Τελευταία πτήση (1978)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.139
Αντιδράσεις
2.293
Τελευταία πτήση (1978)

RetroDB: http://retrodb.gr/wiki/index.php/Τελευταία_πτήση

 

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα αισθηματική-δραματική ταινία του Ντίμη Δαδήρα σε σενάριο της δημοσιογράφου Κικής Σεγδίτσα και σε παραγωγή της Greca films - Μιχάλης Λεφάκης. Αγγλικός τίτλος: "A house in the clouds".

 

Η υπόθεση-Το καστ: Η Έλλη Μακρή (Ελένη Ερήμου) εργάζεται ως αεροσυνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Κατά την επιστροφή της στην Αθήνα από ταξίδι στο Λονδίνο γνωρίζεται με τον πιλότο Τέλη Έξαρχο (Νίκος Γαλανός) και σταδιακά η γνωριμία τους καταλήγει σε σχέση. Η Έλλη όμως έχει ένα μοιραίο μυστικό: Έχει καρκίνο σε προχωρημένη κατάσταση και το γνωρίζει καλά. Παρόλα αυτά αποφασίζει να μην πει τίποτε στον Τέλη. Όταν η κατάστασή της πλέον βρίσκεται στα τελευταία στάδια προτιμά τον βίαιο χωρίς εξηγήσεις χωρισμό, ίσως και για να μην τον απογοητεύσει αν μάθαινε την πικρή αλήθεια. Η μοίρα όμως έχει αποφασίσει διαφορετικά και το τελευταίο ραντεβού αποχαιρετισμού θα δοθεί ψηλά στα σύννεφα...

 

Στην πορεία του έργου μας παρουσιάζονται και άλλοι χαρακτήρες: Η Φλοράνς (Florence Matelli) (Irena Maleeva) μια χορεύτρια νυχτερινού club, ερωμένη του Τέλη, η Αλέκα (Μαρίνα Χαρίτου) φίλη της Έλλης, επίσης αεροσυνοδός και αυτή, συνδετικός κρίκος μεταξύ Έλλης και Τέλη. Ακόμα ο ηλικιωμένος συνάδελφος του πατέρας της που την ανέθρεψε μαζί με την αδερφή του (Κώστας Σαντοριναίος και Τζόλυ Γαρμπή) αφού έχασε νωρίς τους γονείς της. Ο γιατρός της (Γρηγόρης Βαφιάς). Μικρή συνεισφορά έχουν όμως (με εξαίρεση ίσως τη Φλοράνς) και απλά υπάρχουν για να προχωρήσει το σενάριο.

 

Σχόλια. Η ταινία είναι στην ουσία μία μελοδραματική αφήγηση του χρονικού ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Έτσι μοιραία η ατμόσφαιρα είναι από την αρχή φορτισμένη και γενικά δεν ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο σε όλη τη διάρκειά της. Η ροή του σεναρίου προδιαγεγραμμένη και αναμενόμενη, ''runs smoothly", χωρίς εξάρσεις και απρόοπτα. Η θεματολογία των αεροπορικών πτήσεων, αρκετά συνήθης για την δεκαετία του '70 με κάποια κοσμοπολίτικη δόση (σκηνές στο Λονδίνο, μαρίνες, Mont Parnes). Μου άρεσε η ερμηνεία της Ερήμου η οποία ήταν πειστική για τον ρόλο της και στάθηκε με επιτυχία. Εντυπωσιακό παράστημα από την Irena Maleeva μια ηθοποιό που έκανε αίσθηση με την παρουσία της και σε άλλες παραγωγές. Το στυλ της μπορείτε να το αξιολογήσετε και με μια επίσκεψη στην προσωπική της σελίδα.

 

Μουσική. Η πραγματική προστιθέμενη αξία της ταινίας είναι η μουσική παραγωγή της. Η αξία του μεγάλου μας συνθέτη Κώστα Καπνίση είναι γνωστή και από άλλες δουλειές του και πράγματι και εδώ επιβεβαιώνει την αξία του με εξαιρετικά ορχηστρικά που "γεμίζουν" την ταινία. Δείγμα της δουλειάς του μπορείτε να δείτε εδώ. Οι ελληνικοι στίχοι τέλος ήταν της Μαίρης Ζαφειροπούλου και οι ερμηνείες των Irena Maleeva και Καίτη Ράλλη.

 

Μικρά-μικρά. Η σκηνή στο κέντρο με την Ερήμου και την Χαρίτου να χορεύουν ζειμπέκικο. Ένα από τα καλύτερα σημεία της ταινίας. Από εκεί και το παρακάτω απόσπασμα διαλόγου:

 

Έλλη: Ε λοιπόν όχι κύριε!! Εμείς όταν γλεντάμε, τα σπάμε!!!

Γιατρός: Έλλη, σε παρακαλώ...

Αλέκα: Κάτσε κάτω γιατρέ. Κι άσε την να χορέψει...

Γιατρός: Δεν έπρεπε να την αφήσεις να πιει.

Αλέκα: Εδώ δεν άκουσε εσένα, θ΄ ακούσει εμένα;

Γιατρός: Ναι, αλλά της κάνεις παρέα στο πιοτό...

Αλέκα: Το 'χω κι εγώ ανάγκη....

 Το πρώτο μέρος της ταινίας υπάρχει εδώ.

 Και οι φωτογραφίες για το τέλος.

 1. Η Έλλη στην πτήση Λονδίνο - Αθήνα με την Ολυμπιακή.

Τελευταία πτήση (1979).jpg

2. Florence και Τέλης στο Κάραβελ.

 

Τελευταία πτήση (1978).jpg 

3. Στα μπουζούκια. Έλλη, Αλέκα και γιατρός.

 

Τελευταία πτήση (1980).jpg

 4. Ο Τέλης.

Τελευταία πτήση (1982).jpg 

5. Στο Mont Parnes λίγο πριν το τέλος.

Τελευταία πτήση (1981).jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συμπαθητική ταινία. Θα ήθελα λίγο πιο "δυνατό" το τέλος της...
 
Mια ταινια που μας μεταφερει γλυκα στα τελη της δεκαετιας του '70 και στις ομορφιες μιας Αθηνας που χαθηκε για παντα. Τι να πρωτοθυμηθω.....

Αεροδρομιο του Ελληνικου, Ξενοδοχεια Καραβελ και Μον Παρνες, Μπαρντο Παλας (διασημο καταστημα γυναικειων ενδυματων στην Ερμου με την τεραστια φωτογραφια της Μπριζιτ Μπαρντο στην εισοδο του), νυχτερινα κεντρα, αθηναικοι δρομοι και ατμοσφαιρα κοσμοπολιτικη οπως τη συνηθιζε στις πιο πολλες ταινιες του ο παραγωγος Μιχαλης Λεφακης.

Το σεναριο αρκετα επηρεασμενο απο το Love Story, ταινια που εδωσε τροφη σε πολλες αλλες τη δεκαετια του 1970 παγκοσμιως. Ολοι οι ηθοποιοι ειναι πολυ πειστικοι και ταιριαστοι στους ρολους τους και εχουμε καλες ερμηνειες απο τους πρωταγωνιστικους μεχρι τους μικροτερους.

Η μουσικη του Κωστα Καπνιση, απλως αυπερβλητη, δινει τον τονο και τη σφραγιδα της στην ταινια με τροπο μοναδικο, κανοντας την αξεχαστη.

Θα ηθελα να σε ρωτησω ARETARA, αν γνωριζεις ποιο ειναι το ονομα της πρωτης ερωτικης συντροφου του Γαλανου, που υποδυεται τη Μαιρη.

Γυναικα σπανιας ομορφιας που μαλλον ειναι ξενης καταγωγης και μαλιστα ντουμπλαρεται φωνητικα απο την ηθοποιο Γιωτα Σοιμοιρη (την εγκυο χωριατοπουλα, Κατινα στο φιλμ Υπαρχει και φιλοτιμο).
 
bambinella 100 είπε:
...Θα ηθελα να σε ρωτησω ARETARA, αν γνωριζεις ποιο ειναι το ονομα της πρωτης ερωτικης συντροφου του Γαλανου, που υποδυεται τη Μαιρη...
Υπάρχει ένα θέμα με αυτή την ηθοποιό που ανέφερες και προβληματίζει. Στους τίτλους αρχής εμφανίζεται ως Christiana Amodei ενώ στην σελίδα της ταινίας στο Imdb εμφανίζεται ως Crippy Yocardo που υποδύεται την Cristiana (εδώ) Amodei. Από την άλλη μεριά σε κάποια σκηνή προσφωνείται ως Μαίρη. Κατά το τελευταίο θα απορρίψω την υπόθεση της Crippy Yocardo και εκτιμώ με κάθε επιφύλαξη ότι είναι η Christiana Amodei.

christiana.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συμφωνω με αυτα τα συμπερασματα σου και στα ιδια θα κατεληγα κι εγω, υστερα απο οσα γραφεις. Με καποια επιφυλαξη και απο τη δικη μου πλευρα, φυσικα.

Παντως η ηθοποιος αυτη εχει εξωτερικα χαρακτηριστικα Ιταλιδας. Κατα την ταπεινη μου γνωμη παντοτε, η Ιταλια και η Βενεζουελα εχουν τις ομορφοτερες γυναικες στον κοσμο.

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου.
 
bambinella 100 είπε:
Mια ταινια που μας μεταφερει γλυκα στα τελη της δεκαετιας του '70 και στις ομορφιες μιας Αθηνας που χαθηκε για παντα. Τι να πρωτοθυμηθω.....Αεροδρομιο του Ελληνικου, Ξενοδοχεια Καραβελ και Μον Παρνες, Μπαρντο Παλας (διασημο καταστημα γυναικειων ενδυματων στην Ερμου με την τεραστια φωτογραφια της Μπριζιτ Μπαρντο στην εισοδο του), νυχτερινα κεντρα, αθηναικοι δρομοι και ατμοσφαιρα κοσμοπολιτικη οπως τη συνηθιζε στις πιο πολλες ταινιες του ο παραγωγος Μιχαλης Λεφακης.

Το σεναριο αρκετα επηρεασμενο απο το Love Story, ταινια που εδωσε τροφη σε πολλες αλλες τη δεκαετια του 1970 παγκοσμιως. Ολοι οι ηθοποιοι ειναι πολυ πειστικοι και ταιριαστοι στους ρολους τους και εχουμε καλες ερμηνειες απο τους πρωταγωνιστικους μεχρι τους μικροτερους.

Η μουσικη του Κωστα Καπνιση, απλως αυπερβλητη, δινει τον τονο και τη σφραγιδα της στην ταινια με τροπο μοναδικο, κανοντας την αξεχαστη.
Εχεις δίκιο bambinela. τα 70ς όσο υπερβολικά και αν ήταν είχαν στυλ.
 
bambinella 100 είπε:
...Παντως η ηθοποιος αυτη εχει εξωτερικα χαρακτηριστικα Ιταλιδας...
Και σύμφωνα με το ονοματεπώνυμό της θα είναι Ιταλίδα κατά πάσα πιθανότητα αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι από γονείς μεταναστών στις Η.Π.Α. ή αλλού.
 
bambinella 100 είπε:
Μπαρντο Παλας (διασημο καταστημα γυναικειων ενδυματων στην Ερμου με την τεραστια φωτογραφια της Μπριζιτ Μπαρντο στην εισοδο του...
Το Bardo Palace στην Ερμού, με το αυτοκίνητο του Τέλη απ' έξω και την Ερμού να μην υφίσταται ως πεζόδρομος. Για την ιστορία, το πάνω τμήμα της Ερμού πεζοδρομήθηκε το 1996 και το κάτω γύρω στο 2003-2004 για τους Ολυμπιακούς. Πηγή.

bardo.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αχ, τι μου θυμισες μ' αυτη τη φωτογραφια του Bardo Palace!

Το καταστημα αυτο πρεπει να εκλεισε στα τελη της δεκαετιας του '80. Θυμαμαι τον εαυτο μου παιδι με τη μητερα μου να με πηγαινει βολτα για ψωνια στην Ερμου. Η Ερμου τοτε απειχε ετη φωτος απο την Ερμου του σημερα. Ηταν μεγαλη απολαυση να την περιδιαβαινει κανεις κι ας μην ηταν πεζοδρομος. Τοτε ηταν απειρως ωραιοτερη.

Η μητερα μου κι εγω σταματουσαμε παντα εξω απο το Μπαρντο Παλας που τη δεκαετια του '70 ηταν το πιο διασημο σε ολον το δρομο. Ηταν γεματο υπεροχα, καλογουστα και ακριβα γυναικεια ρουχα, και ενας αληθινος παραδεισος για καθε γυναικα. Δεξια, λιγο προτου περασουμε το κατωφλι της εισοδου του, υπηρχε μια μεγαλη φωτογραφια της Μπριζιτ Μπαρντο που απεικονιζε τη σταρ μεχρι λιγο πιο κατω απο το στηθος. Εγω τοτε, παιδι του δημοτικου, δεν ειχα (ακομα) κανενα κολλημα μαζι της, απλως μου αρεσε να τη βλεπω. Μερικες φορες η μητερα μου ηθελε να μπουμε μεσα για να δει η να αγορασει καποιο φορεμα που της αρεσε στη βιτρινα και αυτη η στιγμη για μενα ηταν μαγικη. Το καταστημα μεσα ηταν διακοσμημενο με εξαιρετικο γουστο και πολυτελεια. Εγω χανομουν μεσα σε ολη εκεινη την ομορφια και ειχα την ευκαιρια να θαυμασω απο κοντα τα υπεροχα ρουχα του. Ονειρευομουν οτι καποια μερα θα μεγαλωνα και θα μπορουσα να μπω μεσα στο Μπαρντο Παλας οχι ως συνοδος, αλλα ως πελατισσα.

Οταν εφτασα στην εφηβεια, τα ενδυματα του καταστηματος ηταν λιγο μεγαλιστικα ακομη για μενα κι ετσι ουτε τοτε αγορασα τιποτα δικο μου. Παντοτε ομως οταν περνουσα απο κει, χωρις τη μαμα πια, κοντοστεκομουν και χαζευα την ωραια βιτρινα του. Μια μερα περνωντας ξανα, ειδα οτι το Μπαρντο Παλας, το χαρουμενο ονειρο των παιδικων μου χρονων, ειχε κλεισει.

Ενιωσα ενα σφιξιμο στην καρδια.

Δεν ειχα καταφερει ποτε να αγορασω τιποτα!
 
bambinella 100 είπε:
...Το καταστημα αυτο πρεπει να εκλεισε στα τελη της δεκαετιας του '80...
Σκληρή η μοίρα του καταστήματος, όπως δείχνει εδώ και το χρονικό του 1984 (Φεβρουάριος). Πολύ off topic αλλά μια που ξεκίνησε, αξίζει η αναφορά. Δεν ξέρω αν μετά από αυτό αμέσως έκλεισε οριστικά αλλά μετά από τέτοιο συμβάν, σίγουρα θα άρχισε να παίρνει την κατιούσα.
 
Νομιζω οτι καταφερε να ξανανοιξει και εκλεισε λιγα χρονια αργοτερα.
 
Να εισαι καλα, Aretara, που μας θυμιζεις ποσο υπεροχη μουσικη εγραψε για τη μεγαλη οθονη αυτος ο δημιουργος.

Πολυ μεγαλη η προσφορα του και ανεκτιμητο το εργο του! Προσωπικα, ειναι ο πιο αγαπημενος μου κινηματογραφικος συνθετης.
 
Όλα βγαίνουν τώρα σιγά-σιγά!!! Κομμάτι από το soundtrack!!!

 
Χμμ, ωραιες εκπληξεις! Δεν ηξερα οτι ανεβηκε τετοιο βιντεο.....
 
Η performance της Irena Maleeva υπό το επικριτικό βλέμμα της Christina Amodei και το θαυμασμό του Νίκου Γαλανού. Κώστας Καπνίσης rules!!!!

 
...και το ξακουστό ζειμπέκικο της Ερήμου με την Χαρίτου...

 
Χρόνια είχα να τη δω την ταινία και επιτέλους την πέτυχα απόψε στην τηλεόραση! Πείτε μου λίγο, πώς λέγονταν αυτά τα μαγαζιά της νύχτας που δείχνει το έργο;
 
Πως να μη λατρεψει κανεις εναν τετοιο συνθετη;

Σ' ευχαριστω, Κωστα Καπνιση, για τα τοσα συναισθηματα που με εκανες να νιωσω μεσα απο τη θεια μουσικη σου....

 
Πίσω
Μπλουζα