PC και νυκτερινό τιμολόγιο!

Turrican

RetroManiaC
Joined
28 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.268
Αντιδράσεις
107
Με αφορμή τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ που μου ήρθε λίγο τσιμπημένος , καθώς και ότι το ίδιο συνέβη και σε μερικούς φίλους μου , με έβαλε σε σκέψεις! Το κοινό στοιχείο που έχουμε όλοι ήταν ότι το παρατηρήσαμε αφού βάλαμε στο σπίτι internet. Δηλαδή με λίγα λόγια τα PC μας δεν κλείνουν ποτέ !

Είναι δυνατόν τα σύγχρονα PC να είναι τόσο ενεργοβόρα ,δεδομένου ότι έχουν όλα πια τουλάχιστον 500ρια τροφοδοτικά ,και πολλά παρελκόμενα; Και αν είναι βάσιμος ο φόβος μου τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό ; Μήπως η λύση είναι η δημιουργία ενός υποτυπώδους "κατεβαστηριού "; :nervous:
 
Laptop... einai h monh lysh... 120watt ... san na afineis mia lampa
 
Eγω παντως με κατεβαστηρι τον P-III,εχω δει μια διαφορα της ταξης των 8-10 ευρω ανα διμηνο σε σχεση με την pro-download εποχη......

Ε,καλα ειναι,μην ειμαστε κι αχαριστοι.... :D :D :D :D
 
Πραγματικά ένα Laptop όπως προτείνει ο AA+ ακούγεται καλή λύση!Άλλα τελικά η κατανάλωση είναι δυνατόν να είναι της τάξης των 10-12 ευρώ ανά δίμηνο όπως λέει ο manos426f ; Ή τα πράγματα είναι χειρότερα;
 
Τελικά συμφέρει τα 10-20 ευρώ που δίνεις παραπάνω σε ρεύμα, να τα δώσεις σε καμια Forthnet να πάρεις 2Mbit γραμμή ωστε να μην το αφήνεις ανοιχτό 24/7
 
Μπορεί και να είναι αλλά 10Ε στο δίμηνο δεν είναι τίποτα σε σχέση με τα άλλα νταβατζιλίκια που πληρώνουμε....Εγώ πάντως μέσο όρο έχω το PC μου ανοιχτό γύρω στο δεκάωρο σε καθημερινή βάση εκτός και αν κατεβάζω μεγάλα αρχεία που εκεί δεν κλείνει ποτέ!!!!Δεν παρατήρησα κάποια σημαντική αλαγή στον λογαριασμό!!!
 
gtsamour είπε:
Τελικά συμφέρει τα 10-20 ευρώ που δίνεις παραπάνω σε ρεύμα, να τα δώσεις σε καμια Forthnet να πάρεις 2Mbit γραμμή ωστε να μην το αφήνεις ανοιχτό 24/7
Και με τα δυο και με τα τέσσερα και με τα δέκα..πάλι το PC σου θα είναι ανοιχτό διότι όσο μεγαλώνουν οι ταχύτητες τόσο μεγαλώνουν και τα μεγαλύτερα αρχεία που θα θελήσεις να κατεβάσεις!!! :diablotin:
 
24/7 ειναι μονοδρομος...αλλα ποτε δεν καταλαβα γιατι το PC δεν μπορει να μπαινει σε ενα low-energy-consumption state και μονο να κατεβαζει (μπορει να γινεται,εγω δεν το εχω βρει παντως)

Στο 360 πχ με το τελευταιο update εχεις επιλογη να το αφηνεις να κατεβαζει και να υπολειτουργει (το πρωι να φανταστεις δεν ειναι ουτε καν χλιαρο)
 
akmakas είπε:
Και με τα δυο και με τα τέσσερα και με τα δέκα..πάλι το PC σου θα είναι ανοιχτό διότι όσο μεγαλώνουν οι ταχύτητες τόσο μεγαλώνουν και τα μεγαλύτερα αρχεία που θα θελήσεις να κατεβάσεις!!! :diablotin:
Μπαααα, εγώ πάντως έχω ξελυσσάξει με το κατέβασμα. Μόνο αν κάτι το θέλω πραγματικά το κατεβάζω. Τώρα πχ το PC είναι πάντα κλειστό τη νύχτα εκεί που οταν πρωτοέβαλα DSL ήταν σερί 7 μήνες ανοιχτό 24/7
 
Βεβαίως υπάρχει και η επιλογή ενός παλιού μηχανήματος PII PIII που θα είναι εφοδιασμένο με ένα αρκετά μεγάλο δίσκο η δίσκους (Όσο μπορεί να δει το bios) με ένα τροφοδοτικό 300 Watt και είσαι κυριλέ!
 
