Star Trek (ένα άρθρο μου)

αΝώΔυΝος

RetroN00b
Joined
17 Απρ 2007
Μηνύματα
25
Αντιδράσεις
47
[SIZE=18pt]Τηλεοπτικές σειρές που αγαπήσαμε: “[/SIZE][SIZE=18pt]STAR[/SIZE][SIZE=18pt] [/SIZE][SIZE=18pt]TREK[/SIZE][SIZE=18pt]” («Ταξίδι στ’ αστέρια»)[/SIZE]

(Του Νίκου Νικολαΐδη)​



«Διακτίνισέ με Σκότυ» είναι μια απ’ τις γνωστότερες «ατάκες» που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της τηλεόρασης. Προέρχεται, σχεδόν σαν σήμα κατατεθέν της, από τη δημοφιλή σειρά επιστημονικής φαντασίας (science fiction) “Star Trek”, η οποία προβλήθηκε στις Η.Π.Α. το χρονικό διάστημα 1966-69, σε μια εποχή που η διαστημική τεχνολογία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.

Η σειρά περιγράφει τις περιπέτειες του πληρώματος του διαστημόπλοιου «Έντερπράϊζ» κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στο αχανές σύμπαν, όπου αναζητούσε «νέα άστρα, νέους κόσμους και πολιτισμούς».

Καθοδηγούμενοι από τον έμπειρο κυβερνήτη Τζέϊμς Κερκ (τον οποίο υποδυόταν ο ηθοποιός Ουΐλιαμ Σάτνερ) και τον ίππαρχο «Σποκ» (Λέοναρντ Νίμοϊ) οι άνδρες του «Έντερπραϊζ» έρχονταν συνεχώς αντιμέτωποι με διάφορες αντίξοες καταστάσεις και επαφές «τρίτου τύπου» (για να θυμηθούμε και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ) με εξωγήινα πλάσματα, όπως τα μέλη της «Αυτοκρατορίας των Κλίγκον», που αποτελούσαν το «αντίπαλον δέος».

Space… The final frontier!” Ήταν το εισαγωγικό σχόλιο που προλόγιζε κάθε επεισόδιο, ωστόσο τα πραγματικά σύνορα της εποχής που προβλήθηκε το σίριαλ καθορίζονταν ασφυκτικά από τις εμμονές και τις προκαταλήψεις που επικρατούσαν στην αμερικανική κοινωνία.

Ας μην ξεχνάμε πρωτίστως, ότι στα μέσα της ταραχώδους δεκαετίας του ’60 είχαμε την κορύφωση της περιόδου του «ψυχρού πολέμου», καθώς είχαν προηγηθεί σημαντικά γεγονότα όπως ήταν η κατασκευή του τείχους του Βερολίνου (Αύγουστος 1961), η κρίση των πυραύλων στην Κούβα (Οκτώβριος 1962), η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ και η δολοφονία του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας του Τέξας (Νοέμβριος 1963).

Ακολούθησαν εξίσου αξιοσημείωτα συμβάντα, σαν τις ρατσιστικές ταραχές στο Λος Άντζελες (Αύγουστος 1965), τις συγκρούσεις βετεράνων με φιλειρηνιστές το Μάρτιο του 1966, τη διαδήλωση 10.000 χίπις στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης το Μάρτιο του 1967, τις εξεγέρσεις στο Νιούαρκ και το Ντιτρόϊτ τον Ιούλιο του ’67, τη δολοφονία του αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο Μέμφις του Τενεσί τον Απρίλιο του ’68, τη φοιτητική εξέγερση στη Γαλλία (Μάης 1968), την εισβολή του «Συμφώνου της Βαρσοβίας» στην Τσεχοσλοβακία (Αύγουστος ’68) και το φεστιβάλ του Γούντστοκ τον Αύγουστο του 1969.

Όλες εκείνες οι κοσμοϊστορικές ειδήσεις, τόσο πολλές και τόσο ρηξικέλευθες όσες δεν σημειώθηκαν σε καμιά άλλη μεταπολεμική δεκαετία, επηρέασαν την διεθνή πολιτική κατάσταση, αλλά διαμόρφωσαν και μια νέα πολιτισμική κουλτούρα.

Στις τέχνες, το ρεύμα των αλλαγών μετουσιώθηκε σε καινοτομίες που αμφισβητούσαν την κρατούσα τάξη πραγμάτων. Και για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, η σειρά “Star Trek” πέρα από τον εμφανή σκοπό της να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών μέσα από τη γοητεία του ανεξερεύνητου, έθεσε και μερικούς προβληματισμούς άλλου χαρακτήρα. Άγγιξε θέματα «ταμπού» όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η γυναικεία χειραφέτηση, η αυτοδιάθεση των λαών κ.λ.π. 

Ενδιαφέρον έχει επίσης, να επισημάνουμε τους πραγματικούς σταθμούς στην κατάκτηση του διαστήματος από τις δυο υπερδυνάμεις, οι οποίοι έλαβαν χώρα την ίδια εκείνη χρονική περίοδο.

  • Απρίλιος 1961: Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, ήταν ο 27χρονος ταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας της Σοβιετικής Ένωσης Γιούρι Γκαγκάριν.
  • Μάιος 1961: Ο 37χρονος ταγματάρχης Άλαν Σέπαρντ γίνεται με τη σειρά του ο πρώτος αμερικανός που βρίσκεται για 15 λεπτά στο διάστημα.
  • Αύγουστος 1961: Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γκέρμαν Τίτοφ (26 ετών) τίθεται σε τροχιά 17 φορές γύρω από τη Γη.
  • Φεβρουάριος 1962: Ο αντισυνταγματάρχης Τζον Χ. Γκλεν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.
  • Αύγουστος 1962: Η Ε.Σ.Σ.Δ. στέλνει δυο πυραύλους στο διάστημα, μέσα σε διάρκεια 24 ωρών (!)
  • Μάιος 1963: Ο ταγματάρχης Λ. Γκόρντον Κούπερ ολοκληρώνει μια γιγαντιαία πτήση 22 τροχιών γύρω από τη Γη.
  • Ιούνιος 1963: Η λοχαγός του σοβιετικού στρατού Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα στο διάστημα.
  • Νοέμβριος 1963: Μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημικό όχημα συντρίβεται στο έδαφος του πλανήτη Αφροδίτη.
  • Μάρτιος 1965: Ο ρώσος αντισυνταγματάρχης Αλεξέϊ Λεονόφ «περπατάει» στο διάστημα.
  • Ιούνιος 1965: Τον μιμείται ο αμερικανός ταγματάρχης Έντουαρντ Γουάϊτ.
  • Δεκέμβριος 1965: Δυο διαστημόπλοια των ΗΠΑ συναντώνται σε κοσμικό «ραντεβού».
  • Απρίλιος 1966: Οι σοβιετικοί θέτουν σε τροχιά γύρω από τη Γη έναν διαστημικό σταθμό.
  • Ιούνιος 1966: Επιτυχής προσσελήνωση μη επανδρωμένου αμερικανικού διαστημοπλοίου.
  • Σεπτέμβριος 1968: Ο δορυφόρος «Ζοντ 5» της ΕΣΣΔ γίνεται το πρώτο διαστημικό όχημα που καταφέρνει να επιστρέψει στη Γη.
  • Δεκέμβριος 1968: Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου «Απόλλων 8» των ΗΠΑ επιστρέφει στη Γη.
  • Μάιος 1969: Το «Απόλλων Χ» τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
  • Ιούλιος 1969: Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι. Ο αμερικάνος Νιλ Άρμστρονγκ του «Απόλλων 11» γίνεται ο πρώτος γήινος που πατάει το πόδι του στο δορυφόρο της Γης.  


   

STAR TREK.jpg
 
Ωραία ιστορικοκοινωνική ανάλυση. :)

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το εξης κωμικοτραγικο: η σήμα κατατεθέν  φράση "Διακτίνησε με Σκόττυ" (Beam me up Scottie) δεν ακούγεται ποτε αυτουσια στη σειρα! Ειναι μια φραση που ανταλλασσαν οι φαν μεταξυ τους, αναφερομενοι στον Κερκ, χωρις ομως ο ιδιος να εχει πει ποτε αυτη την εντολη με τη συγκεκριμενη σειρα των λεξεων.
 
Ωραία ιστορικοκοινωνική ανάλυση. :)

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το εξης κωμικοτραγικο: η σήμα κατατεθέν φράση "Διακτίνησε με Σκόττυ" (Beam me up Scottie) δεν ακούγεται ποτε αυτουσια στη σειρα! Ειναι μια φραση που ανταλλασσαν οι φαν μεταξυ τους, αναφερομενοι στον Κερκ, χωρις ομως ο ιδιος να εχει πει ποτε αυτη την εντολη με τη συγκεκριμενη σειρα των λεξεων.

Πολύ σωστά!
 
Λάτρης κ'εγώ του σύμπαντος του Star Trek! Εκεί θα ήθελα να έχω γεννηθεί!
Αν και φανατική του TNG!
Δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμα στο 2023...
 
Λάτρης κ'εγώ του σύμπαντος του Star Trek! Εκεί θα ήθελα να έχω γεννηθεί!
Αν και φανατική του TNG!
Δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμα στο 2023...
Ομοιοπαθής, αγαπητή μου :) Είδα και τις τρεις σειρές με το Enterprise που υπάρχουν στο Netflix μανιωδώς!
 

