Θόργκαλ (van Hamme & Rosinski)

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
516
Ο Θόργκαλ είναι ένα βελγικό κόμικ που πρωτοδημοσιεύτικε το 1977 στο περιοδικό Τεν-Τεν. Είναι δημιούργημα του Βέλγου σεναριογράφου Jean van Hamme (1939-) και του Πολωνού σχεδιαστή Grzegorz Rosinski (1941-) μετά το 2006 και το 29o τεύχος ο van Hamme αποχωρεί και τη θέση του παίρνει ο Βέλγος Yves Sente (1964-). Συνδυάζει στοιχεία ηρωικής και επιστημονικής φαντασίας.

Ο Θόργκαλ ζει σε μια μεσαιωνική Βορειοευρωπαϊκή γη χωρίς πολλές γεωγραφικές και ιστορικές λεπτομέρειες. Βρέφος τον βρήκε μετά από μια καταιγίδα ο Λέιφ Χάραρντσον και τον ονόμασε Θόργκαλ Έγκιρσον. Μεγαλώνοντας θα μάθει ότι κατάγεται από μια φυλή ανθρώπων που πριν από τον κατακλυσμό είχε φύγει από τη γη και αποικήσει έναν άλλο πλανήτη. Αργότερα καθώς οι φυσικοί πόροι του άλλου πλανήτη εξαντλούνταν επέστρεψαν κάποιοι απεσταλμένοι για να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της γης. Η αποστολή αυτή απέτυχε λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των μελών της αποστολής και των ασθενειών και ο Θόργκαλ που γεννήθηκε στη γη είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες.

Άλλοι χαρακτήρες της σειράς είναι:

Ααρισία: Σύζυγός και πιστή σύντροφος του Θόργκαλ. Για να τον παντρευτεί έχεται σε σύγκρουση με τον πατέρα της τον ηγέτη των Βίκινγκ του Βορρά Γκάνταλφ.

Γιολάν: Ο γιός του Θόργκαλ και της Ααρισία, είναι κάτοχος περίεργων νοητικών δυνάμεων.

Κρις ντε Βαλνόρ: Μια φιλόδοξη και άπληστη τυχοδιώκτης, άλλες φορές σύμμαχος και άλλες αντίπαλος του Θόργκαλ.

Γιόρουντ ο Ταύρος: ένας τυπικός Βίκινγκ αρχηγός. Σε δυο περιπτώσεις έχει λειτουργήσει σαν από μηχανής θεός.

Η Φύλακας των Κλειδιών. Μια μαγική οντότητα με μορφή γυναίκας, που οι θεοί της έχουν εμπιστευθεί τα κλειδιά που ανοίγουν τις πύλες ανάμεσα στις διαστάσεις.

Η μαμούθ-κόμιξ έχει εκδώσει το πρώτα 16 άλμπουμ, όλα από το ντουέτο van Hamme -Rosinski:

  1. Η προδομένη μάγισσα (1980)
    Περιέχει δυο ιστορίες:
    α. Η προδομένη μάγισσα:
    Ο ηγέτης των Βίκινγκ του Βορρά Γκάνταλφ ο Τρελός εγκαταλείπει τον Θόργκαλ στο κρύο λόγω του έρωτά του για την κόρη του Γκάνταλφ, Ααρισία. Τότε εμφανίζεται η μάγισσα Σλίβ που του ζητά να της ορκιστεί ότι θα την υπηρετεί για ένα χρόνο. H Σλιβ σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει σαν όργανο της εκδίκησής της ενάντια στον Γκάνταλφ. Ένα μήνα μετά ο Θόργκαλ σώζει τελικά τον Γκάνταλφ και η Σλιβ φεύγει ηττημένη για το νησί της.
    β. Σαν παράδεισος:
    Ο Θόργκαλ έρχεται αντιμέτωπος με ένα δίλλημα και μαθαίνει ότι κάθε επιλογή έχει τις συνέπειές της.
  2. Το νησί των παγωμένων θαλασσών (1980)
    Το πλοίο της Σλιβ επανεμφανίζεται για λίγο στην περιοχή των Βίκινγκ του Βορρά, και η αποχώρησή του συνδυάζεται με την εξαφάνιση της Ααρισία. Μια αποστολή διάσωσης με προορισμό το βασίλειο της Σλιβ, το Νησί των Παγωμένων Θαλασσών ξεκινά που θα οδηγήσει στη διάσωση της Ααρισία και θα δώσει στο Θόργκαλ μερικές (πρώτες) πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή του. Πρώτη εμφάνιση για τον Γιόρουντ.
    Προβολή συνημμένου 60716
  3. Οι τρεις γέροντες του Αράν (1981)
    Ο Θόργκαλ και η Ααρισία παντρεμένοι πια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα των Βίκινγκ και η περιπλάνησή τους τούς φέρνει στη χώρα-πόλη του Αράν όπου η Ααρισία εκλέγεται βασίλισσά του. Οι τρεις γέροντες σύμβουλοι, οι Ευμενείς οργανώνουν μια σειρά αγωνίσματα ανάμεσά σε φιλόδοξους πρίγκιπες για το χέρι της. Νικητής ασφαλώς βγαίνει ο Θόργκαλ (που λαμβάνει μέρος μεταμφιεσμένος), ο οποίος βγάζει δυσάρεστα συμπεράσματα για το λόγο της εκλογής της Ααρισία και της διεξαγωγής των αγώνων. Πρώτη εμφάνιση της Φύλακα των Κλειδιών.
  4. Η μαύρη γαλέρα (1982)
    Η περιπλάνηση του Θόργκαλ και της Ααρισία τους φέρνει σε ένα αγροτικό χωριό. Ο Θόργκαλ εργάζεται στη γη ενώ η Ααρισία περιμένει το πρώτο παιδί τους. Η ειδυλλιακή εικόνα θα ανατραπεί όταν η Μαύρη Γαλέρα του διαδόχου του θρόνου του Μπρεκ Ζαρίθ φτάσει για να μαζέψει τους φόρους από τους υποτελείς του. Η Σάνια, μια νεαρή κάτοικος του χωριού ερωτευμένη με τον Θόργκαλ θα τον εμπλέξει σ την απόδραση του Γκάλαθορν, διεκδικητή του θρόνου του Μπρεκ Ζαρίθ, που κρατούνταν αιχμάλωτος στην γαλέρα προκαλώντας καταστροφή. Η πρώτη ιστορία του κύκλου του Μπρεκ Ζαρίθ.
  5. Πέρα από τις σκιές (1983)
    Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα της «Μαύρης Γαλέρας», ο Θόργκαλ, που θεωρεί την Ααρισία νεκρή, ζει χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον με τη βοήθεια της Σάνια. Ο Γκάλαθορν τον βρίσκει και τον πληροφορεί ότι η Ααρισία και το μωρό της (ο Γιολάν) είναι αιχμάλωτοι στο Μπρεκ Ζαρίθ αλλά στο χείλος του θανάτου, και του ζητά τη βοήθειά του να το κατακτήσουν και να τους σώσουν. Πριν όμως επιτεθούν στο κάστρο, ο Θόργκαλ πρέπει να ζητήσει τη ζωή της Ααρισία από το Θάνατο και ο Θάνατος δεν κάνει χάρες χωρίς ανταλλάγματα. Η δεύτερη ιστορία του κύκλου του Μπρεκ Ζαρίθ.
    Προβολή συνημμένου 60717
  6. Η πτώση του Μπρεκ Ζαρίθ (1984)
    Ενώ οι Βίκινγκ (που μετά από μεσολάβηση του Θόργκαλ συμμάχησαν με τον Γκάλαθορν) ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Μπρεκ Ζαρίθ από στεριά και από θάλασσα, ο ηγεμόνας του ετοιμάζει μια τελευταία γιορτή για τους ευγενείς υποτελείς του γνωρίζοντας ότι το τέλος ολοένα πλησιάσει. Η Τρίτη και τελευταία ιστορία του κύκλου του Μπρεκ Ζαρίθ.
  7. Το παιδί των άστρων (1984)
    περιέχει τρεις ιστορίες από τα παιδικά χρόνια του Θόργκαλ:
    α. Το χαμένο ντρακάρ:
    Η ιστορία της ανεύρεσης του βρέφους Θόργκαλ στη θάλασσα από τον Λέιφ.
    β. Το μέταλο που δεν υπήρχε:
    Ο Θόργκαλ παιδί βοηθάει τον νάνο Τζαχζι να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανέθεσε ο Ιβαλντίρ, ο πατέρας των νάνων.
    γ. Το φυλαχτό:
    Ο Θόργκαλ τώρα είναι λίγο πριν την εφηβεία και συναντά άλλον ένα επιζώντα από τη φυλή του που του δίνει μερικές πληροφορίες για την καταγωγή του, για να τις διαγράψει από την μνήμη του στη συνέχεια.
  8. Αληνόη (1985)
    Ο Θόργκαλ, η Ααρισία και ο Γιολάν ζουν σε ένα ερημονήσι αναζητώντας την ηρεμία και την ειρήνη. Όταν ο Θόργκαλ φεύγει από το νησί για να φέρει προμήθειες, ο Γιολάν γνωρίζει τον Αληνόη, ένα αλλόκοτο αγόρι ενώ δεν αργούν να συμβούν στο νησί περίεργα γεγονότα.
    Προβολή συνημμένου 60718
  9. Οι τοξότες (1985)
    Ο Θόργκαλ που ταξιδεύει για να αγοράσει προμήθειες όταν η βάρκα του ναυαγεί κοντά στο σπίτι του Άργκουν του Ξυλοπόδαρου, ενός από τους καλύτερους κατασκευαστές όπλων. Εκεί πληροφορείται για ένα διαγωνισμό τοξοβολίας που θα του δώσει τα μέσα για να αντικαταστήσει τη βάρκα του και γνωρίζει την Κρις ντε Βαλινόρ, μια γοητευτική τυχοδιώκτη, και τον Τζάαλ τον ανιψιό του Άργκουν. Προοίμιο στον κύκλο της χώρας Κα.
  10. Η χώρα Κα (1986)
    Ο Άργκουν και ο Τζαλ επισκέπτονται στο νησί τον Θόργκαλ και την οικογένειά του. Όταν η Κρις ντε Βαλινόρ απαγάγει τον Άργκουν και τον Γιολάν, ο Θόργκαλ, ο Τζάαλ και η Ααρισία αναγκάζονται να ξεκινήσουν μαζί της για την μυστηριώδη χώρα Κα ώστε να ανατρέψουν έναν απάνθρωπο τύραννο για να τους δώσει πίσω τους δικούς τους. Πρώτη ιστορία του κύκλου της χώρας Κα.
  11. Τα μάτια του Τάνατλοκ (1986)
    Ενώ οι Κρις, Θόργκαλ, Ααρισία και Τζάαλ κατευθύνονται μέσα από την ζούγκλα της Κα προς την Μαγιαξάτλ την πρωτεύουσα του τυραννικού ηγέτη των Σαάμ, Ογκοτάι, οι αιχμάλωτοι Γιολάν και Αργκούν γνωρίζονται με τον ετοιμοθάνατο Τάνατλοκ, τον θεό-ηγέτη των Ξενζέν των αντιπάλων των Σααμ, που έχουν αναθέσει στην Κρις ντε Βαλινόρ την αποστολή ενάντια στον Ογκοτάι. Ο Τάνατλοκ που στην πραγματικότητα είναι ο παππούς του Θόργκαλ αναγνωρίζει τον Γιόλαν και πριν πεθάνει τον βοηθά να ελέγξει τις δυνάμεις του. Δεύτερη ιστορία του κύκλου της χώρας Κα.
    Προβολή συνημμένου 60719
  12. Η πόλη του χαμένου θεού (1987)
    Ενώ οι Ξενζέν ανακηρύσσουν τον Γιόλαν σαν τον νέο τους θεό-ηγέτη με το όνομα Ουρουκάν, η Κρις και ο Τζάαλ προδίδουν τον Θόργκαλ και την Ααρισία. Και οι 4 συναντιούνται ξανά και ξαναενώνουν τις δυνάμεις τους στο ναό ανάκτορο του Ογκοτάι, που για τον Θόργκαλ είναι ποιο οικείος απΚΌ ότι θα φανταζόταν. Τελικά ο Ογκοτάι σκοτώνεται από την Κρις ντε Βαλινόρ, ενώ προηγουμένος έχει χάσει τη ζωή του και ο Τζάαλ. Τρίτη ιστορία του κύκλου της χώρας Κα.
    Προβολή συνημμένου 60721
  13. Μεταξύ γης και φωτός (1988)
    Μετά την νίκη τους οι ομάδα του Θόργκαλ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα της, όμως ο Βάριος, ο πρώην βοηθός του Τάνατλοκ τους παγιδεύει για να αποτρέψει την αναχώρηση του Γιόλαν που πλέον οι Ξενζέν θεωρούν θεό. Τελικά θα σωθούν από την Κρις
  14. Ααρισία (1989)
    περιέχει τέσσερις ιστορίες από τα παιδικά χρόνια του Θόργκαλ και της Ααρισία:
    α. Το όρος του Όντιν:
    Δυο τελώνια προσπαθούν να ξεγελάσουν την μικρή Ααρισία για να την σκοτώσουν. Την σώζει όμως ο Θόργκαλ.
    β. Το πρώτο χιόνι:
    Μετά το θάνατο του Λέιφ Χάρλαντσον, ηγέτη των Βίκινγκς και θετού πατέρα του Θόργκαλ, νέος ηγέτης εκλέγεται ο Γκάνταλφ, πατέρας της Ααρισία, ο οποίος μεθοδεύει το θάνατο του μικρού Θόργκαλ από τα χιόνια του χειμώνα. Η Ααρισία καταφεύγει σε ένα τέχνασμα για να τον σώσει.
    γ. Ομλγκάνγκα:
    Ο έφηβος Θόργκαλ και ο Μπιόρν, αδερφός της Ααρισία, μαλώνουν για μια ακόμα φορά και ο Γκάνταλφ συναινεί να λύσουν τις διαφορές τους με Ομλγάνγκα (θεοδικία). Όταν η Ααρισία ανακαλύπτει ότι η διεξαγωγή της μονομαχίας δεν θα είναι τίμια επεμβαίνει και σώζει άλλη μια φορά τον Θόργκαλ.
    δ. Τα δάκρυα του Τζαζί
    Ο Βίνγκριντ, κατώτερη σκανδιναβική θεότητα της ποίησης διψώντας για περιπέτεια εγκαταλείπει την Άσκαρντ για την Μίντγκαρντ. Το τίμημα όμως είναι να χάσει τα μάτια του από τον Χρουν τον άρχοντα των παγόβουνων. Χάρη στην Ααρισία θα καταφέρει να ξαναβρεί το φως του και το δρόμο της επιστροφής στην Άσγκαρντ.
  15. Ο άρχοντας των Όρεων (1989):
    Ο Θόργκαλ συναντά έναν δραπέτη σκλάβο, μια όμορφη γυναίκα που κατάγεται από την Κρήτη (εγγονή του Επιμενίδη ?) και έναν αρχηγό μιας συμμορίας που λυμαίνεται τα ορεινά περάσματα της περιοχής. Σε μια ιστορία που παίζει με το παρόν, το παρελθόν και τα ταξίδια στο χρόνο.
    Προβολή συνημμένου 60720
  16. Λύκαινα (1990)
    Ο Θόργκαλ, ο Γιολάν και Ααρισία (που κυοφορεί το δεύτερο παιδί της με τον Θόργκαλ) επιστρέφουν στο χωριό τους που τώρα βρίσκεται κάτω από την εξουσία του σφετεριστή Βορ του Μεγαλοπρεπούς ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με τον Θόργκαλ, ενώ σε μια σπηλιά γεννιέται η Λύκαινα, η κόρη του Θόργκαλ.

Εκτός από αυτά τα άλμπουμ στη Γαλλία έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα άλλα 17. Μετά το 29 το κέντρο βάρους της αφήγησης φεύγει από τον Θόργκαλ και μετατοπίζεται στον Γιολάν.

Επιπλέον έχει κυκλοφορήσει τρία σπιν οφς από το 2010:

  • Οι κόσμοι του Θόργκαλ: Κρις ντε Βαλνόρ που ως σήμερα έχει κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ σε σενάριο Yves Sente και σκίτσο Giulio de Vita (1971-)
  • Οι κόσμοι του Θόργκαλ: Λύκαινα με 2 άλμπουμ σε σενάριο Yann (ψευδώνυμο του Βέλγου Yann le Pennetier, 1954) και σκίτσο Roman Surzhenko
  • Οι κόσμοι του Θόργκαλ: Η νεότητα του Θόργκαλ με 1 άλμπουμ σε σενάριο Yann και σκίτσο Roman Surzhenko


Περισσότερα εξώφυλλα:εδώ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αλλη μια ολοκληρωμενη παρουσιαση,ευχαριστουμε.
 
Το αφιέρωμα, όπως πάντα, είναι άψογο! :)

Και πάνω που έλεγα, "μα κάτι με θυμίζει, κάτι με θυμίζει" (πώς όμως? αφού εγώ μέχρι πρότινος αγνοούσα και την ύπαρξη του κόμικ!), βρήκα από πού γνωριζόμαστε με το παλικάρι:


Καμιά δεκαετία πριν περίπου & λίγο πριν φύγω για σπουδές, έπεσε στα χέρια ενός φίλου μου το Thorgal: Curse of Atlantis, ένα adventure point 'n' click, που -για την εποχή του & τα γούστα μου, το είχα βρει αρκετά συμπαθητικό! :)

Αν και το είχα παίξει, (α) δεν το είχα τερματίσει γιατί δεν προλάβαινα & (β) δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από το παιχνίδι!

Τελικά, ω, σκανδιναβέ Θεέ, μάλλον μ' έπεισες να ρίξω άλλη μια ματιά .....στο παιχνίδι! :D
 
Μπραβο για την αψογη παρουσιαση :thumbup: .Θα ηθελα να σε ρωτησω κατι.Εχω σκοπο να ξεκινησω να τα συλλεξω.Ομως η Μαμουθ χωρις να ξερω το λογο εχει σταματησει στο 16ο τευχος εδω και πολυ καιρο.Αν διαβασω μεχρι και το τευχος οπου εχει εκδοσει μπορεις να πεις ''οκ μεχρι εδω εχω μια ολοκληρωμενη εικονα και να μην ερθουν τα αλλα αλμπουμς δε μενω ξεμπαρκος'' η οχι;Δηλαδη ειναι το τελος της ιστοριας η σε αφηνει σιξιλο;Θα ηταν ευχης εργο να ολοκληρωθει καποτε αλλα χλωμο το κοβω.Οσους ξερω και εχουν διαβασει τα ελληνικα ειναι πολυ εκνευρισμενοι επειδη το κομικ απλα σπερνει και περιμενουν τη συνεχεια.
 
Σας ευχαριστώ πολύ.

@ D@aredevil. Το στόρυ του παιχνιδιού είναι ανεξάρτητο από τα άλμπουμ. Δεν αποτελεί δηλ διασκευή κάποιοι ή κάποιων άλμπουμ αλλά γράφτηκε ειδικά για το παιχνίδι

@ Deathshadow. Καθαρά προσωπική γνώμη: Κάποια άλμπουμ μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα. Τα 3, 7, 8, 9, 14, 15, 16. Ίσως τα 7 και 14 να τα άφηνες για το τέλος... Τα 1-2, 4-6 και 10-13 περιέχουν μεγαλύτερες ιστορίες που καλύτερα να διαβαστούν διαδοχικά. Όπως σε κάθε άλμπουμ ο χαρακτήρας εξελίσσεται και κάθε άλμπουμ πάει ένα βήμα παρακάτω τη σαγκα (άσχετα αν η υπόθεση του άλμπουμ αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου) όταν για πάνω από 6 χρόνια δεν έχει εκδοθεί καινούριο είναι λίγο εκνευριστικό. Παρόλα αυτά είναι μια αξιόλογη σειρά (κατά τη γνώμη μου) είναι ένα από τα αγαπημένα μου κόμικ και το 16ο άλμπουμ περιέχει μια ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή μέση και τέλος...
 
Thor είπε:
Σας ευχαριστώ πολύ.@ D@aredevil. Το στόρυ του παιχνιδιού είναι ανεξάρτητο από τα άλμπουμ. Δεν αποτελεί δηλ διασκευή κάποιοι ή κάποιων άλμπουμ αλλά γράφτηκε ειδικά για το παιχνίδι
Ναι, κάτι κατάλαβα μιας και διάβασα (και δε βρήκα σχετικό τίτλο ούτε στην ξένη βιβλιογραφία! :D )

Πάντως, απ' ότι είδα οι δημιουργοί είναι οι ίδιοι!
 
Καταπληκτική σειρά!

Δυστυχώς μην περιμένετε συνέχεια από την Μαμούθ, έχει σταματήσει εδώ και χρόνια.

Πάντως, τα άλμπουμ διαβάζονται γενικά ανεξάρτητα, απλά εντάσσονται στη γενικότερη ιστορία του χαρακτήρα...

Πρόκειται να κυκλοφορήσει μια νέα πολυτελής έκδοση στα γαλλικά, αν υπήρχε ανάλογη στα αγγλικά θα τη χτύπαγα σίγουρα :)
 
Thanks Thor! Άψογο αφιέρωμα για ένα εξαιρετικό κόμικ. Έχει κυκλοφορήσει μεταφρασμένο στα αγγλικά προς τα μέσα των 80's, αλλά, αν δεν κάνω κάποιο λάθος, και η αγγλική έκδοση έχει σταματήσει στο 21 ή το 22 άλμπουμ
 
Eυχαριστω Τhor!Θα ξεκινησω να διαβαζω την ελληνικη εκδοση ως εχει λοιπον.Εδω θα ειμαστε για σχολιασμους.
 
απ ότι είδα στη βικιπέδια η τρέχουσα βρετανική έκδοση έχει φτάσει ως το 21 όμως στο σαιτ του εκδοτικού οίκου φαίνεται να σταματα στο 19...
 
Παίδες, δεν αναφέρομαι στην ήδη υπάρχουσα έκδοση που έχει βγάλει κάποιους τόμους και στα αγγλικά, αλλά στη νέα, που θα βγει από την Hachette

Είναι τρέλα... :)

http://www.hachette-collections.com/livres-et-fiches/collection-bd-thorgal/votre-numero-1/decouvrir-la-collection.htm'>http://www.hachette-collections.com/livres-et-fiches/collection-bd-thorgal/votre-numero-1/decouvrir-la-collection.htm

http://www.hachette-collections.com/livres-et-fiches/collection-bd-thorgal/votre-numero-1/
 
Δεν ξέρω τι παίζει με την αγγλική έκδοση, απλά κάπου είχα διαβάσει ότι έχουν βγει κάποια άλμπουμ παραπάνω από την ελληνική έκδοση. Προσωπικά έχω μείνει στα 16 άλμπουμ της ελληνικής έκδοσης και δυο-τρια άλμπουμ της πρωτότυπης έκδοσης που είχα βρει τυχαία σε ένα παζάρι κόμικ. Δυστυχώς, δεν ξέρω γαλλικά και δεν τα έχω διαβάσει ποτέ.....
 
Λοιπον ως χριστουγεννιατικο δωρο στον εαυτο μου πηρα τα πρωτα εξι τευχη.Δεν το μετανιωσα καθολου και θα παρω και τα υπολοιπα δεκα μεσα σε λιγο καιρο.Το σκιτσο το βρισκω εξαιρετικο και οσο προχωρα η ιστορια το βρισκω και πιο λεπτομερες σε σημεια να μου δινει την αισθηση της γκραβουρας.Οσον αφορα το σεναριο παροτι στην αρχη ηταν απλο σε καθε τευχος προχωραει ομορφα και γινεται αρκετα περιπλοκο.Μου αρεσει που εχει αρκετα twist και βλεπεις αρκετες ανατροπες.Παροτι η κριση μας εχει κοψει τα φτερα για αγορες εδω ειπα χαλαλι.
 
Έχω τα 16 τεύχη που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα (δεν έχω τα spin-off)και αναφέρονται εδώ και ένα στα γαλλικά που έφερε ο αδελφός μου από το Βέλγιο με τον τίτλο Le Bouclier de Thor (Η ασπίδα του Θωρ) που ο ήρωας είναι ο γιος του Θοργκάλ, ο Γιολάν. Δηλαδή, για να το πω πιο σωστά, ο αδελφός μου μου είχε δώσει τα τεύχη για να τα διαβάσω και όταν τα τελείωσα, του είπα ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να τα πάρει πίσω. Τα κράτησα στο σπίτι... :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Α, βλέπω ότι είχα γράψει στο thread. Τακτοποιώντας, βρήκα τα ελληνικά τεύχη αλλά και το γαλλικό τεύχος του Θοργκάλ που έχω. Το οπισθόφυλλο έχει όλη την οικογένεια (γιατί στην Ελλάδα τα τεύχη σταμάτησαν με την γέννηση της κόρης του Θοργκάλ).
 

Συνημμένα

  • YOLAN.jpg
    YOLAN.jpg
    1,9 MB · Προβολές: 2
  • BACK.jpg
    BACK.jpg
    1,5 MB · Προβολές: 2
Και αυτά είναι τα 16 τεύχη που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα.

1, 3, 5, 7, 9
 

Συνημμένα

  • IMG_0001.jpg
    IMG_0001.jpg
    603,4 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0002.jpg
    IMG_0002.jpg
    538,5 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0003.jpg
    IMG_0003.jpg
    563,2 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0004.jpg
    IMG_0004.jpg
    528,9 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0005.jpg
    IMG_0005.jpg
    521,3 KB · Προβολές: 1
11, 15, 17, 19, 22, 24
 

Συνημμένα

  • IMG_0015.jpg
    IMG_0015.jpg
    556,5 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0014.jpg
    IMG_0014.jpg
    633,9 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0008.jpg
    IMG_0008.jpg
    598,2 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0021.jpg
    IMG_0021.jpg
    558,2 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0016.jpg
    IMG_0016.jpg
    509,3 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0017.jpg
    IMG_0017.jpg
    577,9 KB · Προβολές: 1
27, 30, 32, 33, 34
 

Συνημμένα

  • IMG_0018.jpg
    IMG_0018.jpg
    548 KB · Προβολές: 2
  • IMG_0019.jpg
    IMG_0019.jpg
    530,5 KB · Προβολές: 1
  • IMG_0020.jpg
    IMG_0020.jpg
    580,1 KB · Προβολές: 2
  • IMG_0022.jpg
    IMG_0022.jpg
    582,6 KB · Προβολές: 2
  • IMG_0023.jpg
    IMG_0023.jpg
    565,9 KB · Προβολές: 2
Τζέλα τι ρετρό θησαυρούς που έχεις!!! Respect :worship:
 
Πίσω
Μπλουζα