Πρόβλημα με 486DX2-66

disman

Retro Member
Joined
1 Μάρ 2008
Μηνύματα
174
Αντιδράσεις
0
Εδώ και κάποιο καιρό στήνω σιγά σιγά ενα μηχανηματάκι 486.

Το hardware ειναι το εξής:

Motherboard EXP4349 (ver 1.0)

VGA: UMC um85c40

I/O Controller: GoldStar PRIME 2C (9511)

Network: YCC DC-101

Sound: Creative Vibra 16c (CT2960)

CD-Rom: Mitsumi FX4820T

+ ένα floppy

Λοιπόν ...πιο είναι το προβλημα μου...το σύστημα μπουτάρει κανονικά και βάζοντας μια dos boot disk τρέχει κανονικά (όσο μπορώ να το τεστάρω μέχρι τώρα).Όταν όμως στον i/o controller ( ο οποίος έχει 1 IDE κανάλι για 2 συσκευές το οποίο από jumper πάνω στην κάρτα μπορείς να το ρυθμίσεις primary ή secondary ) βάζω σκληρό αρχίζουν τα πανηγύρια.

και εξηγώ...έχοντας πάνω μόνο φλοπυ και cd τρέχει την boot disk και φορτώνει κανονικά, έχω πρόσβαση και στα περιεχόμενα του cd, μπορώ να κάνω dir να τρέξω αρχεία κτλ κτλ....μόλις όμως βάλω σκληρό δίσκο πάνω..στην καλύτερη περίπτωση δεν βλέπει το σκληρό στην χειρότερη δεν βλέπει ούτε το cd-rom. Πριν δε είχα ένα creative 52x cd to οποίο δούλευε υπο όλες τις περιστάσεις...τώρα που έβαλα το mitsumi ( ήθελα οπωσδήποτε κάτι απο 90's ) δεν δουλεύει καθόλου...βάζω πάνω το creative πάλι όλα μια χαρά )...

έχω ελεγξει jumpers...για primary hd - secondary cd-rom ( ακόμα και cable select τα έχω βάλει ) και είναι όλα μια χαρά...έχω ελέγξει - αλλάξει καλωδιοταινία...πάλι τα ίδια....όλες οι κάρτες πατάνε σωστά...και αποκλείω να είναι πρόβλημα το i/o controller γιατί πιστευώ πως δεν θα έβλεπε-διάβαζε-έτρεχε αρχεία πάνω από το cd-rom αν είχε πρόβλημα στο ide κανάλι.

Επίσης να προσθέσω πως τα μοντέλα σκληρών που έχω δοκιμάσει ξεκινάνε από δύο WD Caviar ένας 212mb και ένας 340mb μετά πάμε σε 1 gb seagate κτλ κτλ....

Ή έχω αρχίσει και γερνάω ( και να πείς ότι στα νιάτα μου δεν έχω στήσει άπειρα τέτοια συστηματάκια ) ή με κατατρέχει πάλι ο νόμος του Murphy...τι να πώ ???

ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΙΔΕΣ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Υ.Γ.: floppy, cd-rom, σκληροί δίσκοι, τροφοδοτικό, όλα ελέγμένα και λειτουργικά
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στο BIOS βλέπει τον σκληρό ?

Οι καλωδιοταινίες των 486 είναι διαφορετικές από εκείνες των πρώτων pentium. Είσαι σίγουρος ότι χρησιμοποιείς τις σωστές ? (Είχα παρόμοια εμπειρία πριν πολλά πολλά χρόνια..)
 
όχι...στο BIOS δεν έχει δεί καμία φορά τον σκληρό-σκληρούς ( είτε όταν πατάω το autodetect hd είτε οταν ρυθμίζω μόνος μου sectorspertrack-cylinders-heads ). Πλάκα-πλάκα δεν ξέρω το καλώδιο τί εποχής είναι...αλλα δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι στα ide καλώδια...από τότε...αλλά επειδή τα λεγόμενα σου με φόβισαν...πάω για googleit...

ευχαριστώ πάντως...και άμα κανένας μπορεί να επιβεβαιώσει την άποψη του geoanas.......
 
Ναι φαίνονται πανομοιότυπες αλλά όταν είχα χρησιμοποιήσει ταινίες pentium σε 486 δεν έβλεπε με τίποτα τον σκληρό. Όταν πήγα στον τεχνικό και μου έδωσε ταινία 486 ...όλα αλλάξαν στη ζωή μου ;-)
 
ξέρεις που μπορώ να βρώ...??? βασικά έκανα και μία αναζήτηση στο ebay αλλά μία από τα ίδια...όλα τα καλώδια τα λένε ide/atapi 40pin....
 
Μηπως χρησιμοποιείς τα πιο καινούρια IDE καλώδια με τα 80 καλωδιάκια και μάλιστα με ένα κομμένο; Εάν ναι, τότε πάρε ένα σφυρί κι αρχίνα :D :D

Χρειάζεσαι από τα κλασσικά IDE καλώδια παλαιότερης κοπής. Τέτοια έχω μυριάδες. Εάν έρθεις σήμερα στη συνάντηση, μπορώ να σου φέρω ένα.
 
Το ξέρω και το έχω προσέξει...χρησιμοποιώ ένα κλασσικό 40pin IDE καλώδιο. Τώρα αν ειναι παλαιάς ή καινούργιας κοπής δεν ξέρω για να είμαι ειλικρινής. Θέλω πολύ να έρθω σήμερα γαμώτο αλλά δεν νομίζω να προλάβω. Bussiness is bussiness .... :( δυστυχώς !!!

θα σε πάρω τηλ αμα είναι πιο απόγευμα...να σου πώ αν θα έρθω μπάς και σωθώ με το καλώδιο σου...ευχαριστώ πάντως...
 
Για να ανοιξω το χρονοντοyλαπο με τις αναμνησεις ... 386Dx 8mb se desktop κουτι με Riser (στο οποιο 386DX ειχα καταφερει να τρεξω Command and conquer ,warcraft II ,Screamer το οποιο και σερνοτανε με την Isa gfx με τα 256 ΚΒ ,τα αλλα ηταν playable) ολα παιχνιδια με minimum requirements 486) , οταν ηταν συνεδεδεμενο με καποιο απο τα 2 εκαστοτε cd rom Drives με το proprietary isa controller τους (2Χ) δενυ πηρχε προβλημα ,οταν συνεδεα το 12Χ Ide ως slave στον σκληρο δεν δουλευε το mouse !!!!!

Δοκιμασα διαφορους συνδιασμους Jumpers στην Isa IO Card χωρις αποτελεσμα .

Τωρα στην περιπτωση της δικιας σου .....

Οποτε το 12Χ το χρησημοποιουσα μονο στην εκαστοτε εγκατασταση των windows οπου και την πλοηγηση-επιλογη στα μενου γινοταν μεσω του πληκτρου Tab -space- enter.

....

Παντως αυτη την λεπτομερεια για τα διαφορετικα καλωδια πρωτων Ide /Eide και αντιστοιχων των καλωδιοταινειων των πρωτων Pentium που αναφερει ο Geoanas δεν την γνωριζα.

Και ειχαν περασει αρκετοι 386-486-Pentium απο τα χερια μου. Γηαρασκω αει διδαασκομενος ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάντως το έψαξα το θέμα με το καλώδιο και δεν υφίσταται θέμα παλαιότητας. Οποιοδήποτε 40pin ide κάνει ασχέτως χρονολογίας κατασκευής. Αυτό που εννοεί ο φίλος ο geoanas είναι τα 80pin καλώδια που είχαν βγεί για ATA100-133. Τα 40pinα ήταν για ATA33-66 και σίγουρνα είναι τα μόνα συμβατά με παλιούς controllers.

Πάντως για να γυρίσουμε στο θέμα μας...το έλεγξα το καλώδιο και είναι 40πινο και μάλιστα έβαλα και το πιο παλιό που μπορώ να βρώ στο ντουλάπι μου ( από θέμα εμφάνισης :) ) και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται...δυστυχως !!!
 
Μηπως είναι θεμα controller; Τί χωρητικότητας και ημερομηνίας κατασκευής δίσκο έχεις βάλει επάνω; Μηπως τον έχεις βάλει Cable Select; Σε μερικούς controller δεν αρέσει αυτή η ρύθμιση και πρέπει να τον βάλεις Master ή Slave.
 
Μπας και παίζει τίποτα με την τροφοδοσία ??
 
Όπως ανέφερα και στο αρχικό post...την έχω ελέγξει την τροφοδοσία...και δίνει μια χαρά +5 και +12 ...τι στο καλό 200w τροφοδοτικό είναι υπεραρκετό για έναν 486

...όσο για τους σκληρούς, όπως έγραψα έχω ξεκινήσει να δοκιμάζω απο 212 mb μετά πήγα σε 340mb και ούτω καθεξής....τουλάχιστον οι δύο πρώτοι σκληροί είναι εποχής 93-94...οπότε συμπίπτουν χρονικά με την εποχή εκείνη....επίσης πρίν λίγο άλαξα controller και έβαλα και άλλον...πάλι τα ίδια.....τι να πώ...μερικές φορές...σου ρχεται να κάνεις αυτό που είπε ο Rygar...κοινώς να πάρεις μια βαριοπούλα και να αρχίσεις....
 
Όντως ...ειδικά αυτές οι κάρτες controllers με τα jumpers δεν ήξερες τι φασόλι θα σε βγάλουν...

Πάντως έχω στερέψει από ιδέες...

xmmm...δοκίμασες να βάλεις τον controller σε άλλα slots πάνω στην μητρική ?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι το δοκίμασα και αυτό..αλλα και ούτως ή άλλως το floppy και το cd-rom τρέχουν κανονικά οπότε αυτο αποδικνύει ότι δουλεύει το ISA slot που έχω την κάρτα...εν πάσει περιπτώσει ...ευχαριστώ πολύ παιδιά για την προσπάθεια....όπως και να έχει...ελπίζω κάποιο άλλο λαμπρό μυαλό του φόρουμ να σκεφτεί κάτι που δεν το σκεφτήκαμε... :)
 
Δεν κάνεις μια αναβάθμιση σε Dual Core να τελειώνεις; :D
 
Δεν κάνεις μια αναβάθμιση σε Dual Core να τελειώνεις; :D
 
Δύσκολο πρόβλημα το δικό σου ομολογουμένως....

Αφού δεν είναι θέμα cable,controller,HDDs,μόνο η μητρική μένει ως ύποπτή για τα προβλήματα αυτά....!

Τους δίσκους είπες δεν τους βλέπει καθόλου,ακόμη και μόνους τους ε ;
 
Κάνω ένα μικρό hijack στο thread του dis, για να ρωτήσω κάτι παρεμφερές.

Ο δικός μου πλήρως λειτουργικός(εκτός από τη σωμένη μπαταρία) 486 DX2/66 έχει ένα «ενδιαφέρον» προβληματάκι από την πρώτη μέρα αγοράς του. Κάποιες φορές ανοίγει μαυρόασπρος… ;)

Έχει να κάνει με την κάρτα γραφικών όπως νομίζω τόσα χρόνια ή παίζει κάτι άλλο; (Όχι ότι θα κάτσω να ασχοληθώ να το φτιάξω. Εξάλλου με ένα reset από το κουμπάκι ανοίγει πάλι έγχρωμος)

:cool:
 
Το σήμα δε στέλνεται σωστά στην οθόνη...

Ε,λογικά αν δοκίμασες και μ' άλλο καλώδιο και στο κάνει,ναι,από την VGA είναι το όλο θέμα,κατά τη γνώμη μου....
 
Omenforever είπε:
Έχει να κάνει με την κάρτα γραφικών όπως νομίζω τόσα χρόνια ή παίζει κάτι άλλο;
500.000.000%! Μηπως είναι και καμια Cirrus Logic; Εκεί που δούλευα πιτσιρικάς, το αντιμετωπίζαμε συχνά με δαύτες, κυρίως τις αρκετά παλιές με 256Κ μνημης. Είναι από κατασκευής και δε γίνεται τίποτα (ούτε και με Ultrex)...
 
Πίσω
Μπλουζα