσμα θα είναι το εξής:

picture.php


Όπως βλέπουμε στις φωτό 4 (κάτω μεριά) και 5 (πάνω μεριά) υπάρχουν κάποιες εσοχές στις οποίες έχει παραμείνει κάποια κόλληση στο κέντρο η οποία θα μας εμποδίσει να τοποθετήσουμε τη βάση μας εύκολα. Βάζουμε την μύτη του κολλητηριού για πολύ λίγο ανάμεσα στην τρύπα. Όλες οι τρυπούλες πλέον είναι κενές στο κέντρο από κόλληση και είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε την βάση. (φωτό 6).

picture.php


Τοποθετούμε την βάση όπως δείχνει το σχήμα 6 προσέχοντας η εγκοπή να είναι όπως στο κόκκινο κυκλάκι. Γυρνάμε το board από την κάτω μεριά να τσεκάρουμε ότι όλα τα ποδαράκια έχουν περάσει και κανένα δεν έχει τσακίσει. (φωτό 7). Είμαστε έτοιμοι για τις κολλήσεις. Εδώ λοιπόν είναι το πιο δύσκολο σημείο. Το κολλητήρι δεν πρέπει να ακουμπάει στο board αλλά στο επάνω μέρος του κάθε ποδιού. Η κόλληση πρέπει να ακουμπάει στο κυκλάκι. Αφού με το ένα χέρι κρατάμε την κόληση στο περίβλημα της τρύπας του κάθε pin, τοποθετούμε το κολλητήρι στο επάνω μέρος του ποδιού και πετυχαίνουμε το εξής: Η κόλληση ζεσταίνεται και περνάει στο επάνω μέρος της πλακέτας, κολλόντας πρώτα τους επάνω δρόμους. Αφού ρουφήξει (θα το βλέπετε ότι η κόλληση περνάει την τρυπούλα και πάει στην άλλη μεριά), κάνουμε και την κόλληση στο ποδαράκι από αυτή την μεριά που βρισκόμαστε, αφαιρούμε το κολλητήρι και πάμε στο επόμενο ποδαράκι.

Αφού τελειώσουμε με όλα, αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει η βάση μας και ήρθε η ώρα να το δοκιμάσουμε. Βάζουμε το 40015 ξανά στη βάση προσέχοντας τα ποδαράκια (φωτό 8).

picture.php


Στην φωτό 8 βλέπουμε πως πρέπει να έχει περάσει η κόλληση στο επάνω μέρος του board. Ώρα για δοκιμή της βάσης. Συνδέουμε τον amstrad όπως στην φωτό 9 για την δοκιμή.

picture.php


Ποια είναι η δοκιμή που θα κάνουμε: Συνδέουμε πληκτρολόγιο, 12V , 5V, οθόνη κτλ και το drive μας. Ανοίογουμε και τσεκάρουμε αν διαβάζει το drive γράφοντας cat. (εννοείται ότι το γνωρίζετε απλά το αναφέρω). Αν διαβάσει κανονικά τότε οι κολλήσεις μας είναι ok. Αν βγάλει press tape then any key τότε δεν μπορεί να βρει τις εντολές του amsdos και πρέπει να τσεκάρουμε όλες τις κολλήσεις πάλι μια προς μια. Καλό θα ήταν για την δοκιμή να φορτώσετε και cpm. Αν όλα είναι οκ, τότε η βάση μας έχει κολληθεί σωστά και θα προχωρήσουμε με τον προγραμματισμό της eprom. Μέχρι να βγάλω και τις υπόλοιπες φωτό, τοποθετήστε τη βάση. Θα πάρει αρκετή ώρα και θέλει αρκετή προσοχή, όρεξη και καθόλου βιασύνη. Καλή επιτυχία μέχρι τώρα. ;)
 
Πολύ καλό ποστάκι!!!

Εγώ το έχω φορτωμένο στη Symbiface ;) , αν και δεν το έχω τεστάρει με δισκέτες 720ΚΒ...
 
