Έκανα μετατροπή της Master System από τα 50 στα 60Ηz

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας gtsamour
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

gtsamour

SinclairMaster
Αντιδράσεις
20
Αποφάσισα χθές να ασχοληθώ λίγο με την Matser System I μου και να δοκιμάσω να κάνω μετατροπή της από τα 50Ηz που βγάζει λόγω PAL, στα 60Ηz που είναι και η συχνότητα σαρωσης στην οποία έχουν γραφτεί και όλα τα παιχνίδια.. (NTSC).

Μετά από σχετική έρευνα στο internet βρήκα ότι είναι πολύ εύκολο να γίνει, το έκανα λοιπόν και εγκατέστησα ένα switch για να επιλέγω 50 ή 60Hz....

Ένα έχω να πω, η διαφορά είναι μέρα με τη νύχτα... τέρμα πια οι δυο μαύρες λωρίδες (πάνω και κάτω) στην TV, τα παιχνίδια παίζουν σχεδόν full screen (με RGB καλώδιο) ενώ τώρα τα παιχνίδια τρέχουν με 17% μεγαλύτερη ταχύτητα, όπως δηλαδή ήταν σχεδιασμένα εξαρχής να παίζουν.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=gXl9yT8N2sw]YouTube - master system 1 modif

http://home.freeuk.net/markk/Consoles/SMS_mod_pics.html

http://www.mmmonkey.co.uk/console/sega/sms2-5060.htm

Μετά από αυτό κατάλαβα ότι μέχρι τώρα παίζαμε σε slow motion...

Την ίδια μετατροπή θα κάνω στη συνέχεια και στo Mega Drive μόνο που σε αυτό θα προσθέσω επιπλέον και region switch για επιλογή περιοχής μεταξύ U/E/J.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μισο λεπτο για να καταλαβω κατι. Οταν αγορασει καποιος ενα pal μηχανημα, με pal κασετες, δεν παιζει κανονικα? Αντιστοιχα το ιδιο δεν συμβαινει και σε ntsc υλοποιησεις?

Μηπως εννοεις οτι η εν λογω μοντα ειναι για περιπτωσεις με μικτο (pal+ntsc) υλικο?

Και όμως όχι.... όταν αγόραζες PAL μηχάνημα είχες το ίδιο ακριβώς παιχνίδι με ένα NTSC μηχάνημα, να τρέχει 17% αργότερα (διαφορά 10Hz στα καρέ, από 60 στα 50). Άντε να είχαν προσθέσει και ένα regional lock αν είχε η κονσόλα...(η master system πχ δεν είχε, η megadrive είχε).

Η διαφορά είναι αισθητή ακόμα και στη μουσική των παιχνιδιών που παίζει κανονικά σε 60Hz και πιο αργά στα 50.

To ίδιο ισχύει για ΟΛΕΣ τις κονσόλες της τότε εποχής ακόμα και NeoGeo και Saturn.

Κοίτα [ame=http://www.youtube.com/watch?v=_LeddVRGlPA]αυτό να καταλάβεις

http://www.mmmonkey.co.uk/console/sega/md1switches.htm

Εχεις δοκιμασει να βαλεις flashcard να δεις κατα ποσο ειναι συμβατο; Την μοντιφα την εκανες σε pal master system 2; Εψαχνα να δω αν υφιστατε σε master system 1 αλλα δεν βρηκα κατι.

Δεν τίθεται πρόβλημα συμβατότητας, η μετατροπή "πατάει" πάνω σε προκατασκευασμένες επιλογές πάνω στην πλακέτα... δεν κάνει κάτι δηλαδή που είναι εκτός των προδιαγραφών για να έχεις ασυμβατότητα.

Όχι δεν έχω δοκιμάσει flashcard, δεν έχω πάρει ακόμα γιατί η λύση της tototek δεν με ικανοποιεί, θα πάρω μόλις βγεί κάτι καλύτερο και με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Τη μετατροπή όπως άλλωστε και είπα, την έκανα σε Master System I, γίνεται και σε Master System II.

Πληροφορίες για πάρα πολλές μετατροπές υπάρχουν εδώ.

