H πολιτική στον ελληνικό κινηματογράφο.

prisma

RetroMasteR
Joined
5 Ιαν 2010
Μηνύματα
1.408
Αντιδράσεις
659
Αν και η εποχή του καλού ελληνικού κινηματογράφου συνέπεσε με "δύσκολες" πολιτικές καταστάσεις, παρ'όλα αυτά υπάρχουν μερικές ταινίες που θίξανε τα...κακώς κείμενα της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Παρακάτω οι 5 πιο χαρακτηριστικές από αυτές.

1). Υπάρχει και φιλότιμο (1965)

Η πλέον χαρακτηριστική ταινία με αναφορές στη πολιτική. Αλλωστε το όνομα του (φανταστικού) υπουργού Μαυρογιαλούρου, έχει μείνει μέχρι τις μέρες ως "παρατσούκλι" σε πολιτικούς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ο Μαυρογιαλούρος (Λ. Κωνσταντάρας) απλά ζει στο κόσμο του, πιστεύοντας πως όλα κυλάνε φυσιολογικά στον δημόσιο (και ιδιωτικό του) βίο. Σε αυτό τον βοηθάνε και τα κομματικά στελέχη Γκρούεζας (Δ. Παπαγιαννόπουλος) και Κώστας (Α. Ντούζος). Μέχρι που έρχεται η μαύρη επαφή με τη μαύρη πραγματικότητα και από ευθυξία ο υπουργός παραιτείται!


http://retrodb.gr/wiki/index.php/Υπάρχει_και_φιλότιμο

 


2). Τζένη, Τζένη (1965)


Άλλη μια χαρακτηριστική ταινία που έχει να κάνει με την πολιτική.


Παρακολουθούμε τις μηχανορραφίες του κομματάρχη του νησιού για την πολιτική επικράτηση του «εκλεκτού» υποψηφίου. Στο ρόλο του κομματάρχη ο Δ. Παπαγιαννόπουλος (ως Κοσμάς Σκούταρης).



Κάποια στιγμή, όμως, αναγκάζεται να συμμαχήσει με τον «εχθρό», αλλάζοντας στρατόπεδο, για οικονομικούς λόγους. Ο «εχθρός» είναι ο εφοπλιστής Κασσανδρής (Λ. Κωσταντάρας) ο οποίος προωθεί τον άπειρο αλλά φιλόδοξο ανιψιό του, Νίκο Μαντά (Αν. Μπάρκουλης) που θα υποστηρίξει τελικά και ο Σκούταρης. Ενδιάμεσα ένας «λευκός» γάμος του με τη κόρη του τελευταίου, Τζένη Σκούταρη (Τζ, Καρέζη) για τα μάτια του κόσμου, αλλά και ένας πραγματικός έρωτας που γεννιέται μεταξύ των δύο νέων, μέχρι την τελική επικράτηση του Μαντά στον πολιτικό στίβο. Η ταινία γυρίστηκε στις Σπέτσες.


http://retrodb.gr/wiki/index.php/Τζένη_Τζένη

 


3). Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954)


Ο Ντίνος Ηλιούπολουλος σε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ρόλους του, υποδύεται έναν εύπορο μεγαλομπακάλη που αναγκάζεται να χρηματοδοτεί τις πολιτικές φιλοδοξίες του γαμπρού του Θανάση Γκοβότσου (Βύρωνας Πάλλης). Αν και τη πρώτη φορά η κάθοδός του στις εκλογές δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα, αποφασίζει να ξανακατέβει ως υποψήφιος στις νέες εκλογές που σύντομα προκηρύσσονται. Έτσι ο Ηλιόπουλος αναγκάζεται από το γαμπρό του να ξαναβάλει το χέρι βαθειά στη τσέπη. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι και πάλι αρνητικό. Το μικρόβιο της πολιτικής είναι όμως δυνατό και ο Θανασάκης θεωρεί πως δε πρέπει να παρατήσει τις προσπάθειες. Σε αυτή τη προοπτική και με κίνδυνο την οικονομική του καταστροφή, ο Ηλιόπουλος κόβει κάθε παιρεταίρω ανάμιξη του γαμπρού του στη πολιτική, βάζοντάς τον να εργαστεί στην επιχείρησή του


http://retrodb.gr/wiki/index.php/Θανασάκης_ο_πολιτευόμενος_(1954)

 

 


4). Ένας ήρωας με παντούφλες (1958)


Ένας εκπληκτικός Βασίλης Λογοθετίδης στο ρόλο ενός απόστρατου στρατηγού (Λάμπρος Δεκαβάλας) που ζει με την οικογένεια του και συντηρούνται με τη μικρή του σύνταξη.


Μέχρι που εμφανίζεται συγγενικό του πρόσωπο λέγοντάς του πως η Πατρίδα θα τον τιμήσει με μεγαλοπρεπές άγαλμα στη πλατεία μπροστά απ΄το σπίτι του. Η οποία πλατεία βεβαίως θα φέρει και το όνομα του! Η χαρά του μετατρέπεται σε λύπη όταν μαθαίνει αργότερα πως πίσω απʼόλες αυτές τις τιμές κρύβονται παιχνίδια των αρμοδίων για μίζες, μαύρα κέρδη και κλεψιές.


http://retrodb.gr/wiki/index.php/Ένας_ήρως_με_παντούφλες

 


5). Ξύπνα Βασίλη (1969)


Μια ταινία που δεν ασχολείται άμεσα με την πολιτική, αλλά εστιάζει στις ιδεολογικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών.


Μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα του Δαλιανίδη με σαφή μηνύματα, παρά την αυστηρή λογοκρισία εκείνης της εποχής, λόγω δικτατορίας.



Δύο συνάδελφοι με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις είναι συνέχεια στα μαχαίρια. (Γ. Παπακωνσταντίνου & Α. Αλεξανδράκης).



Όμως μια σειρά καταστάσεων θα αποκαλύψει πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν.



http://retrodb.gr/wiki/index.php/Ξύπνα_Βασίλη_(1969)





 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπαρχουν κι αλλες ταινιες με εντονες πολιτικες αναφορες:

Η κορη μου η σοσιαλιστρια

Οι 900 της Μαρινας

Η Αλικη δικτατωρ

Η κομισσα της φαμπρικας

Στουρναρα 288 (βουλευτης Καλοχαιρετας)

Οι Γερμανοι ξαναρχονται

Ο τρομοκρατης

Μιας πενταρας νιατα

Οι βασεις και η Βασουλα

Ενα τανκ στο κρεβατι μου

Ζητειται ψευτης
 
Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το είχα δεί.

Σίγουρα υπάρχουν κι'άλλες....

H κυρία Δήμαρχος & Ζητείται ψεύτης που αναφέρει η bambinella στο "πολιτικό κουίζ" είναι όντως 2 ακόμα χαρακτηριστικές "πολιτικές" ταινίες.

Επίσης: "H κόρη μου η σοσιαλίστρια" (1966 - Αλ. Βουγιουκλάκη) με έκδηλη την ιδεολογική χροιά.

Πάντως αν και σε κάποιες ταινίες όντως υπάρχουν πολιτικές "μπηχτές" (να το πω έτσι) όπως στο "Θα σε κάνω βασίλισσα" (δεξιός Βέγγος με αριστερό βοηθό) και το "Δεσποινίς διευθυντής" (αριστερός υπάλληλος - και στις 2 παραπάνω ταινίες τον αριστερο κάνει ο Γ. Βογιατζής), παρ'όλα αυτά σκέφτηκα να γράψω για ταινίες όπου η πολιτική έχει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση. :)

bambinella 100 είπε:
Υπαρχουν κι αλλες ταινιες με εντονες πολιτικες αναφορες:
Η κορη μου η σοσιαλιστρια

Οι 900 της Μαρινας

Η Αλικη δικτατωρ

Η κομισσα της φαμπρικας

Στουρναρα 288 (βουλευτης Καλοχαιρετας)

Οι Γερμανοι ξαναρχονται

Ο τρομοκρατης

Μιας πενταρας νιατα

Οι βασεις και η Βασουλα

Ενα τανκ στο κρεβατι μου

Ζητειται ψευτης
Ναί.

Το "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" θεωρώ ως μια σημαντική ταινία, διότι θίγει το θέμα του εμφύλιου σπαραγμού (αποτέλεσμα πολιτικών αντιπαραθέσεων) ενώ ο εμφύλιος είναι σε εξέλιξη! (1948).

Το μόνο που έχω κολλήσει τώρα και δε θυμάμαι είναι "Οι 900 της Μαρίνας" :(
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Oh yes! Thank you bambinella.... :D

ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΜΕΝ.....!!!!

 






H Bουλευτίνα (1966)


Ο υποψήφιος βουλευτής Αράπης (στο ρόλο ο συμπαθέστατος Στ. Ξενίδης) και οι απανωτές αποτυχίες του να εκλεγεί.

Η μνηστή του (Ρ. Βλαχοπούλου) παρ'ότι έχει ταλαιπωρηθεί από τη τρέλλα του Αράπη -ιδιοκτήτη ταβέρνας- ένα παιχνίδι της τύχης θα την οδηγήσει να γίνει εκείνη βουλευτής, χωρίς καν να το επιδιώξει!!!! Για άλλη μια φορά γίνεται αναφορά στο μικρόβιο της πολιτικής.

http://retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%97_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το αγαπημενο μου απο τα παραπανω ειναι το αριστουργηματικο ᾽Ὀι Γερμανοι ξαναρχονται᾽᾽ μια παραβολη για τον εμφυλιο που καταδικαζει και τον καθε πολεμο γενικως.
 
Προχτές ξανάδειχνε το "Τζένη-Τζένη" (αυτή και ο "Μαυρογυαλούρος" στανταράκια σε προεκλογικές εβδομάδες).

Στο τέλος της ταινίας, πάει ο Κωνσταντάρας στην αστυνομία να βρει τον ανηψίο του, να του πειότι ο δικαστής ήταν γκάγκστερ κλπ. Χαρούμενος ο Μπάρκουλης φεύγει τρέχοντας να βρει τη Τζένη, κι ακολουθεί ο διάλογος :

(Κωνσταντάρας) : Ορίστε μυαλά, και βγήκε και βουλευτής.

(Ανδρονίδης-αστυνόμος) : Έλα ντε !

(Κωνσταντάρας) : Πώς είπατε;

(Ανδρονίδης) : Με συγχωρείτε !
 
Στο "κοροιδακι της πριγκηπεσσας" (1972) σε διαλογο μεταξυ του Χρονη Εξαρχακου και του αδελφου του Σταυρου Παραβα,υπαρχει σαφης αναφορα στο μαζικο κουρεμα στους μακρυμαλληδες που εγινε εκεινη την εποχη στο Περιστερι σαν τιμωρια για το γιουχαρισμα στον Γ.Παπαδοπουλο απο νεους,και επισης αναφορα οτι η εντολη δοθηκε απο καποιον "φαλακρο" που ζηλευε τα μαλλια,που φωτογραφιζει τον Σ.Παττακο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα