Retro Τηλεοράσεις / Τηλεοπτικές Συσκευές (TV Sets)

Το 1994 -αν θυμάμαι καλά- μου χάρισαν μία φορητή (χεριού) τηλεόραση Casio EV-500, με έγχρωμη LCD & TFT οθόνη 2,5 ιντσών. Έπιανε πολύ καλά, ακόμα και εκτός Αθηνών με την ενσωματωμένη τηλεσκοπική της κεραία. Είχε και είσοδο για εξωτερική κεραία, ωστόσο χρειαζόταν adapter που ποτέ δεν πήρα. Λειτουργούσε με ρεύμα ή μπαταρίες. Ιδιαίτερα εύχρηστη στις διακοπές ή για άνετη τηλεθέαση στο κρεβάτι. Λειτουργεί ακόμη αλλά δεν πιάνει πλέον κανάλια, διότι το σήμα έγινε ψηφιακό. Η αναζήτηση των σταθμών σε VHF γινόταν με κινούμενη πράσινη γραμμή, ενώ σε UHF με κόκκινη. Έτσι γνώριζε κανείς σε τι συχνότητα έψαχνε. Δεν είχε βέβαια μνήμες, πράγμα που σημαίνει ότι εάν άλλαζε κανείς κανάλι, έπρεπε να ψάξει από την αρχή....

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg
 

dj_sak είπε:
Γιάννη η κασέτα ήχου που λες πρέπει να ήταν η 8 track που είχαν πολλά αυτοκίνητα τη δεκαετία του 70. Εμένα ο παππούς μου είχε μια Grundig το 1970-71 και έπιανε Ιταλικά κανάλια!! Πάντως έχω βρει αυτό το site: http://www.marcelstvmuseum.com/photoalbum.html που έχει διάφορες vintage τηλεοράσεις και VCR!
Πολύ πιθανόν να είναι αυτή που λες. Δεν είχαν ούτε εξώφυλλο αλλά θυμάμαι να έχει τραγούδια του Ξυλούρη.

1@Eagle 1[/USER] Βλέποντας την φορητή που έβγαλες μου θύμησες ένα απωθημένο μου. Πάντα ήθελα μια φορητή tv για να την έχω πριν τον ύπνο. Λίγο έλειψε να πάρω μια το 1999 αλλά 45.000 δρχ τότε δεν τις είχα (τελειόφοιτος λυκείου βλέπεις). Απορώ αν υπάρχει πλέον καμιά ψηφιακή της προκοπής...

 
johnny19818 είπε:
Βλέποντας την φορητή που έβγαλες μου θύμησες ένα απωθημένο μου. Πάντα ήθελα μια φορητή tv για να την έχω πριν τον ύπνο. Λίγο έλειψε να πάρω μια το 1999 αλλά 45.000 δρχ τότε δεν τις είχα (τελειόφοιτος λυκείου βλέπεις). Απορώ αν υπάρχει πλέον καμιά ψηφιακή της προκοπής...
Πράγματι ήταν πολύ πρακτική για τηλεθέαση στο κρεβάτι johnny19818, ιδίως λόγω του πολύ μικρού μεγέθους της, έπιανε σχεδόν όλα τα κανάλια στην Αθήνα, η εικόνα της ήταν πολύ καλή και δεν χρειαζόταν κανείς γυαλιά (εγώ φοράω) για να δει. Είχε και υποδοχή για ακουστικό ώστε να μην ενοχλείται το έτερον ήμισυ...... Μετά βγήκαν τα φορητά DVD, μερικά από τα οποία έπιαναν και τηλεόραση.

Για τώρα νομίζω τα κινητά νέας γενιάς δείχνουν και τηλεόραση μέσω internet (έτσι τουλάχιστον μου είπε η κόρη μου). Τέλος εποχής για την τηλεορασίτσα, έμεινε πλέον στο κουτί της σαν ενθύμιο.
 
