Οι αγαπημένες σας progressive rock bands...

gfreedom13

RetroN00b
Joined
7 Απρ 2007
Μηνύματα
13
Αντιδράσεις
2
Ξεκινάω αυτό το thread για να δώ πόσοι υπάρχουν ακόμα που τους αρέσει αυτό το ιδιαίτερο είδος της rock μουσικής. (με την ευρεία έννοια του όρου)

Αν θέλετε λοιπόν, γράψτε τα 10 καλύτερα συγκροτήματά σας. Όχι απαραίτητα με τη σειρά, αλλά αν θέλετε αιτιολογήστε τις επιλογές σας.

Να ξεκινήσω εγώ πρώτος λοιπόν...

Pink Floyd (Επειδή απλά είναι οι μεγαλύτεροι, εβγαλαν αριστουργήματα και όχι μόνο για τους "ψαγμένους")

Genesis with peter gabriel ONLY! Επειδή είναι απίστευτα λυρικοί, μουσικαράδες, οι στίχοι τους είναι υπέροχοι και ταξιδιάρικοι και απο τα πρώτα τους άλμπουμ δεν πετάς ΤΙΠΟΤΑ!)

Eloy. ( Επειδή η μουσική τους είναι πολύ ταξιδιάρικη, και λατρεύω τη γερμανική χροιά στα αγγλικά του τραγουδιστή τους)

Van der graaf generator ( Επειδή είναι κατα τη γνώμη μου η σκοτεινή πλευρά των genesis, και δεσπόζει η μορφή του Peter Hammill)

Procol harum (Γιατί θεωρώ οτι οι συγχορδίες του Bach στην προκειμένη ταιριάζουν πολύ όμορφα με την μουσική τους, και γιατί λατρeύω τη χροιά της φωνής του G.Brooker).

Jethro Tull (Είπαμε, με την ευροία έννοια) (Γιατί ο Ian Anderson είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ μορφή)

Επειδή όμως πρέπει να αποχωρήσω απο εδώ επειγόντως, θα συννεχίσω αύριο...
 
Αν και δεν μπορώ να σου πω για τα 10 καλύτερα συγκροτήματα, θα σου αναφέρω μία και μόνο φράση:

Sail your tall ships home.................
 
gfreedom13 είπε:
Pink Floyd (Επειδή απλά είναι οι μεγαλύτεροι, εβγαλαν αριστουργήματα και όχι μόνο για τους "ψαγμένους")

Genesis with peter gabriel ONLY! Επειδή είναι απίστευτα λυρικοί, μουσικαράδες, οι στίχοι τους είναι υπέροχοι και ταξιδιάρικοι και απο τα πρώτα τους άλμπουμ δεν πετάς ΤΙΠΟΤΑ!)

Eloy. ( Επειδή η μουσική τους είναι πολύ ταξιδιάρικη, και λατρεύω τη γερμανική χροιά στα αγγλικά του τραγουδιστή τους)

Van der graaf generator ( Επειδή είναι κατα τη γνώμη μου η σκοτεινή πλευρά των genesis, και δεσπόζει η μορφή του Peter Hammill)

Procol harum (Γιατί θεωρώ οτι οι συγχορδίες του Bach στην προκειμένη ταιριάζουν πολύ όμορφα με την μουσική τους, και γιατί λατρeύω τη χροιά της φωνής του G.Brooker).

Jethro Tull (Είπαμε, με την ευροία έννοια) (Γιατί ο Ian Anderson είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ μορφή)

Επειδή όμως πρέπει να αποχωρήσω απο εδώ επειγόντως, θα συννεχίσω αύριο...
Καλώς ήρθες φίλε gfreedom13...Τώρα τι να πω..νομίζω πως με κάλυψες απόλυτα!!!!! :thumbup:
 
Δε μπορώ να πω ότι κατέχω τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά με αφορμή το post σου έβαλα το “Poseidon’s Creation” να παίζει στο background. Σκέτη ψυχεδέλεια το άσμα… ;)
 
Το αγαπημενο μου album τους ομως για μενα ειναι το Dawn... ;)

Δηλωνω αρρωστος με Eloy,VDGG και φυσικα Tull (ο Ian θα ειναι παλι μαζι μας αυτο το καλοκαιρι)
 
Tull (η μεγαλυτερη μπαντα του 20ου αιωνα....by far)

Camel

Eloy

VdGG (και Hammill γενικοτερα)

King Crimson (ισως το πιο αντιπροσωπευτικο prog rock group)

Yes

Genesis (μονο με Gabriel)

Focus

ELP

Floyd (μεχρι το The Wall...)
 
Αγαπημένη progressive μπάντα, οι μεγάλοι Rush - κυρίως επειδή αυτούς άκουσα πρώτους ...

Ακολουθούν Eloy και Genesis (με Gabriel προφανώς ;) )...

Οι Pink Floyd είναι οι Pink Floyd και στέκονται πάνω απ'όλους :thumbup:
 
Λοιπόν μάγκες με εκπλήξατε ευχάριστα. Δεν περίμενα να απαντήσει και κανένας εδώ που τα λέμε...

Συνεχίζω απο χτες...

Porcupine Tree. (Μόνο και μόνο επειδή υπάρχει αυτός ο μουσικαράς που λέγεται wilson, πρέπει να τους βάλω. Άσε που δίσκοι σαν το the sky moves sideways είναι must νομίζω)

Marillion (Μόνο με τον Fish φυσικά) (Μπορεί να είναι παιδάκια των genesis,αλλά τα πρώτα 5 αλμπουμ τους δεν παίζονται...)

Rush (Μπράβο Keeper!) :) ) (Τεράστιο συγκρότημα, άπαιχτοι μουσικοί, αν και βέβαια στην Ελλάδα δεν φτουράνε και πολύ. Οι αντιρησίες ασ ριξουν μια ματιά στο dvd Rush in Rio του 2001 παρακαλώ για να δούν γιατί μάζεψαν στο maracana 70 000 κόσμο)

Και οι Camel φυσικά! (Άλλοι απο κει... Όσοι τυχεροί τους είδαν live στο Ροδον πριν απο μερικά χρόνια σίγουρα καταλαβαν πόσο μεγάλο συγκρότημα είναι... )

Ελπίζω να έχουμε και άλλες απαντήσεις να ανάψει η κουβέντα...

Καλές ακροάσεις... :)

Wally το dawn είναι by far το καλύτερο άλμπουμ τους. Μετά έρχονται power & the passion και το Ocean πιστεύω.

Λοιπόν παιδιά, αρκετά χρόνια πρίν(αρχές '90) στην σέριφο,είχα γνωρίσει κατά τύχη ένα Γερμανό γερο-φρικιό, που κουβέντα στην κουβέντα μου είπε οτι ήτανε κολλητοί με τον Frank Bornemann (ο Τραγουδιστής στιχουργός αρχηγός κλπ των Eloy), και όταν ηχογραφούσανε τα power & passion και dawn ήτανε μαζί τους στο στούντιο! Εγώ τότε, πυροβολημένο με Eloy εντελώς, κόντεψα να πάθω ανακοπή! Αφού μιλάγαμε κάμποση ώρα, και ΦΥΣΙΚΑ εγώ του τα είχα πρήξει με τους Eloy, μου είπε οτι αυτός δεν τους γούσταρε καθόλου σαν μουσική και ότι προτιμούσε santana reggae κλπ... Άκου πακέτο ρε!

Ο άλλος να είναι στο στούντιο μαζί τους και να μην γουστάρει κι όλας...

Τι να πώ...Αχ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τυχαία σειρά.