Γιατί να τα φορτώσετε όλα στο PC σας;

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ όντως έχουν ανέβει αλλά στους δικούς μου η μεγαλύτερη διαφορά είναι λόγω αύξησης των χρεώσεων!

Παράδειγμα (συγκρίνω τον εκκαθαριστικό του Ιουλίου 2006 με τον εκκαθαριστικό του Μαρτίου 2007, διαφορά 6 μηνών) :

-Πάγιο: 5,12 ευρώ vs 12,20 ευρώ

-Πρώτα 813 KW: 0,07197 ευρώ έκαστον vs 0,07449 ευρώ έκαστον

-Επόμενα 813 KW: 0,09171 ευρώ έκαστον vs 0,09492 ευρώ έκαστον

-Δημοτικά τέλη: 1,24 ευρώ/τετραγωνικό vs 1,26 ευρώ/τετραγωνικό

-Τιμή ζώνης: 1150 ευρώ/τετραγωνικό vs 1300 ευρώ/τετραγωνικό

Τελικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να πληρώσω συνολικά 125 ευρώ στον τελευταίο αντί για 99 ευρώ στον παλιότερο.

Επίσης εφιστώ την προσοχή σας, αν η συνολική κατανάλωση σας είναι πάνω από 1600 KW το τετράμηνο οι τιμές του παγίου και του KW αυξάνουν εντυπωσιακά και ακόμα χειρότερα αν ξεπερνάτε τα 2000 KW το τετράμηνο.

Δείτε πχ τι διαφορά έχω εγώ στο πάγιο επειδή ξεπέρασα κατά 51 KW το όριο των 1600 (1651 στον λογαριασμό του Μαρτίου από 1558 στον λογαριασμό του περσινού Ιουλίου). Οπότε σημαντικό λόγο οικονομίας στην κατανάλωση έχετε αν ξεπερνάτε τα 1600 KW ανά τετράμηνο.

Αναλυτικά οι χρεώσεις υπάρχουν εδώ.

Το PC μου τρέχει 24/7 εδώ και χρόνια, οπότε η επίδραση του στους λογαριασμούς είναι πρακτικά σταθερή. Δεν υποστηρίζω ότι είναι αμελητέα, αλλά πριν καταλήξετε τί ευθύνεται για τα λεφτά που πληρώνετε, βάλτε μερικούς πρόσφατους λογαριασμούς σας δίπλα-δίπλα και δείτε με ακρίβεια αν αυτό που έχει αυξηθεί αφού βάλατε ADSL είναι η κατανάλωση σας σε KW (οπότε σαφώς και έχει νόημα να μειώσετε την χρήση) ή οι τιμές και μόνο του ρεύματος και των άλλων χρεώσεων. Όπως είδατε, σε εμένα προέκυψε μια διαφορά 26 ευρώ σε 6 μήνες, ενώ η κατανάλωση ρεύματος ήταν σχεδόν σταθερή (διαφέρει λιγότερο από 100 KW στα συγκεκριμένα τετράμηνα) :animangry:
 
Καλα τα ειπε ο Γιατρος ;)
 
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους παιδιά:

Ότι pc και να έχετε, με οποιοδήποτε τροφοδοτικό και να το δουλεύετε, υπάρχουν μερικοί πολύ απλοί κανόνες τεχνικής φύσεως που πρέπει να ακολουθούμε.

Εξηγούμαι:

Μικρό no name τροφοδοτικό vs μεγάλο επώνυμο.

Ένας υπολογιστήςε που έχει 300 watt τροφοδοτικό δεν καταναλώνει λιγότερο ρεύμα από κάποιον άλλο που έχει 600 ή και 1000. Ειδικά όταν μιλάμε για κατεβαστήρι, όπου ο επεξεργαστής έιναι idle την περισσότερη ώρα με CPU usage 0 - 4%. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το πόσο power efficient είναι το τροφοδοτικό σας. No name τροφοδοτικά με 50 % power efficiency καίνε παραπάνω από 700άρια με 80% power efficiency. Μεγάλη προσοχή στην επιλογή του τροφοδοτικού λοιπόν.

Μικρός και παλιός επεξεργαστής vs νέου.

Ένας 0,35 micron P-II 300 δεν καταναλώνει απαραίτητα λιγότερο από έναν AMD 3500+. ΕΙΔΙΚΑ στην διαδικασία του κατεβάσματος. Πάρτε έναν σύγχρονο επεξεργαστή που μπαίνει σε cool & quiet mode. Ειδικά τα σύγχρονα ιντέλια σταματάνε ακόμα και τον ανεμιστήρα όταν ο επεξεργαστής δεν χρησιμοποιείται.

Προσοχή στην κάρτα γραφικών.

Το να έχεις ένα κατεβαστήρι που παίζεις και που και που με μια 8800 είναι καταστροφικό για το λογαριασμό της ΔΕΗ. Ρουβάει κουβάδες! Μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι η καλύτερη λύση.


ΕΝΑΣ δίσκος μόνο.


Αυτονόητο. Ένας δίσκος καταναλώνει 20 watts ανά ώρα, οπότε περίπου μισό kW ανά ημέρα. Ανεξαρτήτου χωρητικότητας. Το να έχετε 3 και 4 μικρούς δίσκους που καταναλώνουν άσκοπα 1,5 KW ημερησίως είναι μέγιστη σπατάλη.


Χρήση εξωτερικού εγγραφέα laser.


Ένα DVD ή οτιδήποτε άλλο που κάθεται στον υπολογιστή σας και δεν κάνει τίποτε καταναλώνει 10 watts, ήτοι 250 watts ημερησίως με το να κάθεται και να περιμένει μόνο. Αν έχετε δύο συσκευές, έχετε μια σπατάλη του μισού kW την ημέρα. Μια εξωτερική συσκευή θα συνδέεται όποτε την χρειάζεστε και τελειώσατε.


Χρήση TFT οθόνης.


Η μέση κατανάλωση σε full brightness, full contast μιας 15άρας TFT είναι 17 watts. Μιας 15άρας CRT είναι 90 watts. Μια 15άρα TFT μπορεί να αγοραστεί για 70 ευρώ μεταχείρα, ιδανικότατη λύση για κατεβαστήρι.

Κάντε το λογαριασμό και δείτε πόσο κερδίζετε.

Χρήση laptop

Προσωπικά αγόρασα το φορητό μου για να χρησιμοποιηθεί σαν σκλάβος. Αλλά λίγο λειτούργησε σε αυτό το ρόλο. Τα laptops αν και με την πρώτη ματιά είναι ιδανικά για αυτό το ρόλο δεν δίνουν τελικά τα αναμενόμενα. Εξηγούμαι και αναλύω:

ΔΕΝ είναι σχεδιασμένα για χρήση 24/7. Οπότε κάποτε θα παρουσιάζουν βλάβη που χρειάζεται πολύ ρευστό να φτιαχτεί. Βλάβες σε οθόνες (backlit λάμπες) και πληκτρολόγια κοστίζουν πάρα πολλά, Και μη γελιέστε, ένα φτηνό φορητό των 500 ευρώ, δεν θα αντέξει πάρα πολύ στο ρόλο του σκλάβου. Αν πάλι πάτε σε κάποιο IBM μοντέλο που πάει πάνω από χιλιάρικο, τότε μάλλον δεν σας απασχολεί η οικονομία των 30 ευρώ το μήνα στο ρεύμα για παράδειγμα. Όπερ και πάει στράφι όποια οικονομία. Επίσης υπάρχει το θέμα του δίσκου. Μικροί και αργοί δίσκοι. Αν και η ταχύτητα δεν σας απασχολει, θα σας απασχολήσει η χωρητικότητα. Οπότε πάμε στην αγορά εξωτερικών συσκευών που και πάλι κοστίζουν και πάλι καταναλώνουν.

Σταματώ εδώ, ελπίζω να σας βοήθησα.
 
ego afhno thn amiga kai katevazei :p

max 140W :D
 
Ο σκλαβούνιος τραβάει max 90 - 100.

Cool & quiet enabled, 1 HDD, no laser devices, low rpm fans, μόνο δεν έχω ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και αναγκαστικά χρησιμοποιώ την 7600GS, αλλά ευτυχώς σε απλό display mode δεν επιβαρύνει παρά ελάχιστα το σύστημα.

Οθόνες, ηχεία, μείκτης, laptop και gaming PC σβήνουν ΚΑΙ από το διακόπτη ξεχωριστών πολύμπριζων για αποφυγή σπατάλης.

Μέχρι στιγμής δεν έχω δει καμιά υπερβολική αύξηση του λογαριασμού, (5 ευρώ παραπάνω το μήνα δεν θεωρείται ποσόν, τόσο κάνει ένας καφές..... )
 
Παιδιά πραγματικά όλοι όσοι μιλήσατε είπατε πράγματα πολύ ενδιαφέροντα! Οφείλω - εγώ τουλάχιστον -να σας ευχαριστήσω όλους! Ιδικά στους Maddog και pooky επιθυμώ να δώσω ένα επιπλέον μπράβο για τον κόπο τους στην πρόθεση τους να βοηθήσουν τη συζήτηση μας!

pooky ομολογώ ότι η συλλογιστική σου με ωφέλησε και μου κέντρισε την φαντασία! Θα ήταν πολύ ενδιαφέρων σαν project ένα κατεβαστήρι που θα καταναλώνει το λιγότερο δυνατόν ρεύμα!Θα εκπέμπει τη λιγότερη δυνατή θερμότητα και θα είναι αθόρυβο ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο χωρίς να ανεβαίνει η θερμοκρασία 1-3 βαθμούς παραπάνω ή να μας παίρνει τα αυτιά.

Φαντάζομαι ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να έχει ένα μόνο άρθρωμα μνήμης (περισσότερα = μεγαλύτερη κατανάλωση),και σχεδόν παντού παθητική ψύξη ώστε να περιοριστούν οι ανεμιστήρες μόνο στους απαραίτητους. Πιθανών ο ένας και μοναδικός δίσκος δεν θα μας πείραζε να είναι στις 5400rpm! Άραγε υπάρχει κάποια διάταξη (σαν πολύμπριζο ίσως) που να δείχνει πόσο ρεύμα τραβάει μια συσκευή;
 
Υπάρχει μετρητής out of the wall που μετράει συνολική ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει μια συσκευή. Δεν έχω κάτι τέτοιο, αλλά έχω διαβάσει τόσα που με βεβαιότητα μπορώ να σου πω με λίγη απόκλιση πόσο καταναλώνεις, ανάλογα με το σύστημα που έχεις.

Παθητική ψύξη δεν στο συνιστώ, ειδικά στην Ελλάδα με τους καύσωνες του καλοκαιριού. Αλλά μπορείς να βάλεις αθόρυβους ανεμιστήρες που δεν ξεπερνούν τις 800 στροφές ανά λεπτό, πρακτικά ένας παλαιότερος δίσκος με παλιάς τεχνολογίας μοτέρ θα ακούγεται πάρα πολύ περισσότερο. Εμένα δεν με απασχολεί το αν κάνει λίγο θόρυβο παραπάνω, έχω τους υπολογιστές σε ξεχωριστό δωμάτιο με δικό του κλιματισμό, (τον οποίο δεν άναψα ούτε μία φορά από τότε που κατήργησα τις CRT παρεπιπτόντως) , με ένα μηχάνημα να μη σταματάει ποτέ.

Θα ήθελα να προσθέσω κάποια πράγματα για την υδρόψυξη. Προσωπικά είμαι κατά του όλου εγχειρήματος σε κάποιο μηχάνημα που θα εργάζεται 24/7/365. Αν η αντλία σταματήσει να δουλεύει και δεν υπάρχει κίνηση του ψυκτικού στους σωλήνες, το υγρό ενδέχεται να βράσει σπάζοντας τα τοιχώματα όχι των σωλήνων αλλά της ψήκτρας του επεξεργαστή με αποτέλεσμα την καταστροφή του υπολογιστή μας. Επίσης μια καλή λύση υδρόψυξης κοστίζει πολλά χρήματα και δεν συμφέρει.

Επενδύστε σε αθόρυβους - αργόστροφους ανεμιστήρες. Αποτελεί εκπληκτική λύση.

Επίσης, αν είστε μερακλήδες και κατέχετε το άθλημα επιδοθείτε σε underclocking και undervolting του επεξεργαστή σας για να περάσετε σε παθητική λύση ψύξης. Η τεχνολογία cool & quiet δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο από έναν συνδυασμό των παραπάνω αναφερομένων από το ίδιο το bios της μητρικής σας, αν φυσικά έχετε επεξεργαστή που ακολουθεί την αρχή αυτή.

Turrican όπως διατάζεις!

Ορίστε ένα καλό αθόρυβο pc.

Case: Ότι μεγαλύτερο μπορείτε να πάρετε με τα χρήματα που διαθέτετε. Προσωπικά δεν ξεκολώ με τίποτε από τα Thermaltake Armor. Διαθέτουν ανεμιστήρες 120άρηδες που αν τους βάλεις στα 5 volt δενακούγονται καν.

Τροφοδοτικό: OCZ 600 και πάνω. Με power efficiency πάνω από 80%, δεν ζεσταίνεται, δεν καταναλώνει άσκοπα και ενώ διαθέτει ανεμιστήρα 120άρη από τη φύση του αθόρυβο, οι στροφές του πέφτουν ανάλογα με το load. Εξαιρετικά αργός ανεμιστήρας σε μεγάλο τροφοδοτικό που λειτουργεί στο 20% και κάτω του full range του σημαίνει ότι θα το κρατήσετε πολλά χρόνια μια και η ποσότητα σκόνης που τελικά θα συσσωρευτεί εκεί θα είναι μικρότερη με το χρόνο.

Μητρική: Μια με ενσωματωμένη κάρτα γαρφικών που να μην ξεπερνάει τα 60 ευράκια.

Κάρτα γραφικών την ενσωματωμένη.

Κάρτα ήχου, δικτύου και τα λοιπά φτάνουν οι ενσωματωμένες.

DVD-R: Σε USB. Βγαίνει από την πρίζα όταν δεν χρειάζεται.

Σκληρός: Θα συνέστηνα ένα 250 - 320 της Seagate. Εξαιρετικά αθόρυβο μοτέρ με υμένα λαδιού, 5 χρονάκια εγγύηση και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ακόμα κι αν κάποτε σκάσει. ΠΟΤΕ παλαιότερος δίσκος 5400 rpm, θα σας πάρει τ'αυτιά και καταναλώνει τα διπλάσια!!!!

Μνήμη: 1 giga φτάνει και περισσεύει. 1 άρθρωμα μόνο, ακόμα και σε ταχύτητα 533 είναι overkill για το κατεβαστήρι μας. Αν θέλετε πάτε σε 512 αλλά θα σας κοστίσει 20 ευράκια παραπάνω το 1 giga, δεν αξίζει.

Επεξεργαστής: AMD 3600+ Dual core. Με 67 ευράκια είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ευκαιρία. Προτιμήστε τους νέους 0,65 micron, είναι πρακτικά παγωμένοι ακόμα και σε full load!!!!!!!

Turrican ελπίζω να σε κάλυψα φίλε.!!!!! :) :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
mias kai leme gia cpu fans, poso PANATHLIOI einai autoi ths intel re paidia?

exo ena DualCore PentiumD 2.8 (920 nomizo me ta 4MB cache kai ligotera micron apo tous prohgoumenous...) kai to fan oso pernaei o kairos toso perissotero thorybo kanei! eleos! to idio mapa htan kai se ena CeleronD2.8 pou eixa prin! aisxos!
 
keropi είπε:
mias kai leme gia cpu fans, poso PANATHLIOI einai autoi ths intel re paidia?exo ena DualCore PentiumD 2.8 (920 nomizo me ta 4MB cache kai ligotera micron apo tous prohgoumenous...) kai to fan oso pernaei o kairos toso perissotero thorybo kanei! eleos! to idio mapa htan kai se ena CeleronD2.8 pou eixa prin! aisxos!
Keropi οι PentiumD είναι πολύ καλοί CPU και ανεβαίνουν τρελά!!!Εγώ έχω ένα PentiumD στα 2.66...τον αγόρασα 140Ε και τον έχω κάνει overclock στα 3,6.Σκίζει και στα benchmarks και όπου θές....Και εσύ αν έχεις ένα καλό mobo μπορείς να τον ανεβάσεις τουλάχιστον 3,6..Βγάλε την ψύκτρα καθάρησέ την,βάλε από την ακριβή και καλή πάστα που πουλιέται στην αγορά και θα είσαι Super!!!!!!keropi.. :)
 
pooky είπε:
Turrican ελπίζω να σε κάλυψα φίλε.!!!!! :) :)
Καταπληκτικό πραγματικά pooky! Σε ευχαριστώ! Το έχω πάρει ζεστά το θέμα και μάλλον σε σύντομο διάστημα θα φτιάξω κάτι! :)
 
Πίσω
Μπλουζα