Ξέρετε κάτι για τις τηλεοράσεις Comet της εταιρείας TELECTRON; Ψάχνω στο διαδίκτυο και βλέπω μόνο κάποιες καταχωρήσεις τηλεοράσεων δωματίου 20ετίας σε ελληνικά σάιτ αγγελιών, αλλά δεν βλέπω ούτε επίσημο σάιτ να λειτουργεί, ούτε κάποια άλλη πληροφορία γενικά. Ποια ήταν η προέλευσή τους; Ελληνική εταιρεία ήταν;
 
Εχω δει τηλεοραση Comet. Πρεπει να φορουσε οθονη της Τουρικης Beko αλλα δεν ειμαι σιγουρος.
 
Λοιπόν,εμείς ήρθαμε από Γερμανία το 1976..Εγώ ήμουν 2 χρονών..Η τηλεόραση που είχαμε (και αυτή που γνώρισα να έχουμε από την νηπιακή μου ηλικία) ήταν μια ασπρόμαυρη SABA..Δεν θυμάμαι μοντέλο,αλλά την είχαμε φέρει από τη Γερμανία (Δυτική τότε,ε!)..Στο διπλανό σπίτι (στην ίδια αυλή),έμεναν ο παππούς και η γιαγιά μου.Αυτή είχαν μια ασπρόμαυρη Grundig,η οποία ήταν και πιο παλιά από τη SABA.Και αυτήν τους την είχε στείλει ο πατέρας μου από τη Γερμανία,όταν ακόμα ήμασταν εκεί,πριν ακόμα έρθουμε Ελλάδα..Θυμάμαι πως τα κουμπιά για να αλλάξεις τα κανάλια/προγράμματα στη Grundig (ναι,τα 2 κανάλια τέλος πάντων) ήταν 7..Και τόσο σκληρά (όπως εκείνα τα κουμπιά στα παλιά κασετόφωνα),που μπορούσες να σπάσεις το δάχτυλο σου αν είσαι νήπιο ή παιδί αρχές δημοτικού!..Αντιθέτως, τα κουμπιά της ασπρόμαυρης SABA, ήταν 8.Και δεν ήταν καν κουμπιά..Ήταν παράλληλα με το τραπεζάκι (κι όχι κάθετα προς το τραπέζι όπως ήταν στη Grundig), σαν 8 "ασημένια ταμπελάκια",που είχαν και φως εσωτερικά!..Με μία απλή επαφή,άλλαζε αμέσως..Αν πήγαινες κοντά και φυσούσες πάνω σ'αυτό το "ασημένιο κουμπί" πάλι άλλαζε!
Αυτή η SABA,ήρθε στο δωμάτιο μου στα 11 μου, το 1985.Ήταν σε κατάσταση "απόσυρσης" στην αποθήκη,επειδή το 1984,είχαμε πάρει πια έγχρωμη τηλεόραση!..Μία schaub lorenz ITT,όπως έχει γράψει και ο φίλος potis21..Ακριβώς την ίδια!..Και αυτή τη τιμή!..170.000 δρχ!..Όσο 4-5 μηνιάτικα τότε!!! Μόνο που θυμάμαι πως πρέπει να ήταν 27 ιντσών ή λίγο λιγότερο,όχι 21 ιντσών όπως έγραψε!..
Ήμασταν οι πρώτοι στη γειτονιά που πήραμε έγχρωμη!..Τη νύχτα δε που προβλήθηκε ο "Νονός" από την ΕΡΤ μες στο 1984 (μία Τρίτη ήταν θυμάμαι),έγινε χαμός στο σπίτι.Ήρθε η μισή γειτονιά,να δει έγχρωμο τον Μάρλον Μπράντο και τη φαμίλια του!..Και θυμάμαι πως και νύσταζα,και πήγε αργά η ταινία (εώς τις 2:30 το πρωί), και είχα και σχολείο την άλλη μέρα!..Αυτή ήταν η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση μας.