Rygar είπε:
Πολύ καλό ποστάκι!!!
Εγώ το έχω φορτωμένο στη Symbiface ;) , αν και δεν το έχω τεστάρει με δισκέτες 720ΚΒ...
Το ίδιο κι εγώ: Symbiface με parados σε amstrad plus και σε βγάζει κατευθείαν στη basic. Έχω κάνει αρκετές 720ΚΒ δισκέττες φίσκα στο παιχνίδι και λειτουργούν θαυμάσια!

Πολύ καλή και λεπτομερέστατη δουλειά vp74 :thumbup:
 
xvi32 προετοιμασία amsdos-parados rom (amspara.rom)

Ευχαριστώ παίδες ;) Λοιπόν τώρα θα φτιάξουμε την rom μας που θα αποτελείται από 2 roms. Την amsdos και την parados. με τον willem δεν μπορούμε να συγχωνεύσουμε 2 σε μια εκτός και αν γράψουμε ενα ενα τα κελιά. Οπότε πάμε παρακάτω. Έχω φτιάξει ένα πακετάκι το οποίο αποτελείται από την amsdos rom, την parados rom, και τον hex editor xvi32. Μέσα στο zipaki βέβαια έχω βάλει και έτοιμη την 2 σε 1 rom για όσους βαριούνται. (Αν και δεν έχει γλύκα αν δεν το κάνεις μόνος σου). :p Anyway. Κατεβάζουμε το rar από εδώ:

http://rapidshare.com/files/319500688/xvid32___roms.rar.html

Κάνουμε extract τα εξής: xvi32.rar, 40015.rar, parados.rar.

Εκτελούμε το αρχείο xvi32.exe για να ανοίξουμε τον editor. Πρώτα λοιπόν πρέπει να φορτώσουμε την parados.rom.

File->Open-> parados.rom

picture.php


Θα πρέπει στην πρώτη σειρά να βλέπουμε την parados.rom φορτωμένη στο 00x0000 (όπως στην παρακάτω φωτό).

picture.php


Οπότε πρέπει να κάνουμε insert την amsdos rom και να έρθει πρώτη αυτή στο 00x0000 και η parados να μετακινηθεί στο 00x4000. Έτσι θα γεμίσουμε την eprom μας με την σωστή σειρά. Πριν κάνουμε insert, πατάμε επάνω στο τετραγωνάκι (δίπλα από την τιμή ...c3,18,cd της πρώτης σειράς).

Συνεχίζουμε λοιπόν:

File-> Insert και επιλέγουμε την 40015.rom η οποία είναι η amsdos rom μας.

picture.php


picture.php


Πάμε να δούμε την τιμή στο 5ο τετραγωνάκι της πρώτης σειράς. Αυτό λοιπόν έχει αλλάξει από 75 (φωτό 4) σε 72. (φωτό 5,6). Οπότε έχουμε την amsdos πλέον φορτωμένη στο 00x0000 μέχρι την 00x4000 που αρχίζει η parados. (δεν πειράζει αν δεν είναι κατανοητό, απλά τσεκάρετε ότι έχει αλλάξει το 75 με 72). ::)

Πατάμε λοιπόν file->save as-> amspara.rom και η 2 σε ένα rom μας είναι έτοιμη για να την περάσουμε στην 27c256 eprom μας.

picture.php


picture.php


Eδώ τελειώσαμε το 2ο μέρος και πάμε στον programmer μας. Θα χρησιμοποιήσω willem programmer.
 
Προγραμματισμός eprom 27c256

Ανοίγουμε το πρόγραμμα του willem programmer μας. Την eprom δεν την βάζουμε ακόμη στην υποδοχή του programmer. Επιλέγουμε την eprom μας από τη λίστα. (Device).

picture.php


Αφού επιλέξουμε την eprom μας, εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα.

picture.php


Στο device select πρέπει να γράφει 27c256. Στο programmer settings ξετσεκάρουμε το skip write 0xFF και ρυθμίζουμε τα switches του programmer μας να είναι όπως αυτά της παραπάνω φωτο. Τότε και μόνο αν κάνουμε όλα τα παραπάνω τοποθετούμε την eprom μας στην υποδοχή του programmer.