Πληροφορίες για τη μετατροπή σε Master System I εδώ. Απλά κόβεις ένα track και βάζεις το διακόπτη στα 3 pins. Αν έχεις τη version πλακέτας EUR VA3 ψάξε προς τα κάτω και στη μέση για ένα σημείο που έχει αριθμημένες 3 επαφές με 1 2 3. Αυτά είναι τα πίνς απλά πρέπει να κόψεις το track που συνδέει το 1 με το 2 (ή ήταν το 2 με το 3, δε θυμάμαι αλλά ένα track έχει μόνο οπότε θα το βρείς) στην πίσω πλευρά. Δες εδώ αλλά μην κάνεις αυτό που έχει κάνει ο τύπος στη φωτό, ουσιαστικά είναι το ίδιο με αυτό που σου λέω αλλά χρησιμοποίησε τις επαφές που είναι αριθμημένες με 1 2 3 (JP2).

Αυτο που βλεπω στο βιντεο ειναι οτι καποιος χρησιμοποιει το ιδιο cartridge (χωρις να μας λεει τι εκδοση ειναι), και στις 2 εκδοσεις κονσολας.

Αυτο που ρωτω εγω ειναι εαν χρησιμοποιησεις κονσολα π.χ. pal με cartridge pal, υπαρχει παλι αυτη η διαφορα ταχυτητας?

Δηλαδη οι κατασκευαστριες εταιρειες παιχνιδιων, δεν εβγαλαν ποτε εκδοσεις pal για τα παιχνιδια τους?

To master system ειναι 101% region free. Αν βαλεις κασετα αγορασμενη απο αμερικη, σε ευρωπαικο μηχανημα θα παιξει στα 50hz, ενω αν βαλεις ευρωπαικη κασετα σε αμερικανικο συστημα θα παιξει στα 60hz.

Το ιδιο πανω κατω ισχυει και στο mega drive / genesis, αλλα υπαρχουν καποια παιχνιδια με region lock.

Getta Robo είπε:
To master system ειναι 101% region free. Αν βαλεις κασετα αγορασμενη απο αμερικη, σε ευρωπαικο μηχανημα θα παιξει στα 50hz, ενω αν βαλεις ευρωπαικη κασετα σε αμερικανικο συστημα θα παιξει στα 60hz. Το ιδιο πανω κατω ισχυει και στο mega drive / genesis, αλλα υπαρχουν καποια παιχνιδια με region lock.

Οποτε με λιγα λογια, η παραπανω μοντα χρειαζετε για οποιον εχει διαφορετικη εκδοση παιχνιδιου απο οτι το μηχανημα, ωστε να χρονιζει σωστα. Δηλαδη αναλογως την εκδοση, να μην τρεχει ή καθυστερει. Καταλαβα καλα?

Περίπου..... το σε τι ταχύτητα θα παίξει το παιχνίδι εξαρτάται μόνο από την κονσόλα (αν είναι PAL ή NTSC).

Βασικά αυτή η μόντα είναι για του εξής λόγους

1. για να παίζεις full speed (όπως θα έπρεπε να είναι το παιχνίδι) σε PAL κονσόλες

2. Για να μην έχεις τις μαύρες μπάρες πανω και κάτω (σε κονσόλες PAL) αλλά να παίζεις full screen.

3. Για να μπορείς να παίζεις παιχνίδια imports αν η κονσόλα έχει κλείδωμα (πχ megadrive) αλλάζοντας με το διακόπτη που έχεις βάλει το region της κονσόλας σου. Αυτό δεν ισχύει για τη Master System γιατί όπως ειπώθηκε δεν έχει regional lock.

PS

Μόλις τελείωσα και την μόντα στην PAL MageDrive μου, απλά τέλεια.... full screen Sonic και στη σωστή ταχύτητα.

Στη MD έβαλα και διακόπτη Eng/Jap αλλά όχι ότι είναι απαραίτητος....

PS2

Όλα αυτά ισχύουν ΜΟΝΟ αν κάποιος έχει RGB-SCART καλώδιο. Αν παίζει με καλώδιο RF και κάνει τη μόντα θα βλέπει ασπρόμαυρα στα 60Hz.

Απλα θα παιζεις το παιχνιδι στα 60hz χωρις boarders και στην πληρη ταχυτητα που προγραμματιστηκε το παιχνιδι. Δεν εχω ακουσει / διαβασει κατι για ασυμβατοτητα με παιχνιδια, αρα ειναι και ενα πολυ χρησιμο mod.