υγ: Το τηλεκοντρόλ της ITT, ήταν ένα πανάλαφρο τηλεκοντρόλ, ένα μακρόστενο "ψεύτικο" μηχανηματάκι!..Συνέχεια το είχα στα χέρια μου!..Και πάντα μου ΄λεγαν "πρόσεχε, άσ'το κάτω"!..Λες και είχαμε πολλά κανάλια να αλλάζουμε να κάνουμε ζάπινγκ τότε!..Αλλά εγώ εκεί.Πάντα στα χέρια μου το είχα!..Μέχρι που ήρθε η μέρα,μετά από ένα εξάμηνο περίπου της αγοράς της καινούριας μας tv, να μάθω τη σημασία της φράσης "ΠΡΟΣΕΧΕ, άστο κάτω!"..Και τα "επακόλουθα της" φυσικά!..Όπως μάθαμε και τη τιμή του τηλεκοντρόλ!..25.000 δρχ παρακαλώ!..Μία τιμή που πλησίαζε ένα μηνιάτικο!..Το τηλεκοντρόλ,απέδειξε την φήμη του ως "πανάλαφρο" και "ψεύτικο", μιας και τη στιγμή που γλίστρησε από τα χέρια μου, είχε την ίδια κατάληξη που θα είχε ένα γυάλινο ποτήρι πέφτοντας από ψηλά σε πάτωμα (σε μωσαϊκό).Δεν υπήρχε και χαλί λόγω θέρους!..Χίλια κομμάτια μπορεί να μην έγινε,αλλά είδα πως σκορπίστηκε σε μια ακτίνα ενός μέτρου..Τις μπαταρίες δε,τις είδα να πηγαίνουν κάτω από τον καναπέ,για μια στιγμή που κοίταξα πίσω μου,την ώρα που έτρεχα να φύγω από το σπίτι..Μακρυά από το σπίτι!..
 
Αυτή είναι η ασπρόμαυρη SABA, από μια φωτογραφία που έχω από το 1975..Ο πατέρας μου,μου είπε πως ήταν του 1974..Η ασπρόμαυρη Grundig δε,αυτή που είχε στείλει στον παππού μου όπως ανέφερα και στο προηγούμενο σχόλιο, ήταν μοντέλο του 1969.
(Αν ήμασταν σε τίτλους τέλους ταινίας : "special thanks to.." , εννοώ, χίλια ευχαριστώ στα ανίψια μου που φρόντισαν με τα κινητά τους να φωτογραφήσουν,να "αναλύσουν" και να περάσουν στο pc τη φωτό για να την ποστάρω, γιατί εγώ από τεχνολογία υστερώ)
SABA.jpg
 
Μέχρι τα 16 μου χρόνια είχαμε μια ασπρόμαυρη Grundig, η οποία συχνά είχε χιόνια και δεν βλέπαμε σχεδόν τίποτε. Μετά ο θείος μου (αδελφός της μητέρας μου) μας έκανε δώρο τη δική του τηλεόραση μάρκας Schaub Lorenz, την οποία και κρατήσαμε μέχρι και το 1996 οπότε πήραμε μία Hitachi που την κρατήσαμε μέχρι πρόσφατα, οπότε πλέον πήραμε μία μοντέρνα Samsung. Πάντως οι τρεις παλιές που είχαμε κράτησαν πάνω από δέκα χρόνια η κάθε μια (η Hitachi είκοσι). Πραγματικά "σκυλιά"!
 
η πρώτη μας συσκευή που θυμήθηκα ποτέ (όχι ότι αλλάξαμε και πολλές τηλεοράσεις απ' τα μέσα του '70 που παντρεύτηκαν οι δικοί μου το 1974 συγκεκριμένα) ήταν μια καφέ ξύλινη μάρκας Metz,αρκετά σπάνια στην Ελλάδα να έβρισκες αυτή την μάρκα.Η συγκεκριμένη συσκευή ήταν δώρο στον γάμο των δικών μου ενός θείου μας που ζούσε στην Γερμανία.Θυμάμαι όποτε είχε κάποια βλάβη (λίγες βλάβες μας είχε κάνει θα έλεγα μέχρι να τα φτύσει εντελώς),πολύ δύσκολα βρίσκαμε ανταλλακτικό και με διάφορες πατέντες ο τεχνικός που την πηγαίναμε την διόρθωνε.Συνήθως με ανταλλακτικά άλλων συσκευών.Ήταν και ασήκωτη εντελώς.Ε λοιπόν η τηλεόραση μας κατα τα τέλη Μαίου του 1991 όπως την ανοίξαμε έκανε ένα τσούφ στην οθόνη και έκλεισε διαπαντός.Αν και λίγους μήνες πιο πρίν κατα τον Δεκέμβριο του 1990 είχε σπάσει ένα εξάρτημα ελατήριο στο σημείο που πάταγες τα κουμπιά οπότε πάλι με πατέντα την κρατήσαμε στην ζωή.Δηλαδή το ρυθμίζαμε από μέσα ποιό κανάλι θέλουμε να παρακολουθήσουμε και κάπως έτσι παίζοντας με το ρεύμα (άκρως επικίνδυνη διαδικασία).Οπότε από Μάιο 1991 μέχρι μέσα Ιουλίου είχαμε μείνει χωρίς τηλεόραση μέχρι την στιγμή που πήραμε την πρώτη έγχρωμη συσκευή ,μια Hitachi μοντέλο 1990 η οποία κι αυτή μας κράτησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 (σημαδιακός μήνας ο Δεκέμβριος για τις συσκευές μας τελικά :) ) για να καταλήξουμε στην σημερινή συσκευή νέας τεχνολογίας Sony Bravia.
 
Mια χαρα τεχνολογια ειχαν και την δεκαετια του 1940 για να βλεπεις ταινιες...Σε επιπεδες τηλεορασεις βλεπουμε σημερα αλλα επιπεδη τηλεοραση υπηρχε και την δεκαετια του 1940 για να δεις.

Τηλεοραση του 1947 με επιπεδη οθονη.

 
Γνωρίζετε κάποιον σοβαρό μάστορα για CRT τηλεοράσεις στην Αθήνα? Θέλω να επισκευάσω μια Sony CRT 14'
Θανξ
 
Προβολή συνημμένου 108422 Εμείς είχαμε αυτήν εδώ, πρέπει να ειναι σε μιά αποθήκη, εκανε (21 ιντσες) 170.000 δρχ. το 1985 και το σχέδιό της (και η κατανόηση του) ηταν απο τις κύριες αιτίες για τις οποίες κατέληξα ηλεκτρονικός.

Κάηκε το 1993. Εχω πεί απο τότε πως κάποια στιγμή, θα την ανοίξω, θα την στεγνώσω, θα την φτιάξω, και θα της ξανασυνδέσω την AMIGA μου!!!!!!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!
Αυτήν είχαμε κ' εμείς! Την αγοράσαμε το 1983-84 (πήγαινα 4η Δημοτικού τότε). Ήταν η πρώτη μας έγχρωμη τηλεόραση. Την ασπρόμαυρη δεν την θυμάμαι καθόλου.
Ακούγαμε τις προάλλες τον Μορμόλη με την κόρη μου, και στο τραγούδι της τηλεόρασης λέει "ανάβει-σβήνει με δύο κουμπιά" και η κόρη μου παραξενεύτηκε: "Μα η τηλεόραση ανάβει και σβήνει με το ίδιο κουμπί". Της εξήγησα ότι κάποτε οι τηλεοράσεις έσβηναν με διαφορετικό κουμπί. Αυτή η ΙΤΤ είχε στο τηλεκοντρόλ ένα πορτοκαλί κουμπί για να σβήνει :)
 
Εντυπωση μου κανει που στον κοτσοβολο επισκευαζουν crt τηλεορασεις...απο crt τηλεοραση μεχρι oled??η ξεχασαν να αφαιρεσουν την crt??

Στην σελιδα γραφει αυτο!!!

Τώρα ότι και να συμβεί στην τηλεόρασή σου, από όπου και αν την έχεις αγοράσει, έλα στον Κωτσόβολο να την επισκευάσεις:
Επισκευές τηλεοράσεων παντός τύπου και μάρκας (CRT, LCD, LED, PLASMA, OLED).
Διάγνωση βλάβης εντός 48 ωρών.
Από εξειδικευμένους τεχνικούς.
Εξουσιοδοτημένος επισκευαστής JVC.
Εξουσιοδοτημένος επισκευαστής LG (εκτός εγγύησης).
Γνήσια ανταλλακτικά.
Πανελλαδική υποστήριξη.
Παραλαβή και παράδοση κατ' οίκον.
Ασφαλή μεταφορά για αποφυγή ζημιών στην συσκευή με ειδικό isobox.
Σε περίπτωση μη επισκευής, θα αποκτήσεις δωροεπιταγή αξίας 35 ευρώ για επόμενη αγορά.

 
Η πρώτη-πρώτη ασπρόμαυρη τηλεόραση που αγοράσαμε μετά από πολλή σκέψη (κυρίως αναφορικά με το ποσό που θα ξοδευόταν για αυτόν τον σκοπό) ήταν μια ιταλική Voxson του 1968. Επιτραπέζια, πολύ ογκώδης, ασήκωτη, με ιταλικό design εποχής (τεράστιο κυβικό κουτί με ένα χοντρό πόδι που τελέιωνε σε επίπεδη επιτραπέζια αλουμινένια βάση) και σκούρο κρύσταλλο μπροστά, τόσο για στυλ όσο και για (δήθεν) καλύτερη θέαση. Όλα τα κοντρόλ, δηλαδή τα εξής δύο: περιστροφικός επιλογέας "διαύλων" (από το 2 έως το 21) και δεύτερος περιστροφικός επιλογέας μπάντας (UHF, VHF και ίσως κάτι επί πλέον), ήταν στο πλάϊ.
Μπροστά είχε τρία μικρά μεταλλικά (αλουμινένια ίσως) ποτενσιότερα για on/off και ένταση ήχου, για φωτεινότητα και αντίθεση. Κεραία: εξωτερική (δηλ. καλώδιο και ιστός στην ταράτσα). Ιταλική κατασκευή αλλά κράτησε γερά και έπαιξε 10+ χρόνια αγόγγυστα και χωρίς να ζητήσει ούτε μια βίδα. Και, βεβαίως, δεν υπήρχε (ούτε ως όνειρο) τηλεκοντρόλ. Το user manual ήταν λιτό και μόνον στα ιταλικά.

Σε αυτή την τηλεόραση είδα, (9 ετών) τις πρώτες τηλεοπτικές "περσόνες" που θυμάμαι: Ιάσων Μοσχοβίτης, Νίκος Μαστοράκης ("Bingo"), Κώστας Βενετσάνος, Αλίκη Νικολαΐδου, Δημήτρης Λαζογιώργος-Ελληνικός, Έλλη Ευαγγελίδου, Κώστας Σισμάνης, Γιάννης Διακογιάννης, Φρέντυ Γερμανός, Ντάνος Λυγίζος, Άλκης Στέας ("Ευτυχείτε!"), Νάκυ Αγάθου, Κέλλυ Σακάκου, Ρίτα Ασημακοπούλου και πολλοί άλλοι και άλλες που λόγω παρελεύσεως 50+ ετών, δεν μπορώ να θυμηθώ πλέον.
Εκεί είδα και τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές ξένης παραγωγής: Η Μάχη, Επικίνδυνες Αποστολές, Οι Εκδικητές, Λάσσυ, Υπασυνόμος Πρέστον, Ο Φυγάς, Σύντομη Ζωή, I Love Lucy και βέβαια το κορυφαίο τότε Star Trek.

Επόμενη τηλεόραση, αυτή την φορά έγχρωμη αλλά και πάλι ασήκωτη και "μπαούλο" ήταν μια SABA που την αγοράσαμε για το παγκόσμιο κύπελλο του 1972. Γερμανικό tank, σίδερα παντού, καλώδια για να περνάει ηλεκτρικό υψηλής τάσης, βίδες παντού (a real piece of hardware work!) με πλήρες τηλεκοντρόλ που ήθελε μπαταρίες κάθε εβδομάδα, αλλά me σχετικά αδύναμη λήψη. Αυτή λειτούργησε υποδειγματικά επί 27(!) χρόνια και, δυστυχώς, την ανακυκλώσαμε, μετά από αποτυχημένη απόπειρα επιδιόθρωσης της τροφοδοσίας της καθοδικής λυχνίας της από το εξουσιοδοτημένο service.
 
Επόμενη τηλεόραση, αυτή την φορά έγχρωμη αλλά και πάλι ασήκωτη και "μπαούλο" ήταν μια SABA που την αγοράσαμε για το παγκόσμιο κύπελλο του 1972. Γερμανικό tank, σίδερα παντού, καλώδια για να περνάει ηλεκτρικό υψηλής τάσης, βίδες παντού (a real piece of hardware work!) με πλήρες τηλεκοντρόλ που ήθελε μπαταρίες κάθε εβδομάδα, αλλά me σχετικά αδύναμη λήψη. Αυτή λειτούργησε υποδειγματικά επί 27(!) χρόνια και, δυστυχώς, την ανακυκλώσαμε, μετά από αποτυχημένη απόπειρα επιδιόθρωσης της τροφοδοσίας της καθοδικής λυχνίας της από το εξουσιοδοτημένο service.
1972 η έγχρωμη? Μήπως 1982?
 
Η πρωτη εγχρωμη τηλεοραση κυκλοφορησε το 1954.

Στις ΗΠΑ, ξεκινησε πολυ περιορισμενη εγχρωμη μεταδοση την ιδια χρονια και απο το 1968 πρακτικα ολα τα καναλια ειχαν πληρες εγχρωμο προγραμμα.

Αυτα και πολυ περισσοτερα εδω.

Στην Ελλαδα η πρωτη εγχρωμη μεταδοση ηταν το 1978 (το παγκοσμιο κυπελο ποσοσφαιρου στην Αργεντινη), ενω η επισημη αλλαγη του προγραμματος απο ασπρομαυρο σε εγχρωμο ξεκινησε το 1979.

Αυτα και πολυ περισσοτερα εδω.

Συνεπως μαλλον ο φιλος εννοούσε 1978 και οχι 1972.
 
Η πρωτη εγχρωμη τηλεοραση κυκλοφορησε το 1954.

Στις ΗΠΑ, ξεκινησε πολυ περιορισμενη εγχρωμη μεταδοση την ιδια χρονια και απο το 1968 πρακτικα ολα τα καναλια ειχαν πληρες εγχρωμο προγραμμα.

Αυτα και πολυ περισσοτερα εδω.

Στην Ελλαδα η πρωτη εγχρωμη μεταδοση ηταν το 1978 (το παγκοσμιο κυπελο ποσοσφαιρου στην Αργεντινη), ενω η επισημη αλλαγη του προγραμματος απο ασπρομαυρο σε εγχρωμο ξεκινησε το 1979.

Αυτα και πολυ περισσοτερα εδω.

Συνεπως μαλλον ο φιλος εννοούσε 1978 και οχι 1972.
Μιλούσα για Ελλάδα ότι θα ήταν πολύ πρώιμη η έγχρωμη. Έβαλα 1982 πιθανολογώντας λάθος στο 7 (αντί 8).
Θυμάμαι στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης στα μέσα των 70ς, είχαν φέρει στο περίπτερο της Grundig μία έγχρωμη τηλεόραση που έπαιζε από βίντεο. Το τι εντύπωση μας είχε κάνει, μείναμε αρκετή ώρα να τη θαυμάζουμε.... Ο δε κόσμος που είχει μαζευτεί είχε δημιουργήσει αδιαχώρητο, μερικοί τραβούσαν και φωτογραφίες. ... Ρετροεποχές για τα αυτονόητα του σήμερα.....
ΥΓ. Σκέφτομαι τι θα είχε γίνει αν τότε, μέσα στον κόσμο, έβγαζε κάποιος ένα σημερινό κινητό με οθόνη 2Κ, Oled και δεν ξέρω εγώ τι άλλο και κοίταγε φιλμάκια και φωτογραφίες. Θα τον είχαν περάσει για εξωγήινο......
 
Πίσω
Μπλουζα