Retro Τηλεοράσεις / Τηλεοπτικές Συσκευές (TV Sets)

Προσωπικά νομιζω οτι τα πραγματα δεν εχουν αλλάξει τοσο πολυ...

Ποσοι αγοραζουν καινούρια πιο εξελιγμένη τηλεόραση για να δουν αθλητικες οργανωσεις (πχ πρωταθληματα ποδοσφαιρου, ολυμπιακους αγωνες κλπ); Πολυ κοινοτυπο.

Οσο για τα πληθη στις παρουσιάσεις νεων τεχνολογιών; Μεγαλύτερα απο ποτέ (εως πριν τον κορονοιο δηλαδή).

2.jpg
 
Προσωπικά νομιζω οτι τα πραγματα δεν εχουν αλλάξει τοσο πολυ...

Ποσοι αγοραζουν καινούρια πιο εξελιγμένη τηλεόραση για να δουν αθλητικες οργανωσεις (πχ πρωταθληματα ποδοσφαιρου, ολυμπιακους αγωνες κλπ); Πολυ κοινοτυπο.

Οσο για τα πληθη στις παρουσιάσεις νεων τεχνολογιών; Μεγαλύτερα απο ποτέ (εως πριν τον κορονοιο δηλαδή).
Θα συμφωνήσω (για το σήμερα) διαφωνώντας (για το εχθές).

- Από ασπρόμαυρη οθόνη να πας σε έγχρωμη ήταν τότε βήμα τεράστιο! Για να πας σήμερα από φλατ HD σε φλατ OLED τηλεόραση το βήμα -πιστεύω- είναι μικρό και σε κάθε περίπτωση όχι και τόσο θεαματικό. Άσε που το να πάρεις τότε τηλεόραση στην Ελλάδα κόστιζε (σαν ποσοστό του εισοδήματος) πολύ περισσότερο από όσο σήμερα και στις γειτονιές γινόταν είδηση όταν ο τάδε έβαζε τηλεόραση σπίτι του. Την αίγλη του διαφορετικού διατήρησε στις αρχές της και η έγχρωμη τηλεόραση (Αυθεντική στιχομυθία με γείτονες: Πήρατε έγχρωμη τηλεόραση? Ά, θα σας έρθουμε την Κυριακή να δούμε μπάλα).

-Στην περίπτωση της έγχρωμης τηλεόρασης που ανέφερα, το συγκεκριμένο περίπτερο ήταν ασφυκτικά γεμάτο σε αντίθεση με τα άλλα. Πρώτη φορά βλέπαμε (τουλάχιστον οι περισσότεροι) έγχρωμη τηλεόραση. Γενικά το να πάει κανείς σήμερα σε έκθεση είναι πολύ πιό εύκολο από ότι παλιά, ιδίως όταν έρχεσαι από επαρχία. Το υψηλότερο εισόδημα, η ευρύτερη μόρφωση του πληθυσμού, η ευκολία μετακινήσεων, η άμεση διάδοση της θεματολογίας με το διαδίκτυο, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών κλπ. λογικό είναι να προσελκύουν περισσότερο κόσμο από ότι παλιά.

Τα παραπάνω αποτελούν φυσικά προσωπική μου γνώμη.
 
εμάς η πρώτη τηλεόραση ήταν μια α/μ της μαμάς του νονού μου, μεταχειρισμένη, και λαμπάτη! δηλαδή με λυχνίες! έκανε σχεδόν 1 λεπτό να ζεσταθεί και φαίνονταν οι πυρακτωμένες λάμπες από το πίσω κάλυμα! επίσης είχε ξεχωριστές εισόδους για VHF & UHF, 300 ohm και ήθελε ειδικό διαχωριστή! σ αυτήν είδαμε το θρυλικό ευρωμπάσκετ με τον μακαρίτη τον πατέρα μου! μια φορά που έβλεπε η αδερφή μου έκανε ένα τσαφ και έσβησε, την πήγαμε στον μάστορα, μετασχηματιστής υψηλής, και μας είπε το μαγαζί ηλεκτρονικών ότι υπήρχαν όλα τα ανταλλακτικά! μετά πάλι έβγαλε άλλη ζημιά την πήγαμε στον μάστορα αλλά μας είπε ότι δεν φτιάχνει και την κράτησε, δυστυχώς όχι ότι υπήρχε περίπτωση να την κρατούσαμε, χαλασμένη. φυσικά ούτε κουβέντα για τηλεκοντρόλ και τέτοιες πολυτέλειες...
 
Η κόκκινη Toshiba της φωτογραφίας ήταν η πρώτη δική μου τηλεόραση. Μου την έφερε από ταξίδι του ο πατέρας μου τέλη δεκαετίας 70 μαζί με την κονσόλα CONIC TVG-406 που είχε όπλο και πυροβολούσες την τηλεόραση. Μα πόσο μπροστά....:fafoutis:


Vintage-Toshiba-Blackstripe-C365C-Orange-Television-TV-13.jpg

CONIC TVG-406.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εκθέτω το παρακάτω μουσειακό κομμάτι της δεκαετίας του 80. Τιμή 140.000 δραχμές.
παλιά τηλεόραση.jpg
Οι γονείς μου θυμούνται κάτι από JVC. Εγώ θυμάμαι μόνο το τηλεχειριστήριο.
Το έπιπλο και το ρολόι ακόμα τα έχουμε! Η τηλεόραση μόνο έχει αλλάξει.
νέα τηλεόραση.jpg
Παραθέτω την νέα τηλεόραση για να βρείτε τις διαφορές.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειχαμε μια ασπρομαυρη με ξυλινο κουτι, 24αρα Γκρουντικ νομιζω, το 70 κατι. Θυμαμαι που ερχονταν οι γειτωνισες και φιλες της μανας μου να δουν Αγνωστο πολεμο και καπακι Παραξενο ταξειδιωτη. Μια που μου ειχε κανει εντυπωση και αγορασα στην Ολλανδια, πολλα χρονια μετα ειταν μια Σαμπα 26αρα ενγχρωμη, στερεο, που η οθονη στηριζονταν με λαιμο στην βαση και μπορουσες να την στρεψεις δεξια-αριστερα, αναλογα με την θεση που καθοσουν
 
Να παραθέσω εδω τη μοναδική φωτογραφία που έχω απο τη πρώτη μας τηλεόραση στο σπίτι ( με έμενα και τον αδερφό μου μπροστά στη τηλεόραση ) .... Η μάρκα της τηλεόρασης ηταν Decca, ασπρόμαυρη φυσικά, και τη είχαμε μέχρι το 1985 όπου και πήραμε τότε μια έγχρωμη τηλεόραση Thompson. Το μοντέλο δεν γνωρίζω του πότε είναι - υποθέτω της δεκαετίας του '70 μάλλον ..., αλλά δεν γνωρίζω καθόλου.

462725_3849560915505_414476145_o.jpg
 
Εννοείται! Είχαμε μεγάλη βιομηχανία σε πραγματικά οτιδήποτε εκτός από αυτοκίνητα, [edit] Ας μη δίνουμε πολιτικές προεκτάσεις στο θέμα. [edit]
Μετά από πολλά χρόνια, δεν ξέρω αν θα το δεί κανείς, αλλά το αφήνω να πέσει. Η Ελλάδα είχε βιομηχανία και με ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ και λεωφορεία. Ήταν η γνωστή σε λίγους ΒΙΑΜΑΞ στο Περιστέρι, όπου χάθηκε στα μέσα νομίζω του 70 η του 80...
 
Δεν ξέρω αν "πιάνεται" στο thread η διαφήμιση που αναρτώ παρακάτω...

Με αφορμή την προσελήνωση, τον Ιούλιο του 1969, οι διαφημιστές βρήκαν καλό "πάτημα" για να πουλήσουν πολλές συσκευές, όπερ και εγένετο, διότι οι ιστορικοί εκτιμούν ότι η "έκρηξη" στις πωλήσεις τηλεόρασεων έγινε εκείνο το καλοκαίρι!

Διαφήμιση τηλεόρασης Grundig (η πρώτη που μπήκε στο σπίτι μας στις αρχές του 1970)
Τηλεόραση Grundig.jpg
 
Ήταν ασηκωτες συσκευές οι παλιές ασπρόμαυρες ,ξύλο συμπαγές,απορώ πως τις σήκωναν οι τεχνικοί με κάποια σχετική άνεση.Ακομη και η έγχρωμη που πήραμε το 1991 που ήταν από πλαστικό δεν σηκώνονταν εύκολα (λίγο πιο ελαφριά απ' την Metz που είχαμε αλλά και πάλι βαριά)...Οι νέες τηλεοράσεις και μεγάλες να είναι σηκώνονται με το ένα χέρι που λέμε
 
"Πέφτοντας" επάνω στο θρεντ, σκέφτηκα να γράψω μερικά λόγια για την τηλεόραση που ανάρτησα στο ποστ #131.

Η τηλεόραση της διαφήμισης, λοιπόν, ήταν δώρο ενός θείου μου, μετανάστη στη Γερμανία, στην οικογένειά μου, που ευτύχησε να έχει πρώτη στη γειτονιά αυτή την τόσο σημαντική συσκευή, στις αρχές του 1970 -όπως θυμάται ο πατέρας μου, τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους.

Όπως είναι φυσικό, λόγω ηλικίας, δεν την πρόλαβα αλλά ευτυχώς ο πατέρας μου έχει αρκετές θύμησες απ' αυτήν: το "φαινόμενο" εκείνων των χρόνων της επίσκεψης συγγενών, φίλων και γειτόνων για να δουν το πρόγραμμα, το σεμεδάκι που τη στόλιζε, τα συνήθη -μάλλον- καψίματα των λαμπών και άλλα "στερεοτυπικά" των '70s.

Το τέλος της ήταν ξαφνικό και αναπάντεχο: το καλοκαίρι του '81, η ποιότητα της οθόνης άρχιζε να χαλάει, άρχισε να είναι φωτεινή, συνέχιζε να φωτίζεται μέχρι που έκανε ένα "τσαφ" και Θεός σχωρέστην. Αντικαταστάθηκε από μία έγχρωμη Sony Triniton Kv-1515 η οποία χρησιμοποιήθηκε ασταμάτητα μέχρι το 2012, όταν και αγοράσαμε μία plasma. Φυσικά και υπάρχει ακόμα σε εξαιρετική κατάσταση, δίχως service, αλλά είναι παροπλισμένη...

Έξτρα: ο πατέρας μου θυμήθηκε και κάτι άλλο για την Grundig: στο μεγάλο σεισμό της 24ης Φεβρουαρίου 1981, που όλη η Ελλάδα κουνήθηκε και σώθηκε χάρη στο "Φως του Αυγερινού", η οικογένειά μου έβλεπε -τι άλλο;-, τον Λουκή, όταν χτύπησαν τα ρίχτερ. Ευτυχώς, λόγω του ότι ήμασταν στη Θεσσαλία, δεν νιώσαμε στην πλήρη έντασή του το σεισμό, δεχθήκαμε, όμως, "καλό" κούνημα... Εκεί που όλα ήταν ήρεμα, άρχισε το τράνταγμα.. Ο πρώτος που τον ένιωσε ήταν η γιαγιά μου και έπειτα η μητέρα μου, ακολουθούμενες από τον πατέρα και τον παππού μου. Μόλις άρχισε το κούνημα και πετάχτηκαν όλοι έντρομοι, ο παππούς μου έκανε το εξαιρετικό "Προσέξτε μη πέσει η τηλεόραση!!! Κλείστε την και κατεβάστε την από το τραπεζάκι!!" :D Τέρας ψυχραιμίας ο παππούς μου :) Βέβαια, μιας και τα επόμενα κουνήματα ήταν σχετικά ήρεμα, όλοι επέστρεψαν μέσα και συνέχισαν να βλέπουν το "Peyton Place" και εν συνεχεία το/α έκτακτο/α δελτίο/α ειδήσεων.
 
Από τότε που γεννήθηκα 1984 μέχρι το 1989 είχαμε μια TELEFUNKEN PALCOLOR 6462J.

Από το 1989 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 είχαμε το τέρας BEOVISION LX 2502 TYPE 3858, στην οποία το 1999 άλλαξα τα ηχεία και ο ήχος έγινε ακόμα καλύτερος.

Τεράστια οθόνη, βαρύ τηλεκοντρόλ, το είχα φάει στο κεφάλι από τον αδελφό μου. Καλή εικόνα, αλλά μαύριζε από την σκόνη και ήθελε συχνά να βγάζεις το τζαμί να καθαρίζεις την CRT.

Teletext, ψευδό surround ήχο με sound shift sound.

Ωραίες εποχές.
 
Η κόκκινη Toshiba της φωτογραφίας ήταν η πρώτη δική μου τηλεόραση. Μου την έφερε από ταξίδι του ο πατέρας μου τέλη δεκαετίας 70 μαζί με την κονσόλα CONIC TVG-406 που είχε όπλο και πυροβολούσες την τηλεόραση. Μα πόσο μπροστά....:fafoutis:


Προβολή συνημμένου 219976

Προβολή συνημμένου 219987


Καλημέρα.
Μια άλλη μικρή που είχα ήταν η JVC 3040 σε πορτοκαλί ακριβώς όπως της φωτογραφίας
Με αυτήν έφτιαξα το δικό μου laptop, την σύνδεσα με τον C64 και τα είχα πάνω στο κρεβάτι. Ήταν διώροφο και ήμουν στο κάτω που το είχα κάνει φρούριο κλεισμένο γύρω γύρω με σεντόνια και έπαιζα ασπρόμαυρο Κarateka. Ξεκίνησα BASIC σε αυτές τις 8 ίντσες.

1637053477788.png
 
Schaub Lorenz, αυτην ειχαμε απο το 1975 αν θυμαμαι καλα και αυτη ηταν και η τηλεοραση μου οταν ηρθα εδω στην Αθηνα. Εννοειται πως ειχε δικο της επιπλο με ροδακια και φυσικα σεμεδακι.
Ολο το σοϊ ερχοταν να δει σε εμας το βραδυ ταινια,στην αρχη ηταν στο τελος του διαδρομου και μαζευονταν ολοι στην κουζινα,ε ρε ντουμανι απο το τσιγαρο.

oBmjv4t.jpg
 
Ασπρόμαυρη διαφήμιση για έγχρωμη τηλεόραση είναι κάπως :)
 
Telefunken - Διαφήμιση του 1981

Ειχε το καφενειο του χωριου απο τα τελη του 1977 περιπου γιατι το 1978 ηδη ξεραμε πως θα βλεπαμε εγχρωμο το μουντιαλ εκει και μαζευομασταν καθε απογευμα, απο αναψυκτικα-παγωτα μοναχα να βαλεις ποσα εβγαζε καθε μερα το καταστημα. Αν θυμαμαι καλα και η Brandt εβγαζε απο τοτε εγχρωμες τηλεορασεις.
 
Πίσω
Μπλουζα