Jethro tull μιας και πριν λίγο άκουγα το "a passion play"

...Genesis,Marillion (με Hogarth βεβαίως) ,Yes,Emerson Lake and Palmer

Collage <---- Όσοι είναι fan του neo-prog και δεν τους γνωρίζουν προτείνω να ακούσουν το σχεδόν αριστουργηματικό "moonshine"

Pendragon,King crimson,The Tangent,supertramp...

The Mars Volta,Tool (απο σκληρό ήχο) ...και λίγο Fates (αντιπαθώ τους μετά το awake, Theater )

Επίσης ,Pink floyd,Eloy αλλά τα έχω ξεπεράσει προ πολλού...

Και ένα σωρό άλλες μπάντες. :)
 
TooL

A Perfect Circle

Και ενα 80% των προαναφερθέντων
 
Pink Floyd πρώτοι και με διαφορά.. Έχουνε σημαδέψει την ζωή μου. Εγώ πηγαίνω μέχρι και το Final Cut. Επίσης δηλώνω Μπαρρεττικός μέχρι το κόκαλο..

Δεύτεροι οι Eloy με τα πρώτα τους άλμπουμ και πιο συγκεκριμένα Power and the Passion, Ocean και Dawn. Τρελά αριστουργήματα!! Φροντίζω να μην τα έχω στο αυτοκίνητο γιατί όταν τα ακούω οδηγώ σαν παράφρων. Εννοείται πως έχω φάει κλίσεις εξαιτίας τους.

Για τους Ελόυ έχω την αίσθηση πως την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα την έχουν πρωτίστως στην Βόρια Ελλάδα, μετά στην χώρα τους, την Γερμανία, και έπειτα οπουδήποτε αλλού.

Έπειτα Camel και ΝΑΙ!!! Είχα την άπειρη τύχη να είμαι στην συναυλία τους στην Θεσσαλονίκη πριν μερικά χρόνια (έχω το εισιτήριο με τον αριθμό 00001 υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη! ζηλέψτε κόσμε!) όπου ήταν μια σχεδόν πριβέ κατάσταση! Μετά την συναυλία βγήκαν και οι τέσσερις και ξάφνου βρέθηκα να συζητάω με τους Camel! Δεν έχει ξαναγίνει.

Σίγουρα Jethro Tull. Πήγα και στις δύο τελευταίες συναυλίες τους στην Θεσσαλονίκη αν και βρίσκω ότι λείπει λίγο ο παλμός στις δικές τους συναυλίες. Τα καραγκιοζλίκια του Ίαν είναι στημένα κι ο κόσμος κάτω δείχνει την ηλικία του (τριαντάρηδες, σαραντάρηδες.. όλοι καθισμένοι μελετητές.. εγώ είμαι εκείνος ο σαχλός που έχει κολλήσει μπροστά στην σκηνή και χτυπιέται..) . Το Passion Play είναι μουσικό και στιχουργικό αριστούργημα.

Πολλά καλά συγκροτήματα προοδευτικού ροκ αλλά τα άνω είναι ιδιαίτερα αγαπημένα.

Η Ιταλία έχει μακρά ιστορία στο prog rock αν και όχι ιδιαίτερα γνωστή στην χώρα μας. Ίσως η δεύτερη σημαντικότερη παραγωγή μετά την Βρετανία. Θυμηθείτε (κι αν δεν ξέρετε τρεχάτε να βρείτε) : Banco del Mutuo Soccorso, Premiata Forneria Marconi, Le Orme, Latte e Mille, Arti e Mestieri, Aria (με τον Έλληνα Δημήτριο Στράτο να τραγουδάει σαν τον Ταρζάν) κτλ. Πραγματικό art rock αν και προσωπικά διαπιστώνω πως μου πηγαίνει περισσότερο η σκληράδα του γερμανικού ήχου.

Το ελληνικό prog rock σχεδόν ανύπαρκτο. Να μην αναφέρουμε εδώ τους PLJ Band και το καταπληκτικό Armageddon ;

χαιρετισμούς,

Δημήτρης
 
Pink Floyd και τα μυαλά στα κάγκελα!!

Δεν μπορείς να μην αναφέρεις και τους King Crimson (αναφέρθηκε πιο πάνω). Μια και τους ανέφερα, έχεις κάποιος βρεί το In the court of Crimson King;

Μου αρέσουν επίσης και οι Tull. Είχα πάει και στη συναυλία τους εδώ στο Ηράκλειο! Φανταστικοί. Ο Ian Anderson έδωσε ρέστα (αν και κάποιες γκριμάτσες που έκανε ήταν λιγάκι εκνευριστικές)!
 
Συμφωνω με StarBuck!!!

Νομιζα οτι μονο εγω θεωρουσα το Passion Play ως το καλυτερο Tull album.Εχω παει σε ολες τις συναυλιες σε Αθηνα και Πατρα.Η τελευταια στο Λυκαβηττο ηταν απογοητευτικη.Ειδα κουρασμενους ανθρωπους.

Eloy με Dawn(το καλυτερο τους),Ocean και τα υπολοιπα διαμαντια.Κριμα που δεν ελαβαν την παγκοσμια αναγνωριση που ΔΙΚΑΙΟΝΤΟΥΣΑΝ.Η δισκογραφια παντα στο αυτοκινητο.. :D

Camel οπου κυριως τα 4 πρωτα album ηταν ασυληπτα.Κυριοι, παιχτουρες και σεμνοι

Van Der Graaf.Οτι και να πουμε ειναι λιγο...Η επιστροφη τους περσι στη δισκογραφια ηταν απιστευτη.

Εmerson Lake and Palmer.Αν δεν εκαναν και εκεινα τα σταβοπατηματα προς τα τελη της καριερας τους...

Focus.Tα αρτια-τεχνικα τρελοκομεια απο τα Netherlands.Akkerman και Van Leer συνδιασμος-δυναμιτης.Το τελευταιο αλμπουμ με το κουτσουρεμενο lineup ειναι αξιολογοτατο.

Αξιζουν μνειας (μιας και βαριεμαι να γραφω) οι Rush,Yes,οι πρωιμοι Genesis και τοσοι αλλοι που μας χαρισαν το δευτερο καλυτερο μουσικο ρευμα (Μetal rulez!)
 
ρε συ wally, επειδή δεν είμαι του μέταλ επίτρεψε μου να σε ρωτήσω.. αυτό το εξώφυλλο άλμπουμ που έχεις στο avatar, Manowar "Hail to Greece" όντως υπάρχει ή είναι πειραγμένη εικόνα; Έχω την περιέργεια.. Από την μία λέω πως θα είναι πειραγμένο, από την άλλη θυμάμαι το "Alive in Athens" των Iced Earth..
 
:D

Ειναι το "Hail to England" και "πειραξα" τον τιτλο και τη σημαια με το Photoshop :D
 
ωραιο θεμα...εμενα ειναι:

eloy

van der graaf generator

gentle giant

pink floyd

focus (καλα ο ακερμαν θεος στο ροντεο)

rush

iron butterfly

uriah heep (πολλα κομματια τους ειναι progressive-psychedelic αλλα γενικα ειναι θεοι)

velvett fogg

jethro tull

camel

goblin (45 ευρω εδωσα για το CD τους....κλαψ)

(Η σειρα ειναι εντελως τυχαια)

:diablotin:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Yes

Έχω ακούσει ένα άλμπουμ τους, το Fragile, είναι πολύ ωραίο. Κυρίως το πρώτο και τελευταίο κομμάτι είναι καταπληκτικά, έπη δεξιοτεχνίας, μελωδίας, συναισθήματος (Roundabout, Heart of the Sunrise) !

Εϊναι ξεκάθαρο οτι οι άνθρωποι ξέρουν μουσική..
 
Πίσω
Μπλουζα