Τελικά έκανα τη μόντα και στο Saturn PAL που έχω. Ομολογώ ότι ήταν σχετικά δύσκολο και πολύ λεπτοδουλειά.... πολύ περισσότερο απ'όσο φαίνεται στον οδηγό.

Να σηκώσω το ποδαράκι του chip ούτε που το επιχείρησα... μόλις το είδα από κοντά κατάλαβα ότι η προσπάθεια να το κάνω θα ήταν εγγυημένα χαλασμένη κονσόλα, πάρα πολύ μικρά ποδαράκια και πάρα πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Προτίμησα να κολλήσω το καλωδιάκι (από καλωδιοταινία σκληρού δίσκου τα καλωδιάκια είναι άψογα για τέτοιες δουλειές) κατα μήκος ενός track στην πίσω μεριά της πλακέτας, αφού πρώτα είχα ξύσει τη γραμμή με τη μύτη ενός κοπιδιού για να αποκαλυφθεί ο χαλκός ώστε να πιάσει πάνω της το καλάϊ. Το κόψιμο (πάλι με το κοπίδι) του track το έκανα λίγο πιο κάτω, αμέσως μετά το σημείο που κόλλησε το καλώδιο.

Ακόμα και αυτό ήταν πολύ λεπτοδουλειά αλλά τουλάχιστον εφικτή.

Ευτυχώς το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, όλα πήγαν ρολόϊ και η Saturn μου έβγαλε 60Ηz και έχω full screen εικόνα. Τώρα το παιχνίδι "In the hunt" με το υποβρύχιο είναι ακριβώς όπως και στο arcade :D

Τη μόντα τη συνιστώ μόνο σε έμπειρους για δύο λόγους...

1. Είναι πολύ λεπτοδουλειά

2. Το Saturn είναι κόλαση να το ανοίξεις και να φτάσεις στην πλακέτα... πολλές βίδες ρε παιδί μου. Αναγκάστηκα να κάνω διάγραμμα σε χαρτί για να θυμάμαι που πάνε οι βίδες για όταν θα ερχόταν η ώρα της επανασυναρμολόγησης.

φιλε μου gtsamour μπορω να εχω κι εγω μια μικρη βοηθεια απο εσενα που το εφτιαξες το δικο σου saturn για να φτιαξω και το δικο μου?help me please!!!!!

Τι ακριβώς εννοείς? Τι θέλεις να σου πω?

σκεφτομαι να παρω καποιο τσιπ αλλα βρηκα 2-3 και δε ξερω ποιο ειναι το καλυτερο!

λεω οτι μια που εσυ καταφερες και το εβαλες το τσιπ να με βοηθουσες κι εμενα με το δικο γιατι δε νομιζω να την παλεψω με την εγκατασταση!!!

εχω και model1 kai model2. στο 2 ειναι πιο ευκολο να τοποθετηθει.σωστα δε λεω?

με το αζημιωτο παντα εννοειται!!!!

Φίλε morpheusthegod δε μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να στο εγκαταστήσω γιατί υπάρχει περίπτωση κάτι να μην πάει καλά και να μην λειτουργήσει ή στη χειρότερη κάτι να χαλάσει.

Ποιό απόλα είναι καλύτερο δεν ξέρω, εγώ ένα είχα βρεί όταν έψαχνα και αυτό πήρα. Ξέρω ότι το model2 είναι πιο εύκολο στην εγκατάσταση αλλά με μια έρευνα στο Internet θα μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες.

και να παει κατι στραβα και να χαλασει στη χειροτερη περιπτωση δε πειραζει!!!(εχω ενα model1 και περιμενω να παραλαβω αλλο ενα model 2 τωρα που θα βγω με αδεια!!!)

απλως πιστευω οτι μπορεις να με βοηθησεις μιας και το δοκιμασες και στο δικο σου!!!

Δεν είναι όλα τα model2 ίδια, πρέπει να βρείς αν αυτό που έχεις έχει το κατάλληλο chip (αυτό με τα 32 ποδαράκια και όχι αυτό με τα 64). Ψάξε στο internet για info.

αυτο που εχω ειναι με τα 32 ποδαρακια οσο γι΄αυτο που περιμενω να παραλαβω δε γνωριζω ακομα!!!!

εριξα μια ματια σε καποιες σελιδες και βρηκα απο αγγλια και αμερικη ιδια mod chip με αυτα που ειχε κι ο racketboy!!!!

Πίσω
Μπλουζα