Πάμε παρακάτω:

File-> Open -> amspara.rom

picture.php


Πατάμε το κουμπάκι Buffer για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε φορτώσει την rom μας.

picture.php


Στην πρώτη σειρά 00x0000 βλέπουμε στο 5ο τεραγωνάκι την τιμή 72. Αν κυλήσουμε πιο κάτω στην τιμή 00x4000 θα δούμε και την τιμή 75 στο αντίστοιχο 5ο κουτάκι της σειράς. Πατάμε το κουμπάκι program chip και αφού μας βγάλει το μήνυμα succesfully programmed κτλ κτλ, αφαιρούμε την eprom μας από την υποδοχή του programmer. Την βάζουμε στον amstrad μας και ελέγχουμε αν ξεκινάει ο 6128 μας. Θα ξεκινήσει με το parados. Κάνουμε πάλι τις δοκιμές με το drive και cat και cpm και αν όλα πάνε καλά, κλείνουμε και την αφαιρούμε. Πάμε για την τοποθέτηση και την μόντα για να φορτώνουμε και το amsdos.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τελικό μοντάρισμα και διακόπτης

Παίρνουμε την eprom. Στο 2ο ποδαράκι της επάνω σειράς τσακίζουμε με προσοχή το ποδαράκι και κολλάμε ένα πράσινο καλώδιο. Κατά προτίμηση μακρύ γιατί θα φτάσει στο switch μας.

picture.php


Πάμε στο board. Θέλουμε μια γείωση. Την γείωση την πήρα από το σημείο της πλακέτας στην παρακάτω φωτό. Μαύρο χρώμα καλωδιάκι μακρύ.

picture.php


Τώρα θέλουμε και τα 5V. Τα 5 volt τα πήρα από το κάτω μέρος της πλακέτας, εκεί που κολήσαμε την βάση, από το pin 27. Εκεί βάζουμε κόκκινο καλωδιάκι μακρύ.

picture.php


Αφού τα κάνουμε όλα αυτά, τοποθετούμε πάλι την eprom στην βάση. Το ποδαράκι να είναι τσακισμένο όπως στην φωτό 1. Να μην ακουμπάει δηλαδή στη βάση αλλά να είναι στον αέρα. Πάμε να δούμε στην παρακάτω φωτό την συνδεσμολογία μέχρι τον διακόπτη μας.

picture.php


To πράσινο καλωδιάκι πάει στο κεντρικό pin του διακόπτη. Το κόκκινο (5V) πάει στο κάτω pin και το μαύρο (γείωση) στο επάνω pin.

έτσι λοιπόν έχουμε το pin του ολοκληρωμένου pin27 (Α14) το οποίο

όταν το γειώνουμε έχουμε amsdos και όταν του δίνουμε 5V έχουμε

parados.

Σε parados γράφουμε Ιdrive και από εκεί μπορούμε να κάνουμε τα format μας. Έχω καταφέρει να φορμάρω 3" δισκέτα amsoft cf2 με ultraformat στα 796ΚΒ.

picture.php


Το manual του parados θα το βρείτε εδώ:

http://www.grimware.org/doku.php/documentations/software/parados/manual.v1.0

Θα ανεβάσω και άλλα links για το zipaki αν χρειαστείτε καθώς έχει περιορισμό 10downloads. Απλά πείτε μου.

Καλή επιτυχία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φιλε vp74 , ενα απο τα καλυτερα - και πιο επεξηγηματικα - howtos που εχω δει εδω μεσα (και εκει εξω). ;)
 
Και κατι πανω στο θεμα. Οσοι δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με programming και ενδιαφέρεστε για ευκολο σε χρήση programmer (χωρίς switches, εντελώς αυτόματο) και eraser, και έχετε και καλή σχέση με Paypal και αγορές απο το εξωτερικό, μπορείτε να αγοράσετε programmer και UV eraser από εδώ. Εχω αγοράσει τα δικά μου από εκεί σε παρα πολύ καλό κοστος και χωρίς τελωνείο.
 
Πίσω
Μπλουζα