Συνημμένα

  • Trip & T'Pal (Star Trek Enterprise).jpeg
    Trip & T'Pal (Star Trek Enterprise).jpeg
    97,1 KB · Προβολές: 0
Ομοιοπαθής, αγαπητή μου :) Είδα και τις τρεις σειρές με το Enterprise που υπάρχουν στο Netflix μανιωδώς!
Στο Netflix υπάρχουν όλοι οι κύκλοι του TNG (και οι 7!) σε άριστη ποιότητα! Έχουν γίνει remaster όλα τα επεισόδια, σε σημείο που ξεχωρίζεις μέχρι και τους πόρους του προσώπου του Piccard! Απίστευτη δουλειά! Ούτε όταν πρωτοέβλεπα τα επεισόδια στην TV δεν ήταν τόσο υπέροχα!
Τώρα ξεκίνησα να βλέπω το Voyager, αλλά είμαι πολύ στην αρχή και οι χαρακτήρες δεν μου φαίνονται τόσο ενδιαφέροντες όσο στο TNG. Θα δείξει!
 
Στο Netflix υπάρχουν όλοι οι κύκλοι του TNG (και οι 7!) σε άριστη ποιότητα! Έχουν γίνει remaster όλα τα επεισόδια, σε σημείο που ξεχωρίζεις μέχρι και τους πόρους του προσώπου του Piccard! Απίστευτη δουλειά! Ούτε όταν πρωτοέβλεπα τα επεισόδια στην TV δεν ήταν τόσο υπέροχα!
Τώρα ξεκίνησα να βλέπω το Voyager, αλλά είμαι πολύ στην αρχή και οι χαρακτήρες δεν μου φαίνονται τόσο ενδιαφέροντες όσο στο TNG. Θα δείξει!

Παρακολούθησα πρόσφατα όλους τους κύκλους του Star Trek ( με διαστημόπλοια διάφορα Enterprise), ξεκινώντας από το TOS (1966-1969), συνέχισα με το TNG (1987-1994) το οποίο δεν το είχα δει παλιά και κατέληξα με το Enterprise (2001-2005) και το Scott Bakula στο ρόλο του πλοιάρχου. Θεωρώ αξεπέραστη την αρχική σειρά, ωστόσο μου άρεσε πολύ και η δεύτερη με το Πικάρντ (το όνομά του, μάλλον είναι δανεισμένο από τον εξερευνητή των βυθών - επισυνάπτω και άρθρο). Η σειρά με τον Bakula είναι εξαίρετη, όμως με "χάλασε" το γεγονός πως -παρότι χρονικά, υποτίθεται ότι υπολείπεται ενός αιώνα από την περίοδο του TOS-δεν πείθουν σε αυτό τα σκηνικά και η τεχνολογία, ώστε να δείχνει προγενέστερη (δείχνει σαφώς πιο σύγχρονο το περιβάλλον, τουλάχιστον αυτό του διαστημοπλοίου). Κατά τα άλλα, δεν ασχολήθηκα με τις υπόλοιπες σειρές, οι οποίες ναι μεν ανήκουν στο franchise Star Trek αλλά σε αυτές πρωταγωνιστούν άλλα αστρόπλοια και πληρώματα.
 

Συνημμένα

  • Πικάρ_εξερευνητής βυθών ('Ε', φ. 2-8-1938).png
    Πικάρ_εξερευνητής βυθών ('Ε', φ. 2-8-1938).png
    482,2 KB · Προβολές: 3
Άλλος ένας πιθανός επιστήμων, από το όνομα του οποίου, ίσως, ;) εμπνεύστηκε ο Gene Roddenberry, δημιουργώντας το χαρακτήρα Picard.
 

Συνημμένα

  • Ουίλιαμ Πίκερινγκ (δημ. 7-9-1965).png
    Ουίλιαμ Πίκερινγκ (δημ. 7-9-1965).png
    147,1 KB · Προβολές: 1
Η σειρά με τον Bakula είναι εξαίρετη, όμως με "χάλασε" το γεγονός πως -παρότι χρονικά, υποτίθεται ότι υπολείπεται ενός αιώνα από την περίοδο του TOS-δεν πείθουν σε αυτό τα σκηνικά και η τεχνολογία, ώστε να δείχνει προγενέστερη (δείχνει σαφώς πιο σύγχρονο το περιβάλλον, τουλάχιστον αυτό του διαστημοπλοίου).
Τα ατομα που ασχοληθηκαν με τη σειρα πρικουελ Enterprise ηταν τα ατομα που ειχαν ασχοληθει με το TNG. Απο ο,τι καταλαβα η φιλοσοφια τους δεν αφορουσε την αισθητικη του TOS, αλλα να φτιαξουν μια ενδιαμεση αισθητικη μεταξυ σημερινης διαστημικης εποχης και TNG, χωρις να ασχοληθουν πολυ με τη 60ς αισθητικη του TOS που υποτιθεται παρεμβαλλεται. Οσον αφορα το οτι η αισθητικη του Enterprise ειναι πιο κοντα στο τωρα, απο ο,τι το TNG, νομιζω εκαναν καλη δουλεια, αλλα να προσπαθησουν να φτιαξουν κατι ενδιαμεσο μεταξυ σημερινης εποχης και TOS δε θα ηταν και τοσο ρεαλιστικό. Επισης ακομα και σεναριακα, το σκαφος ειναι αρκετα πιο πρωτογονο απο τα σκαφη του TOS και ειδικα του TNG.

Αυτα σε αντιπαραθεση με τη σειρα Discovery που υποτιθεται οτι διαδραματιζεται 10 χρονια πριν το TOS αλλα σε ολα (αισθητικη, τεχνολογια κλπ) ειναι πολυ πιο προχωρημενα ακομα και απο αυτα του TNG και δεν πειθει με τιποτα για πρικουελ. Οσον αφορα το Strange New Worlds δεν εχω ασχοληθει, αλλα φαινεται οτι εχουν κανει retcon με Εντερπραιζ που εχει διαφορετικη μορφη απο αυτη που ξεραμε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τα ατομα που ασχοληθηκαν με τη σειρα πρικουελ Enterprise ηταν τα ατομα που ειχαν ασχοληθει με το TNG. Απο ο,τι καταλαβα η φιλοσοφια τους δεν αφορουσε την αισθητικη του TOS, αλλα να φτιαξουν μια ενδιαμεση αισθητικη μεταξυ σημερινης διαστημικης εποχης και TNG, χωρις να ασχοληθουν πολυ με τη 60ς αισθητικη του TOS που υποτιθεται παρεμβαλλεται. Οσον αφορα το οτι η αισθητικη του Enterprise ειναι πιο κοντα στο τωρα, απο ο,τι το TNG, νομιζω εκαναν καλη δουλεια. Επισης ακομα και σεναριακα, το σκαφος ειναι αρκετα πιο πρωτογονο απο τα σκαφη του TOS και ειδικα του TNG.

Αυτα σε αντιπαραθεση με τη σειρα Discovery που υποτιθεται οτι διαδραματιζεται 10 χρονια πριν το TOS αλλα σε ολα (αισθητικη, τεχνολογια κλπ) ειναι πολυ πιο προχωρημενα ακομα και απο αυτα του TNG και δεν πειθει με τιποτα για πρικουελ. Οσον αφορα το Strange New Worlds δεν εχω ασχοληθει, αλλα φαινεται οτι εχουν κανει retcon με Εντερπραιζ που εχει διαφορετικη μορφη απο αυτη που ξεραμε.

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σας, ευχαριστώ!
 
Καλημέρα στην παρέα, σήμερα είναι η επέτειος της προβολής του 1ου επεισοδίου της αγαπημένης μας σειράς STAR TREK (TOS).

Ήταν η 8η Σεπτεμβρίου του 1966 και τίτλος του επεισοδίου Η Ανθρώπινη Παγίδα.

Λεπτομέρειες ΕΔΩ
 

Συνημμένα

  • Star_Trek_The_Original_Series_season_1.png
    Star_Trek_The_Original_Series_season_1.png
    98 KB · Προβολές: 2
Άλλος ένας πιθανός επιστήμων, από το όνομα του οποίου, ίσως, ;) εμπνεύστηκε ο Gene Roddenberry, δημιουργώντας το χαρακτήρα Picard.

Και επειδή γράφεις για έμπνευση διάβασε παρακάτω:


Και δες αυτό εδώ

:)
 
Και επειδή γράφεις για έμπνευση διάβασε παρακάτω:


Και δες αυτό εδώ

:)

Καλησπέρα, σας ευχαριστώ πολύ!!!

'Τρελαίνομαι' για κάτι τέτοια! Από εκεί πάνω (κυριολεκτικά) που βρίσκεται η ψυχούλα του αγαπημένου μας Λέοναρντ, σίγουρα θα διαγράφεται ένα αινιγματικό χαμόγελο στην μορφή του (όπως κάθε φορά που ο κ. Σποκ, "εντυπωσιαζόταν" από κάτι ;) ). Εξαιρετικό και το site που μου γνωστοποιήσατε, να είστε καλά, καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα με υγεία, σας εύχομαι.
 
Σε ευχαριστώ πολύ και εγώ για τα καλά σου λόγια. Να είσαι και εσύ πάντα καλά φίλε @aNwDyNos .
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα