Ψύξη για κατεβαστήρι.

Karnov

Banned
Joined
27 Νοέ 2007
Μηνύματα
283
Αντιδράσεις
9
Πρόσφατα έφτιαξα ένα κατεβαστήρι από ένα χρέπι που μου χάρισε φίλος.

Το μηχάνημα έχει έναν 850άρη Celeron , κάρτα γραφικών μια ATI Rage Fury,τροφοδοτικό ένα 300άρι του θανάτου , ό,τι χειρότερο έβγαζε η Κίνα πριν 8-9 χρόνια. Είχε μια 128άρα μνήμη . Αγόρασα μια 512 καινούργια από το Πλαίσιο.

Αγόρασα επίσης μια κάρτα PCI με 4 USB2 και του έβαλα έναν παλιό αθάνατο Quantum 60 IDE που είχα. Εγκατέστησα XP και κατεβάζει μια χαρά.

Όπως μαντεύετε δεν σβήνει ποτέ!

Τσεκάρω τις θερμοκρασίες του με το Everest και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Η μέγιστη του επεξεργαστή είναι 30 C ενώ σε motherboard & aux δείχνει αρκετά χαμηλότερες.

Δεν γίνεται να τσεκάρω όμως θερμοκρασία σκληρού, γιατί είναι πολύ παλιός και δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Το HDD Temperature μου γράφει ότι δεν βρίσκει σκληρό δίσκο που να μπορεί να ελέγξει τη θερμοκρασία του. Παρόμοια και το HDD Health δεν αναφέρει τίποτε σχετικό με τη θερμοκρασία, ελέγχει τα υπόλοιπα στοιχεία του δίσκου.

Να βάλω κανένα ανεμιστηράκι στο δίσκο;

Θα αντέξει το ρημάδι τροφοδοτικό να το τροφοδοτεί με ρεύμα;

Έχει και ένα DVD-Drive και floppy.

Αν σήκωνε να έβαζα π.χ. κάτι τέτοιο

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650345

Θα ήταν καλό να έμπαιναν και παθητικές ψύκτρες στις μνήμες ή δεν έχουν ανάγκη;Σαν αυτές π.χ.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.805656

Ή θα σήκωνε το τροφοδοτικό ανεμιστηράκι και για τις μνήμες;

http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977805&product=972444
 
Νομίζω οτι ένα 8cm ανεμιστεράκι μπροστά από τον σκληρό θα έκανε δουλεια, νομίζω οτι το μόνο που αξίζει σ'αυτό το μηχάνημα είναι τα δεδομένα του HDD. Τα υπόλοιπα είναι πεταμένα λεφτά :cool: .

Με το τροφοδοτικό δεν θα έχεις κανένα πλόβρημα....
 
Για να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο δώσε 40 ευρώ και πάρε ένα καλό και οικονομικό επώνυμο τροφοδοτικό για παράδειγμα της Thermaltake.

Το τροφοδοτικό αυτό εκτός του ότι θα σηκώσει μια χαρά το κατεβαστήρι σου, έχει και 120άρη ανεμιστήρα και δεν θα ακούγεται τίποτε.

Όσο για τον σκληρό, ένα φανάκι ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Επειδή ακριβώς πρόκειται για κατεβαστήρι, προτίμησε ένα 80άρη χαμηλών στροφών, και άρα και χαμηλού θορύβου, και ξεμπέρδεψες.

Το δικό μου κατεβαστήρι φοράει 2,8 Northwood (που βρήκα στο δρόμο) και ένα 160άρη δίσκο, 3 80άρηδες αθόρυβους ανεμηστήρες, και δεν ακούγεται καθόλου. Επειδή ο επεξεργαστής του έχει απώθεμα ισχύος, αυτή τη στιγμή μοντάρω κατάλληλα την 6800 που βρήκα μαζί για να μην ακούγεται κιχ, και φυσικά παράλληλα ψάχνω να μετατρέψω την ψύξη του επεξεργαστή σε παθητική.

Τα αποτελέσματα εντός της εβδομάδας.
 
Καθότι έχω τη μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα ψύξη αφου τα πισιά που φτιάχνω προορίζονται για εργοστασιακή χρήση, ήτοι περιβάλλον εργασίας 40 βαθμοί το χειμώνα (παράγουμε ρόλους από χυτεμένες πλάκες αλουμινίου), για να γλυτώσω τους δίσκους που κρασάρανε από υπερβολική θερμότητα (αυτό γινόταν πριν 6 χρόνια, προτού έρθει στην εταιρεία ο ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΟΣ Rygar...βοήθειά μας :D ) βρήκα αυτό εδώ το ανταλλακτικό για σκληρούς δίσκους. Διατηρεί τη θερμότητα όλων των δίσκων, όλων των κατηγοριών (ATA,SATA, SCSI) ΟΛΩΝ των ταχυτήτων (μεχρι και 10.000 που είναι όλοι οι U320 Scsi που βάζω, όποτε βάζω τέτοιους) σε ιδιαίτερα χαμηλή θερμότητα. Θεωρώ πώς για μένα είναι ιδανικοί οι περίπου 40 βαθμοί ,σε περιβάλλον με πάνω από 50 βαθμούς οι οποίοι είναι αποτέλεσμα καυσωνα σε συνδυασμό με τη θερμότητα των υλικών που παράγουμε. Αυτό, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχω να αγχώνομαι για επιπλέον φανάκια που μπορεί να κόλλησαν, αφου τα εργοστασιακής χρήσης πισιά μου είναι 100άδες (2-3 ανά μηχανή παραγωγής). Στα μείον του είναι η μια 5 1/4 θέση που καταλαμβάνει (ο δίσκος θηλυκώνει μέσα του). Μέχρι τώρα έχω αγοράσει πάνω από 200 τέτοιες ψύκτρες. Τις παραγγέλνω ανά 30άδες. Στο Πλαίσιο έχουν χάσει τη μπάλλα!!

Τώρα για ένα μηχανάκι 850Mhz (που δεν υπάρχει αυτή η συχνότητα ποτέ απ'οτι θυμάμαι) και μάλιστα Celeron, το βρίσκο ιδιαίτερα υπερβολικό να δώσεις πάνω από 30€ για επιπλέον ψύξη. Η λύση που προτείνω κοστίζει 23€.

Αβτά....
 
Κατά την γνώμη μου πάντοτε, δεν αξίζει τον κόπο να κάνεις την παραμικρή επένδυση χρημάτων για προστασία στο μηχάνημα αυτό, ούτε καν τα 23 ευρώ που λέει ο Rygar. Είναι πλήρως αναλώσιμο και δεν περιέχει κανένα component που να αξίζει τον κόπο να προστατέψεις. Ο δίσκος που έχει επάνω αξίζει-δεν αξίζει 23 ευρώ ο ίδιος (40 περίπου έχει καινούριος 160 GB). Άστον να καεί...που κατά την γνώμη μου δεν θα καεί όπως θα εξηγήσω παρακάτω.

Δεν περιέχει και κανένα component που να ανεβάζει θερμοκρασίες, οπότε αν έχει μια στοιχειώδη ροή αέρα και CPU στους 30 όπως λες, είναι ουσιαστικά αδύνατο να έχει σημαντική διαφορά προς τα επάνω στην θερμοκρασία HDD. Και στους 40-45 μια χαρά δουλεύει ο δίσκος, τα προβλήματα αρχίζουν γενικά πάνω από τους 50. 50 βαθμούς τώρα είναι εύκολο να πιάσεις με έναν Prescott ή καμμία δυνατή GPU, αλλά πρακτικά αδύνατο σε Celeron 800 με Rage Fury. Ακόμα και η χρήση σαν κατεβαστήρι δεν χρειάζεται να ανεβάσει "στροφές" της CPU, οπότε ανάλογα χαμηλές θα μένουν και οι θερμοκρασίες. Μέσο CPU utilization λογικά θα έχει κάτω από 10% αν απλώς κατεβάζει.

Αν θέλεις οπωσδήποτε να προστατέψεις κάτι, άλλαξε το τροφοδοτικό για να προστατέψεις το σπίτι σου. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα πυρκαγιάς σε ένα Κινέζικο τροφοδοτικό ηλικίας 8-9 ετών και της κακιάς ώρας, ειδικά όταν λειτουργεί 24/7.
 
@Maddog

+6128

Προσωπικά, έχω σπίτι έναν PII στα 400Mhz με ενα 250άρι τροφοδοτικό (non Chinese), μια Rage 3D και 2 δισκους και δουλεύει ακατάπαυστα εδώ και 2 χρόνια. Δεν έχει χρειαστεί ποτέ τίποτα - ούτε καν έχει κάνει reboot μόνος του. Οπότε η ψύξη σε αυτά τα μηχανήματα είναι μάλλον υπερβολή ;)
 
Ο δίσκος που αναφέρει ο φίλος καλό είναι να προστατεύεται στοιχειωδώς. Αυτό για να μην χάσει τα όποια δεδομένα του. Ένα φανάκι των 5 ευρώ δεν θα τον βλάψει.

Από την άλλη ένα καλό επώνυμο τροφοδοτικό της τάξης των 45 - 55 ευρώ είναι επιβαλλόμενο να μπει.

@Rygar: Φίλε Νίκο in real life και όχι σε συνθήκες εργοστασιακού περιβάλλοντος, οι εξηζητημένες λύσεις δεν έχουν μάλλον πρακτική εφαρμογή. λΕνα φανάκι κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω. Έχω κρατήσει δίσκους πενταετίες σε λειτουργία μόνο και μόνο με απλές μόντες. Αλλά και μηχανήματα ολόκληρα, με μόνη προϋπόθεση να έχει ο χρήστης τους κάποιες γνώσεις για να μπορεί να το κρατάει καθαρό από τη σκόνη που μαζεύεται ώστε οι ανεμιστήρες να μην γκλογκάρουν.

Δεν είναι επιστήμη, απλά θέλει μια μικρή προσοχή. Τα pcs είναι μηχανήματα που χρειάζονται περιστασιακά και σε σταθερά χρονικά διαστήματα την συντήρησή τους, ειδικά όταν εργάζονται ακατάπαυστα.
 
Rygar είπε:
Τώρα για ένα μηχανάκι 850Mhz (που δεν υπάρχει αυτή η συχνότητα ποτέ απ'οτι θυμάμαι) και μάλιστα Celeron, το βρίσκο ιδιαίτερα υπερβολικό να δώσεις πάνω από 30? για επιπλέον ψύξη. Η λύση που προτείνω κοστίζει 23?.
Βασικά κι εγώ θα έπαιρνα όρκο ότι δεν υπήρχε τέτοια συχνότητα, αλλά στο

Control Panel->System->General

γράφει ξεκάθαρα:

Intel Celeron Proseccor 851MHz.

Το ενδεχόμενο πυρκαγιάς που γράψατε με έβαλε σε σκέψεις.

Και είναι μπελάς η αλλαγή τροφοδοτικού.

Αυτό εδώ με 24? θα είναι εντάξει;

http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977705&product=671924
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προτίμησε το Chieftech με 35 ευρώ.

Πολύ καλή μάρκα και πολύ σταθερό τροφοδοτικό, ότι πρέπει για το συστηματάκι σου.
 
pooky είπε:
Προτίμησε το Chieftech με 35 ευρώ.
Πολύ καλή μάρκα και πολύ σταθερό τροφοδοτικό, ότι πρέπει για το συστηματάκι σου.
Μηχάνημα εξ'αρχής δεν έχω στήσει ποτέ μόνος μου.

Κατά συνέπεια δεν έχω τοποθετήσει/αλλάξει τροφοδοτικό.

Υπάρχει κάποια δυσκολία, κάτι που πρέπει να προσέξω;

(Εννοείται ότι θα έχει αποσυνδεθεί πλήρως και δεν ανοίγω τροφοδοτικό ούτε αγγίζω μέσα του, εννοώ πέρα από τα βασικά περί προστασίας από το ρεύμα.)

Το τροφοδοτικό που έχει τώρα είναι αυτό

cvw.jpg


γράφει MAXpower (η φωτογραφία είναι χάλια).
 
Τα Maxpower τα δούλευα πριν απο 7 χρόνια περίπου, όχι ότι χειρότερο κυκλοφορούσε, αλλά και πάλι κάτω του μετρίου.

Βγάλε το από την κυκλοφορία άμεσα, έχει περάσει ο χρόνος ζωής του, είναι για απόσυρση.

Η αλλαγή τροφοδοτικού είναι πανεύκολη, αν όμως δεν ξέρεις απευθύνσου σε κάποιο φίλο ή γνωστό σου να κάνει τη δουλειά.

Περιμένω νέα σου.
 
pooky είπε:
Τα Maxpower τα δούλευα πριν απο 7 χρόνια περίπου, όχι ότι χειρότερο κυκλοφορούσε, αλλά και πάλι κάτω του μετρίου.
Βγάλε το από την κυκλοφορία άμεσα, έχει περάσει ο χρόνος ζωής του, είναι για απόσυρση.
Το μηχάνημα όπως είπα μου το χάρισαν.

Μέχρι στιγμής έδωσα 50? για μνήμη και άλλα 10? για controller USB2.

Αν υποθέσουμε ότι δίνω τα 40? για το τροφοδοτικό, μετά είναι ασφαλές για να το χρησιμοποιώ άφοβα ως κατεβαστήρι ή θα θέλει και αλλαγή κουτιού π.χ. ;

Γιατί και το κουτί , δεν λέει κάτι. Χρέπι είναι κι αυτό.

Γιατί αν είναι να δώσω κι άλλα λεφτά για ένα Celeron 850άρη το σπάω επί τόπου.

Τι λες;
 
Πάρε το Fortron με τα 23 ευρώ που είχες στο link σου και είσαι μια χαρά νομίζω εγώ.

Το κουτί ας είναι χρέπι, δεν μας νοιάζει. :)
 
Εχοντας δει προσφατα το no name PSU του P-III μου να τυλιγεται στις φλογες μπροστα μου,δε θα ρισκαρα ποτε ξανα και με τιποτα να εχω ενα τετοιο χρεπι πανω στο PC μου,οτι κι ειναι αυτο..!

Η αξια του PSU σε καμια περιπτωση δεν παει αναλογα με την αξια του εκαστοτε PC μας..!

Παρε λοιπον φιλε ενα καλο PSU -κι αυτο το Fortron δεν ειναι ασχημο,εδω που τα λεμε- για να αφηνεις το PC σου ανοικτο ησυχος....

Οσο για τα fans,5 ευρω δεν ειναι τιποτα,παρε και βαλε ενα-δυο,καλο κανουν,κακο σιγουρα δεν κανουν...

Εδω πηγες κι αγορασες 512MΒ SDRAM,την οποια σιγουρα χρυσοπληρωσες,στα fans θα κολλησεις...; :)
 
manos426f είπε:
Παρε λοιπον φιλε ενα καλο PSU -κι αυτο το Fortron δεν ειναι ασχημο,εδω που τα λεμε- για να αφηνεις το PC σου ανοικτο ησυχος....Οσο για τα fans,5 ευρω δεν ειναι τιποτα,παρε και βαλε ενα-δυο,καλο κανουν,κακο σιγουρα δεν κανουν...

Εδω πηγες κι αγορασες 512MΒ SDRAM,την οποια σιγουρα χρυσοπληρωσες,στα fans θα κολλησεις...; :)
Τη μνήμη την πλήρωσα 50? στο Πλαίσιο. Τροφοδοτικό εφόσον υπάρχει φόβος να μου κάψει το σπίτι , θα πάρω καινούργιο για να κοιμάμαι ήσυχος! Για τα φανάκια το θέμα δεν ήταν το κόστος, αναρωτιόμουν αν τα σήκωνε το χρέπι τροφοδοτικό, τώρα αφού θα αλλαχτεί δεν είναι θέμα θα πάρω ένα για το δίσκο.

Και ο δίσκος θα αλλαχτεί. Θα μου φέρει ένας φίλος έναν 200άρη που του περισσεύει. Υπάρχει άραγε περίπτωση να μην τον βλέπει το motherboard ή να υπάρχει κανένα πρόβλημα , επειδή είναι παλιό το σύστημα; (Τα XP που έχει σίγουρα δεν έχουν πρόβλημα γιατί είναι τελευταία έκδοση).
 
Ναι μπορεί να μην τον βλέπει. Αλλά μπορείς να δεις τα χαρακτηριστικά της από το site του κατασκευαστή, αλλοιώς αν δεν έχεις κι εκεί τύχη googlαρε το μοντέλο και είναι 1000% σίγουρο ότι θα ανακαλύψεις αν μπορεί ή όχι.

Εδώ ο Manos μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο. Έχει κι αυτός mobo με socket 370 που παίρνει παλλιούς P-III και Celeron.
 
Φιλε karnov,τον δισκο μαλλον θα τον βλεπει κανονικα,με τις εξης απαραιτητες προυποθεσεις βεβαια:

1.Εχεις περασει το τελευταιο firmware στη μητρικη.Τωρα βεβαια εσυ εχεις QDI,οποτε αντε να βρεις firmware,μια και η QDI μας εχει αφησει προ πολλου,αλλα με λιγο ψαξιμο κατι θα πετυχεις μαλλον πιστευω...

2.Eχεις οπωσδηποτε Win XP SP2 .Με SP1 θα στον βλεπει τον δισκο 137 giga το πολυ...

Αλλα ακομη κι αν εχεις SP2,ισως χρειαστει να περασεις το 48-bit LBA support

3.Τελος να ξερεις οτι οι QDI ειχαν το κακο συνηθειο να δυσκολευονται να αναγνωρισουν μαρκες διαφορετικων δισκων ταυτοχρονα ( !! ),δηλαδη αν εχεις ηδη εναν WD και ο 200αρης ειναι Seagate,ισως τα βρεις σκουρα...

Σε καθε περιπτωση,βαλε για αρχη τον δισκο σου πανω κι αναλογως τι θα δεις,προχωρας και στα παραπανω βηματα...

Περιμενουμε νεα σου...!
 
Karnov, στο παλιό μου pc είχα QDI motherboard και δίσκο πάνω απο 120 giga δεν έβλεπε. Συγκεκριμένα είχα την QDI advance 7.

Μιας και το έφερε η κουβέντα λέω και εγώ να να κάνω το παλιό μου pc κατεβαστήρι .

Στην δικιά μου περίπτωση όμως, θέλω αθόρυβα fans και τροφοδοτικό (αν υπάρχει βέβαια) μιας και θα είναι 24/7 ανοιχτό, αλλά και κάποια LINUX διανομή που θα τρέχει το pc,ειδική για κατεβαστήρι, χωρίς monitor και key/mouse (υπάρχει κάτι τέτοιο, το έχω δει σε pc φίλου!) επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χώρου στο σπίτι μου!

Υπάρχει κάτι τέτοιο ή ζητάω πολλά?
 
Τροφοδοτικό αθόρυβο υπάρχει και ααναφέρεσαι σε οτιδήποτε έχει έναν ανεμιστήρα 120άρη.

Αθόρυβοι ανεμιστήρες 80άρηδες θα βρεις. Αγόρασα πρόσφατα 3 Cooler Master αθόρυβους και τους έβαλα στο δικό μου κατεβαστήρι. Οι ανεμιστήρες μπήκαν οι δύο σε θέση που δεν προβλέπεται σε καμία κυβέρνηση. Είδα και έπαθα να συνηθίσω ένα μηχάνημα που δεν ακουγόταν όταν είναι αναμένο.

Ενδεικτικά το Dreamcast χαλαέι τον κόσμο πιά μπροστά του.

Τώρα για διανομή Linux που ζητάς, δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Επίσης καλό θα ήταν να βάλεις κάποιο διακόπτη πάνω στην οθόνη σου ώστε να έχεις σήμα από δύο μηχανήματα εναλλάξ. Καλό είναι να έχεις οθόνη πάνω.
 
theoritikos είπε:
αλλά και κάποια LINUX διανομή που θα τρέχει το pc,ειδική για κατεβαστήρι, χωρίς monitor και key/mouse (υπάρχει κάτι τέτοιο, το έχω δει σε pc φίλου!) επειδή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χώρου στο σπίτι μου!

Δεν χρειάζεται Linux για το σκοπό αυτό.

Εγώ αγόρασα αυτό το switch και έχω συνδεδεμενα 2 pc , σε ίδια οθόνη/πληκτρολόγιο/ποντίκι.

http://www.pc-store.gr/product_details.php?category_id=0&search_string=switch&search_category_id=0&item_id=474

Έτσι το έχω δίπλα στο άλλο μου pc με ίδια οθόνη/πληκτρολόγιο/ποντίκι.

Πατώντας CONTROL+CONTROL+ 1 ή 2

επιλέγεις υπολογιστή.

theoritikos είπε:
είχα QDI motherboard και δίσκο πάνω απο 120 giga δεν έβλεπε. Συγκεκριμένα είχα την QDI advance 7.
Τι επεξεργαστή είχε αυτό;

Ήταν της ίδιας εποχής με το δικό μου κατεβαστήρι ή παλιότερο;
 
Πίσω
Μπλουζα