Ρετρό πλανόδιοι

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας krios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
μα καλα..κανεις??και περνιεστε για αρχαιοι..

σημερα φανταζει ψιλοσιχαμερο ,ακομα κ για φανατικους..ο πλανωδιος πατσατζης ,που πουλαγε"

πατσες κ ποδαρακια":P
 
Σήμερα το πρωί (πολύ πρωί όμως!) πέρασε από τη γειτονιά ο παλιατζήηηης!!!! Τρόμαξα με τη γαϊδουροφωνάρα του, έβρισα και λίγο από μέσα μου (μα 8 η ώρα πρωι Σαββάτου; έλεος!) αλλά δεν μπορώ να πω, το χάρηκα (κατά βάθος)! :P
 
Το μονο που θυμαμαι πολυ καλα, ειναι οι πλανoδιοι ρομα με τις αρκουδες. Κλεβανε αρκουδες απο την βορεια Ελλαδα, και μετα απο πολλα βαστανιστηρια και ακρωτηριασμους τις αναγκαζανε να "μαθαινουν διαφορα κολπα", προκειμενου να βγαζουνε χρηματα. Μου αρεσε απο πολυ μικρος η φυση και τα πλασματα της, και οι εικονες βασανισμου των αρκουδων απο τους πλανοδιους αρκουδιαρηδες, δυστηχως δεν προκειται να φυγουνε ποτε..
 
ρομα,λατσιο ,σαμπντορια...

ο Παλαμας εφραψε τον δωδεκαλογο του γυφτου,αν το εκανε σημερα μαλλον θα τον λεγαν "πολιτικα μη ορθο"..μετα μας τους παρουσιαζαν"τσιγγανους" "αθιγγανους" κλπ..προσφατως "ρομα" αυριο ισως "λατσιο"και δεν ξερω και γω τι..οι ανθρωποι εχουν δικαιωμα να αυτοπροσδιοριζονται κατα το δοκουν.. ομως...τετοιου ειδους πραξεις κ συμπεριφορες ειναι ΓΥΦΤΙΕΣ διχως αλλο..τρις-χειρωτερα με τα "τσιρκο"(κατα καποιο τροπο κ αυτοι πλανωδιοι ειναι..)που εκει αν ξερατε σε τι ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ υποβαλλονται τα ζωακια για να εντυπωσιαζομαστε εμεις το"ανωτερο ειδος"...ποσο ΦΟΒΟ και ΠΟΝΟ τους εχουν προκαλεσει ωστε το "αποτελεσμα "να κοβει εισιτηρια..πολλοι απο μας αν οχι ολοι ,εκουσια η μη,σε καποια ηλικια υπηρξαμε θεατες σε τετοιου ειδους θεαματα..Ας κρατησουμε τουλαχιστον τα παιδια μας ΜΑΚΡΥΑ απο τσιρκο με ζωα (και "ζωα")Εχω μεγαλη ευαισθησια σ αυτα τα θεματα,για αυτο αν καποιος νιωθει αβολα απο τη σκληρη γλωσσα ,ας με συγχωρεσει που εχω δικιο..
 
Πριν 3 χρόνια στην Κέρκυρα, σε ένα διπλανό χωριό, είδα έναν πραματευτή, πάνω στο γαιδουράκι του, ντυμένο με την παραδοσιακή στολή του νησιού.

Πάνω στο γαιδουράκι, υπήρχαν κοφίνια με διαφορα ψιλοπράγματα οικιακής χρήσεως.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση, γιατί έζησα στο νησί απο τα 7 εως τα 16, και δεν είχα δει ποτέ μου πραματευτή.
 
Υπηρχαν και πλανοδιοι που ειχαν διαφορες κονκαρδες και pins,καρφιτσες κομματων και ποδοσφαιρικων ομαδων κυριως.Απο εναν τετοιο ηλικιωμενο πλανοδιο αγορασα στις αρχες της δεκαετιας το '90 την παρακατω καρφιτσα!!!Τυχαια επεσε σε αυτη το ματι μου.

Τον βρηκα κατα τη διαρκεια μιας σχολικης εκδρομης εξω απο στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας.

picture.php


Το πενηνταλεπτο ειναι για να φανει το μεγεθος της καρφιτσας.
 
Στο Μπραχαμι υπηρχε μεχρι και τις αρχες της δεκαετιας του 90 ενας παππους που κυκλοφορουσε με τρικυκλο και εφτιαχνε σουβλακια τα οποια τα εδινε σε χαρτοσακουλα απο μαναβικο.Και ενας αλλος της ιδιας εποχης με το ονομα Αγκοπ με κατι σουβλακια απαιχτα ο οποιος ομως ειχε το τρικυκλο αραγμενο σε στανταρ σημειο..οι παλιοι Μπραχαμιωτες θα τους θυμουνται
 
Εγω θυμαμαι στο στρατο οταν φυλαγαμε το Ρουφ,εναν παπου παγωτατζη με ενα αθλιο τρικυκλο να περναει τα απογευματα...
 
Δεν βλεπω αναφορα στον νερουλα που πουλαγε νερο και τρεχαμε να γεμισουμε τα μπιτονια με φρεσκο νερο απο πηγη γιατι το αφαλατωμενο της βρυσης δεν πινοταν. Θυμαμαι επισης λουκουματζη που πουλαγε τηγανητα ντονατ με αχνη ζαχαρη, μαναβη και παλιατζη (αυτοι οι δυο τελευταιοι περνανε ακομα)
 
Εκτός από τον κλασικό καρπουζά, παλιατζής περνάει ακόμα από τη γειτονιά μου μια στις τόσες. Θυμάμαι επίσης αρχές με μέσα δεκαετίας του '90, ως παιδί, στο χωριό περνούσαν με βανάκια εκτός από ψαράδες, μανάβηδες και πραγματευτές με κιούπια (κυρίως), και ο εφημεριδοπώλης και ο φούρναρης! Αγαπημένη παιδική ανάμνηση, καλοκαίρι πριν το μεσημεριανό μπάνιο να περιμένουμε τον εφημεριδοπώλη να περάσει για να πάρουμε Μίκυ μάους ή Ποπάυ για να διαβάσουμε το μεσημέρι (ή τουλάχιστον να χαζέψουμε τις εικόνες και τις διαφημίσεις, γιατί δε μπορούσα να διαβάσω και πάρα πολύ όταν ήμουν 3-4) ή κάποιο Γρίφο για σταυρόλεξα, και μετά τον φούρναρη για ψωμί και κρουασάν σοκολάτα για να το φάμε μετά το απογευματινό μπάνιο.
 
ΓΑΛΑΤΑΣ


1.jpg



Προβολή συνημμένου 98344


 


ΓΙΑΟΥΡΤΑΣ



giaourtas.jpg



giaourtas.jpg

 


ΛΟΥΣΤΡΟΣ



n.jpg


 

 


ΠΑΓΩΤΑΤΖΗΣ



%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CF%89%CF%84%CE%B1%CF%822.jpg



%u0025CE%u0025A0%u0025CE%u0025B1%u0025CE%u0025B3%u0025CF%u002589%u0025CF%u002584%u0025CE%u0025B1.jpg


45+%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CF%89%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CF%82+5.jpg
45+%u0025CE%u0025A0%u0025CE%u0025B1%u0025CE%u0025B3%u0025CF%u002589%u0025CF%u002584%u0025CE%u002.jpg

 

 


ΜΑΝΑΒΗΣ



237062-1.jpg



25cf258025ce25bb25ce25b125ce25bd25ce25bf25ce25b425ce25b925ce25bf25cf258225ce25bc25ce25b125ce25bd25ce25b125ce25b225ce25b725cf2582.jpg


 

 


ΚΑΣΤΑΝΑΣ



1fbcb-elas-lyste-blogspot-gr.jpg



ffc1257a50c65f1539f422bbf3aae7c2.jpg



ffc1257a50c65f1539f422bbf3aae7c2.jpg

 

 


ΦΙΣΤΙΚΑΣ / ΣΤΡΑΓΑΛΑΝΤΖΗΣ



7550036.jpg


 

 

 


ΣΑΛΕΠΙΤΖΗΣ



02317.jpg



Salepitzides_02.jpg
Salepitzides_02.jpg

 

 




1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πω πω σαλέπι δεν έχω πιει ποτέ, μικρός ζούσα στην επαρχία, μεγαλύτερος στην Αθήνα είχα δει σαλεπιτζήδες μερικές φορές αλλά σιχαινόμουνα την ιδέα, και τώρα που θα ήθελα να δοκιμάσω δεν υπάρχουν. Ή έτσι νόμιζα, αλλά βλέπω αυτην την τελευταία φωτό και με κάνει να ελπίζω. Αρκεί να είναι γνήσιο σαλέπι κι όχι αρωματισμένο τεχνητά ζαχαρόνερο.

Λοιπόν, λόγω ηλικίας κανονικά θα έπρεπε να θυμάμαι περισσότερους πλανόδιους από τη νεολαία που κυκλοφορεί εδώ μέσα :P αλλά επειδή όπως είπα μεγάλωσα σε μικρές επαρχιακές πόλεις δεν υπήρχαν πολλοί. Την πολύ παιδική ηλικία μου την πέρασα στην Άρτα κι εκεί ήταν πολλοί πλανόδιοι αλλά δεν έχω τόσες αναμνήσεις, αλλά μετά πήγα σε μια πολύ μικρότερη πόλη της Πελοποννήσου απ' όπου θυμάμαι τα πάντα αλλά δεν είχε πολλούς.

Στην Άρτα θυμάμαι καστανάδες και καλαμποκάδες (οι ίδιοι, απλώς άλλαζαν πρμάτεια με την εποχή), αλλά και παγοπώλη που πουλούσε κολώνες πάγου για τα ψυγεία. Τις έπιανε με μια τεράστια τσιμπίδα :) Και απέναντι από το σπίτι μας θυμάμαι μια τσίγκινη ψησταριά με έναν που έψηνε σπληνάντερο και κοκορέτσι και θυμάμαι τη φωνή του να διαλαλεί "Κοκορέτσιτό" (Κοκορέτσι ψητό ήταν αλλά δεν έλεγε όλες τις συλλαβές). Όμως τώρα αναρωτιέμαι αν ήταν πλανόδιος ή υπήρχε ταβέρνα από πίσω του κι αυτός ήταν κράχτης.

Στην πόλη της Πελ/νήσου (της οποίας το όνομα δεν αναφέρω γιατί έχω, και μπορεί να γράψω, και πολλές αρνητικές αναμνήσεις) υπήρχε τελάλης κανονικός, που γύρναγε στους δρόμους χωρίς μεγάφωνα και ντουντούκες.

Και ένα είδος "πλανόδιων" ήταν και οι τρελλοί της πόλης. Υπήρχαν 2-3 άτομα που είχαν διάφορα ψυχολογικά ή διανοητικά προβλήματα, αλλά όχι οικογένεια να τους κρατάει κλεισμένους μέσα για να μη φαίνεται η ντροπή τους στην πόλη (στυλ Κωσταλέξι) κι έτσι γυρνούσαν ελεύθεροι. Θυμάμαι μια γριά που έμενε σε κεντρικό δρόμο - δίπλα στο σπίτι που νοίκιαζε μια τράπεζα για τον εκάστοτε διεθυντή της - αλλά σε χαμόσπιτο που προφανώς της ανήκε, και κυκλοφορούσε με κουρέλια και σαντάλια με ξύλινες σόλες και μια μαγκούρα. Κι όλη την ώρα φώναζε "Τα λεφτά μου βρε απατεώνες!" Οι κυρίες του καλού κόσμου πήγαιναν και της έδιναν φαγητό και τα αποφόρια τους, αλλά εκείνη πάντα με τα ίδια κουρέλια. Τα παιδιά της γειτονιάς μου την πειράζανε :) κι εκείνη όλο σήκωνε τη μαγκούρα να τα κυνηγήσει αλλά ποτέ δεν την κατέβαζε... δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν. Φυσικά εγώ ούτε να διανοηθώ να την κοροϊδέψω, όχι μόνο γιατί έτσι και το έπαιρναν χαμπάρι οι γονείς μου θα έβρισκα τον μπελά μου, αλλά και γιατί δεν έβρισκα τίποτε το διασκεδαστικό στα προβλήματα μιας γριάς μόνης γυναίκας.
 
Και βεβαια υπαρχει Σαλεπι σημερα !!!


Και ΟΧΙ ΜΟΝΟ σε πλανοδιους πωλητες αλλα και σε γνωστα ''επωνυμα'' ζαχαροπλαστεία / γλυκατζιδικα.



Ένα είναι στη Πλατεια της Νεας Σμυρνης.



ΔΟΚΙΜΑΣΕ...



;)
 
Πλατεία Νέας Σμύρνης? Πηγαίνω και συναντώ φίλους εκεί τουλάχιστον μια φορά όταν έρχομαι Ελλάδα το καλοκαίρι. Πρέπει να το ψάξω! Μπορείς να μου πεις το όνομα του ζαχαροπλαστείου? (Με ΠΜ αν προτιμάς, για να μη φανεί ότι κάνουμε διαφήμιση)
 
Καστανάδες και σαλεπιτζήδες βλέπεις αρκετούς εδώ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης δεν ξέρω αν έχουν αναφερθεί οι πωλητές καλαμποκιού.
 
Το καρπούζι με τη βούλα ήταν σε ημερήσια διάταξη.......μου φαινόταν μυστήριο πως ο γύφτος έβγαζε αυτό το τρίγωνο κομμάτι για να δοκιμάσεις:what:και φυσικά όποιος γείτονας αγόραζε ρωτούσαν οι υπόλοιποι από το μπαλκόνι.........είναι καλό Βάσωωωωωω να πάρω και εγώ??
 
Δεν ξέρω αν έχουμε πει τον ακονιστή-τροχιστή, ο οποίος είχε μια φορητή συσκευή με μια ρόδα περίπου σαν του ποδηλάτου, με ακτίνες, και τρόχιζε μαχαίρια.

Σήμερα μοναδικοί "πλανόδιοι" (με την έννοια ότι κινούνται συνεχώς) είναι οι ρομά παλιατζήδες-συλλέκτες σιδηρικών, που εποχιακά "ανοίγουν" το αντικείμενο με πιθάρια, με κοπριές, καρέκλες, καρπούζια κλπ.

Άλλοι "τροχήλατοι" υπάρχουν αρκετοί,όπως π.χ. οι σαντουϊτσάδες στα γήπεδα, αλλά δεν είναι πλανόδιοι.
 
circleag είπε:
Εγω θυμαμαι στον Πειραια εναν πλανοδιο να πουλαει σαλεπι και να φωναζει
<<Σαλεεεεπ...... Σαλεπιιιιιιιιιιιιιι!!!>>

Και εναν παππου να πουλαει φυστικια και αμυγδαλα τον οποιος καπου τον ειδα προσφατα πολυ γερασμενο αλλα χαρηκα πολυ...

<<Φωναζε Αμυγδαλααααα παιδιαααααααααα, απο την Χιο ειναι παιδιααααα!>>
Θεσσαλονικη ακομα περναει σαλεπας το χειμωνα
 
joe είπε:
''Γιαουρτι προβειο παραδοσιακο''
To είχα ξεχάσει εντελώς αυτό! Τώρα θυμήθηκα ότι ακριβώς έτσι έλεγε κι ο γιαουρτάς της περιοχής μου.

johnny19818 είπε:
Καστανάδες και σαλεπιτζήδες βλέπεις αρκετούς εδώ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης δεν ξέρω αν έχουν αναφερθεί οι πωλητές καλαμποκιού.
Όντως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι γι'αυτό. Και πωλητές καλαμποκιού έχω δει να υπάρχουν αρκετοί ακόμα στην Καλαμαριά.

Ο πιο χαρακτηριστικός πλανόδιος που θυμάμαι από παλιά, είναι ένας που πουλούσε μπουγάτσες και τυρόπιτες στη γειτονιά μου. Τον αναγνωρίζαμε και μόνο από τον ήχο της μηχανής. Τις είχε σε γυάλινη βιτρίνα, και ήταν πάντα ζεστές και φρέσκιες. Η φωνή του ήταν πολύ δυνατή και αντηχούσε σε όλη τη γειτονιά "μπουγάτσα-τυρόπιτα!" Αργότερα πήρε μεγάφωνο, αλλά πραγματικά δεν το είχε ανάγκη, η φωνή του ακουγόταν καλύτερα κι απ'αυτό! Επίσης, κλασικά ο καρπουζάς, ο λουλουδάς που πουλούσε κυρίως γαρδένιες, ένας πωλητής πιροσκί, ο παλιατζής που τότε ήταν μόνο ένας γεράκος της γειτονιάς και τον γνωρίζαμε όλοι, όχι σαν σήμερα που περνάνε πολλοί. Τέλος, ο ψαράς, ο οποίος ήταν πολύ πονηρός. Συνήθιζε να μιλάει στο μεγάφωνο σαν να απαντάει σε πελάτη και καλά, λέγοντας π.χ "για το γαύρο λες; τόσο κάνει, πόσο να βάλω;", ενώ δεν είχε κανέναν εκεί! Δεν ξέρω αν θυμάστε κι εσείς πλανόδιους να κάνουν τέτοια κόλπα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια που είναι καλοκάιρι πάντως, υπάρχουν ακόμα αρκετοί "λουκουματζήδες" που γυρνάνε στις παραλίες, είτε εντός Αττικής είτε σε άλλα μέρη. Στη Μύκονο είχε έρθει τύπος, απόγευμα, με καταπληκτικό ζεστό λουκουμά, και ξεπούλησε !
 
Πίσω
Μπλουζα