The Night Of The Hunter - Η Νύχτα Του Κυνηγού (1955)

Freud

Retro Member
Joined
24 Νοέ 2011
Μηνύματα
207
Αντιδράσεις
137
- Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Νύχτα του Κυνηγού

- Γνωστό και ως:Ο Θανατοποινίτης με το Σημάδι

Προβολή συνημμένου 41259

Παραγωγή: Αμερικανική

Σκηνοθεσία: Charles Laugthon

Πρωταγωνιστούν: Robert Mitchum, Shelley Winters, Peter Graves,

Lillian Gish, James Gleason, Evelyn Varden

Γλώσσα: Aγγλικά

Xρώμα: Ασπρόμαυρο

Eίδος: Film Noir/Thriller/Horror

Διάρκεια: 92'

Kατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών
4.png


Υπότιτλος:Η νυφική νύχτα, η προσμονή, το φιλί, το μαχαίρι, αλλά πάνω από όλα… η αγωνία!

Yπόθεση:Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, οι Ηνωμένες Πολιτείες γεύονται τους πικρούς, άγουρους και φρέσκους ακόμα καρπούς του Μεγάλου Κραχ. Κάπως έτσι, ο Ben Harper γίνεται δολοφόνος στο όνομα 10.000 δολαρίων. Οι μόνοι που γνωρίζουν για το έγκλημα είναι τα μέλη της οικογένειας του, η αλαφροΐσκιωτη σύζυγος Willa και τα δυο μικρά παιδιά του. Μετά το έγκλημα δε θα αργήσει να έρθει η τιμωρία. Κι έτσι ο Ben περιμένει τη θανατική του καταδίκη στο ίδιο κελί μαζί με έναν σπεσιαλίστα στην εκκαθάριση χηρών. Όταν ο τελευταίος θα αποφυλακιστεί θα ντυθεί ιερέας και θα προσπαθήσει να αποπλανήσει τα γυναικόπαιδα, πάνω στην αναζήτηση του χαμένου θησαυρού, όντας αποφασισμένος να φτάσει και μέχρι τον φόνο στην προσπάθεια του να τα βρει.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα και εμβληματικότερα αριστουργήματα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, σκηνοθετικό ντεμπούτο μα ταυτόχρονα και κύκνειο άσμα του ευρέως καταξιωμένου, στην εποχή του, ηθοποιού Charles Laughton που απέδωσε την ιστορία με ποίηση και λυρισμό.Ίσως το καλύτερο φιλμ νουάρ όλων των εποχών με πολλά στοιχεία τρόμου, παραμυθιού και θρησκευτικής (και όχι μόνο) αλληγορίας.

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Stanley Cortez και πραγματικά συμβάλλει τα μάλα στην ατμόσφαιρα της ταινίας.Oι επιρροές του από τα Νosferatu, the Cabinet of Dr.Calligari και παρόμοιες εξπρεσιονιστικές ταινίες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Με μια διάθεση γενικεύσεων, θα λέγαμε πως το the night of the hunter είναι η καλύτερη ''ερασιτεχνική'' ταινία που έγινε ποτέ.Πρόκειται για μια μεταφορά από το ομώνυμο βιβλίο του Davis Grubb που με την σειρά του ήταν βασισμένο στην πραγματική ιστορία του serial killer Harry Powel ο οποίος εκτελέστηκε το 1932 για τους φόνους δύο χηρών και τριών παιδιών στο Clarksburg της Δυτικής Βιρτζίνια.Ωστόσο, αποδρά από την παγίδα της πραγματικής ιστορίας και επιστρέφει στις πιο βαθιές ρίζες της μυθοπλασίας - στην παραμυθία και την λαική παράδοση.Η προαιώνια μάχη του καλού και του κακού δίνονται με τον τρόπο ενώς παραμυθιού.Μια διήγηση για το καλό και το κακό που προσωποιούνται και μετουσιώνονται σε στοιχεία του γήινου κόσμου κι όμως ενώ πατούν εδώ βρίσκονται αλλού, σε άλλη διάσταση.Ενώ η αφήγηση ξεκινά σχεδόν από ένα Αρχιμήδειο σημείο, όπου ο θεατής ατενίζει από την ίδια απόσταση και με την ίδια άνεση διάφορες πτυχές μιας όψης της πραγματικότητας, με το σημείο αυτό ως αναπόσπαστο μέρος της, σταδιακά ο θεατής ασπάζεται την οπτική των παιδιών, για να οδηγηθεί τελικά πέρα από την πραγματικότητα, σε ένα υπερρεαλιστικό σύμπαν.Η ονειρική σεκάνς του περάσματος στην άλλη όχθη παραμένει μια από τις τρομαχτικότερες στην ιστορία του σινεμά, όχι εξ' αιτίας αυτών που δείχνει, αλλά αυτών που κρατά εκτός κάδρου.Ο Φρόυντ θα έτριβε τα χεράκια του διαπιστώνοντας πως ο πραγματικός κυνηγός, η υπόμνηση του θανάτου είναι ο μεταλλαγμένος χάρος που βγήκε παγανιά ( και ειρωνικά φοράει την μάσκα του κοσμικού εκπροσώπου του θείου στοιχείου) είναι αυτός που μας σπρώχνει από την τετριμμένη καθημερινότητα (το Συμβολικό) στο Πραγματικό, που προκύπτει από την απελευθέρωση του ονείρου και του παιδικού ψυχισμού.Η θεολογία της κάθαρσης που αυτοαναιρείται και ο μανιχαισμός του μυθικού λόγου ασφαλώς εντοπίζονται κατ' εξοχήν αισθητικά:Aιχμηρός εξπρεσιονισμός στην φωτογραφία.Έντονες  και, καλώς εννοούμενα, στυλιζαρισμένες ερμηνείες (ανατριχιαστικός ο Robert Mitchum -στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του μαζί με το Cape Fear- με τα τατουάζ love και hate στα μακρυά του δάχτυλα ( κάτι που αντιγράφτηκε αρκετά σε μεταγενέστερες ταινίες).Σφιχτό μοντάζ με τη συνετή εναλλαγή υποκειμενικών πλάνων και φυγόκεντρων γκρο πλαν, που αν απομονωθούν παραπέμπουν σε ζωγραφικούς πίνακες.

Δυστυχώς η ταινία στην εποχή της θάφτηκε από κοινό και κριτικούς και ο Charles Laughton απογοητευμένος αποφάσισε να μην σκηνοθετήσει καμία άλλη ταινία στην ζωή του.Με το πέρασμα των χρόνων όμως αναγνωρίστηκε σαν ένα πραγματικό αριστούργημα από τους φίλους του τρόμου (και όχι μόνο). Ανάμεσα στους μεγάλους σκηνοθέτες που επηρεάστηκαν από την νύχτα του κυνηγού είναι και οι David Lynch, Martin Scorcese, Terence Malick, Jim Jarmusch, the Coen Brothers και ο Spike Lee.

To 1992 η νύχτα του κυνηγού χαρακτηρίσθηκε ''πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική'' από την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και επιλέχθηκε για διατήρηση στο εθνικό μητρώο του κινηματογράφου της.
 
Kambia είπε:
Καλό είναι να αναφέρουμε και τις πηγές http://www.cine.gr/film.asp?id=707962&page=4
Κάποια σημεία της πλοκής τα πήρα από άλλο σάιτ και δεν έβαλα λινκ γιατί είναι ιστοσελίδα που διακινεί πειρατικό υλικό.

Φαίνεται κι αυτοί την είχαν αντιγράψει από το cine.gr, ευχαριστώ για την παρατήρηση.
 
Να σαι καλά :)

Πάντως μου κίνησες την περιέργεια με το review.
 
Kambia είπε:
Να σαι καλά :) Πάντως μου κίνησες την περιέργεια με το review.
Xαίρομαι για αυτό. :D

Δες την και δεν θα χάσεις.

Είναι πραγματικό αριστούργημα και πριν λίγο καιρό αγνοούσα την ύπαρξή της.
 
Πολύ καλογυρισμένη ταινία !

Η δε εικόνα του "ιερέα" με τις λέξεις love/hate στε δύο χέρια, είναι πλέον "κλασσική".
 
Αριστουργημα! Εκτος απο τα χερια του Ρομπερτ Μιτσαμ κλασσικη ειναι και η σκηνη με την Σελευ Γουιντερς με το ασπρο νυχτικο στο ποταμι και τα ξανθα μαλλια να ανεμιζουν σκηνη που με ειχε στοιχειωσει μικρη. Πολυ καλη παρουσιαση!
 
Αριστούργημα! Από τις ταινίες που με έχουν σημαδέψει. Υπέροχη, υποβλητική ατμόσφαιρα και έξοχες ερμηνείες από τον Ρόμπερτ Μίτσαμ, τη μυθική Λίλιαν Γκις και τη Σέλυ Γουίντερς. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο μεγάλος ηθοποιοός Τσαρλς Λότον σκηνοθέτησε μόνον αυτήν την ταινία!!!
 
Αριστουργηματική ταινία. Φοβερός ο Mitchum κι εκπληκτική σκηνοθεσία από τον Laughton, κρίμα που δεν σκηνοθέτησε άλλη ταινία. Μετριότατο το τηλεοπτικό remake του 1991 με πρωταγωνιστή τον Richard Chamberlain
 
H ταινία "Η Νύχτα του Κυνηγού" επανακυκλοφόρησε remastered στα θερινά σινεμά. Απολαυστική με έντονο το κοντράστ άσπρου μαύρου, και την κυριαρχία των σκιών δημιουργούν μια εξπρεσιονιστική ταινία. Το φιλμ που είναι γυρισμένο το 1955, πραγματεύεται την αιώνια πάλη μεταξύ καλού και κακού, αγάπης και μίσους, ενώ παράλληλα σχολιάζει τη θρησκοληψία και πόσο αυτή τυφλώνει τους ανθρώπους από το να δουν καθαρά.
Συμφωνώ με τον συμφορουμίτη Freud που έκανε την παρουσίαση στο πρώτο ποστ, ότι ο Laughton, που πέρα από τεράστιος ηθοποιός αποδυκνείεται και καλός σκηνοθέτης, μας δίνει ένα μαύρο παραμύθι. Η δράση κατεβαίνει στα μάτια των παιδιών εμείς ουσιαστικά είμαστε μαζί τους δεν ανήκουμε στον κόσμο των μεγάλων. Οι ερμηνείες πρέπει να κριθούν με βάση αυτό το περιεχόμενο: είναι στυλιζαρισμένες, κάποιες μας φαίνονται υπερβολικές, όπως για παράδειγμα της αφελούς μαμάς ή της θρησκευάμενης κας Σπουν της παγωτατζούς. Ο κακός είναι ενας πραγματικά κακός και ύπουλος εχθρός χωρίς καμία στιγμή ανθρωπιάς, ένας κακός λύκος με προβιά αμνού. Ακριβώς όπως στα παραμύθια. Το ίδιο συμβαίνει και στο τέλος ακριβώς ένα τέλος που ταιριάζει σε παραμύθι.
Παρόλα αυτά είναι μια τρομακτική ταινία με εικόνες ονειρικές και εφιαλτικές που έχουν εμπνεύσει δεκάδες σκηνοθέτες μετά τον Λώτον. Στο πρώτο ποστ αναφέρονται πολλά παραδείγματα. Πολλές απο τις σκηνές της είναι πλέον σκηνές ανθολογίας.
Σπεύσατε να την δείτε!
 
Εικόνες από το θρίλερ-παραμύθι. Μένει να ακούσετε τη φρικιαστική φωνή του Ρομπερτ Μίτσαμ τσιιιιλντρεν καθώς κυνηγάει τα παιδιά.images (2).jpeg

images (1).jpeg

Και ο καλός άγγελος που φυλάει τα παιδιά από το κακό. Δεν κρατάει ρομφαία αλλά... καραμπίνα!
Ε, στην άγρια Δύση βρισκόμαστε.images.jpeg
 
Είχα την ατυχία να δω πρώτα την τηλεταινία/ριμέικ με τον Chamberlain και ήταν μέτρια,κακή δεν θα την έλεγα, αν δεν βασίζονταν σε αυτό το αριστούργημα και είχε τι πρωτότυπο σενάριο πιστεύω θα ήταν πολύ καλή τηλεταινία (αν και ο Chamberlain πολύ καλός,δηλ μου φάνηκε και λίγο ότι πήγε κόντρα στον ρόλο του "στα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας"). Την είχε δείξει ένα καλοκαίρι το mega θυμάμαι. Όταν είδα και το πρωτότυπο βέβαια αρκετά χρόνια μετά οι συγκρίσεις αναπόφευκτες.. μου άρεσε πολύ και η Lillian Gish στο ρόλο της κυρίας Cooper.
 
Πίσω
Μπλουζα