Falcon CT6/CT63

sylvester

RetroN00b
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
27
Αντιδράσεις
0
Διαβάζοντας τα περισσότερα Atari threads, απoφάσισα να δημιουργήσω ένα σοβαρό thread για το CT60/CT63. Θα χρειαστώ σίγουρα και τις πολύτιμες γνώσεις χρηστών και την εμπειρία όσων έχουν Falcon με CT60 ή CT63.

Λοιπόν, πρόσφατα ήρθε στην οικογένεια ένα Falcon030 με το CT63 του. Να τονιστεί ότι η οικογένεια απαρτίζεται από Amigάδες κ Atarάδες. Έχουμε δει από το 1998 περίπου (όσον αφορά τα 32μπιτα), 040 και 060 Accelerators για Amiga, έχουμε δει Atari TT030 με 030/33MHz και Falcon030 στα 16 ΜΗz, από την εποχή που ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του στο Atari χρήστης.

Στο παρόν thread ας μην επιχειρήσουμε να κάνουμε κόντρα μεταξύ των 2 εταιριών. Δυστυχώς μόνον η Amiga είδε μιά καλή Hardware Expansion εποχή και γιαυτό θα θέλαμε να ζήσουμε και μιά έστω και μικρή τέτοια εποχή για τα Atari 32bit. Στο παιχνίδι αυτό αν και χωράει και ο Atari TT030, εντούτοις δεν υπάρχει ενδιαφέρον, αφού οι χρήστες που κατέχουν έναν TT είναι πλέον ελάχιστοι. Οπότε απομένει μόνο ο Falcon030.

Εκ πρώτης όψης, με τα βασικά cpx, auto programs και accessories, τρέχουν όλα τα προγράμματα που έτρεχαν σε Falcon030, με αποτυχία μόνο σε προγράμματα που ήταν πακεταρισμένα με packers (που είχαν γραφτεί για 68000 επεξεργαστές), όπου έπρεπε να ξεπακεταριστούν για να τρέξουν τα προγράμματα (την εποχή εκείνη υπήρχαν packers που μίκραιναν το μέγεθος του executable, γιατί οι δισκέττες δεν είχαν και πολύ χώρο).

Υπάρχει επίσης και μια κρυφή δυνατότητα να ερωτάται ο χρήστης σε κάθε εκτέλεση ενός προγράμματος, αν θα μείνει ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο το cache του 060, ώστε να παραμένει σταθερό το σύστημα. Αυτό συμβαίνει μόνο για την x εφαρμογή που πάμε να τρέξουμε (ακόμα και σε ένα περιβάλλον multitasking).

Όσον αφορά τα OSes όπως Magic και Mint, η συμβατότητα πλησιάζει το 100% και το μηχάνημα είναι ποιό σταθερό από όσο σε 030, π.χ. Atari TT030. Για παράδειγμα, αν στον Atari TT030 (με 4MB STRAM και 64ΜΒ ΤΤ-ΡΑΜ) το Magic 6.2 με Jinnee, "φάει" 3 crash σε μία ώρα, στον CT63 δεν θα φάει κανένα ακόμα και ύστερα από 8 ώρες!!

Ίσως να τίθεται θέμα διαχείρησης μνήμης ή κάποιου bug του Magic.

Όσον αφορά την ταχύτητα, εδώ τα πράγματα είναι μαγικά!

Tο upgrade αξίζει πολλά, o Falcon030 γίνεται ανεκτίμητος. Από εκεί που ήταν ένα αδικοχαμένο πανάκριβο Retro computer της Atari, γίνεται ένας 32μπιτος δαίμονας ισάξιος με την A1200.

Προφανώς θα έχετε δει στο youtube τα Demos που κυκλοφορούν για τον CT60/CT63...

Αν όχι δείτε μερικά εδώ:

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Oci8o_9dirE]YouTube - Derealization by Dead Hackers Society

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=4vW0U5zB4JA]YouTube - Silkcut by The Black Lotus (Atari Falcon version)

Τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων και οι viewers (όχι οι DSP versions), φορτώνουν τα "μεγάλα" jpg των 2ΜΒ σε ελάχιστο χρόνο (ImageCopy, Chagall, TruePaint etc...). Στα 256 χρώματα (σε TOS) πάει σφαίρα στο άνοιγμα παραθύρων, ακόμα και αν βάλουμε 768x576 ανάλυση με τη χρήση του software BlowUp που πλέον είναι Free.

Με NVDI 5.3 εγκατεστημένο, τα παράθυρα ανοίγουν σε χρόνο μηδέν (μόνο ο TT030 είχε μέχρι τώρα αυτό το πλεονέκτημα). Αν τώρα το monitor μας έχει τη δυνατότητα να δείξει 29,5KHz, μπορούμε να έχουμε 640x480 σε TrueColor !!! Λόγω του επιταχυντή η ταχύτητα των παραθύρων και σε αυτή την ανάλυση είναι καταπληκτική. Αυτή είναι μία μοναδική δυνατότητα σε Η/Υ του 1993 !!!

Όσον αφορά τον ήχο, επειδή τυχαίνει και ασχολούμαι με το μηχάνημα από το καιρώ εκείνω, που κόστιζε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές, μπορεί να διαχειριστεί με το cubase, 8 midi κανάλια in/out (όπως και όλα τα ST) και 8 stereo κανάλια ήχου (ή 16 μονοφωνικά) για πλάκα ... αρκεί να έχει στη διάθεση του δίσκο scsi με ταχύτητα seek κάτω από τα 10ms. Με το CT60/CT63 δεν αλλάζει κάτι, στην ουσία, απλά τα παράθυρα ανοίγουν ποιό γρήγορα και το μηχάνημα είναι ποιό άνετο. Κάποια προγράμματα επεξεργασίας ήχου (samples) σαφώς και απογειώνονται, αλλά για τον μουσικό το upgrade αυτό δεν είναι απόλυτα απαραίτητο.

Βέβαια και το κόστος ενός CT63 δεν είναι και φοβερό για έναν μουσικό. Μπορεί να χαζεύει και τα Demos, στον ελεύθερο του χρόνο :)

Τα παιχνίδια παίζουν σχεδόν όλα (αν τα τρέξει κανείς από τις αναλύσεις που έτρεχαν και πριν π.χ. από Low ή 640x480x16 - προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ για ποιόν λόγο γινόταν αυτό), κάποια παλιά Demos φάγανε crash, τα περισσότερα κατά την εισαγωγή, μπορεί να έφταιγε και το screenmode από τα οποία τα έτρεχα, πάλι.

Τα καινούρια Demos σε συνδιασμό με τον 16bit ήχο είναι απίστευτα φανταστικά !!!

Γενικά πιστεύω ότι ο Falcon με το CT60/CT63 είναι ο καλύτερος Atari. Αξίζει να ασχοληθείτε όσοι έχετε το μικρόβιο. Υπάρχουν ακόμα usb και ethernet (ethernat) κάρτες να πωλούνται ακόμα και κάποιος σχεδιάζει να φτιάξει κάρτα με νέο videl (υποσύστημα γραφικών) για τον Falcon. Αυτά θα τα βρείτε στο site της nature στο section "News".

Οπότε μη τσιγκουνευτείτε όσοι πιστοί, όσο ακόμα υπάρχουν αυτά τα πράγματα, σπάνια θα τα βρείτε μεταχειρισμένα. Τα projects που κυκλοφορύν για Atari είναι ένα θαύμα και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ.

Έχουν τρομερό κόστος οι μελέτες και η παραγωγή τους.

... και για την καλύτερη ενημέρωση σας να επισκέπτεστε που και που το site: http://atari.sk/
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο φίλε Sylvester. Έτσι όπως τα λες. Πληροφοριακότατο το άρθρο σου για αυτούς που δεν γνωρίζουν κάποια πράγματα για τα accelerators του Falcon030...Εγώ σε ένα από τα Falcons, φοράω το BlowUP FX 3-in-1 Xtender. Πάρα πολύ καλό και το falcon γίνεται αγνώριστο & αναπάντεχα γρήγορο, ακόμη και σε "True" Color αναλύσεις (768*572*16-bit). Ο CT63 είναι το επόμενο βήμα αλλά πρέπει να μαζευτούν και τα φράγκα γιατί πρέπει να αγοραστεί *4....

Stay ATARI.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σας καταθέτω ένα μικρό Video που μας πήρε αρκετή ώρα να το μετατρέψουμε σε απλό DivX για να μικρύνει, χωρίς να χάσει σε απόδοση. Πρόκειται για μία απλή επίδειξη Atari Falcon030 με Ct63 στα 66MHz και 256ΜΒ TT-RAM με λειτουργικό EASYMINT και κέλυφος Jinnee. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας...

Να σημειωθεί ότι το EasyMint και Jinnee 2,5, είναι ένας φανταστικός και πολύ λειτουργικός συνδυασμός, διότι υπάρχει μεγάλη συμβατότητα, μεγάλη ταχύτητα και ευχρηστία.

Το Εasymint είναι χωρίς κόστος για download:

(http://atari.st-katharina-apotheke.de/home.php?lang=en&headline=EasyMiNT&texte=easymint),

Εγκαθιστά και μια partition Linux (με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό), βλέπει κανονικά και αποσυμπιέζει RPMs που έχουν γίνει compile για αυτό και γενικά υπάρχουν εφαρμογές και πακέτα στο Internet από δω και από κει.

Το Jinnee είναι Commercial προϊόν, αλλά προσωπικά για μένα είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε Atari κέλυφος... Το Jinnee μπορεί να συνδυαστεί και με το Magic μια χαρά.

Η εγκατάσταση του EasyMint δεν πήρε πάνω από 15 λεπτά (το μέγεθος των αρχείων προς full εγκατάσταση ήταν περίπου 170ΜΒ αρχεία συμπιεσμένα). Φτιάξαμε 2 partitions C και D των 500ΜΒ έκαστη για τα Atari αρχεία και μία 3η Partition E, με 1 GB για το Unix κομμάτι.

Η ανάλυση του Falcon030 στο εν λόγω video είναι κάπου στα 768x576, με τη χρήση του BlowUp που πλέον είναι επίσης Freeware για κατέβασμα. Προσέξτε στο video, πόσο σταθερά μπαινοβγαίνουμε σε εφαρμογές και Demos, πως το σύστημα δεν κολλάει, ακόμα κι όταν κολλάει μια εφαρμογή και πόσο γρήγορα γίνονται αυτές οι εναλλαγές....

Κατεβάστε λοιπόν το Video εδώ:

http://www.uploading.com/files/JPRJZAHZ/FalconCT63.avi.html
 
Πολύ ωραία όλα αυτά και λυπάμαι που το Atari community δεν έχει το support που έπρεπε, όχι μονο απο accelerators αλλά και από άλλου είδους hardware όπως σύγχρονους scandoublers και USB. Να ρωτήσω κάτι, πόσο κοστίζει ο CT63;

sylvester είπε:
Αν τώρα το monitor μας έχει τη δυνατότητα να δείξει 29,5KHz, μπορούμε να έχουμε 640x480 σε TrueColor !!! Λόγω του επιταχυντή η ταχύτητα των παραθύρων και σε αυτή την ανάλυση είναι καταπληκτική. Αυτή είναι μία μοναδική δυνατότητα σε Η/Υ του 1993 !!!
Εδώ θα σε πειράξω. Το Mac IIci μου κατασκευής 1989 παίζει 1024x768 Truecolor:D:D:D
 
Rygar είπε:
Να ρωτήσω κάτι, πόσο κοστίζει ο CT63;
290eur o CT63 & 90eur o 060 ... ξέρω εγώ :D

εγώ όντας amigovios δεν μπόρεσα να το δουλέψω το μηχάνημα και ούτε και ιδιαίτερη όρεξη να το παλέψω είχα... αλλά βλέπω έπεσε σε καλά χέρια :cool:
 
Rygar, Ο Falcon030 δεν έχει κάρτα γραφικών, τα πάντα τα κάνει ο Videl, όπως το AGA στη Α1200 (με πολλούς συνδυασμούς προγραμματιζόμενων και όχι Fixed αναλύσεων). Για αυτά τα υποσυστήματα γραφικών, η δυνατότητα TrueColor σε επίπεδο λειτουργικού, είναι μοναδική.

O Falcon030 και η A1200 ήταν Home Computers, καθαρόαιμα.

Σημείωση, το ότι το EasyMint δίνει και ένα basic πακέτο Unix-ο-εντολών και unix-o-filesystem (ταυτοχρόνως), δεν σημαίνει ότι αυτό που βλέπετε είναι Linux. Είναι καθαρόαιμο λειτουργικό Atari. Αυτό που βλέπετε στο Video είναι MINT (Multitasking εξέλιξη του TOS).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε διευκρινίζεις το home στο αρχικό σου ποστ, απλά λες Η\Υ, γι'αυτό είπα να σου χωθώ :D .

Πάντως είναι μέγα παράπονό μου η έλλειψη σύγχρονου support για τα Atari. :(
 
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=CpdmbxWBVTY]YouTube - MiNT XaAES Highwire CT60

Επίσης, τι σχέση έχει το λειτουργικό με τον videl? Ο videl είναι ένα chip που απλά μετατρέπει την RAM σε εικόνα.. τίποτα άλλο.

To unix part tou MiNT είναι ίσως ότι καλύτερο έκανε η atari (μια δεκαετία μπροστά από την apple). To MiNT τρέχει εφαρμογές GNU ταχύτερα από ότι το linux 68K.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χρήστο θα ήθελα να κάνω αντίλογο αλλά θα βγούμε οφ-τοπικ.
 
Καλησπέρα σε όλους, ακόμα ένα μεγάλο post.

Στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε κάποια βαθύτερα πράγματα στο true pre-emptive multitasking του MINT:

α. τρέξαμε Mp3 μέσω του προγράμματος Falcamp (την καινούρια έκδοση) και την ίδια στιγμή που έπαιζε μουσική, τρέχαμε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας Papillon ("πειράζοντας" μιά εικόνα 2ΜΒ) και ένα Raytracer πρόγραμμα (δυστυχώς Γαλλικό) το Inshape 2 (demo version επίσης δυστυχώς), το βάλαμε να κάνει Rendering σε μια default σκηνή με ένα καράβι. Όλα λειτούργησαν χωρίς καμία παρέμβαση του ενός task μέσα στο άλλο, παρόλο που είχαμε να κάνουμε με προγράμματα διαφορετικών χρονολογιών, που όμως χρησιμοποιούν έντονα τη cpu. Ο 060 πίσω από τις εφαρμογές και ο DSP ταυτοχρόνως να αναλαμβάνει τον ήχο και την υψηλή απόδοση στα 44KHz και 16bit, δεν άφησαν να χαθεί πουθενά ισχύς !!! Δεν ακούστηκε η παραμικρή διακοπή ήχου και όλα διαχειρίστηκαν σε σωστή αναλογία απόδοσης.

Το 16bit-ο υποσύστημα του ήχου του Falcon030, συνδέεται άμεσα με τον DSP. Είναι γνωστό ότι ο Falcon030 μπορεί και με default 030 επεξεργαστή να παίξει mp3 σε άριστη ποιότητα μέσω DSP, απλά με τον 030 δεν υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες να δούμε και κάποιαν άλλη εφαρμογή να λειτουργεί ταυτόχρονα με λογική ταχύτητα.

Παρ'όλα αυτά η δυνατότητα του Falcon030 να παίζει mp3, χωρίς κανέναν επιταχυντή (διότι ο 68060 δεν καταφέρνει μόνος του να παίξει mp3 ακόμα και στα 83MHz, στην απόλυτη 16bit 44KHz ποιότητα), λόγω του δαιμόνιου του DSP, είναι επίσης μοναδική για τον τελευταίο υπολογιστή της Atari, το 1993 !!

β. Με τη χρήση διαφόρων utilities/tools και εντολών, προσπαθήσαμε να δούμε λίγο την λειτουργία στο επίπεδο unix.

Είπαμε σε προηγούμενο post, ότι ταυτόχρονα με τον kernel του λειτουργικού, το κέλυφος) που ανεβαίνει σαν task, υπάρχει και ένα distribution unix, που στην ουσία βοηθάει το port εφαρμογών από το linux προς τον Atari (πακέτα tgz, tar ή και rpm). Έτσι, από μικρά downloads που κάναμε, καταφέραμε να τρέξουμε το xspread (μικρό αλλά με αρκετές δυνατότητες spreadsheet) και το Links, ένα υποσχόμενο Internet Browser νέας γενιάς, που έτρεξε και κάτω από περιβάλλον X-Windows ενώ υπήρχε και η δυνατότητα να εκτελεστεί και ως native εφαρμογή για Atari (υπήρχε και σε .app executable). Και στις δύο περιπτώσεις, το πρόγραμμα έλαβε υπόψην του τα libraries του unix και σεβάστηκε τη διαχείρηση της cpu και της μνήμης (task manager)!!

Η ταχύτητα ήταν λίγο πολύ φανταστική ακόμα και μέσω των εφαρμογών που έτρεξαν μέσω X-Windows. Αξίζει συγχαρητήρια η EasyMint δουλειά, από την εγκατάσταση των πακέτων μέχρι και την τελική χρήση.

Όπως έχει ακουστεί, δουλεύουν πολύ τον τελευταίο καιρό πάνω στο Update αυτής της έκδοσης, για να συμπεριλάβουν έναν νεότερο kernel για το unix, ώστε να είναι ποιό flexible με τις καινούριες κάρτες usb/ethernet που κυκλοφορούν για το expansion του CT60 / CT63. Επίσης δουλεύεται παράλληλα και η 68000 έκδοση του XAAES (το Mint είναι 100% συμβατό με τον 68000 από την ημέρα μηδέν) για να τρέχει τέλεια στα MegaST/STE με 4MB (με το unix εννοείται ενσωματωμένο, όπως ισχύει και και για τους ποιό μεγάλους επεξεργαστές) !!!!!!

γ. Τέλος εντυπωσιαστήκαμε με την MINT έκδοση του scummvm (http://www.scummvm.org/). Μας παίδεψε να ανακαλύψουμε όλες τις δυνατότητες, αλλά καταφέραμε και παίξαμε κάποια παιχνιδάκια και ίσως το επόμενο Σ.Κ. να εξετάσουμε και τα υπόλοιπα :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα