Made in China. Again?

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.711
Αντιδράσεις
1.936
Περίεργος τίτλος θέματος, ε; Στο παρόν θέμα θέλω να θίξω το γεγονός ότι στη δεκαετία 80,90 πολλά από τα τεχνολογικά και μη αντικείμενα ήταν κατασκευασμένα σε διάφορες χώρες όπως Ιαπωνία, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ αλλά και Γερμανία (Δυτική κυρίως), Γαλλία, Ελλάδα κτλ. Τώρα όπου και να κοιτάξεις βλέπεις Made in China, ROC, PRC κα. Ο σκοπός του θέματος δεν είναι να σχολιάσουμε γιατί όλα πλέον κατασκευάζονται στην Κίνα, λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τους λόγους, αλλά να καταθέσουμε εμπειρίες πάνω σε αυτό. Θυμάμαι το VCR μας μάρκας JVC να είναι ιαπωνικό, η τηλεόρασή μας Siemens γερμανική, ένα handheld βιντεοπαιχνίδι από το Χονγκ Κονγκ κτλ. Πάντα το Made in Japan προσωπικά μου προκαλούσε ένα δέος και οτιδήποτε ερχόταν από εκείνη τη χώρα. Θεωρούσα πάντα οτιδήποτε ιαπωνικό ότι ήταν τεχνολογικά ανώτερο από άλλα. Άραγε είχα δίκιο ή απλά ήταν κουσούρι της εποχής. Νομίζω ότι ο 1@Uskoke[/USER] ως γνώστης ιαπωνικών (ίσως και επισκέπτης στη χώρα) ίσως μας βοηθήσει πάνω σε αυτό.

 
Θυμάμαι που είχα ψιλοξενερώσει με την Nintendo που μετά το N64 (που ήταν made in Japan) οι κονσόλες τις ξεκίνησαν να έχουν το αυτοκόλλητο "made in China". Αλλά OK η ποιότητα κατασκευής δεν έπεσε θα έλεγα και το χειρότερό τους σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμα το NES.
 
Tα Made in China προϊοντα τα χουμε στην συνειδηση μας σαν δευτερα σε ποιοτητα κατι που δεν ισχυει,(παντα).

Τους λες θελω ενα προϊον στην ταδε ποιοτητα και στα τοσο λεφτα κοστους και αναλογα κινιουνται,αμα δωσεις αναλογα λεφτα θα παρεις και αναλογα καλο προϊον και απο Κινα!
 
Η Ιαπωνια και η Κορεα ειναι χωρες που ξεκινησαν με φτηνιες και καταφεραν να φτασουν σε εξαιρετικης ποιοτητας προιοντα ανεβαινοντας παραλληλα (κυριως η Ιαπωνια) πολλες κατηγοριες τιμης.

Η Κινα δεν νομιζω να φτασει ποτε εκει και δεν ξερω αν το επιθυμει. Ειναι μαστορες στην αντιγραφη και τα αντιγραφα τους ειναι συνηθως ΟΚ σε σχεση με την χωμα τιμη. 
 
Tα Made in China προϊοντα τα χουμε στην συνειδηση μας σαν δευτερα σε ποιοτητα κατι που δεν ισχυει,(παντα)
Νομίζω έχει διαφορά το αν κατασκευάζεται κάτι στην Κινα ή είναι σχεδιασμένο από την αρχή στην Κίνα. Το ότι κατασκευάζεται κάτι στην Κίνα δεν σημαίνει ότι σχεδιάστηκε και εκεί. Τα προιόντα που στο μυαλό μας έχουν μείνει σαν κατώτερης ποιότητας είναι τα "Κινέζικα" δηλαδή αυτά που εξολοκλήρου φτιάχνονται εκεί. Τώρα αν ισχύει αυτό ακόμα δεν ξέρω.

Πάντως θεωρώ ότι η ποιότητα κατασκευής έχει να κάνει με όλα, και με την συναρμολόγηση δηλαδή και με την ποιότητα των υλικών (που αν ο άλλος σου πει πάρε τα πιο φτηνά υλικά εσύ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά) αλλά και με τον αρχικό σχεδιασμό. Και έχουν υπάρξει προιόντα που από τον αρχικό σχεδιασμό τους (που δεν είχε να κάνει με την Κινα) ήταν τόσο χάλια που ακόμα και σε άλλον πλανήτη με ανώτερα πλάσματα να συναρμολογούταν, πάλι μούφα θα έβγαινε. Βλέπε τα αρχικά δύο ή τρία μοντέλα ΧΒΟΧ 360.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@johnny19818[/USER]: ξέρω ελάχιστα ιαπωνικά και λίγα πράγματα για την κουλτούρα τους κλπ. και φυσικά δεν έχω πάει εκεί μιας και τα ιαπωνικά μου δεν φτάνουν και, κυριότερο, το ταξίδι για 10 μέρες κοστίζει τουλάχιστον 2000 € κι εγώ ίσα-ίσα έχω λεφτά για την επόμενη ρετροσυνάντηση στην Αθήνα! και οι γιαπωνέζοι άρχισαν με αντιγραφές, αλλά αυτοί είχαν πείρα με κατασκευές, kawasaki, suzuki, mitsubishi, yamaha και τα τοιαύτα, και σιγά-σιγά φτιάξανε και καλά δικά τους. ενώ οι Κινέζοι φτιάχναν στα '80ς μόνο...λουκέτα και ποδήλατα και τέτοια πράγματα και σιγά-σιγά προχώρησαν και σε όλα τα υπόλοιπα. η μάνα μου που είναι Γερμανίδα μου έχει πει ότι υπάρχουν και κακά πράγματα γερμανικά, δεν είναι όλα καλά όπως πιστεύουν μερικοί εδώ. μια καινούρια αμπεροτσιμπίδα που πήρα fluke που είναι η καλύτερη μάρκα σε όργανα μετρήσεως και ήταν και αρκετά ακριβή είναι φτιαγμένη στην Κίνα! (Η fluke είναι αμερικάνικη εταιρεία) απλώς είναι εξαιρετικής ποιότητας! Επίσης όλα τα κομμάτια του στερεοφωνικού μου είναι φτιαγμένα στην Κϊνα! (Cambridge audio & Mordaunt Short- και οι δυο βρετανικές εταιρείες). 私は電気工学を専攻しました

Επίσης στην Ιαπωνία υπάρχει φοβερός ανταγωνισμός, τα παιδιά κάνουν κατά κόρον φροντιστήρια και ιδιαίτερα για να τα πάρουν σε καλό πανεπιστήμιο  και να πάρουν καλούς βαθμούς. Για να σε δεχτούν τοπ εταιρείες όπως πχ Hitachi κλπ πρέπει να έχεις φοιτήσει σε τοπ πανεπιστήμιο με κορυφαίους βαθμούς. Εκεί υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές διακρίσεις με τους δασκάλους και ιερείς του σιντό στην κορυφή (οι περίφημοι sensei-miyagi κλπ-先生)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι που είχα ψιλοξενερώσει με την Nintendo που μετά το N64 (που ήταν made in Japan) οι κονσόλες τις ξεκίνησαν να έχουν το αυτοκόλλητο "made in China". Αλλά OK η ποιότητα κατασκευής δεν έπεσε θα έλεγα και το χειρότερό τους σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμα το NES.
Από την άλλη, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν έχω δει Mega Drive, Master System made in Japan. Είναι made in China, Thailand κτλ. Βέβαια είδαμε και τα Game Gear που ήταν Japan τι πυκνωτές είχαν!! Η πλάκα είναι ότι έχω 2 Game boy DMG-01 (το πρώτο μοντέλο) που το ένα είναι China και το άλλο Japan. Ε, το Japan έχει κάθετες γραμμές ενώ το άλλο όχι.
 
Η πλάκα είναι ότι έχω 2 Game boy DMG-01 (το πρώτο μοντέλο) που το ένα είναι China και το άλλο Japan. Ε, το Japan έχει κάθετες γραμμές ενώ το άλλο όχι.
Δεν ήξερα ότι υπάρχουν DMG-01 Game Boy made in china. Εγώ έχω 3 και όλα είναι made in Japan (τα δύο έχουν θέμα με τις κάθετες γραμμές).

Αυτό με τις κάθετες γραμμές πάντως είναι θέμα design και συναρμολόγησης. Δηλαδή το πόσο καλά κολλημένη είναι η καλωδιοταινία της οθόνης αλλά και το αρχικό design που σκέφτηκαν στην Nintendo of Japan ότι πρέπει να είναι έτσι κολλημένη. Οπότε στην περίπτωση σου, το πρόβλημα του Game Boy που έχεις είναι ευθύνη Ιαπώνων 100% αφού κανένας Κινέζος δεν το άγγιξε, ενώ το άλλο που πέρασε από Κινέζικο χέρι είναι εντάξει :p

Πάντως βλέπω και από το Game Boy ότι η Nintendo είχε θέματα με τα design τους αρχικά. Αλλά από το SNES και μετά βελτιώθηκαν πάρα πολύ με το N64 στην κορυφή να είναι η πιο "σκυλίσια" κονσόλα. Αν και δεν ξέρω το original famicom πόσο καλό ήταν σε αυτό το θέμα γιατί τα προβλήματα τα είχε το NES στην ουσία.
 
Οι δικές μου εμπειρίες με κινέζικα προϊόντα είναι σε γενικές γραμμές αρνητικές, αν και τώρα τελευταία έχουν βελτιωθεί αρκετά ως προς την ποιότητα. Όπως προανέφεραν και άλλοι σχολιαστές παίζει ρόλο αν είναι κατασκευασμένα για γνωστές εταιρείες του εξωτερικού με δικές τους προδιαγραφές, όπου η ποιότητα είναι γενικά καλύτερη  ή αν είναι καθαρόαιμα κινέζικα. Γνωρίζοντας το έλλειμμα της ποιότητας οι δυτικές εταιρείες γράφουν στο κουτί π.χ. German Design και έχουν με μεγάλα γράμματα τη γερμανική διεύθυνση του αντιπροσώπου, ενώ συχνά το Made in China γράφεται με μικρά γράμματα ή ως Made in PRC.  Πάντως φρυτέζα πολύ γνωστής ευρωπαικής εταιρείας που είχα αγοράσει το 2006 χάλασε σε ένα μήνα και μου την αντικατέστησαν με άλλο μοντέλο που πάντως δουλεύει ακόμα. Έχω την εντύπωση ότι  η ασυνέχεια στην ποιότητα είναι βασικό τους πρόβλημα. 

Στα παιχνίδια βέβαια είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς πλέον κάτι εκτός Κίνας. Στις αρχές των '90ς, όταν άρχισε να πρωτοβγαίνει δυναμικά η Κίνα στις διεθνείς αγορές, πολλά από τα παιχνίδια της είχαν και επικίνδυνες ουσίες στα πλαστικά τους μέρη και γενικά άσχημη ποιότητα στα μηχανικά τους μέρη, ωστόσο βελτιώθηκαν αρκετά έκτοτε. Πίστα Carrera που αγόρασα στο γιό μου το 2000, κατασκευασμένη στην Κίνα, δεν είναι πετυχημένη, το ένα όχημα βγαίνει συνεχώς από τη ράγια, ενώ το άλλο τρέχει κανονικά. Τις βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια δείχνουν και προίόντα τεχνολογίας, π.χ.  μερικά χρόνια πριν είχε απαγορευθεί η πώληση κινέζικου τζίπ στη Γερμανία, διότι σε crash-test είχε διαλυθεί σχεδόν όλο ήδη με 50 χλμ. Φύγαν πόρτες και υπήρχε τέτοια παραμόρφωση της καμπίνας που ήταν αμφίβολο ακόμα και αν είχε επιζήσει ο οδηγός. Τώρα επιτρέπεται η εισαγωγή του  μια και βελτιώθηκε.

Θυμάμαι επίσης μία περίπτωση θανάτου από ηλεκτροπληξία με ηλεκτρικό σίδερο στην Ελλάδα (το 2005?) από άγνωστη κινέζικη μάρκα. Τις ημέρες εκείνες βρέθηκα σε πολυκατάστημα ηλεκτρικών και δίπλα μου άκουσα μεσήλικα κύριο κρατώντας ένα σίδερο γνωστής ευρωπαίκής μάρκας να λέει στη γυναίκα του "Να, αυτό εδώ δεν είναι κινέζικο, γράφει Made in PRC"  Τους εξήγησα ότι είναι κινέζικο αναλύοντας τον όρο και το άφησε πίσω (προφανώς επηρεασμένος από το πρόσφατο περιστατικό). Αμφιβάλω βέβαια αν βρήκε κάτι αντίστοιχο από άλλη χώρα μια και η Κίνα σε τέτοια προίόντα κυριαρχεί....   

Την εξέλιξη της Κίνας με τις.... "παιδικές ασθένειες" είχαν βέβαια και άλλες ασιατικές χώρες. Αν και η Ιαπωνία αντέγραφε στη 10ετία του '50 και '60, τα προίόντα της ήταν εξ αρχής ποιοτικά λόγω υπαρχόντων βιομηχανικών υποδομών. Οι επόμενες "4 Ιαπωνίες", όπου μεταφέρθηκε η παραγωγή λόγω χαμηλού κόστους στις 10ετίες '70 και '80, το Hong Kong, η Σιγκαπούρη, η Ν. Κορέα και η Ταιβάν, προσωπικά πιστεύω ότι προσαρμόσθηκαν πολύ πιό γρήγορα σε ποιοτικά θέματα από ότι η Κίνα. Τώρα η Κίνα έχει πλέον παραγωγή και για επιχειρήσεις από τις χώρες αυτές,  το δε Hong Kong αποτελεί τμήμα της, από το οποίο άρχισε και η δυναμική εξωστρέφειά της με το ειδικό στάτους που έχει.

Άρχισαν όμως να εμφανίζονται και τάσεις μετακύλισης σε άλλες φθηνότερες χώρες, π.χ. στο Βιετνάμ. Για να δούμε τη συνέχεια.........   
 
Πάντα το Made in Japan προσωπικά μου προκαλούσε ένα δέος και οτιδήποτε ερχόταν από εκείνη τη χώρα. Θεωρούσα πάντα οτιδήποτε ιαπωνικό ότι ήταν τεχνολογικά ανώτερο από άλλα.

Στην επαρχια ισχυε τοτε πχ για ρολοϊ.
Κινεζικο σημαινε ''για βαρια χρηση,λειτουργικο μεν αλλα χωρις πολλα μπιχλιμπιδια'' μις και εκεινα τα χρονια δεν εκαναν αντιγραφες ακομη. Μην ξεχνας πως τροφοδοτουσαν με μηχανες,τορνους,δραπανα,κοπτικα,φρεζες,ανυψωτικα κλπ μερικες χωρες του Ανατολικου Μπλοκ που ''τα ειχαν σπασει'' με την ''μητηρα ρουσια'' που ελεγαν μερικοι. Οι αλβανοι που πρωτοηρθαν εδω μετα το 1991 ελεγαν και ξαναλεγαν ''μασινο τσινεζε'' για τον εξοπλισμο που ειχαν στα εργοστασια.
Σε τηλεορασεις κλπ αρχες του '90 μερικοι ελεγαν στον κοσμο ''εχω την γνησια Sanyo, ο αλλος εχει πραεισαγωγη'' πχ ταιβαν,ινδονησια αρα ''δεν ηταν τοσο καλη και δεν μπορουσες να την πας μετα στην επισημη αντιπροσωπεια γαι σερβις" και τετοια.
 
Πίσω
Μπλουζα